Sunday, January 25, 2009

Sometimes We Are not Meant to Live with Them


Coco: tadi mak aku ada citer something yg giler2 shock kat aku
Szakif: ape2!!
Coco: dia citer pasal jiran aku, dia buat DnC
Coco: a.k.a. abortion
Szakif: owh
Szakif: pe cer?
Coco: well, mak aku citer lah yg aku ni sebenar nyer
Coco: ada abang
Coco: tapi sbb dia ada problem
Coco: n doctor kata klu dia lahir
Coco: akan cacat
Coco: before that.....apa yg aku citer ni sbb nak luahkan rasa sedih n shock
Szakif: sila2
Coco: so, buat la DnC
Coco: ironicly, after 3 years, dapat lak aku
Szakif: hm... mungkin selepas mak ko dnc tu
Szakif: engkau la hasilnya
Coco: yup
Szakif: and it's great for them to have you in their life
Coco: saying something in paradox
Coco: klu abg aku masih hdp
Coco: dia akan umur sama ngan ko
Coco: aku mmg takleh byg
Szakif: syukur la
Coco: sbb aku sll berdoa either aku ada twin or a brother
Coco: tak tau lak sebenar nyer ada sorang
Szakif: hehe...
Szakif: owh sama la dengan aku
Szakif: pernah berangan2 ade kembar
Szakif: nape bru sekang mak ko citer?
Szakif: sebelum ni tak terbukak cerita pasal tu kah?
Coco: ntah
Coco: dia nak citer pasal xperience dia buat dulu
Coco: kat aku
Coco: sbb aku tanya apa tu DnC
Szakif: so
Szakif: apakah DnC stands for anyway?
Coco: Dilatation and curettage
Coco: dia mcm scrape wall of uterus
Coco: to check condition of the tube
Coco: n the baby
Coco: either before pregnant, during n after
Coco: common symptom is hemorhage
Coco: seriously, aku sll byg ada abg nak care aku bila aku bosan
Coco: or bila tgh sedih
Szakif: owh..
Coco: but then, actually i have one
Coco: but he didn't exist anymore
Szakif: but then again
Szakif: Allah lebih sayangkan dia
Szakif: Allah lebih mengetahui dik
Coco: yup
Coco: duhh.....mmg terkejut giler
Coco: aku? ada abang?
Coco: aku sll ingat aku la sulung dlm family
Coco: first production
Szakif: sulung yang hidup
Szakif: tapi bukan sulung yang dilahirkan mak ko
Coco: yup
Coco: very3 ironic
Coco: makes me feel something
Coco: some what life
Coco: apa opinion ko?
Szakif: sambung pasal dnc tadi?
Szakif: ke pasal ko berabang?
Coco: berabang
Szakif: aku rasa
Szakif: aku boleh bayangkan la
Szakif: macam rasanya bila tahu sebenarnya kita pernah berabang
Szakif: tapi tak sempat jumpa
Szakif: macam aku
Szakif: sebenarnye aku berpakcik
Szakif: yang katanya mukanya seiras macam aku
Szakif: tapi aku tak sempat jumpa dia
Szakif: pasal meninggal
Szakif: sakit
Szakif: there are people yang memang kita tak ditakdirkan untuk hidup bersama
Szakif: tapi kita mengimpikan nak spend time with them
Coco: yup!! that the cream of the story
Szakif: apa sebenarnya yang ko rasa bila tahu pasal ko berabang?
Szakif: sedih?
Szakif: bangga?
Coco: sedih
Coco: mcm part of me are missing
Coco: aku cuba byg muka dia
Coco: maybe dia lagi besar dari aku
Coco: leh backup aku
Coco: support aku bila aku need help
Coco: anyhow, aku syukur la at least aku jlnkan tangjwb as a big brother to my siblings
Szakif: bagus
Szakif: macam tu la baru betol2 Coco!
Coco: still, aku terkejut sgt2
Coco: aku rasa terkejut mcm nak demam pun ada
Coco: aku dpt mcm inspiration yg aku ni 2nd and there are someone above me
Coco: susah nak bgtau perasaan ni
Szakif: that news must be really shocking
Szakif: yang pergi biarlah pergi
Szakif: maybe pasni ko boleh sedekahkan doa dan alfatihah kepada arwah abang ko
Szakif: maybe ko tak jumpa dia kat sini
Szakif: kat akhirat nanti insha Allah
Coco: yup, dah jadi tanggungjwb aku skrg
Coco: fuhh.....aku ada abang........
Coco: can't imagine
Coco: hehehe
Szakif: rilek2
Coco: rasa sebak
Coco: n proud
Szakif: bila ko dah tahu fakta bahawa ko pernah ada abang ni
Szakif: ko rasa
Szakif: apa yang ko patut buat
Szakif: i mean
Szakif: as an adik la
Szakif: adik yang tak sempat berjumpa
Szakif: dan dia berada "di sana"
Coco: aku dah terpikir dah
Coco: aku kene replace him
Coco: and do my responsibility
Szakif: as a big bro for your siblings
Coco: yup
Szakif: same la point kite
Szakif: huhu~
Coco: apa je masalah adik beradik n family....i'm there
Szakif: betol
Szakif: selama ni
Szakif: how you treat your siblings?
Coco: aku admit
Coco: kind of serious
Coco: but still at the most love of my heart
Coco: sbb aku nak diaorg better than me
Coco: in terms of everything
Szakif: bagus
Szakif: sebenarnye itulah yang perlu diterapkan bagi setiap abang
Szakif: or kakak
Szakif: erm
Szakif: aku pernah menulis pasal ni kat blog aku
Szakif: *tak abes2 promote blog
Coco: (TAU TAKPE!!)
Szakif: pasalnya
Szakif: kekadang ko dengan aku ni cakap mende yang sama
Szakif: yang pernah aku terfikir
Szakif: dan yang pernah aku tertulis
Szakif: dan there you go
Szakif: kat blog ade jawapannya
Szakif: hehe
Szakif: tak sia2
Szakif: tulis blog
Coco: yup
Coco: k lah.....aku tak nak kaco lagi....cuma aku really2 honored ada older friend mcm ko
Coco: k....good nite
Szakif: salam


To whom it may concern, I just want you to know I was and still am touched with your last statement in the conversation (deleted). Am I not your big bro?

24 comments:

intan.dayana said...

hmm...
aku benci kO...!!!
dtg blOg aku jgn mute!

Szakif said...

intan...

kalo ikutkan hati takmo datang pun tau sebenarnye. mekak jek.

huhu~

:P

izzahismail said...

oh.makes me remind of my siblings.
they are all aww-some ppl :)

Liyana said...

moga kita akan jumpa dengan mereka di akhirat kelak...
teringat 1 kisah yang aku baca...
kalau seorang anak kecil tu meninggal masa kecil...
di akhirat nanti anak tu akan tarik parents dia masuk syurga...
is it true???

apa2 pun...
kita kena appreciate orang yang ada di sekeliling kita...
sambil2 tu macam ko kata la...
berdoa & sedekah Al-Fatihah...

Szakif said...

izzah...

you should be grateful then... kirim salam kat mereka2 dan mereka ye... :)

Szakif said...

liyana...

aku pun tak pasti tentang kesahihan cerita tu, tapi yang pasti ibu bapa yang diuji dengan kematian anaknya seawal detik kelahiran, memang besar kesedihannya....

:(

Allah knows best...

Hayati Hanuni Halin said...

zaki...

permissable ke if doing an abortion intended due to baby lam kandungan tu cacat...?

aku penah tnye ustzh. zakiah yang ajar UNGS 2050 tu...
and she said it is haram....

so...
erm...
arwah abang si COCO tu same cam kes ustzh zakiah cakap tu ke...?

Szakif said...

HHH...

pernah diadakan pembentangan tentang ethics dalam bab abortion. and to my understanding dan seingat2 aku, dibenarkan menggugurkan kandungan pada usia kandungan yang tertentu. untuk tidak membuat fakta dan fatwa sendiri, mari sama-sama cari di laman-laman web yang sah. mari!

3p4h said...

Aku stuju dgn apa yg ko ckp zaki. Abortion mmg haram, tp dibenarkn dgn bsebab. Aku pn msih x mahir bnda ni..

Ni kira ok lg, br2 ni ak dgr kes bdk prempuan ni ank luar nikah (dia baru tau lps dia dipinang org). So skrg ni dia ngah dlm dilema.. Mak dia br gtau yg dia ank hrm..

Bukan xbole kawen, tp kekuatan utk utk hadapi semua 2 yg dia takut. Camne 2?

Szakif said...

3p4h...

ha!~ ni satu lagi kes. kesian anak tu. baru nak kawen baru la gtahu dia anak luar nikah. kesian kan? pada pendapat aku, parents perlu transparent dengan anak tentang status mereka supaya tidak berlaku masalah in the future. kalo nak sorok2 pun, in the end kena gak bongkar. takut je, masa tu, semua nya dah terlambat. itu satu hal, bagaimana pula dengan parents yang sampaike sudah tak pernah gtahu status anak yang sebenar? sanggup tanggung dosa pasal nak cover sejarah hitam sendiri?

pergh... semoga kita dijauhkan daripada sejarah2 hitam sebegitu. kepada yang terlibat, harap korang tabah dan life must go on. that's just another challenge in your life. face it and never turn down from Him.

:)

Liyana said...

hmmm, ni nak bagi pendapat gak...
rasanya kalau cacat in terms of tumbesaran tak sempurna...
abortion memang digalakkan dari segi perubatan...
cuma dari aspek agama, adakah ia sesuatu yang dibenarkan...

like 1 of my aunt, dia kena buang 1 dari janin dia sebab janin tu tak sempurna...
FYI, dia mengandung twins...
alhamdulillah the other twin tu sekarang dah besar panjang pun...

pasal yang ko cakap kat kak yati tu...
aku ada baca, lupa la umur berapa ntah...
baru Allah meniupkan roh ke dalam janin tu...
if I'm not wrong <3 months umur janin tu kot~

alif zai mim ra said...

cek balik nota UNGS 2050. ;)

Szakif said...

liyana...

owh syukur la at least salah seorang anaknya maseh hidup. apa pula yang akan difikirkan oleh kembar yang hidup jika dia tahu dia pernah berkongsi dengan seseorang masa berada dalam perut. mahukah dia "bertemu" dengan kembarnye?

pasal tempoh diizinkan menggugurkan kandungan, apa yang aku pasti, seelok2nya consult la dengan ahli feqah dan fatwa sebab aku pun tak pasti sangat pasal tempoh janin dibenarkan untuk digugurkan. seingat2 aku, ada ustaz aku cakap, jika menyelamat ibu itu lebih penting daripada menyelamatkan janin yang berada di dalam kandungan, then go for abortion.

isk. kena jumpa dr ibrahim shogar nih.

Szakif said...

azmar..

ok tu kerja rumah azmar k~ ngehehe~

Liyana said...

whatever it is, kena consult:
1. pakar agama...
2. doktor...

kedua2 ni sama penting sebenarnya...
well, abortion is a complicated issue actually...
kena tengok sebab apa seseorang tu perlu lalui abortion...

alamak, ustaz ibrahim lecturer KOS 1000 aku sem ni...

intan.dayana said...

xyah la dtg..
aku da kecik ati..
:(

Szakif said...

liyana...

bila2 ko kelas dengan dia, leh tanyakan soal abortion nih?

Szakif said...

intan...

ahaha~ sejak bila pulak ko pandai nak kecik2 hati dengan aku nih~ huhu~

Liyana said...

kelas aku tiap selasa & khamis...
nanti selasa depan aku tanya kat dia...
sebab hari khamis pas KOS 1000 aku ada UNGS 2040K...
btw, it's a good topic to discuss further with him or maybe also with ustaz Razak...

Szakif said...

liyana...

meh jom jumpa sama2.. kalo boleh a~ :D

Liyana said...

aku boleh aje...
tapi kot2 ko le yang ada kelas time kitorang dah habis KOS1000 nanti...
dahle nun jauh di CTS...
*macamlah jauh sangat dari KOS*
hahaha~
apa2 hal message aje...
gunakan segala teknologi yang ada...
(^_^)

Szakif said...

liyana...

baeekk... papehal gtahu k~ :)

(^_^) Lady In Blue (^_^) said...

slalu wish aku ade abang..or kakak
sebab kdg2 penat jd the eldest
cane agknya perasaan jd adik? =)

Szakif said...

LIB...

ko nak jadik adik kah? meh aku angkat ko. ahahahah!!!

*padahal sebaya :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...