Thursday, May 11, 2006

Selamat Hari Ibu... (updated)

Aku bangun pagi ni, terus terngiang-ngiang kata-kata mak semalam... "Kalau ko pegi camping tu, mak ngeleler kat rumah..." hm... Kesian pula...

Tapi aku dah confirmkan penyertaan aku ke camping tu... Ape nak buat ni? Lepas bersiap mandi dan sembahyang segala, aku pack barang-barang untuk camp. Entah kenapa berat betul langkah aku nak pegi camping ni. Packing barang-barang pun macam nak tak nak je...

Dua beg berisikan pakaian dan lain-lain untuk ke kem.

Maklum la, aku kena lengkapkan semua modul Iflah Camp ni.. Sebelum ni aku dah dipanggil untuk kem ni, tapi clash ngan exam. Kali ni free, mak pulak tak benarkan pegi... Aku dalam dilemma...

Siap packing, aku keluar rumah. Tapi singgah ke kedai dulu, nak sarapan pastu nak salam mak...

Sampai di kedai, mak tanya "Ko jadi pegi ke Ki?". Aku angguk je la... Mak senyap je, terus melayan pelanggan kat kedai yang tak putus-putus berbelanja sarapan pagi. Pagi ni ramai sungguh! Memang normal, pasal kalau hari cuti am kedai mak aku lebat!

Takde motif letak gambar masjid, terletak di seberang jalan dari Warung Ucu dipisahkan oleh Jalan Sultan Alam Shah.

Lepas habis sarapan, aku tanya mak lagi sekali, "mak kasi Zaki pegi ke tak ni?".

Mak jawab, "ko tau kan semalam mak cakap ape?"...

"Kalau tak bagi pegi, cakap je. Senang Zaki telefon UIA cancelkan name Zaki..." aku meminta kata putus yang jelas daripada mak.

"Ye... mak tak bagi"

"OK, mak cakap ye. Zaki dailkan..."

Lantas aku call member aku, Jay, yang juga committee untuk camping tu. Mak cakap dengan Jay, "Assalamualaikum.. kawan Zaki ye? Ni maknye la.. Maaf la, acik tak kasi Zaki pergi camping tu... pasal kalau dia pergi nanti kurang pekerja kat kedai acik ni... lagipun dah dekat dengan majlis kahwin minggu depan, jadi rumah acik sibuk... maaf ye?"

Sekali lagi takde motif letak gambar stesen minyak Petronas yang terletak di sebelah Warung Ucu.. Tak lawa pulak posting takde gambar... hehe..

Rasa bersalah sangat-sangat kat Jay pasal semalam dia call, nak pastikan penyertaan aku. Aku kata aku confirm pegi. Alih-alih hari ni kensel pulak...

Pastu aku hantar mesej kat Jay dan kawan-kawan Odah yang lain
"Aaaaaa... Sedihnye xleh pi iflahcamp! Tp aku lebih sedih kalu aku derhaka kat mak aku. Dr smlm die xbg kate putus, tp aku tetap nak pegi. Pagi ni aku pack barang, pastu singgah kedai n tanye mak aku, bagi pegi ke tak? Die kate muktamad, tak bagi pegi."
Aku sedih pasal tak dapat pegi Iflah Camp 2, tapi gembira pasal aku pasti ada hikmah di sebalik semua ni... Entah kenapa kali ni mak betul2 bertegas tak kasi aku pegi... Untuk pengetahuan, mase pegi camping di Sg Congkak dulu pun dia tak bagi sebenarnya, cume dia tak cakap je.. Bile dah balik dari camping tu, baru la dia bagitahu isi hatinya yang sebenar...

Maaf Jay pasal kensel last minute, maaf Safwan pasal tak dapat bagi sijil yang ko minta, maaf farid pasal tak dapat jumpe ko lagi, dan maaf Fiza pasal tak dapat nak odah ngan ko... haha..!

Balik kepada posting semalam... Macam masuk pulak dengan kisah kat atas...

Sebenarnya aku sendiri tak pasti bila sebenarnya Hari Ibu ni. Tapi memandangkan sana sini sebut pasal Hari Ibu, maka aku tergerak hati jugak la nak buat satu "tribute" untuk mak aku...

Layan VC ni...



Informasi berkenaan VC:
  1. Aku ambil masa sejam untuk buat VC ni... Agak kelam kabut sedikit..
  2. Aku buat VC ni guna software Muvee Technologies... bukan Movie Maker...
  3. Nyanyian tu adalah suara aku. Aku guna microphone yg aku gune untuk voice chatting YM saje...Sangat basic~ Haha!
  4. Sebarang masalah pitching ataupun hal-hal berkaitan seni suara, harap diabaikan pasal aku bukanlah penyanyi professional cam Ihab.
Informasi tentang aku:
  1. Aku TAK ADE di depan laptop aku selama 3 hari bermula Jumaat hingga Ahad kerana mengikuti Iflah Camp 2, anjuran SLEU, UIA. (kensel pi Iflah camp)
  2. Untuk posting luahan kemarahan dalam Iflah Camp 1, sila klik sini.
  3. Nantikan posting berkenaan camping ni tak lama lagi, insya Allah... (tak pegi camne nak buat posting ye dak?)
Apart from that, sebelum ni aku ada bising kat taggy aku pasal ada orang search perkataan "szakif" dengan menggunakan search engine MSN... kalau sekali mungkin tak pelik, tapi ni 3 kali.. ape name "szakif" ni hot sangat ke? klik sini untuk melihat table statistik mybloglog berkenaan search itu...

41 comments:

szakif said...

perhatian semua...

Aku tak berada di depan laptop selama 3 hari bermula Jumaat hingga Ahad kerana mengikuti Iflah Camp 2, anjuran SLEU, UIA.

So korang boleh la mengomel merepek2 kat sini... Nanti hari ahad malam aku balas... itupun kalau aku tak penat.

|PrincesSs| said...

Okie zaki,
slamatla ko bercamping!!!

selamat hari ibu kepada sumer mama didunia~~

toriq said...

hahaha~~ suara merdu jua~ erk~~

toriq said...

ooh.. lagi satu, jgn syok sendiri dgn perasaan hot ok bila org carik nama anda.. hahaha~

Amir Azmi said...

Zaki.. inilah contoh anak yang soleh. Datang dalam satu pakej!!

Lagu ibu tu buat cikgu 'goose bumps'!!

worm said...

haha..cikgu amir, betol2 tuh! hahaha..szakif perlu praktis lagi!!

szakif said...

TARAAAAAAAA!!!!!!! TAK DAPAT PI IFLAH CAMP, SO BOLEH BALAS SECEPATNYE!!! HEHEHE....

TARAAAAAAAA!!!!!!! TAK DAPAT PI IFLAH CAMP, SO BOLEH BALAS SECEPATNYE!!! HEHEHE....

TARAAAAAAAA!!!!!!! TAK DAPAT PI IFLAH CAMP, SO BOLEH BALAS SECEPATNYE!!! HEHEHE....

sedia.... get set, GO!

szakif said...

nad...

Okie zaki,
slamatla ko bercamping!!!

tak gi camping la... hm...

selamat hari ibu kepada sumer mama didunia~~
slamats slamatz!!!!

[apa yang aku fikirkan...]
[tahun ni cume hadiahkan VC sajor bley]

szakif said...

toriq...

hahaha~~ suara merdu jua~ erk~~
trimas trias~~~ suara lepas baik demam.. gitu la.. hehe.. pandai cover..

ooh.. lagi satu, jgn syok sendiri dgn perasaan hot ok bila org carik nama anda.. hahaha~
aku masih lagi mempersoalkan rasional mamat@minah tu search name aku... sangat curious~ takut2 dia salah gunekan name aku saje...

[apa yang aku fikirkan...]
[menentang plagiarism]

szakif said...

cikgu amir...

Zaki.. inilah contoh anak yang soleh. Datang dalam satu pakej!!
(tunduk....)terima kasih cikgu... er... tapi ape maksud dalam satu pakej?

Lagu ibu tu buat cikgu 'goose bumps'!!
hm... saye dengar balik pun rase nak tercabut bulu roma! c( ;
tak kesah orang nak kate ape pun... hehe..
jab jab... goose bump pasal ape cikgu?

[apa yang kau fikirkan...]
[repeat record suara 3 kali]

szakif said...

kid...

haha..cikgu amir, betol2 tuh! hahaha..szakif perlu praktis lagi!!
hm.. not to be defensive, but kenyataan cikgu amir tu banyak maksud... tak tahu yang mane satu... hehe... anyway, i need to go to vocal class la, that's a fact... (tersipu2)

[apa yang aku fikirkan...]
[susah btol nak buat bubbling!]

Anonymous said...

zaki, cukup sukar sebenarnya nak memilih kehendak hati @ kehendak restu ibu.Dlm kurang seminggu majlis abg Zaki,tentulah emak hendak anak2nya kat sekeliling dia walaupun gunakan alasan x cukup pbamtu d kedai.Namun hati ibu pasti dia risaukan ,kalau boleh suasana kegembiraan yg bakal d sambut nanti jgn ada perkara lain yg berlaku sebelum itu.ye..betul pasti ada hikmahnya..teruskan c-kap anda.
(tgh fikir hadiah utk bonda kat kg LD)kak.sya.

abang toriq said...

alhamdulillah~ bangga aku dapat kawan macam ko~ hormati ibu~ yeay yeay~

ingat, syurga terletak di bawah kaki ibu~

bangga sangat2 nih~ sebab banyak org muda tak hirau pun perasaan mak mereka and tak tahu pun yg sebenarnya mak mereka lebih suka mereka duduk rumah berbanding keluar merayap jalan2 terutama waktu malam~ heheh

*tengah break in between lectures~ malas nak study~ so, masuk internet lah.. hahaha

worm said...

kid pun tumpsng bangga..skrang kat overseas dah tersgt rindu kat mama!

kiter org muslim bole sambut hari ibu ?!

ada org kata haram..kid konpius la. saper bleh tolong jelaskan keadaan?! plss..

szakif said...

syasya..

zaki, cukup sukar sebenarnya nak memilih kehendak hati @ kehendak restu ibu.
tu la pasal... awal pagi dalam dilema (wah! leh buat tajuk filem nih!)

Dlm kurang seminggu majlis abg Zaki,tentulah emak hendak anak2nya kat sekeliling dia walaupun gunakan alasan x cukup pbamtu d kedai.
not really alasan la, tapi sebab... mmg pun kalau saye excuse, kurang pekerja... kalau saye ade ringan sikit beban kerja kat kedai tu..

Namun hati ibu pasti dia risaukan ,kalau boleh suasana kegembiraan yg bakal d sambut nanti jgn ada perkara lain yg berlaku sebelum itu.
betul juge... i accept this...

ye..betul pasti ada hikmahnya..teruskan c-kap anda.
tu la, baik fikir positif je... mulut mak ni masin... mesti ade udang di sebalik mee yang saye tak nampak lagi...

[apa yang aku fikirkan...]
[harga hadiah tak penting, tetapi "nilai" hadiah itu penting]

abang toriq said...

kenapa pulak takleh sambut hari ibu kalo muslims? tak pernah dgr pun kid~~ hehehe~ hari kekasih baru la pernah dgr~ ~

abang toriq said...

apsal jawab soklan sya jer??? waaa~ tak puas hati ok~~

szakif said...

toriq... (wah, ade abg segala!)

alhamdulillah~ bangga aku dapat kawan macam ko~ hormati ibu~ yeay yeay~
yeay yeay...

ingat, syurga terletak di bawah kaki ibu~
sentiasa ingat, pasal tu la aku akur ngan kehendak & keputusan mak... mesti ade sesuatu di sebaliknye... aminn...

bangga sangat2 nih~ sebab banyak org muda tak hirau pun perasaan mak mereka and tak tahu pun yg sebenarnya mak mereka lebih suka mereka duduk rumah berbanding keluar merayap jalan2 terutama waktu malam~ heheh
biase la... darah mude kan panas lagi... kalau duduk kat rumah semata macam panas je badan tu. tu yang sampai balik lewat malam tuh! tapi alhamdulillah aku bukan jenis orang yang macam tu.. plus, aku takde kawan rapat sekampung... kawan setakat satu sekolah dulu ade la... selalu jumpe diorang makan kat kedai mak aku... banyak drpd diorang tak dapat/mahu belajar sampai ke universiti dan tak kurang yang jadi mat rempit.. hm..

*tengah break in between lectures~ malas nak study~ so, masuk internet lah.. hahaha
aku plak bangga pasal ko singgah blog aku time2 rehat ko.... trimas!

[apa yang aku fikirkan...]
[bukan mat rempit]

abang toriq said...

kan aku dah kata~ dia tengah membalas komenanku~~ hahahaha.. tapi, tak sempat nak baca la~ nak rush gi solat jumaat nih~~

later~~

szakif said...

kid...

kid pun tumpsng bangga..skrang kat overseas dah tersgt rindu kat mama!
wa... kesiannye....kan ade chat YM.. lepaskan lah kerinduan di situ... nanti balik malaysia peluk mak kid kuat ye... =)

kiter org muslim bole sambut hari ibu ?!

ada org kata haram..kid konpius la. saper bleh tolong jelaskan keadaan?! plss..

tak pernah dengar plak pasal ni.. tapi saye takde la buat wish ni pasal turut menyambut hari ibu, tapi just nak wish sajor... dah sane sini (kat malaysia la) sibuk ngan hari ibu.. bukak radio bincang pasal hari ibu... bukak TV iklan pasal hari ibu.. hm.. tapi bagi saya setiap hari adalah hari mak!

[apa yang aku fikirkan...]
[untuk kesekian kalinya, masa aku online sambil balas komen, time tu la toriq jugak online]

szakif said...

toriq...

apsal jawab soklan sya jer??? waaa~ tak puas hati ok~~
sabar ok~ maka aku sedang menaip komen balasku jua..

kan aku dah kata~ dia tengah membalas komenanku~~
tau takpe...~ hehe..

hahahaha.. tapi, tak sempat nak baca la~ nak rush gi solat jumaat nih~~
sila bace ok~ lepas ni.... susah2 aku taip.. bape beza jam malaysia ngan U ko toriq?

[apa yang aku fikirkan...]
[sejak bile plak toriq tukar nickname abang toriq ni...lepas tau aku bukan 1983 ke? hehe...]

Anonymous said...

OK, just want share d information.Specially for kid.Islam tidak melarang sambutan Hari Ibu @ bapa. kerana ianya tidak melanggar akidah org islam.Malah menambahkan kasih sayang kpd mereka.B'banding Hari kekasih, yg byak menyimpang & disalah gunakan oleh anak2 muda kita. Org yg bagitau haram menyambut Mother's day hanyalah jawapan dari kefahaman mereka kerana mereka tergolong dr pemikir yg m'buat tanggapan "Mother's & father day ni dperkenalkan oleh org putih" jadi tanggapan mereka tentulah dr org yg b'lainan agama.So u all boleh buat tangapan sndri..lepas ni.
rgds.sya
(baru dengar suara Zaki, so cool..boleh le tu..Eh..mak muda lagi yeak!)

szakif said...

syasya...

thanx for sharing the beneficial and informative info...

baru dengar suara Zaki, so cool..boleh le tu
owh trimas trimas~ maklum la sore lepas demammmmmmm (cover baik punye!)

Eh..mak muda lagi yeak!
percaya atau tak, itu la soalan yang biasenye orang akan tanye saye kalau nampak muka mak saya utk kali pertama. seriously! pasal diorang mesti kate mak saya nampak mude... ekceli mak lahir tahun 1960... so pandai2 la kire bape umur mak saya...

[apa yang aku fikirkan...]
[mak tak amalkan ape2 makanan tambahan pun]

worm said...

tq tq sya!!

sekarang kiter kene panggil toriq, 'abang toriq' eh??

abang toriq said...

alo2~ org memain jer~~ hahaha~~

:D

szakif said...

toriq dan kid...

sekarang kiter kene panggil toriq, 'abang toriq' eh??
dalam blog toriq dia kate dia halalkan saje... takyah berabg2 bagai pun takpe... tapi mengikut kebiasaan, org pompuan akan panggil org yg lebih tua dengan panggilan "abg"... org pompuan sangat menghormati org lelaki yg lebih tua... but that doesnt mean that lelaki tak hormat lelaki lain yang lebih tua la.. cume perempuan ni rase hormat tu lebih sedikit.. tak gitu?

alo2~ org memain jer~~ hahaha~~
ha~ kan dah kate... maka toriq silalah menukar nickname kembali... haha~

[apa yang aku fikirkan...]
[pernah suruh junior sambest panggil aku abang]

|PrincesSs| said...

hahahaha...
abang toriq..

baru tau kenapa kid kata camtu kat merata2..rupa2nya abang toriq dah tukar nama disini...kekekekekeek

tp zaki berkaitan mak ko,
elok dengar cakap mak..huhu..ada la sebab dia x kasi ko pergi..lagipon tenaga ko memang diperlukan dikedai mak ko..nak wat canner..

setuju pasal rasa hormat pada orang tua yg ko nyatakan tu..

tp x seswai nak panggey ihab,abang ihab..hahahahaha.. ;-)

|PrincesSs| said...

dan wat per suh abang toriq tukar nickname dia zaki?

szakif said...

nad..

baru tau kenapa kid kata camtu kat merata2..rupa2nya abang toriq dah tukar nama disini...kekekekekeek
let me clarify this statement. DISINI means bukan kat blog aku, tapi kat account blogger.. haha... ntah nape2 tetibe je toriq mengaku tua.. haha~

tp zaki berkaitan mak ko,
elok dengar cakap mak..huhu..ada la sebab dia x kasi ko pergi..lagipon tenaga ko memang diperlukan dikedai mak ko..nak wat canner..

hm... aku sedar... lagipun kalo pi camping tu, duit kluar dah tentu.. kalau keje ngan mak plak, duit masuk dah tentu! haha~ sangat materialistik...

setuju pasal rasa hormat pada orang tua yg ko nyatakan tu..
let me quote the statement again - "mengikut kebiasaan, org pompuan akan panggil org yg lebih tua dengan panggilan "abg"... org pompuan sangat menghormati org lelaki yg lebih tua... but that doesnt mean that lelaki tak hormat lelaki lain yang lebih tua la.. cume perempuan ni rase hormat tu lebih sedikit.."

tp x seswai nak panggey ihab,abang ihab..hahahahaha.. ;-)
takde orng mintak ko panggil ihab abang ok~ malahan muka dia macam baye2 kite je nad.. haha... yang lain jangan terase ok~ bukan zipzass ok~

dan wat per suh abang toriq tukar nickname dia zaki?
bukan suruh, hanya jemputan menukar nickname sajor... haha~ terpulang kepade toriq jua akhirnya.. not a big deal anyway~

[apa yang aku fikirkan...]
[nak lagu aladdin!!!]

Mohammad Ihab Ismail said...

Salam...

OK kena ada sections dalam komen aku utk entry ni:-

Section 1
Apakah itu ngeleler??
Sangat TAK PERNAH DENGAR!!
Pohon penjelasan!
Hehehe...

Section 2
Aku mendoakan dirimu senantiasa dilimpah rahmat berkat atas keputusan mulia ngko menurut kehendak hati seorg ibu berbanding menurut saluran nafsu diri sendiri...

Mmg aku akui berat nak tinggalkan kehendak hati sendiri...
Tapi keutamaan hati ibu tu takde tolok bandingnyer :D
Malahan dalam kes aku sendiri ada banyaaaaakkkk sangat insiden idop yg ala2 kisah ko nih...
Then again, setiap satu ada rahmat!!
Malahan aku rasa berkat rahmat restu mak ayah aku sbb aku tak ikut hati laa yg membolehkan aku sampai London ni tau...
Aku yaqin kalo dulu mak aku tak larang aku buat 'satu benda ni'...
Sah sah aku akan terabai pelajaran etc...

Maka aku join ko juga:-
IHAB SAYANG MAMA --> aku tak panggil Mak ok... Itu sangat MELAYU!!! Hahahaha...


Section 3
Isu sambutan Hari Ibu...
Banyak sangat benda dalam dunia ni yg kita tatau pokok fatwa segala ok...
Tapi kalo berdasarkan hemat aku, TAKDE SALAHNYA MENYAMBUT HARI IBU!
Sebagaimana takde salahnya nak nyambut MAULIDUR RASUL etc...
Yerp bebenda tu mana ada dalam Islam...
MAULIDUR RASUL jua takde dalam ISLAM ok!
Benda ni bida'ah yg dimulakan oleh tatau sape...

Then again, apa keburukan yg bleh timbul??
Selagi bebenda tu membawa kebajikan... Insya allah bida'ah tu tak terjurus pada yg Dhalalah (atau Bida'ah tak elok)

Aku dari dulu ada pandangan kritis tentang isu2 camni...
Ini termasuk jua isu hari Valentine...
Dikatakan tak boleh disambut...
Tapi pada aku, kalau yg kita raikan adalah kekasih kita yg halal cam isteri ke mak ayah ke, apsal nak larang??!!
Yes, asalnya diorg nak menyambut seorg paderi segala jadah, tapi bila tanya diri, apa kita sambut Valentine tu sbb kita sambut Paderi tu ke??

Kata innamal a3malu binniat??
Selagi niat hati tak terpesong... Kenapa kita bersusah payah sangat menghalang??
Unless kaedah yg digunakan salah spt contoh memberi ciuman kepada awek yg blom dinikahi pada hari Valentine...
Kalo yg camtu, aku pon sokong je kalo org nak rejam mereka hehe...

Then again, I'm not a Syariah student..
Ni hanya pandangan hati yg berdasarkan ilmuku yg cetek...
Wallahu a'lam

Kesimpulan, aku takde halangan utk org nak sambut hari Bapa ke, Hari Ibu ke segala...

Mohammad Ihab Ismail said...

Aku takut kalo komen banyak sangat dalam satu entry, nampak CONFUSING, jadi aku bahagikan ikut segmen2 menarik hehehe...

Section 4
Isu ABANG IHAB...
Hahahaha... Gelak boleh??!!
Motif tanak kasi org panggil aku ABANG wahai NADHRAH??!!

ZAKI LELAKI ok!! Malahan aku tak kisah dipanggil abg ke apa dek seorg lelaki haha...
Tapi kalo ko panggil mmg JANGGAL HABIS ok hahaha...
Kerana aku dan ko HALAL kahwin...
Dan kalo tatkala ko memanggil aku ABANG Ihab... Pikiran aku akan jadi lain macam hahahaha...

Ini hanya pandangan peribadi!
Tiada niat flirty kejadah pada Nadhrah sila maklum hahaha...

Jadi ZAKI kalo nak panggil aku ABANG silakan je...
TAPI NADHRAH JANGAN OK!! JANGANNNN!!!
Hahahahaha...


And last but not least!!
Isu yg paling aku suka!!!
Section 5
Isu presentation SUARA ZAKI!!!

YABEDA BEDOOOOO OK!!!
YABEDA BEDA BEDOOOOOOO gituuuu hahaha...
Akhirnya Zaki dah tayang talent dia pada kita di sini...
Dan aku salute tabik pada keberanian beliau...
Percayalah bkan banyak org berani nak tayang suara sendiri :D

Maka dengan ini ZAKI telah melayakkan dirinya utk disekongkolkan dengan tabiat syok sendiri aku hahaha...

TAPI ZAKI SANGAT PENDEK OK!!!
SANGAT SANGAT PENDEKKKK!!!
Bikin aku tak puas hati ok!!
Malah nak dengar balik kena tekan balik punat PLAY tu...
Sila lain kali nyanyi panjang2 skit cam aku hahaha...
BARU BESTTTT!!!

Tapi aku suka ending ko yg menurun tangga suara ;)
Variasikan lagi lain kali...
Tambah2 je kat bahagian tengah sumer supaya nampak special dengan kaedah melodi vokal diri sendiri ;)

Dan dengan itu aku menggulung komenan aku dengan sekalung TAHNIAH atas usaha anda merekod suara segala :D
But I STRONGLY SUGGEST u cari Software yg aku cakap tu daripada Ismat ok!
Nescaya bunyinya a lot better ;)

abang toriq said...

salah ok~ aku tukar nama kat blog ko jer! bukan kat account blogger.. hahaha~

abang toriq said...

wah~~ panjang nyer komenan ihab~ seronok baca~ hahaha

szakif said...

ihab... (abesla 10 minit aku kat sini je)

Salam...
salam jua... er.. nak kena jawab wa'alaikumusalam ke? sangat konfius~

OK kena ada sections dalam komen aku utk entry ni:-
maka aku amat hargai kesistematikan ko ini...

Section 1
Apakah itu ngeleler??
Sangat TAK PERNAH DENGAR!!
Pohon penjelasan!
Hehehe...

ngeleler tu macam termangu2 keseorangan la... macam tu la...

Section 2
Aku mendoakan dirimu senantiasa dilimpah rahmat berkat atas keputusan mulia ngko menurut kehendak hati seorg ibu berbanding menurut saluran nafsu diri sendiri...

terima kasih ihab... sangat terharu~
memang sukar utk membuat keputusan, dan akhirnya aku meminta mak aku jua membuat keputusan..
mak jika dia kata tak boleh pegi, kuturuti jua...

Mmg aku akui berat nak tinggalkan kehendak hati sendiri...
aku ekceli kena lengkapkan modul camping tu.. pastu aku dah kompemkan kehadiran aku... tup tup mak aku tak bagi pulak~ hm...

Tapi keutamaan hati ibu tu takde tolok bandingnyer :D
yups! betul.... takpe la kali ni aku betul2 dengar kate mak aku supaya jangan pergi
sebelum ni kalau mak aku tak bagi buat sesuatu, dia tak cakap terang... hm~

Malahan dalam kes aku sendiri ada banyaaaaakkkk sangat insiden idop yg ala2 kisah ko nih...
Then again, setiap satu ada rahmat!!

that's why aku kate aku gembira pasal aku pasti ae hikmah di sebalik larangan mak aku ni...

Malahan aku rasa berkat rahmat restu mak ayah aku sbb aku tak ikut hati laa yg membolehkan aku sampai London ni tau...
tahniah!!! tapi dah smapai london belum bererti ko berjaya sepenuhnya... maka tamatlah pengajian ko with flying colours! clap clap clap!!!

Aku yaqin kalo dulu mak aku tak larang aku buat 'satu benda ni'...
Sah sah aku akan terabai pelajaran etc...

let me guess, singing rite? haha~

Maka aku join ko juga:-
IHAB SAYANG MAMA -->

SELAMAT HARI IBU... SELAMAT HARI HARI!!!!

aku tak panggil Mak ok... Itu sangat MELAYU!!! Hahahaha...
maka kembalilah ihab kepada rukun melayu.... haha~

Section 3
Isu sambutan Hari Ibu...

*jari aku dah lenguh nih!

Banyak sangat benda dalam dunia ni yg kita tatau pokok fatwa segala ok...
betul! pasal tu kite kena refer kepada orang yang lebih arif jua~

Tapi kalo berdasarkan hemat aku, TAKDE SALAHNYA MENYAMBUT HARI IBU!
Sebagaimana takde salahnya nak nyambut MAULIDUR RASUL etc...

hm~ *mati kutu

Yerp bebenda tu mana ada dalam Islam...
MAULIDUR RASUL jua takde dalam ISLAM ok!
Benda ni bida'ah yg dimulakan oleh tatau sape...

bid'ah ni ade dua kan? hasanah dan dolalah.. maka kita ikut la mane yang tak direct kite ke arah mensyirikkan Allah jua.... Na'uzubillah...

Then again, apa keburukan yg bleh timbul??
Selagi bebenda tu membawa kebajikan... Insya allah bida'ah tu tak terjurus pada yg Dhalalah (atau Bida'ah tak elok)

see... as i mention above, kite ikut la mane yang elok..but the thing is that, kite sendiri kena berotak dan berfikir sendiri untuk filter mane yang baik dan mane yang buruk... semua berpokok pangkal dari hati jua~

Aku dari dulu ada pandangan kritis tentang isu2 camni...
kita kena kritis setiap masa dan memandang ssuatu perkara dengan kritikal... bukan dengan hanya menerima seadanya.. jangan jadi terlalu mengikut tanpe berfikir.. (ape istilah nye? lupe la...)

Ini termasuk jua isu hari Valentine...
Dikatakan tak boleh disambut...
Tapi pada aku, kalau yg kita raikan adalah kekasih kita yg halal cam isteri ke mak ayah ke, apsal nak larang??!!

dalam hal ni, aku fikir terpulang bagi kita, siapa yang sebenarnya kita angkat sebagai kekasih... isteri itu adalah kekasih dunia yang sah, maka kasihilah dia sepenuhnya.... ibu bapa itu kekasih dunia akhirat pasal tanpa mereka kita tak lahir, maka kasihilah mereka sedalam2nya.... jangan sesekali derhaka! dan ALLAH itu kekasih azali, maka sembahlah Dia kerana Dialah Tuan dan Tuhan kita...

Yes, asalnya diorg nak menyambut seorg paderi segala jadah, tapi bila tanya diri, apa kita sambut Valentine tu sbb kita sambut Paderi tu ke??
kalau berdasarkan kewujudan sejarah Valentine, begitulah... terpulang kepada niat sambutan itu... tapi kalau tak kerana menyambut paderi segala tu, maka tak wujud Hari Valentine ni! hm... maka lebih baik tinggalkan perkara2 yang banyak khilaf.... lagipun setiap hari adalah hari untuk kita menyayangi kekasih kita, bukan hari itu sahaja... tak gitu?

Kata innamal a3malu binniat??
Selagi niat hati tak terpesong... Kenapa kita bersusah payah sangat menghalang??

yups! this statement suit my explanaton above...

Unless kaedah yg digunakan salah spt contoh memberi ciuman kepada awek yg blom dinikahi pada hari Valentine...
Kalo yg camtu, aku pon sokong je kalo org nak rejam mereka hehe...

mendekati zina tu! belum layak kena rejam lagi.... hm~

Then again, I'm not a Syariah student..
tak semestinya pelajar syariah saje yang boleh mengeluarkan kenyataan... kalau seseorang tu pelajar medik tetapi pemikirannya melebihi pemikirna pelajar syariah, keluarkan lah pendapat, boleh kita share dan berdiskusi di sini... =)

Ni hanya pandangan hati yg berdasarkan ilmuku yg cetek...
Wallahu a'lam

terima kasih ihab kerana susah2 mengomel di sini... da terima kasih kerana menyebabkan jari dan lengan aku lenguh.... haha~

Kesimpulan, aku takde halangan utk org nak sambut hari Bapa ke, Hari Ibu ke segala...
kesimpulan aku, sayangi la ibu (dan bapa jua) anda dan jangan derhaka...

[apa yang aku fikirkan...]
[ala... terlebih dua saat plak drpd 10 minit...]

szakif said...

ihab... (merasela korang komen balas panjang2 segini.... boleh masuk world record tak?)

Aku takut kalo komen banyak sangat dalam satu entry, nampak CONFUSING, jadi aku bahagikan ikut segmen2 menarik hehehe...
dan aku menjawab dengan quote sikit2.... terpulang nak bace ke tak... panjang ok~

Section 4
Isu ABANG IHAB...

ni semua keje toriq lalu dilanjutkan oleh nad dengan melibatkan anme ko... haha~

Hahahaha... Gelak boleh??!!
jom gelak same2... HAHAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHA!!!!!!!!!!!!!

Motif tanak kasi org panggil aku ABANG wahai NADHRAH??!!
nad sila jawab! haha~

ZAKI LELAKI ok!!
semua orang tahu... er.. nak kena buktikan ke? sangat biru ok~

Malahan aku tak kisah dipanggil abg ke apa dek seorg lelaki haha...
maka aku takmo panggil ko ngan gelaran abg... ngan ismat pun takdok abg2 segala.. cume ismat tu tak leh sebut perkataan aku dan engkau... tak tahu kenapa... sangat berbudi bahasa ismat itu... bersaye2 ngan aku lak... aku juge yang mati kutu~

Tapi kalo ko panggil mmg JANGGAL HABIS ok hahaha...
maka aku fikir "ko" tu refer kepada nad bley?

Kerana aku dan ko HALAL kahwin...
kompem refer kat NAD!!! aku dan nad jua HALAL berkahwin... nak tak nak je.... haha!

Dan kalo tatkala ko memanggil aku ABANG Ihab... Pikiran aku akan jadi lain macam hahahaha...
maka ko fikirkan abang itu hanya gelaran untuk isteri kepada suaminya dan engkau membayangkan sudah berkahwin ngan NAD... sangat puitis boleh? haha!

Ini hanya pandangan peribadi!
Tiada niat flirty kejadah pada Nadhrah sila maklum hahaha...

NAD sila beri komen balas! hehe... ihab ade ngan ko bley?

Jadi ZAKI kalo nak panggil aku ABANG silakan je...
takmo.... haha~ keputusan muktamad.... harap JIKA BERJUMPA lepas ni aku panggil ko Ihab aje... takyah abang2 segala ok?~ walaupun beza umur 2 tahun....

TAPI NADHRAH JANGAN OK!! JANGANNNN!!!
Hahahahaha...

la.... biasenye pompuan ni tegar memanggil orang yang lebih tua dengan panggilan abang... NAD sila berada di dalam dilemma..

And last but not least!!
Isu yg paling aku suka!!!
Section 5
Isu presentation SUARA ZAKI!!!

AAAAAAARRRGGGGHHHHH!!!! sangat malu ok~

YABEDA BEDOOOOO OK!!!
YABEDA BEDA BEDOOOOOOO gituuuu hahaha...

lantas aku membayangkan ihab sedang menjulang2kan tangannya ke udara tanda gembira... haha~
video ko nyanyi lagu bertemu da berpisah tu dah cukup untuk menerangkan perwatakan ko... hehhe...

Akhirnya Zaki dah tayang talent dia pada kita di sini...
ade talent ke? haha~

Dan aku salute tabik pada keberanian beliau...
trimas trimas~ ekceli takde lagu ibu versi asal, so aku nyanyi sendiri lantas buat VC...
lagipun, bila lagi nak tunjuk bakat kan? haha~ walaupun takde la berbakat mane pun...

Percayalah bkan banyak org berani nak tayang suara sendiri :D
aku ok saje... bab tayang suare ni, takde masalah... biaq pi la orang nak kate ape...
blog aku, aku punye sua la bley? huhu~

Maka dengan ini ZAKI telah melayakkan dirinya utk disekongkolkan dengan tabiat syok sendiri aku hahaha...
boleh jua~ hahahha~ GELAK SETAN ok~
syok sendiri tapi bagi orang dengar bley?

TAPI ZAKI SANGAT PENDEK OK!!!
SANGAT SANGAT PENDEKKKK!!!

ape yang PENDEK ni ihab... ko jangan...
owh... maksud ko VC itu...
owh... hehe c( ;
ala... dah lagu ibu tu pendek, nak buat camne... nak panjang kanlagi, aku bukannye composer..
tapi pernah la buat lagu utk diri sendiri... syok sendiri jua...

Bikin aku tak puas hati ok!!
la.... =)

Malah nak dengar balik kena tekan balik punat PLAY tu...
maka tekan la punat play tu banyak kali, lantas ko akan mendengar lebih banyak masalah dalam nyayian itu.. haha...
kusedar.. (tunduk)

Sila lain kali nyanyi panjang2 skit cam aku hahaha...
BARU BESTTTT!!!

memng best, masalah software recorder windows ni cume bleh record seminit je... hm..

Tapi aku suka ending ko yg menurun tangga suara ;)
owh... ekceli aku repeat 3 nyanyi lagu ni, baru puas hati.. yang 2 awal tu, aku mengRNBkan, sampai bunyik cam ngade2 plak... haha!

Variasikan lagi lain kali...
bunyinye cam nak aku nyanyi lagi ni... terus ketakutan~ =)

Tambah2 je kat bahagian tengah sumer supaya nampak special dengan kaedah melodi vokal diri sendiri ;)
lagu ni kang kalau mempelbagaikan suare, jadi ape plak... hehe..~

Dan dengan itu aku menggulung komenan aku dengan sekalung TAHNIAH atas usaha anda merekod suara segala :D
trimas trimas... maka aku menunduk tanda menerima kalungan tahniah itu lantas disematkan di leher aku.... clap clap clap!!!

But I STRONGLY SUGGEST u cari Software yg aku cakap tu daripada Ismat ok!
dah dia ber UU ngan aku plak.. sangat sesuatu.. haha... insya 4JJl kalau aku jumpe ismat, aku mintak kat dia...

Nescaya bunyinya a lot better ;)
hm... i will give a try then...

[apa yang aku fikirkan...]
[selalu jumpe ismat kat CC...]

|PrincesSs| said...

Hahahah..
siyesli tatkala aku demam2 ni zaki..jawapan ko dan Ihab membuatkan aku tergelak..lantas menyakitkan oropharynx aku..adeii dei deiii..harap2 bukak fibrinous croup (LOL)

armm hahaha Ihab..hentak ko dgn kotak simpan kerongsang aku yg ada kulit kerang segala ni..tanda protes menghalang zaki panggey ko abang gak..motif dia boley aku x boley? Hahaha..tak aci OK tak aci..geramnyehhhh aku~~

Pasti motif bergelakan ria kat atas zaki,ko masuk camp side aku cepat..LOL..mak ko kata tabley gi ODAH camp jer..takper gi Kem Aku..meh sini aku brainwash skett..

abang toriq,
sangat la membina komenan2 diatas dua komen tapi sebaris sajor..

Ihab balik,
aku still x puas hati nieeeee...hentak vortex ko IHAB..

hata05 said...

owh kesian nye tak dapat gi camp ok
tapi takpe malahan nanti ada hikmah boley?
tapi sama2lah kita berbakti kepada ibu bapa selagi hayat dikandung badan ok

szakif said...

nad...

Hahahah..
siyesli tatkala aku demam2 ni zaki..jawapan ko dan Ihab membuatkan aku tergelak..lantas menyakitkan oropharynx aku..adeii dei deiii..harap2 bukak fibrinous croup (LOL)

muahaha.... maka baru tahu nad deam hari ni.... takpe, bukankah ketawa ubat yang mujarab?

armm hahaha Ihab..hentak ko dgn kotak simpan kerongsang aku yg ada kulit kerang segala ni..tanda protes menghalang zaki panggey ko abang gak..motif dia boley aku x boley? Hahaha..tak aci OK tak aci..geramnyehhhh aku~~
ni ko selesaikan ngan ihab jua~ maka aku pula yang tersenyum tersipu2 sendirian .... muahahhaha....

Pasti motif bergelakan ria kat atas zaki,ko masuk camp side aku cepat..LOL..mak ko kata tabley gi ODAH camp jer..takper gi Kem Aku..meh sini aku brainwash skett..
wah!!! ingatkan takde orang fokus kat name ODAH itu.. maka jangan ditanya apa maksud odah segala itu. muahaha... tapi harap kem ko best nad! nak joinnnn!!!!!

abang toriq,
sangat la membina komenan2 diatas dua komen tapi sebaris sajor..

speechless bley?~

Ihab balik,
aku still x puas hati nieeeee...hentak vortex ko IHAB..

maka IHAB silalah memakai perlindungan badan pasal nak tunjuk gaya silat dia... maka nad pula sila melicikkan lagi gerak silat anda karena vortex ihab sangat lah dijaga dengan baik.. ape yang aku mengarut ni?

[apa yang aku fikirkan...]
[langkahmu sungguh mempersona]

szakif said...

hata..

owh kesian nye tak dapat gi camp ok
trimas atas kekasihanan ko itu.. :D

tapi takpe malahan nanti ada hikmah boley?
itulah yang aku fikirkan... entah2 aku kena baham dek harimau kalau pegi camping bley?

tapi sama2lah kita berbakti kepada ibu bapa selagi hayat dikandung badan ok
okey~

[apa yang aku fikirkan...]
[faiz taknak buat posting pasal ibu jua?]

Anonymous said...

What a great site
Peugeot 306 naprawa library barcode scanner

Anonymous said...

Where did you find it? Interesting read »

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...