Wednesday, January 07, 2009

Ayam Masak Hijau

Aku hutang resepi ni kat Akak Printing KOM. Inilah resepi kemenangan kumpulan aku masa program ARC Biggest Day last time dan akak tu pulak dapat nombor 2.

Ayam Goreng
  1. Peram ayam bersama bahan-bahan peram: kunyit, hirisan bawang putih, bawang merah, dan garam.
  2. Biarkan selama 30 minit.
  3. Goreng ayam sehingga masak bersama dengan bahan-bahan peram.
  4. Asingkan ayam yang telah digoreng dan bahan-bahan peram.

Kuah Hijau
  1. Kisar hingga lumat bawang merah, bawang putih, lengkuas, halia, cili hijau besar dan cili api hijau. Kalau nak pedas super-duper, tambah la cili api hijau berkati-kati. Kalau nak pedas light-light, lebihkan cili hijau besar. Sebarang bentuk cili yang berwarna merah adalah diharamkan daripada resepi ini. Kalau tak namanya bukan lagi Masak Hijau.
  2. Tumis sehingga bau naik dan masukkan santan.
  3. Masukkan daun limau purut.
  4. Masukkan gula dan garam secukup rasa.

Cara hidangan
  1. Tuang kuah hijau ke atas ayam.
  2. Tabur bahan-bahan peram yang telah digoreng ke atas ayam berkuah itu.

Cara makan
  1. Baca basmalah dan doa makan.
  2. Makan dengan comel dan bergaya.
  3. Kalau tak nak gemok, jangan makan dengan nasi. Ratah macam tu je sudey~
Macam biasa la, resepi aku mana ada bagi jumlah sukatan yang spesifik. Aku pun main campak-campak je kot~ Huhu~

34 comments:

aaziz said...

Yeay! Org pertama komen!

Ayam masak hijau? You must be joking. Hahaha! Ape rasanyer? Pedas ker? Mcm menarik jer. Mcm2 la ko masak.Agak jeles gak ar aku.

Szakif said...

aaziz...

tahniah jadik pengomel pertama. huhu..

a'ah. memang masak hijau. asek masak merah je, bosa gak kan. yang pasti, lebih pedas daripada ayam masak merah. hehe...

memang menarik ok. ko kena try.

intan.dayana said...

aku akn menccube resepi ini d kala aku brada d rumah nnt..

Szakif said...

intan...

a'ah ye la~ kang masak kat mahalah tak pasal2 kena saman plak kang. huhu...

try tau! :D

intan.dayana said...

btOl tuh..masak kat mahallah bahaya.xmcm kO.huh!senang jek memsak kan..??

nnt ah..cuti raya cina ni ke aku memasak..erkk..rajin nye aku..muahahaha~

Szakif said...

intan..

so jangan la masak kat mahallah k.. tak pasal2 kang :D

aku menunggu!!!

© Liyana.Sara.Salleh said...

ayam masak hijau...
macam pelik pulak baca nama resepi ni...
nak tanya, yang hijau ke lagi pedas???
*hijau ke, merah ke, aku tak suka sangat cili kecuali yang telah di blend hancur*
hahaha~

Jepah said...

ek eleh... stakat masak mcm ni... bukan payah pun...

feveret aku kot... hohohoho...

KiRaNa said...

nama yang pelik..
harap2 rasanya xpelik..hehe..
tp, kalau tgk kat bahan2, cam sedap je..
mungkin xsesuai bg orang yg xsuka pedas..

kalo xnak letak cili hijau, bole?huhu..mesti kena tukar nama kan..hehe..

kwn fiza =p said...

msk je la kt mhlh..nnt klu fellow dtg spot check ajk la dia mkn skali...hahaha

Szakif said...

liyana...

ha~ yang penting cili padi yang paling pedas, tak kesah la merha ke hijau. tapi rasanya merah kot lebih pedas (?)

so basically ko nih suka makan pedas ke tak?

Szakif said...

jepah...

ha~ kalo feveret ko, kena la try buat k.. senang je sebenarnye. kitorang last time masak ala2 adventure kot. seronok!

Szakif said...

kirana..

kalo ko pernah rasa ayam masak merah lemak, macam tu la. bezanya ni gune cli hijau semata-mata. memang pedas tapi slllluuurrrrrrrpppppppppyyyyy!!

try ah nisah!

Jepah said...

xyah try... mmg da tau nk buat... hohohoho...
tp, resipi aku sndiri la...

Szakif said...

kwn fiza...

betol gak kan. sekali dia terkesima dengan rasa kesedapan ayam amsak hijau nih. mesti teriak2 kesukaan la dia!

*dapatnye fellow yang pantang makan pedas, makin banyak kang dia saman. haha!

Szakif said...

jepah...

itu lagi mantop! kalo macam tu apa kata kalo ko buat entry khas kat blog ko.. hehe~

Jepah said...

nnti la balik rumah aku wat entri mcm tu...
aku da puas masak2 ni... hohohoho...

tusky said...

orng yg xreti masak macam aku ni leh try ke?
hehehehehe..

Anike MK said...

kalo aku wat ni agak2 jadi ayam masak hitam kot...
HANGIT!!!!!

Szakif said...

jepah..

sombong tau wat statement macam tu. naseb baek lelaki, kalo perempuan memang dah kena baling dengan periuk mangkuk la dengan mak kat rumah. huhu~

Szakif said...

tusky...

owh no problem. practice makes perfect aite :)

Szakif said...

anike MK...

hahaha~ api jangan pasang besar2 dik! :P

© Liyana.Sara.Salleh said...

nampaknye ko dah lupe kot...
untuk jawapan kepada soalan itu...
sila rujuk sini...
hahaha~
aku ni cukup suka quoting semula...

cili lagi kecik lagi pedas...
kalau buat sambal belacan, pergh...
ok, sekarang aku yang terliur pulak...

Szakif said...

liyana...

adoi.. kekadang aku baca sekali imbas je tak dapat nak ingat sume mende. huhu~ maklum la dah tua :P

ok aku tak terliur. orang kurang sehat takde selera makan, which is good for his body weight pulak. huhu~

© Liyana.Sara.Salleh said...

no wonder tadi pun macam tak sungguh2 je minum...
ok, better keep quiet...
memang la kalau tak sihat mana selera nak makan...

rasanya tak yah aku taip panjang2...
lagipun aku dah taip dalam sms pagi tadi...
you know what best for yourself...
jangan sampai tak makan langsung...

lagipun ko dengan jepah kan nak ajak gadis kedah main badminton kan...
kena up kan stamina... :D

Szakif said...

liyana..

dasar stalker! aku minum pun dia intai :P

makan tetap makan, cuma macam kurang nikmat nye la. hu~

stamina kena kuat! pasal gadis kedah sangat mantop. huhu~

© Liyana.Sara.Salleh said...

sape suruh amik port depan stall beverages???
memang sah2 aku nampak... :P

takpe aku faham...
tau sangat rasa macam mana makan time tak sihat...

hahaha~
sesungguhnya aku tak faham apelah yang hebat sangat gadis Kedah ni...
nak kena siasat ni...

Szakif said...

liyana..

aku yang suruh, boleh? :P

boleh tak malam ni time aku tak bape selera makan la member2 aku ajak gi santai. adoi~ melepassss...

gadis kedah, dia gila tapi mantop. muahhaha~

© Liyana.Sara.Salleh said...

sometimes things happened at the wrong time and at the wrong place...
takpelah dugaan je tu...
pasal tu aku doakan ko cepat sembuh...
sejak ko tak sihat ni, you don't sound like Zaki sangat la...
boley??? :P

sesungguhnya aku tak faham...
tang mana yang mantop bagi ko...
lagipun she just gadis Kedah...

Szakif said...

liyana...

wah~ statement tau. serius ko stalker. :P

biarlah itu menjadi rahsia aku dan jepah :D

© Liyana.Sara.Salleh said...

hei bukan stalker la...
tapi observer... :P
sungguh tak patut ko panggil aku stalker...
huhu~ :((

amboi rahsia, memang takleh blah ah...
harap2 aku ni ada sikit2 macam gadis kedah tu...
sebab dia nampak macam special je pada ko & jepah sekali kot~
jealous tau... :P

dammit said...

hurm, pasni bleh buat jamuan makan2ko masak lagi. haha

Szakif said...

liyana...

observer dia diam2 je dik, tapi stalker dia sms orang pas dia intai. muahahhaa~

memang ko perlu jealous pun~ duh... itulah tujuan kitorang tak dedahkan langsung sapa gadis tu.. lalala~ :P

Szakif said...

dammit..

ko hulur duit, aku on je! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...