Wednesday, May 17, 2006

Persiapan Menjelang Majlis Perkahwinan V

Posting seterusnya akan dimuatkan dengan gambar-gambar yang Maha banyak... sila bersabar untuk gambar-gambar itu didownload... Tapi jangan takut saiz gambar tak lebih drpd 200kb jua~ aku dah compress...

Berbalik kepada isi posting, adat orang jawa untuk menyedekahkan bahan makanan untuk tuan rumah masak semasa majlis perkahwinan nanti. Adat ni dinamakan "Monjong" di mana keluarga terdekat, saudara mara, jiran tetangga malah sesiapa sahaja yang bermurah hati akan menyedekahkan barang-barang seperti beras, pulut, bihun, kerepek,kentang dan macam-macam lagi. Layan je caption kat bawah~

Setakat hari Selasa, inilah "koleksi" makanan yang diperoleh~ terima kasih kepada yang menyumbang jua~. Ade kerepek, kentang, bihun dan sumi... sumi?

Monjong yang baru sampai. Aku tak fikir beg tu pun bahan monjong~ muahaha... abesla pasni rumah aku penuh dengan kentang saje! hm~

Makcik aku menolong memasang langsir... Terus dari kilang ok~ ("kilang" buat langsir tu kat sebelah rumah je sebenarnye~)

More will be updated later. Dan yang pasti my house will be packed wif lot of stuffs!

22 comments:

|PrincesSs| said...

first..

|PrincesSs| said...

heheh
zaki dah peak da ni masa nak ke majlis kenduri kawin abang ko dan ira..hehehe

sumi tu jelly tu la kan..yg cam kon tu..aku suka gila makan dulu2 weih..sini x jumper plak..

arm..kilang langsir tu aper? dia produce langsir ke??i mean dia wat langsir secara kilang?? ermm harap ko faham apa aku tanyakan nie~~

ooo kalo orang nak kawen..orang2 pesekitaran bagi makanan ke...cam bawang sumer tu orang sedekah gak ke?bestnyerhhh..dapat la menjimatkan duit tuan empunya majlis kan kan?

tunjukla gamba abang ko..apolah~

Anonymous said...

Eh...Zaki, ada pembetulan(kal x kesah) rasanya bukan "Monjong" yg awak maksudkan tau. Brag2 tu semua adalah provide/sponsor drpd saudara mara @ jiran2(same like sedekah).Akan dtg bila mereka m'buat majlis sebaik2nya kita harus m'balasnya."Monjong" is mean kita masak lauk & bungkus utk d hantar kpd saudara mara/jiran.COntoh t'dekat ialah bila tukang rewang habis m'buat kerjanya,yr parent/saudara akan m'buat bungkusan t'sebut sbgai "cangkengan". Hai sebnrnya byak explanation dlm perkara ni.Itu jelah buat pagi ni..
(Yg paling best bila dah habis kenduri, suasana rumah mcm kedai runcit.Byak barang kering sponsor boleh d gunakan utk jangkamasa 1 bulan. Itulah istimewanya majlis "ORG JAWA",)Asya.

Anonymous said...

ooohhh.. lagi sekali.. sgt informatif jua blog mu ini.. adat org jawa!
per la nad.. dah namanya kilang.. mmg menghasilkan langsir lar.. kilang tu beli kain n buat langsir ikut kehendak pelanggan.. tu lar.. sibuk operate org.. smpi operation kilang ni dia tak pndg dah.. hehehe ;p
istimewa tol org jawa ni kan... pemurah!
-LaDy AnGeL-

szakif said...

nad...

heheh
zaki dah peak da ni masa nak ke majlis kenduri kawin abang ko dan ira..hehehe

yups!!! bersedia!!!!!

sumi tu jelly tu la kan..yg cam kon tu..aku suka gila makan dulu2 weih..sini x jumper plak..
owh.... orang ukren tak makan sumi ke? sangat kasihan~

arm..kilang langsir tu aper? dia produce langsir ke??i mean dia wat langsir secara kilang?? ermm harap ko faham apa aku tanyakan nie~~
adeh la nad... kan aku letak inverted comma kat situ... kilang yang aku maksudkan adelah tukang jahit... tukang jahit nye jiran aku ajor~ maka boleh dapat diskaun jua~ xde la dia buat kain langsir tu, tapi mak aku yang beli bahan, dia yang jahitkan~ harap ko paham jua~

ooo kalo orang nak kawen..orang2 pesekitaran bagi makanan ke...cam bawang sumer tu orang sedekah gak ke?bestnyerhhh..dapat la menjimatkan duit tuan empunya majlis kan kan?
haha~ macam tu la gamaknye... that's why orang bagi sedekah seawal ni supaya takde la nanti tuan rumah beli benda yang same. setakat waktu aku balas komen ko ni nad, rumah aku dah banyak KENTANG!!! tak tahu nak sumbat kat mulut sape.. adeh~ sangat klise~ bagi eskrem ke, sate ke, paling tak pun big mac ke,perut kujua yang kenyang! muahaha~

tunjukla gamba abang ko..apolah~
akan tiba masanya kutunjuk jua~ yang ko sebuk nak tgk gambar abg aku apsal lak?~ muahaha... dah nak kawen ok~

[apa yang aku fikirkan...]
[aku lagi hensem bley]

szakif said...

kak syasya...

Eh...Zaki, ada pembetulan(kal x kesah) rasanya bukan "Monjong" yg awak maksudkan tau.
owh... anyway bukan ke maksud Monjong tu Sedekah? saye quote dr mak jua~ kalau mak salah, saye salah jua~

Brag2 tu semua adalah provide/sponsor drpd saudara mara @ jiran2(same like sedekah).Akan dtg bila mereka m'buat majlis sebaik2nya kita harus m'balasnya.
ade name lain ke untuk adat ni?

"Monjong" is mean kita masak lauk & bungkus utk d hantar kpd saudara mara/jiran.
Ha~ kat sini biasenya buat macam ni bila bulan puase je.... selain bulan puase, amat jarang yang amat sangat~ tu pun memang panggil Monjong jua kan?

COntoh t'dekat ialah bila tukang rewang habis m'buat kerjanya,yr parent/saudara akan m'buat bungkusan t'sebut sbgai "cangkengan". Hai sebnrnya byak explanation dlm perkara ni.Itu jelah buat pagi ni..
terima kasih la... susah2 je (cam felix bley)... kat sini panggil "berkat" je... tak tahu pla saye yang terlepas dengar...

(Yg paling best bila dah habis kenduri, suasana rumah mcm kedai runcit.Byak barang kering sponsor boleh d gunakan utk jangkamasa 1 bulan. Itulah istimewanya majlis "ORG JAWA",)Asya.
betul!!! orang jowo memang WORLD la macam mawi jua~

[apa yang aku fikirkan...]
[bangga mawi tu jawa jua~]

szakif said...

lady angel...

ooohhh.. lagi sekali.. sgt informatif jua blog mu ini.. adat org jawa!
hooraaay!!!!

per la nad.. dah namanya kilang.. mmg menghasilkan langsir lar.. kilang tu beli kain n buat langsir ikut kehendak pelanggan.. tu lar.. sibuk operate org.. smpi operation kilang ni dia tak pndg dah.. hehehe ;p
hehhehehe... salah ok~ dah terangkan kat komen balas nad~

istimewa tol org jawa ni kan... pemurah!
bukan ke orang jowo WORLD? muahahha... sangat muhibbah~

[apa yang aku fikirkan...]
[not 100% javanese]

Anonymous said...

oh.. bukan 100% ker? habih tu, ada campur dgn apa lagi nie?
ok.. ok.. dah phm dgn baca komen bls nad tadi..
senyum kuda : perlu ke mereply setiap patah perkataan ngomenan? hehehe.. poning nnk mmbaconyor..
-LaDy AnGeL-

hata05 said...

owh
aku merasakan monjong tu sangat comel, nama dan juga perbuatan tu ok, teringat mando jojo boley? muahhahah

kat irbid pon kalo ada majlis2 persatuan maka ahli2 digalakkan (tak paksa) utk bertabarru' juga utk menyedekahkan ape2 lambang berjimat muahaha

selamat kemas umah
selamat menerima ahli baru dlm umah

szakif said...

lady angel ku!

oh.. bukan 100% ker? habih tu, ada campur dgn apa lagi nie?
saye ade darah banjar + bugis + jawa = szakif... tak tahu kat mane sebenarnye darah "melayu" tu... hm~

ok.. ok.. dah phm dgn baca komen bls nad tadi..
congrats! :D

senyum kuda : perlu ke mereply setiap patah perkataan ngomenan? hehehe.. poning nnk mmbaconyor..
kang kalau ade yang tertinggal dibalas, susah pulak.... hm~ so to be fair, biar setiap ISI komen saya balas... saya takde rase nak balas sangat, saye just letak spatah dua kate je.... cam "congrats!" atas ni...

[apa yang aku fikirkan...]
[cakap biar terang]

szakif said...

hata... (semalam hatar sms kat die)

owh
aku merasakan monjong tu sangat comel, nama dan juga perbuatan tu ok, teringat mando jojo boley? muahhahah

kem salam ngan mando monjong jua~ muaaha...

kat irbid pon kalo ada majlis2 persatuan maka ahli2 digalakkan (tak paksa) utk bertabarru' juga utk menyedekahkan ape2 lambang berjimat muahaha
jimat satu hal, semangat kerjasama pun satu hal jua~ teringin nak tengok camne la sebearnye korang buat aktiviti persatuan ye? hm~

selamat kemas umah
penat wo!

selamat menerima ahli baru dlm umah
hm~ bab ni kurang berkenan sikit... ye la.. kalau tinggal bersama, aurat habis dilanggar.. ye dak? hm~ *pastu ekceli kalau tambah ahli kat rumah, tambah sesak rumah bley?~

[apa yang aku fikirkan...]
[privasiku akan berkurang?]

toriq said...

wahh~ bagus jua org jawa nih.. ader adat monjong.. bagus2.. sila amalkan..

banyak lagi ker org jawa kat malaysia eh? just tertanya2...

Anonymous said...

oh...sama lar kita.. pun tak tahu mana darah melayu sebenarnya nih...
tapi motif hata teringt mando jojo? dia tak de dlm nie ok..
setuju pasal ahli baru dlm umah.. sesak rumah tuh tak kesah ler lagi tapi kalau dpt yg tak reti kemas rumah n jenis sepah2 xreti kemas? aiseh.. maunya sakit dpt housemate mcm nie.. lagi teruk dpt yg jns bwk masuk bukan mahram dlm umah.. fuuhhh.. boley bwk gaduh. hrp housemate baru awk tergolong dlm golongan2 yg baik2 belaka dan terima lah dia dgn tgn terbuka..
senyum kuda : yg pasti, tak kira darah apa pun,kita semua saudara seislam..
-LaDy AnGeL-

fizahanif said...

zaki...manjong ke sedekah ker...
fizahanif x kisah...(x paham motif!!!). nak makan gak roti pelik ko tu yer....
wei nanti masa kenduri ada karaoke x? nak nyanyi la....
nak nyanyi.....

Anonymous said...

oii zaki apsal ko x sms aku?

-nad nad-

szakif said...

toriq....

wahh~ bagus jua org jawa nih.. ader adat monjong.. bagus2.. sila amalkan..
maka itulah yang keluarga aku amalkan..

banyak lagi ker org jawa kat malaysia eh? just tertanya2...
hm~ aku takde la pulak statistik jumlah orang jawa ni. but the thing is dalam IC pun tulis bangsa melayu... pastu aku rase dah tak ramai anak2 jawa nak belajar bahse jawa... hm~ aku ni pandai la jugak sikit2~
tapi orang jawa setahu aku ramai kat negeri selangor dan johor la... itu pun orang kate slang jawe johor ngan sleangor lain.... ntah la.. er.. dr khir toyo tu pun jawe! selangor memang WORLD la!

[apa yang aku fikirkan...]
[orang kate slang aku pekat pasal keturunan jawe, betul ke?]

szakif said...

lady angel...

oh...sama lar kita.. pun tak tahu mana darah melayu sebenarnya nih...
tu la... ape sebenarnya melayu nih? soalan yang saye sendiri tak leh jawab... cikgu kate kalau kite betul2 orang yang berasal drpd tanah melayu, maknenye kite ni orang asli... kate cikgu lagi, bangse melayu adalah bangse campur aduk dari indon, siam dan kawasan2 serantau.... maklum la dulukan tanah melayu kawasan dagangan so banyak contact dengan orang dari negara luar...

tapi motif hata teringt mando jojo? dia tak de dlm nie ok..
muahahahaha~

setuju pasal ahli baru dlm umah.. sesak rumah tuh tak kesah ler lagi tapi kalau dpt yg tak reti kemas rumah n jenis sepah2 xreti kemas? aiseh.. maunya sakit dpt housemate mcm nie.. lagi teruk dpt yg jns bwk masuk bukan mahram dlm umah.. fuuhhh.. boley bwk gaduh. hrp housemate baru awk tergolong dlm golongan2 yg baik2 belaka dan terima lah dia dgn tgn terbuka..
sepanjang pemerhatian saye, si Ira tu rajin orangnye... tapi tak tahula, belum terserlah sikap sebenarnye...

senyum kuda : yg pasti, tak kira darah apa pun,kita semua saudara seislam..
yups!

[apa yang aku fikirkan...]
[tapi kenapa dalam surat beranak kate bangse "MElayu"?]

szakif said...

fizahanif...

zaki...manjong ke sedekah ker...
monjong ok~ :D

fizahanif x kisah...(x paham motif!!!). nak makan gak roti pelik ko tu yer....
maka datang la ke kedai mak aku... nanti aku tebarkan khas utk ko! aku dah mahir ok~

wei nanti masa kenduri ada karaoke x? nak nyanyi la....
nak nyanyi.....

aku nak ko nyanyi lagu fantasia barino boleh? nak jugak nak jugak!!!!

[apa yang aku fikirkan...]
[er.... suara itik]

Anonymous said...

That's a great story. Waiting for more. Houston plotter repair maryland lotto Penis inlargement sugry Meridia downfalls sport bike accessories tenuate nebenwirkung Amateur nubile Download video keno Lottery pool singapore Four card keno 2005 http://www.tattoo-removal-8.info/Tatoo-removal-dc.html what are the lotto numbers for tonight wa lotto Car alarms code alarm Dream home lotteries Executive skills training Travel trailer movers

Anonymous said...

That's a great story. Waiting for more. »

Anonymous said...

What a great site army of ass 2 1990 honda crx body kits Cybersitter 9 processes maternity clothes pc software buy game worldwidegifts 4 Computer based testing software Klonopin pink tablet what strength is that keno online http://www.zithromax-pneumonia.info/Zithromax_and_alcool.html Assertive management courses minneapolis

Anonymous said...

Best regards from NY! Zion rhinoplasty Breast surgery recovery kits Paintballing georgia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...