Thursday, August 17, 2006

LKS, Tanjak dan 2 Buta di Putra

Photobucket - Video and Image Hosting
Esok kena pergi ke program Latihan Keusahawanan Siswa (LKS) kat Hotel Empress, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang. Tapi aku rasa macam tak sedap badan je. Rasa lemah semacam je, otak rase berat, mata kuyu tak hingat. Ni tak lain tak bukan jangkitan daripada classmate aku la ni. Epidemik sungguh! =( Balik dari LKS nanti aku akan buat post baru ok? Dah lama tak gi hotel, MAKAN for sure MEWAH!

Anyway, cantik tak tanjak yang aku pakai tu? Ada cerita di sebaliknya. Tunggu sahaja 28 haribulan nanti. *dalam demam pun sempat buat tanjak.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dua Buta di Putra

Hari Rabu lepas aku keluar bersama Safwan dan Asmawi ke KL Sentral. Abang kepada Asmawi nak jumpa adik kesayangannya, nak serahkan buah-buahan yang dibawa dari kampung. Dipendekkan cerita, masa pulang ke UIA, Putra LRT menjadi pilihan pengangkutan awam kitorang seperti selalu . Stesen di Gombak merupakan stesen Terminal. Dalam kata lain, last station la.

Sampai di Terminal Putra, Gombak aku keluar dari tren macam biasa. Masa keluar dari tren tu, aku nampak ada 2 orang buta bertongkat masih lagi duduk di dalam tren. La... kenapa masih duduk? Kan dah sampai stesen terakhir ni, hatiku berbisik. Aku dengan cepat masuk semula ke dalam tren.

Aku sapa dengan niat mahu membantu mereka keluar dari tren, "er... dah sampai ye".

Salah seorang daripada mereka menjawap, "Takpe dik, kami dah terlepas stesen kami tadi".

"Owh ye ke... Maaf ye?" terus cepat-cepat aku keluar semula, takut betul kalau-kalau ditelan dalam tren untuk pergi trip seterusnya.

Tapi, itu cerita hari Rabu. Hari Khamis plak aku balik rumah. Naik Putra juga. Maklum la, kalau stesen Terminal, dah tentu dapat seat. Jadi aku duduk dengan selesanye bersama 3 beg bersama aku, diletak di tempat duduk kosong di sebelah aku.

Sampai di stesen KLCC, orang ramai masuk tapi tak sesak sangat. Jadi aku alihkan beg-beg tadi, bagi ruang lain untuk duduk juga. Aku letak ketiga-tiga beg di ribaan aku.

Sampai di stesen Masjid Jamek, ada 2 orang buta masuk ke dalam tren berama seorang India mengiringi mereka. Sepertinya mereka berdua tidak kenal si India tu. Aku perhatikan aje.

Sebaik diorang masuk, orang-orang yang duduk kat depan aku bagi seat diorang kat orang-orang buta tu. Aku perhatikan aje.

Persoalannya:

  1. Kenapa aku tak mengiringi si buta yang terlepas stesen tadi supaya mereka tidak lagi terlepas? Bukannya kena bayaran lebih pun kalau aku iring diorang walaupun aku berulang-alik banyak kali.
  2. Kenapa bukan aku yang bangun memberi seat aku kepada si buta yang baru masuk? Adakah beg-beg nan 3 buah tu menghalang aku daripada bergerak? Macam iklan Adlin Aman Ramli sungguh! Tambahan pula, memang ada label kat atas kepala aku, Seats For Disabled Only. Shame on you Zaki!

OK... kenapa aku tak fikir macam tu masa kejadian? Tak kasihan kan orang-orang buta ke?

OK... I promise, i will not do that again. TITIK.

29 comments:

Anonymous said...

first~!
errr...
tanjak lawa...
tapi biler kau pakai...
terus tak lawa..!
hakhakhakhak~!!

-Syifa-

|PrincesSs| said...

woww..
kaksyifa tetap first..matila terkesima..

|PrincesSs| said...

ko la satu2nye lelaki yg aku jumpa x kesah pada warna pink beside sorang kawan aku yg sedia menggemari warna2 pink ni

terus memberi tabik hormat pada ko dan tanjak pink ko heheh

selamat makan2..

|PrincesSs| said...

tu tanda ko xde kesedaran sivik..

hehehhehe

szakif said...

okok... aku dah insaf ni...

Asya said...

hmmmm..nampaknya hanya mampu utk m'jadi pengomel k-6 jer.
X per ler Zaki, belajar dr pengalaman. Org lain juga akan t'pikir mcm tu jua..bukan hanya org buta jer, org tua @ yg sdang pregnant juga kita perlu ambil prhatian.

Nak gi salak ye..singgah Labohan Dagang boley??hehehe...

DaRk AnGeL said...

ceh zaki..
walupun kau dah ckp pada diri sendiri.. aku tambah kan lagi...
shame on you zaki~!

menda2 mcm ni kan, patut dah terotomatik, tanpa berfikir 2 kali.. jgnkan org buta, asal org yg jauh lebih tua dari aku, aku terotomatik bgn kasik tempat duduk. bukan terpikir 2 kali tapi terotomatik. kalau dah terbiasa dgn org tua, apatah lagi dgn pregnant woman and org disable..

harap kau biasakan lah lain kali yer...

budi bahasa budaya kita..

DaRk AnGeL said...

oh yer.. lupa lak..

SEPAK BABAB HENTAK NAD tanpa belas kasihan...
[kaksya siler jgn cover dia lmbg budak ngengada tahap cipan si nad nih]

muahahahaha..

|PrincesSs| said...

hahahhaah

ye ke kaksyifa..
hahahha

gelak sajer

lambang teringat pasal malam tadi

szakif said...

malam tadi koran gbuat ape ok~

tapikan malam tadi aku rase ade orang tu kate nak tidur, tapi tak lama pastu online balik YM.. spae la tu ye?

szakif said...

na daku bagitahu ko, aku tak pasti ape masalahye, tapi sume haloscan aku takleh buka... so takleh nak mengomel kat blog ko... sowwi~

szakif said...

na=nad kat atas ni~ daku=aku~ matila huruf d lari ke perkataan aku plak~ ade maksud plak tu~ adeh~

luppi said...

better late than never. Lepas2 nie lebih insyaAllah akan lebih alert dan bertimbangrasa.
Aku dulu pun pernah ada cerita begini...org tua...dalam bas... dalam aku teragak-agak nak bagi seat kat makcik tu, seorang gadis yg duduk berhadapan aku bangun dan bagi seat dia kat makcik tu. Ever since that day, aku tak pernah teragak-agak lagi!

Asya said...

Wei..zaki apa maksud perkataan diantara "Nad" & "Daku" tu..
ehem...dah kmbali k spekulasi yg lamer ker...Aiman X Kesah..

lantas C empunya diri Nadrah..tersipu malu..wehehehe!!

hata05 said...

titik as in nadbintik?

erm ksiannyeh orang buta
tapi takpe ok, yang penting asalkan ada kesedaran, that's cool~

btw tanjak ko sangat cantik

aku penah pakai tanjak seumur hidup skali je kat joden uahaha

|PrincesSs| said...

ooh kaksyifa la tu kan..
aku memang x de plan nak tido..
aku nak tengok movie..
tp tersekat lambang bergado2 ngan kaksyifa.. ko ada tebersin2 atau terbatuk2 tak malam tadi ki?

aisay mengomel la zaki..
style mengomel fikir2 kau tu..
amacam best makan otel?

|PrincesSs| said...

owh kaksya,
nad x de la tersipu malu tp nad takut jer akan diserang dengan penyapu oleh si empunya zaki plak..

hehehehe

Asya said...

sper..gerangannya tu Nad????
Adakah maser nie..dia t'sedak2 gak..oho..

kamenr said...

alo alo.. sudah lame x bagi komenan kat sini...

cian kat org buta tu.. ko memang ade bakat jadik pelakon ntuk iklan org2 buta ..hehehehe

neway, i'll be coming back to kuching today.. so see you again zaki!!!!!!!

arewhere said...

owh hta pakai tanjak untuk apa ok...adekah ehem2..??tgklah princess...sudah menggatal pula..

and halfi, aku pun same arr...aku nak balik shah alam hari ni...see you again gak zaki...

|PrincesSs| said...

kaksya,
memang dia tersedak..

awe,
dia pakai tanjak..lambang kekurangan mannequin di pameran..ekekekek

szakif said...

luppi...

better late than never. Lepas2 nie lebih insyaAllah akan lebih alert dan bertimbangrasa.
insya allah~

Aku dulu pun pernah ada cerita begini...org tua...dalam bas... dalam aku teragak-agak nak bagi seat kat makcik tu, seorang gadis yg duduk berhadapan aku bangun dan bagi seat dia kat makcik tu. Ever since that day, aku tak pernah teragak-agak lagi!
hope the same hppen on me oso!

[apa yang aku fikirkan...]
[kalau tidak kerna nad~]

szakif said...

kak sya~

Wei..zaki apa maksud perkataan diantara "Nad" & "Daku" tu..
ehem...dah kmbali k spekulasi yg lamer ker...Aiman X Kesah..

malas nak terangkan mende tak penting boleh?

lantas C empunya diri Nadrah..tersipu malu..wehehehe!!
nad sila jawap!

[apa yang kau fikirkan...]
[kerana nad kuturtkan jua~]

szakif said...

hata...

titik as in nadbintik?
bukan boleh?

erm ksiannyeh orang buta
tapi takpe ok, yang penting asalkan ada kesedaran, that's cool~

setuju!

btw tanjak ko sangat cantik
pinjam saje~ bukan buat sendiri~

aku penah pakai tanjak seumur hidup skali je kat joden uahaha
motif kat bumi orang?? kenapa bukan kat bumi sendiri?

[apa yang kau fikirkan...]
[sampai jua hata ke sini~]

szakif said...

nad...

ooh kaksyifa la tu kan..
aku memang x de plan nak tido..
aku nak tengok movie..
tp tersekat lambang bergado2 ngan kaksyifa.. ko ada tebersin2 atau terbatuk2 tak malam tadi ki?

owh korang ngumpat kau kah?? adakah???

aisay mengomel la zaki..
style mengomel fikir2 kau tu..
amacam best makan otel?

here i am~

[ap yang aku fikirkan...]
[ingat nak donlod la~]

szakif said...

nad...

owh kaksya,
nad x de la tersipu malu tp nad takut jer akan diserang dengan penyapu oleh si empunya zaki plak..

matila ko speku lagi

[apa yang aku fikirkan...]
[nad nad...]

szakif said...

halfi~

alo alo.. sudah lame x bagi komenan kat sini...
selamat kembali!

cian kat org buta tu.. ko memang ade bakat jadik pelakon ntuk iklan org2 buta ..hehehehe
bakal pengganti adlin boleh?

neway, i'll be coming back to kuching today.. so see you again zaki!!!!!!!
wah!! kembali ek bumi asal! hooray! selamat pulang!

[apa yang aku fikirkan...]
[suka kucing tapi tak pernah cecah kuching]

szakif said...

awe...

owh hta pakai tanjak untuk apa ok...adekah ehem2..??tgklah princess...sudah menggatal pula..
siapakah princess itu ok~ adakah nad??

and halfi, aku pun same arr...aku nak balik shah alam hari ni...see you again gak zaki...
owh! jom midvalley seround!

[apa yang aku fikirkan...]
[ade orang tu pegi times square tak hajak aku]

szakif said...

nad...

kaksya,
memang dia tersedak..

motif speku??

awe,
dia pakai tanjak..lambang kekurangan mannequin di pameran..ekekekek

mannequin ape ok~

[apa yang aku fikirkan...]
[ntah~]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...