Sunday, June 11, 2006

Perpindahan ke Kuantan (dikemaskini)

Sudah beberapa kali saya mengeluh tentang perpindahan ke Kuantan. Ada juga rakan-rakan sekulliyyah yang masih teguh mahukan pembatalan perpindahan ini kerana dasar kukuh yang sudah mereka bina di Gombak. Contohnya, Matiin yang saya lihat sangat dukacita dengan berita perpindahan ini kerana beliau sangat kuat penglibatannya dalam persatuan debat bahasa inggeris di UIA. Saya pasti beliau memasang angan-angan dan cita-cita yang tinggi dalam bidang ini, bukankah begitu Matiin?

Makmal Anatomy di E5.

Juga, saya lihat ramai yang kurang setuju di kalangan senior (yang dah nak graduate) kerana perpindahan selama hanya 1 sem bolah dianggap remeh. Selama 3 tahun setengah telah mereka abadikan di Gombak, dan akhirnya terpaksa menamatkan pengajian mereka di Kuantan pula. Saya tergelak membaca satu komen di Bulletin Board Friendster di mana ada yang mengatakan “tak sempat nak berhabuk bilik kat Kuantan tu, dah habis pengajian”. Haha.... Betul juga!

Bangunan Engineering di mana Kulliyyah of Science menumpang - E0. E = Engineering.

Semakin hari, semakin dekat masanya untuk semester depan bermula, dan bermaksud makin pendek juga cuti 3 bulan saya. Sudah pasti isu yang hangat bakal diperkatakan di kulliyyah nanti adalah isu perpindahan ke Kuantan ini. Saya pasti pihak pentadbiran sudah bersedia untuk menerangkan kepada pelajar sebab-sebab kukuh perpindahan ini harus diteruskan.

Pemandangan di E0 lagi.

Dalam pertemuan kali terakhir, kami (pelajar Sains Bioperubatan) dijelaskan bahawa hanya 10 orang junior yang baru mendaftar akan dipindahkan ke Kuantan manakala kemasukan baru akan terus ke sana. Jadi, kami yang sudah lebih senior berasa lega dengan pengumuman itu.

E0 dari atas pula.

Alih-alih, berita terbaru ini sangat mengejutkan! Bukan sahaja pelajar Sains Bioperubatan, tetapi keseluruhan Kulliyyah of Science (termasuk sekali jurusan Bioteknologi dan Sains Matematik). Khabarnya, ini adalah arahan daripada Kementerian, jadi pihak universiti terpaksa akur dengan keputusan ini. Khabarnya juga, bilangan pelajar Kejuruteraan semakin meningkat, jadi menyebabkan kami terpaksa diusir ke Kuantan. Ini kerana, sebenarnya kami hanya menumpang di bangunan Kulliyyah of Engineering. Kulliyyah of Science (KOS) tidak mempunyai bangunan yang khusus sepertimana Kulliyyah of Engineering, Ahmad Ibrahim Kulliyyah of Laws (AIKOL) dan Kulliyyah of Architecture and Environmental Design (KAED).

Kelas di E0. Ada rupa U tak?

Saya secara peribadi pada awalnya sukar untuk menerima kenyataan ini. Tetapi setelah berfikir beberapa kali, saya akhirnya memilih untuk pasrah kerana itulah jalan yang terbaik. Jika saya terus memendam perasaan benci akan perpindahan ini, saya khuatir ia akan menjejaskan tumpuan saya ketika berada di Kuantan kelak. Tambahan pula, saya sendiri pernah merasakan pengalaman ketika berada di SAMBEST kerana saya tidak bersedia dari segi mental ketika awal perpindahan saya ke situ. Natijahnya, pada awal tingkatan empat, saya banyak menyendiri dan tidak menyerlah dari segi akademik.

E0 daripada sudut yang lain. Di sinilah kami menghabiskan masa setiap hari jika ada kelas.

Sedikit demi sedikit, saya mula membiasakan diri dengan suasana kehidupan di asrama. Walaupun agak lambat untuk ke arah itu, tetapi saya rasakan ada hikmah di sebalik semua itu dan terbukti apabila saya agak cemerlang (cuba untuk merendah diri) dan akhirnya mendapat keputusan yang membanggakan dalam SPM. Alhamdulillah...

Pelajar Perubatan di Kuantan. Bersedialah menerima kehadiran kami!!! Mereka adalah satu batch dengan saya di matrikulasi UIA.

Pelajar Farmasi di Kuantan. Satu batch dengan saya. Pernah duduk sekelas dengan mereka kerana saya adalah bekas pelajar Farmasi di matrikulasi UIA sebenarnya.

Rakan-rakan sekelas. Korang dah sedia nak pindah?

Berbalik kepada kisah perpindahan Kulliyyah of Science ke Kuantan, kini saya bersedia untuk berpindah bila-bila masa sahaja, walaupun khabarnya ia dijadulkan pada bulan November. Walaupun kampus Kuantan dikatakan banyak kekurangan berbanding kampus Gombak, saya akan menghadapinya dengan positif dan menganggap semua itu sebagai cabaran. Namun begitu, jika tak jadi pindah, HOOOORAAAYYYYY!!! :)

Gambar tambahan: Rakan sekelas saya yang lelaki... (setelah ditohmah... haha~)

Asmawi Ani Dali, Fahmi, Zubir, saya, Faqak Faqar...

Dari kiri; Anas (duduk), Zubir (lagi sekali), Hanad (dari Sudan) dan er.... perlu ke nak kenalkan?

41 comments:

|PrincesSs| said...

hohoho..
anggapla perpindah cam hijrah..
makanya ntah2 ko akan lagi sujka di kuantan zaki..

|PrincesSs| said...

awat wanita je klasmet ko zaki?

DaRk AnGeL said...

per nad masuk dah ni.. aiseh~~
third pun third lar~~

DaRk AnGeL said...

aku nak ngomen satu2.....

oh.. ni lar maksud kau nak pindah kuantan tuh?
ler~~ best per pindah kuantan~.. dekat tak dgn cherating? tak pun teluk cempedak? boley
pergi pantai setiap hari! best apa.. dgr nyer.. kat kuantan living cost nyer murah sket....

ok.. akn sambung ngomen nanti...

szakif said...

nad...

hohoho..
anggapla perpindah cam hijrah..
makanya ntah2 ko akan lagi sujka di kuantan zaki..

hijrah satu PENGORBANAN
hijrah satu PERJUANGAN
lirik lagu hijrah kat atas dah menrangkan segala...

awat wanita je klasmet ko zaki?
aku tak simpan rr gambar klasmet lelaki aku bergambar bersama... adeh~

[apa yang aku fikirkan...]
[nak nyanyi lagu hijrah]

szakif said...

syifa...

per nad masuk dah ni.. aiseh~~
third pun third lar~~

ahahha~ ko lambat sket la syifa..

aku nak ngomen satu2.....
owh ko sangat tegar!

oh.. ni lar maksud kau nak pindah kuantan tuh?
ler~~ best per pindah kuantan~.. dekat tak dgn cherating? tak pun teluk cempedak? boley
pergi pantai setiap hari! best apa.. dgr nyer.. kat kuantan living cost nyer murah sket....

alo2... ko selama ni tak paham ke maksud nak pindah ni? adeh~ sila lain kali bertanya ok~ ahahah~ living cost ade kemungkinan rendah, tapi duit minyak nak menghala ke sana tu yang perit.. tu tak masuk minyak perut, tol highway, tol perut, huhuhu... sangat pembaziran ok~

ok.. akn sambung ngomen nanti..
aku menunggu ok~

[apa yang aku fikirkan...]
[pasni nak singgah blog syifa plak]

<< Jai >> said...

Sedih la pikir korang kena pegi kuantan... klu la yassin kos HS kan bagus. Dia pon kena pegi kuantan jgk tau! :( Kena la aku cari best fren baru...

szakif said...

jai....

Sedih la pikir korang kena pegi kuantan... klu la yassin kos HS kan bagus. Dia pon kena pegi kuantan jgk tau! :( Kena la aku cari best fren baru...
owh... aku jua begitu... sedey tak dinafikan, tapi ape nak buat... hm~ ko suruh je si yassin tu tukar kos... ahahha~ tanduk aku dah kluar...

[apa yang aku fikirkan...]
[tak hafal shortcut setan YM]

szakif said...

syifa tengah mengomel tu.. syyy....

W. A. Matiin said...

Yes Zaki, I'm very 'dukacita' about the whole affair. Possibly the worst thing to happen to me in my IIUM history. It's a whole load of crap, what they're doing to us, making us spend our undergraduate years in two, if not three, four or possibly five, different zones if they can help it. It's stupid, and I'm gonna fight for the right of existing students to properly complete their undergrad program in one campus without having to go through the inconveniences of shifting and adapting and being distracted from the rhythm they have developed for their studies. KOS students, wake up and fight for our right for a stable undergrad program! We're not refugees who need to shift from camp to camp to beg for mercy!

szakif said...

err mattinnn... marah betul nampaknya ko... silalah ko membangkang dengan pihak KOS. aku support dari belakang je... hohohooho... *bertentangan betul entry ni ngan kehendak matiin.., hm~

DaRk AnGeL said...

iyerrrr-ngomenan gmbr...
bangunan2 kau tuh mmg mcm universiti... nama pun universiti ok... cantik ah kehijauan di tgh2 hutan bangunan gitu~~

haa.. ni aku nk ngomen khas nih... bilik kelas kau.. ermmmm... sangat kekelasan! patut lebih kepada ke'dewan-kuliah'an. mmg mcm bilik darjah! semua mcm tuh ek? hehehe.. comel jer nmpk. nmpk tak matang. kekekekeke. moga kampus baru kau kat kuantan lebih vogue lar.. mcm style uni.. hihihi...

tapi.. iyer lah.. motif ramai pompuan dari laki? lmbg ahli bijak pandai sekarang lebih ramai terdiri dari kaum hawa~? hehehe... motif kau tak simpan gmbr laki yg ditgkp bersama? jgn ckp kau nk diskriminasi pulak? ke gmbr laki tak cukup indah nk diabadian kat dlm blog nih? hehehehe... [habis lah aku kenal 2-3 org budak pompuan nih dalam gmbr kau tapi mati tak ingt nama!]

DaRk AnGeL said...

kau byk ngomel ckp tak nak pindah~~
siler bljr terima hakikat ok.. ada sebab munasabah pindah tu yer... jauh perjalanan luas pemandangan..
hehehe.. mmg duit mnyk, tol, perut nak ke sana tuh mahal.. tapi mmg life student mcm tuh ok.. susah2 dulu.. senang2 kemudian...
if i were you.. glad to pindah~ lambang nak rasa suasana baru.. [dekat tak dgn pantai teluk cempedak? beshnyehhhh...]
nnt aku singgah sana lagi nnt, aku lawat lar ko.. ok? hehe. tu pun setelah aku lawat hospital dulu!
maka siler bersedia dari segi mental. dah dewasa dan matang ni, takkan nak jadik mcm kat sambest dulu pulak? tak mau bergaul,menyendiri and tak menyerlah dari segi akademik pulak ler segala~~ ;p tak pyh ler ok tak pyh nk buat perangai budak kecik kat tmpt baru tuh kelak... [merungut2 tak nak pindah nih pun dah mcm budak kecik dah~~]
apa daa~~

[apa nak kata]
[macam budak-budak!]

DaRk AnGeL said...

ceh zaki.. sempat lagi kau ngata aku..
cet~~

fiza said...

waaaa..mau pindah ke? mari nyanyi lagu hijrah bersame2.ayuh kawan..SING!!

hijrah itu pengorbanan..
hijrah itu perjuangan..
la la la~

Anonymous said...

TERIMA HAKIKAT & TO B POSITIVE!
GOOD LUCK!

(mesti ada sesuatu yg Zaki akan suka bila berada d Kuantan..
tunggulah anda akan menemuinya d sna.)rgds.k.sya.

szakif said...

hohoho... akan membalas komen selepas ni...hohoho...

szakif said...

dark angel....

iyerrrr-ngomenan gmbr...
bangunan2 kau tuh mmg mcm universiti... nama pun universiti ok... cantik ah kehijauan di tgh2 hutan bangunan gitu~~

bukan nak membanggakan U sendiri, tapi memang hakikatnya lawa... huhuuhuhu....

haa.. ni aku nk ngomen khas nih... bilik kelas kau.. ermmmm... sangat kekelasan! patut lebih kepada ke'dewan-kuliah'an. mmg mcm bilik darjah! semua mcm tuh ek? hehehe.. comel jer nmpk. nmpk tak matang. kekekekeke. moga kampus baru kau kat kuantan lebih vogue lar.. mcm style uni.. hihihi...
utk course dan kuliyah aku yang kecil ni, inilah nasib kami. macam tulah kami duduk dalam kelas. tak ubah macam sekolah menengah. hm~ utk course lain, diorang lebih ramai students, so guna dewan kuliah la... sigh~

tapi.. iyer lah.. motif ramai pompuan dari laki? lmbg ahli bijak pandai sekarang lebih ramai terdiri dari kaum hawa~? hehehe... motif kau tak simpan gmbr laki yg ditgkp bersama? jgn ckp kau nk diskriminasi pulak? ke gmbr laki tak cukup indah nk diabadian kat dlm blog nih? hehehehe... [habis lah aku kenal 2-3 org budak pompuan nih dalam gmbr kau tapi mati tak ingt nama!]
hohoohoho... gmabar dak lelaki dalam simpanan aku banyak, cume takde yang macam tu, dok sekali ramai2 amik gambar.. hohoho... kalau ko tengok, alamat la meleleh la airliur melihat kegantengan diorang, dan aku sekali.... muahhhaha~ matila perasan....

[apa yang aku fikirkan...]
[dah memang ganteng, nak buat macam mane?]

szakif said...

dark angel lagi sekali...

kau byk ngomel ckp tak nak pindah~~
banyak ngomel lama2 penat gak... lame2 kena pindah gak.. bukannya aku mengomel tu boleh mengubah apa-apa.. so daripada aku buat mende tak berfaedah tu, baik aku terima hakikat saje... hohoho... maka sekarng i'm positive about this hijr to kuantan..

siler bljr terima hakikat ok.. ada sebab munasabah pindah tu yer... jauh perjalanan luas pemandangan..
hehehe.. mmg duit mnyk, tol, perut nak ke sana tuh mahal.. tapi mmg life student mcm tuh ok.. susah2 dulu.. senang2 kemudian...

that's what i'm doing rite now...

if i were you.. glad to pindah~ lambang nak rasa suasana baru.. [dekat tak dgn pantai teluk cempedak? beshnyehhhh...]
ala.. macam la pindah kuantan tu pasal nak duduk kat teluk cempedak semata... ahahah~

nnt aku singgah sana lagi nnt, aku lawat lar ko.. ok? hehe. tu pun setelah aku lawat hospital dulu!
maka siler bersedia dari segi mental. dah dewasa dan matang ni, takkan nak jadik mcm kat sambest dulu pulak? tak mau bergaul,menyendiri and tak menyerlah dari segi akademik pulak ler segala~~ ;p tak pyh ler ok tak pyh nk buat perangai budak kecik kat tmpt baru tuh kelak... [merungut2 tak nak pindah nih pun dah mcm budak kecik dah~~]
apa daa~~

ohohhoo.. sekarang aku dah tak merungut, so macam orang dewasa kan? kan kan kan??

[apa yang aku fikirkan...]
[mane satu dalam gambar tu yang ko kenal, cakap!!!]

szakif said...

dark angel...

ceh zaki.. sempat lagi kau ngata aku..
cet~~

belajr la terima hakikat dikata... hohhoooho...

[apa yang aku fikirkan...]
[katakan dengarkanlah... *feeling hazami]

szakif said...

fiza...

waaaa..mau pindah ke? mari nyanyi lagu hijrah bersame2.ayuh kawan..SING!!

hijrah itu pengorbanan..
hijrah itu perjuangan..
la la la~

hohohoho.... rase cam nak rekod lak suara nyanyi lagu tu pastu letak kat blog.. nak dengat tak? sila demand...

[apa yang aku fikirkan...]
[camne nak crack voice cloak ni!!!]

szakif said...

kak sya...

TERIMA HAKIKAT & TO B POSITIVE!
GOOD LUCK!

yes mam! hohoho..

(mesti ada sesuatu yg Zaki akan suka bila berada d Kuantan..
tunggulah anda akan menemuinya d sna.)rgds.k.sya.

suka makwe baru bley~ muahahhaha~ matila dapat awek kuantan walhal mak suruh cari yang dekat2 je

[apa yang aku fikirkan...]
[tiada jodoh dengan yg di johor mungkin?]

|PrincesSs| said...

sapa kat johor..
haziq AF adalah..mawi pon johor gak..

seswatuh nyer yuhhh~ hahaha

szakif said...

nad...

sapa kat johor..
haziq AF adalah..mawi pon johor gak..

mereka memang johor...

seswatuh nyer yuhhh~ hahaha
*feeling sutun 2 part adek meluahkan perasaan kat abang seniornya tu -->adek! adek tau tak ape yang adek cakap ni?! hisy!! geli la...
adeh nad... maksud aku si dia yang dulu orang johor la... adeh~ exmakwe ok~

[apa yang aku fikirkan...]
[suka part abang tu kata -->dia kate aku pondan?! eee.. eee.... gelilah!!]

|PrincesSs| said...

owhhh ek ko la ek..ekekekkeek..

sian,aku baru nak menohmah ko seswatuh..ekekekekek..

|PrincesSs| said...

ek=ex :-)

|PrincesSs| said...

hahahah..
zaki aku dah cakap..aku nak berkenalan dalam gamba tu yg ko cakap

"saya" dan "errr perluke diperkenalkan lagi" ho yg tuh..yg tuh yg aku nak kenal...

since ko x bagi knal hanad~ ehehheeh

szakif said...

nad...

sian,aku baru nak menohmah ko seswatuh..ekekekekek..
sila jangan menohmah tanpa usul periksa ok~

hahahah..
zaki aku dah cakap..aku nak berkenalan dalam gamba tu yg ko cakap
"saya" dan "errr perluke diperkenalkan lagi" ho yg tuh..yg tuh yg aku nak kenal...

owh yang itu paling banyak dapat sambutan boleh~ hahhahah maka si dia mamo layan bley~ ahahahaah~

since ko x bagi knal hanad~ ehehheeh
hanad = nad bley~
hohhohoo

[apa yang aku fikirkan...]
[nad... nad... adeh~]

|PrincesSs| said...

miahahah..
padan muka ko pening~
gembira hati aku~

fiza said...

mari mendemand..sile lah nyanyikan lagu nasyid ma'al hijrah (^_^)v..

wahid..isnain..arbaq'..(betolkan?)

szakif said...

nad...

miahahah..
padan muka ko pening~
gembira hati aku~

masih lagi poning.... jang eh jang.... *tiber..

[apa yang aku fikirkan...]
teringat kat jai bila sebut tiber]

szakif said...

fiza...

mari mendemand..sile lah nyanyikan lagu nasyid ma'al hijrah (^_^)v..
hohohoho.... kemudianye... kalau ade, ade la nanti... :D

wahid..isnain..arbaq'..(betolkan?)
wahid isnain THALATH la... huhuhu... takkan lepas dua terus melompat ke empat plak kan.... hoohoohho...

[apa yang aku fikirkan...]
[belaar arab seronot tapi susah!]

Anonymous said...

Yr friend b'nama Fahmi tu muka mcm Vince, AF1 ler...
my colleague asking about him.I just said "jgn mimpi, x mungkin C Zaki nak bagi detail" he..he..

k.sya.

szakif said...

kak sya...

Yr friend b'nama Fahmi tu muka mcm Vince, AF1 ler...
may be from that angel je nampak cam vince, tapi kalau tengok betul2 muka, takde pun rupe can vince..jauh snagat~ hohoho.... fahmi adalah fahmi...

my colleague asking about him.I just said "jgn mimpi, x mungkin C Zaki nak bagi detail" he..he..
hohhoo... satu je detail yang saye bley bagi, dia dah de makwe... hohhohho....

[apa yang aku fikirkan...]
[kesian fahmi mase mula2 kenal ngan dia]

|PrincesSs| said...

esehman..
da ada makwe kerrr..mukanya sangat komersil~

szakif said...

nad...

esehman..
da ada makwe kerrr..mukanya sangat komersil~

owh ko sila setia dengan hata ok~ matila speku~ aku dengan szuraiha ketawa berduet ok~

[apa yang aku fikirkan...]
[kalau jumpe face to face ngan syifa tak tau nak panggil akak ke tak]

fiza said...

adoii...adoii...

szakif said...

fiza...

adoii...adoii...
tang mane yang sakit, meh aku urutkan... ohohhoho..

[apa yang aku fikirkan...]
[bak kate kak sya macma santa claus]

worm said...

cantik nye UIA!!

szakif said...

kid...

cantik nye UIA!!
memang... kawasan bukit katanya~

[apa yang aku fikirkan...]
[penat gak turun naik bukit]

worm said...

kat sini pun kene naik turun bukit..wellington hilly la..huhu~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...