Wednesday, January 14, 2009

Car and Palestine


I was driving a car with 3 friends accompanied, heading to Teluk Cempedak.

At a junction, a car in front of me stopped suddenly. The signal lamp turned on, indicating it wanted to go to the right lane although he could actually do that without stopping . Consequently, he rest of the cars at the back, including me had to stop and wait until it managed to do that.

That triggered me:

"Pakcik, kalau nak masuk kanan tak payah berhenti. Jalan je... Sambil-sambil jalan tu, bagi la signal ke kanan. Boleh je masuk ke kanan nanti. Ini tak, dia berhenti. Tak pasal-pasal kereta kat belakang pun kena berhenti gak"

The question is, could the driver inside the car in front hear what I said?

No.

But the passengers in my car could.

Related entry: IIUM Kuantan Mega Assembly - Post Assembly

10 comments:

aaziz said...

Hush, sangat bagus perumpamaan ini.

© Liyana.Sara.Salleh said...

memang pun..
hanya mereka yang berada dalam kereta sahaja mendengar keluhan ko tu...
hmmm, sapelah 'mereka' tu??? :P
lalala~

kalau aku yang drive mau dah kena hon pakcik tu...
tapi, tu bukan etika memandu yang betul...
kan???

Jepah said...

hmmm....

Alif Lam said...

kalau sekali hon, mungkin pakcik tu x faham.. kalau 2-3x hon, mgkn maksud sptmana yg diutarakan oleh szakif tu blh sampai kot..

tapi bak kata liyana.. eloklah kita mnjaga tatasusila dan adab di jln raya. even kalau time tu,mmg giliran kita tp kita dahulukan kereta lain utk masuk@crossing, itulah ISLAM di jalan raya. barulah nampak keindahan Islam tu sndri..

mas said...

setuju dgn alif lam,kta kna carry nm Islam kt mn2 je

As said...

heh
as pun dah mula bercakap sorang macam tuh sejak drive di kuantan..
bercakap sorang pun, orang dalam keta dengar ah.

Tapi skang neh..orang dalma keta pun kadang2 akan cakap dulu tak perlu as cakap pape :D

3p4h said...

Sungguh tinggi metaforanya...

Tips kalo jmpa org cam 2, kita jgn hon, nnt dia akan kelam kabut, lantas boleh mencetus mslh lain yg lbih bsr. Melainkan orang tu kurang ajar.. (Fhm2 la)

p/s: Byk2 org, org mna yg paling biadab d jln raya???

Hayati Hanuni Halin said...

erk...
saye budak baru blaja nak mahir drive....
dan saye mahir kereta auto je....

heheheheeh....

zaki, ko bley jadik cikgu driving skool la....

""Pakcik, kalau nak masuk kanan tak payah berhenti. Jalan je... Sambil-sambil jalan tu, bagi la signal ke kanan. Boleh je masuk ke kanan nanti. Ini tak, dia berhenti. Tak pasal-pasal kereta kat belakang pun kena berhenti gak"



heheheheh

subtlefortitude said...

got me thinking there... great comparison!

Szakif said...

subtlefortitude...

:)

hey, welcome!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...