Sunday, December 17, 2006

Son of Business-Minded Parents

I still remember when I was in primary school, I used to selling my mom’s nasi lemak to my friends. They booked their orders then the next day I came to school bringing a big plastic bag full of nasi lemak packs. I got 20 cents of each nasi lemak biasa sold out of the 60-cent price (that time stuffs weren’t as expensive as nowadays’).

Then when I moved to SAMBEST, I used to selling chocolates and cookies in my dorm where my roommates were my business target. I just put them on the rack and left them there, putting full trust on the roommates. Maklum la, sekolah agama~

Next, during matriculation time, I sold top up cards. That was only after a friend of mine, Thaqif Ilman promoted me to join his business. They weren’t like cards that we used to see, but it’s ‘virtual’. The modus operandi was easy; I sent particular codes to the company via SMS, then I received a message telling the pin numbers to top up. It was that pin numbers that I sold, not the cards themselves. It’s easy right?

Photobucket - Video and Image Hosting
This is Thaqif Ilman, SAMBESTARIANS know him right?


Now, when I move to this calm-but-dull Kuantan campus, I have lots of time to do business. I sell sandwiches! Yes, sandwiches! The idea arises when seeing that the café of KOS is situated quite far from the academic building. So I see business opportunity is there.

Photobucket - Video and Image Hosting
Sandwich anyone?

Photobucket - Video and Image Hosting
The basket.


Preparing the sandwiches does not acquire too much time. I spend about an hour after Subh prayer to finish about 20 sets of sandwich containing 4 pieces of cut-to-half-bread. There are two types of sandwich I prepare; egg sandwich and tuna sandwich. The earlier one is usually sold out. Again, I use the concept leave-and-trust where I just put the sandwiches in front of the computer lab (where most KOS students will spend their leisure time) at 9 am and I’ll take the usually-empty basket at 5 pm. Alhamdulillah I gain some profit everyday. Well, that’s the aim of doing business right?

Photobucket - Video and Image Hosting
My cupboard packed with breads and eggs.

Photobucket - Video and Image Hosting
I hate this picture actually but I have no other choice. Just want to show how choosy I am when it comes to selecting breads with high quality. I look like mak nenek with that opened-mouth. Hehe~


Since my business targets are among my kulliyyah-mates, I face a problem that I have expected earlier. They know me so they tend to ask me to ‘belanja’ them. What can I do is just smile and go away. It’s because if I treat any of them, the rest will demand the same. The point is that, I have to be fair no matter they are friends or customers and I have to be clear to distinguish between business and other social life. Business is business beb!

Being a son of parents who are technically business-minded does not allow me from avoiding the inherited gene to be expressed. It’s in me and from time to time the phenotype is articulated and consequently practiced. You know my mom owns a restaurant named “Warung Ucu” right? Well, the Prophet Muhammad s.a.w. himself encouraged his followers to do business, didn’t he? I’m actually doing ibadah besides gaining profit, alhamdulillah...

Ok, stop. It’s maghrib already. I need to take bath and then bring friends including a visitor from Gombak to dinner outside campus. Out!

Photobucket - Video and Image Hosting
The girls who directed us to this restaurant, located at Jalan Bukit Sekilau near to UiTM Pahang branch.

Photobucket - Video and Image Hosting
The friend who came from Gombak campus intending primarily to meet his girlfriend. Owh that's so romantic. :D

Photobucket - Video and Image Hosting
Hazami as ambassador of bandung cincau drink.

Photobucket - Video and Image Hosting
Two sizes to choose. Anyone thirsty?

Photobucket - Video and Image Hosting


24 comments:

szakif said...

pergh.. kali ni kalau ade yang kate takleh tgk video tu, tak tahu la ape aku nak buat dah~

szakif said...

aku dah try letak gambar2 tu ke tengah, tapi tulisan dia jadik besar. BAPAK buruk!!! because of that, i leave it at the left. lantak ko la situ~

Anonymous said...

wah...u are good boy & business minded!!!
akak dulu pun bila musim rambutan..suka jual kat sekolah 5 biji utk 10cts.pass tu..suka lukis pic yg kecik..jual 15cts.tu cerita kat sek rendah.Kat sek.Men.puler..
jual kacang & kerepek buah "sukun".50cts/peket.mlm2 org sibuk nak tidur..kita sorang2 mggoreng sukun kat dapur.Entah ngape..bila byak prmintaan..lagi excited kita nak buat..yg pnting kepuasan regular customer selain m'cari p'dapatan sndiri.
eeerrr..zaki buat sandwich..telur tu masak kat mana?

Anonymous said...

aha...teruja okey tgok video tu..ada lagu CT NURHALIZA (entah apa tajuknya)
cukup mbyangkan p'sahabatan kalian..semoga b'kekalan~~

Anonymous said...

kak ila..
ahaha.. akak pun jenis suka berniaga ke? sep sep!!!
berkenaan soalan masak telur katne, saya tak masak la kak.. cuma rebus guna heater je. sangat mudah~
lagu siti tu tajuknya siti situ sana sini. persahabatan kami sangat utuh!

sriberry said...

Thanks for dropping by szakif dik..hey..yr knack of doing business is promising indeed..keep it up ya..boleh post itu sandwich ke spore ke?..kekek..ok all the best in watever you do, belajar bebaik n business baik2...i like the leave n trust thing ...cutely unique:)..ok..happy belajar and grt week to u:)

szakif said...

sriberry..
sama2 sriberry (akak maybe)... ahahh? post the sandwich to s'pore? tak sempat sampai, dah berkulat.. hehe~
happy everyday to you too~ :D

Anonymous said...

rahsia di sebalik loker telah terzahir

banyak stock untuk business rupanya

hata05 said...

mafrud enno bitkoon anaani, it's business

afterall, ppl eat to survive (but malaysians are lyk survivin to eat lol)

kat sini roti john telo arga JOD 1 (RM 5) sbb modal pon da mahal lol

aku pon trasa nak berniaga plak, sgt terasa ingin menceburi bidang perniagaan jua, sptmana nabi SAW dulu pon pernah berniaga

Anonymous said...

Tak jual kat mahallah sister?

I'm for one, lived by bread more than I live by rice. :) And a healthy input than oily hot-dogs, roti canai, etc is wery much awaited here.

So?

szakif said...

pojan..
ahahah~ itu untuk mengurangkan frequency aku kuar ke giant sebenarnya. tapi jangan takut. like i said, i'm very choosy when buying bread. aku hanya memilih roti yang lambat lagi tarikh luputnya. dan sayur mayur yang terdapat di dalamnya aku simpan di dalam peti sejuk. in short, my customers got fresh sandwich!

hata..
silalah kau berniaga jua lambang sangat digalakkan oleh nabi s.a.w. tapi terkejut jua nape mahal sangat seketul roti john sampai 5 hengget? padahal roti ngan telur campur sayur mayur saje~ bukankah di negeri arab harga roti murah?

ati..
ohoho.. for the time being, i sell my sandwich just in front of the kos lab. besides time factor, i need to consider oso other things which will affect me when i enlarge my business one day. i'll consider, but i cant promise...

striker said...

salam, actually i've visited your blog several times before.. tapi tak pernah tinggal jejak..

mcm2 bole jual.. itu ini.. bagus la.. there are chances everywhere eh?

DaRk AnGeL said...

owh.. mmg bz-ness minded kau ni eh? bagus2..at least kau pandai carik duit sendiri~~
tapi konsep kau tu mmg takde masalah ke? i mean, takde org yg tak bayar?

hehe.. aku nak sandwich sama air bandung tu satu~! adeh.. terus aku rasa lapar gak memalam hari ni~

out~!

szakif said...

striker..
terima kasih sebab singgah selalu, but since ko tak tinggal jejak, jadi tak dapek la aku nak singgah blog ko juge..
yups! there are chances everywhere. cuma kita je yang kena pandai cari dan discover kat mane chances tu..

syifa..
konsep leave and trust tu, memang berisiko. tapi menimbangkan hanya itulah jalan yang ada utk meniaga, i have to take the risk~
ko lapar? panggil la doktor.. LOL..

Anonymous said...

sy org kuantan.ahaha ;).nampak gayanya akan selalu baca blog korg yg pindah kampus ke kuantan.ske dgr pandangan,luahan rasa,pengalaman korg.membuatkan sy ingin memajukan tempat kelahiran sy.perkaembagan bagus.komen2 korg akan didengari.yup2 sabar ekk korg.sabar n usaha 4 d best!gud2 jual2.ada rice cooker leh jual cokodok ;).enjoy!haha ;D-wan

szakif said...

wah! wan juga dah sampai sini! i wonder who wan really is~ BTW, trimas kepada wan sebab sudi singgah ke blog szakif..

jual cekodok? ahahah~

Mohammad Ihab Ismail said...

Salam...

Zaki oi!! Aku idop bernafas udara winter ni lagi ha tak hilang ok haha..
Waseh apa kes korg2 nak rindu2an sama aku ni :P
Aku tak update skang sbb cuti - so aku lg banyak berfoya2 sekitar bandar banding dok depan comp hehe
Nanti weekend ni aku update la..
Ada citer best jua nak kasitau korg actually...

Neway...
Ko dok citer pasal ko menjaja jaji ni kan...
Aku takleh buang image sorg bdak ni daripada pala hotak aku...
Mmg saling tak tumpah dengan ko...
Dari sejak zaman SMAPK sampai la skang (to my awareness)...
Memang cam ko la...
Dok menjaja jaji ke sana sini tak henti henti haha...
SIAPAKAH ORG ITU??!!
Aku yakin ko tau... Serlahkan jawapannya sendiri...
Toksah aku taip utk ko hehe...

Cuma buat2 bisnes ni hati2 je ler ;)
Byk pancaroba nyer...
Jgn tersalah cara segala, nanti teraniaya diri sendiri juga...


Wokey - akhir kalam...
KO MEMANG WAJIB BELI LENGGOK OK!!
Hahaha...
Ini adalah kerana review tentang LENGGOK AMAT AMAT & AMAT BAGUS sekali daripada peminat2 Kak Ani...
Nanti aku update kat blog, ko baca sendiri...
Bottom line - kalo ko suka lagu2 irama tradisi, HARUS KO BELI!!
Dah la ada lagu JAWA baru - kalo ko ini keturunannnya Jawa - seSUNATnya ko beli ok hahaha...
Hamik ko!!
Segala hukum hakam aku kasi tanda nak paksa ko beli miahahaha...

OK Zaki... Ketemu kita di lain kali!!
Salamzzz

|PrincesSs| said...

awat komenan aku takde?
tampa blogger...
eeeeeeeeeeee..sengalll

szakif said...

ihab~
ni yang aku sayang ngan ko nih~ *matila sesuatu~ rasenye ni komenan terpanjang ko kat sini..
aku tahu sape orang yang ko maksudkan~ orangnye ade iras2 mamak @ indian sikit.. pastu suara merdunya boleh menggegarkan satu mahallah~ dan apabila bertemu dengannya, soal bisnes adalah antara topik wajib utk dibincangkan~ ehehhe~
pasal beli album kak ani, semalam aku ade borak2 ngan member2 aku.. diorang pun minat gak ngan kak ani~ maka aku akan membeli, provided that that loan has been banked-in in my account, ok?
selamat bercuti2an~

nad..
komenan ko ade kat bawah la~ kat entry yang sebelum ni~ that's why aku pelik nape komenan ko pasal sandwich ni sesat ke bawah~ hm~ sape yang sengal sebenarnye ni? eheheh~

|PrincesSs| said...

ahhahhaha..
aku salah tempat komen2 ke??

Anonymous said...

zaki, nothing much to say.. just want to correct u the song is not siti situ sana sini but INTRIG CINTA.. perlu ker dory?

szakif said...

ok. aku dah malu ni~ bukan dory la, salah bagi tajuk saje~ hehehe~

moon said...

sorg exco SCIENCESS yg bagus otknye dr segi bisnes, intelligent and responsible...wahaha...bg kredit la cket

szakif said...

moon...
uisy.. jangan la terlalu memuji~ :D TQ... nak kredit maxis 5 hengget bley? :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...