Thursday, January 22, 2009

Mak, Redhakan Zaki...


Helo...

Helo... Mak. Dokumen-dokumen yang mak hantar semalam dah sampai dah. Tapi Zaki nak cakap sikit ni.

Nak cakap apa Ki? Cakap je...

Takde la... Camni. Ye la, borang tu kan untuk apply pinjaman untuk belajar di luar negara. Tapi sebelum Zaki isi, Zaki nak pastikan mak betul-betul tahu apa yang Zaki nak buat. Zaki tak nak suka-suka isi borang tu tapi mak tak tahu hal apa-apa, kang tahu-tahu je esok lusa Zaki dah nak terbang.

Borang yang ko nak isi tu, untuk apa sebenarnya?

Untuk lanjutkan pelajaran la. Master, kat luar negara. Tapi ye la kan, dulu pernah dapat tawaran buat perubatan kat Ukraine, mak dengan abah tak bagi. Tapi Zaki faham la masa tu mungkin mak dengan abah tak bersedia nak lepaskan Zaki dan mungkin tak tahu nak uruskan. Tapi sekarang ni, Zaki rasa Zaki nak melangkah setapak lagi dalam hidup Zaki.

Kalau sebelum ni, Zaki tak banyak terdedah kepada dunia luar. Tapi sejak pindah ke Kuantan ni, banyak perkara baru Zaki belajar dan banyak mematangkan Zaki. Jadi, sekarang ni, bila dah nak habis kat UIA, Zaki tengah merancang la nak buat apa selepas ni dan antara pilihan yang ada ialah belajar di luar negara. Borang dah ada, tapi belum isi lagi selagi Zaki tak cakap perkara ni dengan mak. Apa pandangan mak, mak bagi ke?

Kalau kau tanya mak, mak lebih suka kalau kau belajar dalam negara je. Ye la, anak-anak mak bukannya ramai. Kalau kau takde kat Malaysia, takut nanti mak rindu dengan kau.

Ha... pasal tu la Zaki nak cakap terus terang dengan mak. Pasalnya Zaki tak mahu la macam membelakangkan mak dengan abah bila masuk hal-hal macam ni sebab apa-apa hal pun, Zaki masih berada di bawah tanggungan mak dengan abah.

Erm... kalau belajar kat luar negara tu, berapa lama Ki?

2 tahun je.

Owh ingatkan lama.

Tak, 2 tahun tu pun maksimum. Tapi ini baru apply, belum tentu dapat. Tapi tu la, Zaki nak pastikan bila Zaki isi borang tu nanti, Zaki betul-betul mendapat keredhaan mak dengan abah...

Kalau macam tu, terpulang la. Mak serahkan kepada kau sebab kau bukannya kecil lagi dan mak tak boleh la nak kongkong kau selama-lamanya.

Jadi, Zaki isi borang tu nanti ye? Mak redhakan ye?

Insya Allah...

Related entry: Selamat Hari Ibu

58 comments:

Liyana said...

hmmm, I don't know what's going on...
but I'll wait for the updates of course...
whatever it is all about, hopefully you get the blessed from your mum...

intan.dayana said...

awat neh..??

ILA said...

Salam
Zaki nak ke mana????
eshhhh..terbiasa sgat buat entry 'suspen'.huh!

As said...

ok, sangat comel :D
redha mak ayah :)

ILA said...

Dah ku jangka....
mosti kau nak minta keredhaan utk ke sesuatu tmpat.Tapi tak terlintas pasal isi borang..

"Hmmm..pegilah zaki..
2 tahun jerrr..
errr...abis tu, tak jadilah kahwin yeakkkk"

:p

shahfi fauzee said...

keradhaan allah terletak apda keredhaan mak ayah..
bile dah ok just buat ape yg ko rasakan betul dalam hidup ini....

Master J said...

pegilah ko..mak ko xmau ko duk sini lg =p

hehehe juz kidding bro =)

hmm..eventually i need 2 have the same convo dgn my mum plak..tp i dun think it'll b as smooth as ur convo dgn ur mum..huhu..

intan.dayana said...

ok..skang da phmm

Husz said...

mak ngan abah ko mmg akan rindukan ko bila ko kat oversea.

tapi.dorg jgk akan bangga.anak dorg hebat.klu org tanya pun, dorg leh jwb ko sambung blajar kat luar negara.bukan sbb nak riak, tapi terubat jugak rindu tu bila tahu anak dorang pergi jauh sbb anak dorg pandai.hebat.tak lama pastu balik dan banggakan dorg lagi.

tapi ko kena promise ngan dorang utk slalu contact. dan tunaikan promise tu.

waah...pakar motivasi pulak aku.itulah,nak buat mcm mana..dah aku seorang Husz.ada aku kesah?!

che-mie said...

semoga ko berjayer ler

KNOWLEE said...

Takpe...
For your a better future.

RK said...

owh~cam titis2 je er mata aku~

gud luck~~

Mohd. Ramadan said...

Zaki mmg anak soleh.. =p

xOxO~fixa~ said...

sgt baik...
all da best!!!

nirzanputra said...

All d best... Semoga impian ko tercapai...

azuwachan said...

pergh!! skema lurus tak hingat bila ko sembang dgn mak ko ek zaki??
ahaha.. just joking. best of luck to you!!

p/s: da dpt gi oversea tuh, jgn lupa buah tgn utk aku :P

Anonymous said...

kini kau bersayap pergilah terbang..

rentas lah langit cita2mu...

moga nanti kita kan bertemu..

kini kau bersayap pergilah terbang..

janganlah kau tak terbang pulang..

Liyana said...

owh, nak sambung master kat luar negara rupanya...
all the best... (^_^)

ateeqa Y. said...

betul...

"..jangan tak terbang pulang.." :)

gud son...

HaTiFi said...

aku doakan ekau dpt sambung pengajian yo Zaki

Alakay said...

All the best bro..May Allah be with you :-)

MNM said...

aaa, terdetik hi hati aku. kalo anak sulung lagi la terasa.......

kasih ibu amat mendalam sekali

Mawar Merah said...

Anak baik,
semoga terus dapat keredhaan emak ayah. Penting tu dalam semua yang kita lakukan, pasti diberkati.
All the best!

wardah puteh said...

Sokong dengan niat melanjutkan pelajaran tu.

Moga dimudahkan segala urusan. Ameen.

Mr Jagatraya said...

Moga-moga dapat.Ko apply melalui ape zaki?

shamel said...

Eh..nak g overC ea? Haa bgus3!! Boleh tngok gambar2 negara org lg.

[bercakap ala2 kampung yg meletakkan harapan besar kpd org kampungnya]

zickree said...

http://zickreeworld.blogspot.com/2009/01/ebook-dari-zickreeworld.html

nawalbijak said...

terharu aku bace post ni...zaki

Szakif said...

ok this gonna be a loooooong day.. nak reply satu2 nih.. huhu..

liyana...

insha Allah jika kita cakap terus terang dengan parents kita, kita akan diredhai... :)a

Szakif said...

intan dayana..

dah tahu tu kan~ :D

Szakif said...

kak ila...

ala~ macam akak tak kenal saya pulak :D

Szakif said...

as...

owh aku comel katanya... muahahha~

Szakif said...

ila....

wah~ macam ade sixth sense pulak akak nih boleh tahu apa yang saya nak tulis :p

kawen tetap kawen insha Allah cuma tak tahu bila je masanya :)

Szakif said...

shahfi fauzee...

insha Allah... :)

Szakif said...

master J...

ntah. aku pun nak gak jadi warga aussie.. ingat ko sorang je ke yang boleh? ahahhaa~

sebenarnye conversation tu takde la se-smooth sepetimana yang ko bace tuh. itu dah cut mana2 yang tak perlu dihebahkan dan masukkan apa yang penting sahaja... apa2pun, aku yakin ramai yang akan melalui detik seperti yang telah aku lalui... :)

ingat, jangan sesekali membelakangkan parents k~ :D

Szakif said...

intan...

bagus anda faham! :D

Szakif said...

husz....

aku suka point2 ko. mak aku kan ada kedai, dan selalu topik yang akan keluar bila berbasa-basi antara mak aku dengan pelanggan kedai mak aku ialah: anaknya apa khabar? jika ditakdirkan aku terbang, sekurang2nya mak aku ada something different yang boleh dikongsikan, mungkin juga dibanggakan, in a good way. kan?

wah!

Szakif said...

che-mie...

amin... doa yang ringkas tapi bermakna :)

Szakif said...

knowlee...

amin... *menanes

Szakif said...

RK....

aku, lagi la~

Szakif said...

mohd ramadhan...

selagi kita tak derhaka kepada mereka, kita semua anak yang soleh dan solehah :)

Szakif said...

fixa...

TQ :)

Szakif said...

nirzan putra...

TQ :)

Szakif said...

azuwachan...

ayat membaca dengan ayat bertutur memang lain sket. kang aku letak betol2 sebagaimana conversation tu berlangsung, kang orang tak paham lak. huhu~

kita tengok la sape yang akan terbang. entah2 ko lebih dahulu daripada aku. huhu~

masa tu baru la tahu siapa yang kena beli hadiah untuk siapa.. hehe~

Szakif said...

anonymous...

insha Allah..

nasehat yang efektif dipersembahkan dalam nada yang meruntun jiwa.

akan kukenang dan ingat!

Szakif said...

liyana....

a'ah... hehe.. cita-cita tu. harap terlaksana.. amin...

Szakif said...

ateeqa Y.

insha Allah... :)

Szakif said...

hatifi....

amin... :)

TQ

Szakif said...

alakay...

amin... TQ :)

Szakif said...

MNM...

masalahnya, aku adalah anak sulong! ahahaha~

Szakif said...

mawar merah....

betol2.. insha Allah.. yang penting jangan mnderhaka kepada mereka dan jadilah anak yang soleh. semoga jika ditakdirkan kita pula berada di tempat mereka, anak-anak kita lebih baik drpd kita.. amin....

Szakif said...

wardah...

ameen..

sokong eh~ terharu~ :((

Szakif said...

jagatraya....

amin....

aku apply MARA la.. sebenarnye ni lah soalan yang aku tunggu2. hehe~

Szakif said...

shamel...

ahahaha~ aku kagum dengan semangat kekampungan itu, pasal aku juga orang kampung. :)

TQ!

Szakif said...

zickree...

chet. promosi pulek~ huhu~ :P

Szakif said...

nawalbijak...

ok ni rahsia tau. masa taip entri tuh, air mata aku bergenang kot. ehehe~

shamel said...

Eh..semangat kampung itu aku dapat dari drama kat TV la. Aku x penah rase lg.

ape2 pon. Gud luck la eh!

Szakif said...

shamel..

owh kiranya ko bukan orang kampung la eh? sori2.. :P

thanks!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...