Tuesday, January 13, 2009

Anonymity is a Blessing


If you notice, I allow anonymous comments to be posted in my comment rooms and I put no word verification to ease the sending of comments and feedback for myself and most importantly for my readers. True, I was attacked by spam few times but that's still under control. Well, what's with this blog other than just a blog?

However, that doesn't mean readers and commentators could do anything they want; posting threat, unethical comments, fraud etc. Please people, internet is just like our real life: we have to be ethical, disciplined, well-mannered and you can name other adjectives that tell you have to be nice even if it comes to writing in the internet.

Like few cases that happened recently, I myself have been attacked with few threats in one of my entries (not to be specified) that he/she sent curse and slander, but alhamdulillah, after dealing with the attacker nicely, he/she stopped the immoral comments. Like the case in this blog, the commentator(s) sent shoutouts that basically tried to give advise, but unfortunately in the wrong way (see the image above). One thing is that, he/she was anonymous (although he/she named himself/herself with few names); and two is that, what sent were completely unethical.

Do you think by doing so would bring any good?
Come on, face the life and be real.


For those who have been attacked with such things in the internet, first thing first; do not be panic. Relax. That's just another challenge in your life. Second, do not fight back but deal with it calmly. You may choose to be silent and you may also choose to reply what he/she said about you but never challenge him/her with anything like saying "who do you think you are to say that?" or worse. What you need to do as a first step of dealing with this thing, is to guide him/her towards solution, not towards other problem. If he/she does has personal problems with you, tell him/her to solve them behind the scene, not to let the public to know your problems. Email is the best way to solve such online problem; the commentator can still hide him/herself behind anonymity and you can exchange emails in order to discuss and solve the problem.

Yes, anonymity is a blessing in the internet but use it wisely.

32 comments:

As said...

use it wisely, i love that.

tapi orang2 camni..mereka ada satu kepuasna bila buat camtuh..
begitulah..

wallahu'alam

© Liyana.Sara.Salleh said...

things get complicated when they said something that we don't understand...
maksudnya, point yang nak disampaikan tak dapat difahami oleh orang yang diberi 'nasihat' tu...
sometimes,anonymous can be a good friend but some can be a bad enemy...
hmmm, can I say like that???

Szakif said...

as...

tu ah.. kenapa mesti dapatkan kepuasan yang seperti itu. tak sedarkah ada hati yang terluka? bagaimana pula jika mereka yang terkena? apa pula tindakan mereka? mereka suka?

Szakif said...

liyana...

betol2.. tak pasal2 isu yang takde kaitan dengan kita, ditujukan kat kita plak. itu lah namanya fitnah.

boleh je nak kata macam tu. memang itu pun faktanya. in real life pun, ada orang jahat ada orang baik. kan~

izzahismail said...

when it comes to this kind of people, i always wonder that yes! this world ader ramai org yg mcm2 perngai.yg kdg2 the behaviour tak bley digest dgn my body.faham ke?

let them be.they are not worth it.
wise people dont do such thing. :)

Szakif said...

izzah...

haih.. itu la. malas sebenarnye nak fikir pasal orang2 yang suka buat pasal nih.

kan? huhu~

KNOWLEE said...

Kes akak dulu.
Tetiba ntah sapa2 main nak attack aje.
Ntah apa2 comment nye cam kenal sgt ngan akak ni.
Padahal selisih bahu pun belum tentu pernah.
Lagi diam, lagi naik tocang diorg.
At last, dgn 1 ucapan panjang (slps berdiam diri beberapa hari), diorg akhirnya stop.
Manusia camtu, shud live in a cave.

Szakif said...

knowlee..

hm.. kesian akak jadik mangsa. pada akak, adakah dengan berdiam diri cara yang terbaik untuk menangani masalah anonymity nih?

Jepah said...

aku pun x "welcome" anynomous ni...
sume org ada name,kan? x suke ke name yg diberi? =)

Szakif said...

jepah...

abes kalo nama yang diberi lebih banyak membawa kebusukan, tu yang tak berani nak gunakan nama sebenar tuh.

*kasaq na~ :P

Knowlee said...

Pada akak la, actually berdiam diri tu pada kita yg jadi mangsa mmg dirasakan tindakan terbaik.

Tp pada pemangsa, berdiam diri tu diorang anggap mcm kita ni lemah n mudah kalah. Sbb mentaliti diorg tu sentiasa nak menang aje.

The best way is, kalau kita ada banyak idea, kita balas balik dgn kata-kata manis tp menikam kalbu diorang.

Tp tula, org2 tak guna camni mmg pelik n mcm2 fi'il.

Szakif said...

knowlee...

erm.. ada jugak benar nye tuh.

cuma kena pandai handle situation supaya tidak jadik worse. kan?

manusia manusia~

Master J said...

when i started blogging..i knew the nature of my blog n my posts wud attract such ppl and such comments..i dun have a problem with any of it..what i dun like..is ppl coming n leaving comments anonymously but they nvr come back.

iloveyoga was ok..he/she replied to my post (which was in response to his/her comments in my cbox) so an actual discussion did take place 4 a while..some time b4 dat there was dis guy who attacked many of us..4 the school uniform issue..calling most of us guys gay 4 not wanting 2 see girls dress in such ways..we all responded..but he never returned..pengkritikblog has been awol 4 a long time..

i dun mind such ppl n such comments..in fact i njoy having such scenarios..but it gets frustrating when they nvr return =(

Szakif said...

master J...

what do you actually hope/expect if they did return and read your replies?

3p4h said...

Erm, itulah... Hakikat yg x bole nk dtolak. Ramai je aku tgk yg jd mgsa anonymous ni.

Tp bg ak org yg dok ltk anonymous utk kutuk2 n perli2 n swktu dgnnya ni 'pnakut'!

X gitu?

slacker said...

erm..i dun reli understand da msg by dat masaalah n TUhan tu.

Alakay said...

salam....
hehehe..hey bro, is this real?

i've seen the blog and read the shoutmix..i cant believe this...US, UK, Europe or any other univ.. i can accept it..but u guys are all student and ex-student UIA kan..?at least most of you.. seriously..this is beyond my imagination...mudah mudahan ini dapat diperbaiki k..insya'allah..


"Please people, internet is just like our real life: we have to be ethical, disciplined, well-mannered.."

well, ok.. maybe somehow true and i can also understand your concerns and experience... However, to make it interesting...let us try to look it from another different angle... :-)

i) who will determine that "we have to be ethical, discplined, well mannered" in internet world?
ii) and who will determine "internet is just like our real life"?

it's very subjective and it's all about perspective aite?

Dont misunderstand me k..I bukan nak comdemn ni..and of course i tidak sekali kali menangkan orng yg buat problem kat blog u.. mike memang ja'at...hehehe

i just nak kita berdikusi dan melihat isu ni dari pelbagai sudut yg possible... :-)kenapa dan mengapa ia terjadi supaya kita sama sama dapat menilai issue ini dengan matang dan mengambil iktibar serta pengajaran daripada apa yg berlaku..

Nah..cuba kita fikir sejenak..kenapa trend sekarang ramai org beralih ke blog or diskusi internet..?..hhmm..at least kerana satu or maybe dua faktor utama..pertama, kebebasan bersuara dan kedua, dunia tanpa sempadan...ini adalah medium yang paling mudah untuk kita meluahkan perasaan dan fikiran tanpa halangan, tanpa dikenali secara fizikal dsbg...

i understnad..with all these prvlieges, people should be educated to behave and well mannered in using this channel of communication. BUT.. we are actually not in the position to impose the rule or to say that "WE HAVE TO"...none of us does...

we can encourage and advise but we can never impose coz internet or virtual league belong to 'everybody' and 'nobody'...hehehe menyampah aite? but this is reality bro.

so, when we decided to have a blog..we should have expected all these before hand..tat's y the blog's setting has given us the option/right to 'moderate' any comment bfore posting. When we published our blog to public without moderation, means we are also agreeable to open ourselves/ our entry to any kind of comment..i repeat "ANY KIND OF COMMENT"...

when we include shoutmix..means we have agreed and willing to take another additional risk which is the comment is on real time and we cant delete it(can we?)..

well, true...they shouldnt post anything and everything they like..but we also are not in the position stop them from doing so coz there is no binding contract between bloggers and readers...it's just based on our understanding and expectation only...there's neither agreement nor disagreement from the other party...

I remember this quote :"We can choose the method but we cant choose the implication"...takkan minum air mineral rasa coca cola pulak kan..hehehe

what you and knowlee did in handling the situation was acceptable and nobody can say it right or wrong actually coz it's your blog and there's no h & f rules on how you should handle them..Our action is determined by our own judgement and consideration..We are the master of our blog...and of course Master J has more adventurous way to deal with all these nuisance..hehehe

in the nutshell, in my opinion, we should try not to be too personally/emotionally attached to the virtual world coz by all means, it can never be equal to our real life.

anyway bro, i m impressed with you diplomatic way in handling the issue...keep it up...you are one of the examples of a true leader..

Just a thought. Wallahualam :-)

Caracol S. Trampt said...

insap lah wahai teman
tak baik tau
tuan dulu pun pernah kene gak

Szakif said...

3p4h...

well i would agree with you. penakut satu hal, pastu baling batu sorok tangan satu hal lagi.

haih~

Szakif said...

slacker..

tu la.. aku rasa aku antara orang yang pertama yang terperasan benda tu, terus aku maklum kan kat master J and orang2 yang terlibat dalam threat tu. mereka perlu dimaklumkan kerana mereka secara langsung atau tidak, terlibat dan mereka perlu tahu dan ambil tahu pasal melibatkan nama mereka. sekiranya benar apa yang dikatakan dalam threat tu, which i don't believe so, they need to do something. even kalo benda tu salah juga, mereka perlu lakukan something.

:)

Szakif said...

alakay..

erm. tak tahu la sama ada yang buat tu betol2 budak UIA atau bukan, tapi harap2nya bukan la pasal apa yang ditulisnya itu, tak mencerminkan imej yang sepatutnya ditonjolkan oleh student UIA. *mengingatkan diri sendiri.

like your points :)

what i tried to mean was that, when it comes to spreading words. sama je bila kita bercakap, menulis dan menghantarkan kata-kata through online. words can kill. unless it's a spam, words yang sememangnya lahir drpd hasilkan tekanan butang-butang komputer yang akhirnya menghasilkan ayat-ayat berbisa mampu menyiat hati orang-orang yang telribat, apatah lagi jika ia menimbulkan fitnah, penipuan dan sebagainya. that's my focus actually. :)

and yup, it's true. in my case, i am ready to get such comments to be posted in the comment rooms and in the chatbox. but once they have bad intentions, i will take action! come on, be mature and grow up. kalo ada masalah atau ketidakpuashatian, gunakan channel yang betol dan cara yang betol. bukannya dengan menghantar threat seperti itu. itu cara orang yang penakut dan tidak matang. unless it's true they are like that, fine~ we have to help them instead.

kan?

Szakif said...

caracol....

betol! insap lah orang-orang yang suka buat pe'el nih. tak baik tau

Alakay said...

"berbisa dan menyiat hati.." hhmmm...kalau dah sampai macam tu...i rase komen org2 tu memang betul2 dasyat la tuh...well, i rase they are more interested in making fun of you la bro...poor u and the rest yg pernah kena..takpelah..kita cuba buang yg keruh dan ambik yg jernih k....kita cuba maafkan dan doakan supaya mereka mereka ni segera insaf :-) n to a certain extend u r probably right that they do have some psychology / mental problem...

mas said...

terasa segan lak nk comment melihatkan kedasyatan setiap komen di sini

As said...

itulah stau perasaan yang kita tak faham mereka :D
haha
tah a depa neh
ape kes tah
marah gak neh sebab lagi teruk sorang tuh tulis kat blog as
hampeh

Master J said...

if they come back then we can have a proper discussion lah..ni diorg come n leave a comment..then i respond n give my own comment 2 his/her comment..pas2 habis..apa guna bg komen if u dun follow up dgn tuan pny blog?it's like a hit n run tau..u do "damage", but dun stay n take responsibility 4 ur actions..

Anonymous said...

testing la plak pki anonymous kt komen ko.. asyik pakai nama sebenar je..

haha.. scary tak..

Szakif said...

alakay...

amin... harapnya begitulah. dan semoga yang ada masalah tu, tak sampai tahap saket mental ke apa.. :)

Szakif said...

mas...

owh tidak perlu rasa rendah diri.

setiap daripada kita ada suara untuk dinyatakan, so just say it. :)

Szakif said...

as...

lek lek... diorang tak faham kita, kita pun tak faham diorang..

Szakif said...

master J...

itulah kelemahan dunia internet sebenarnya di sebalik anonymity. kita takleh nak kontrol kehadiran semula mereka. :)

Szakif said...

anonymous...

wahaha~ agak la...

:P

it's fine... anonymous yang macam ni, tak pe la.. malah di alu2kan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...