Friday, December 29, 2006

Competition

Now everyone starts thinking of doing business after seeing my sandwiches decorating the brick wall in front of the computer lab. Oh no... maybe not all, but at least everyone has a second of blink thinking of it. After sandwich, what’s next?

There it came last week; one-ringgit hotdog competing my sandwiches. Its sale goes quite well, so do mine alhamdulillah. Now customers (including makcik cleaners, staffs, lecturers and students of course) have three choices; tuna sandwich, egg sandwich and hotdog.

Then new paragraph of the story is written. Yesterday, I was quite shocked, two more competitors existed - air kotak and jambu batu. No, no... I’m not afraid of competition. That’s normal in business field. I’m okay with their presence. Welcome open-handedly...

In a way, I don’t really care, up to you la whatever you want to put there. The business “center” isn’t mine, neither anyone. It belongs to the kulliyyah. In other way, I’m afraid if the authority will take charge on this actually-illegal selling. If today there are 4 items sold, what if next week, what if next month (year will do also)? They are evolving! Sure. Then there is unofficial kiosk established in front of the computer lab. This may affect my sandwiches selling! Only then I do care.

So what’s next? Sweets? Canned soft drinks? Roti Gardenia? Let’s see... People, guess! What’s next? :D

*the above was vomited on Wednesday. I couldn’t post it because of the problem with internet connection throughout Malaysia.

Yesterday on Thursday (since there’s another yesterday above which refers to Tuesday), two more competitors existed. They sell biscuits and cakes. Argh!



There they are~



I'm thinking of putting this picture as the background of my next blog layout. Not yet decided...

15 comments:

K.ILA said...

ohhhh...kbetulan my bekfes ari nie roti b'sama kaya pandan..bismillah~~
SELAMAT MYAMBUT AIDIL-ADHA
& TAHUN BARU->2007
SEMOGA ZAKI B'TAMBAH GENIUS & HEMCEM...UWWWEEeeeeee!!!!

szakif said...

ape kaitannya roti+kaya pandan dengan entry ni dan apa yang kebetulannya ok kak ila~ penjelasan sila~

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA JUGA UTK AKAK~ (taip sndiri ni, bukan copy n paste~)
SEMOGA AKAK BERTAMBAH BILANGAN ANAK~ bley? :D
SEMOGA AKAK BERTAMBAH ANGGUN DAN BERTAMBAH MUDA SETIAP HARI :D (tak muntah bahkan ikhlas.. tak macam org tu~)

LOL

Anonymous said...

yup, competitons tu biasala dlm dunia bisnes =)
Anyway, Selamat Hari Raya 'Aidiladha and a Happy New Year!
Kalo drive balik kpg tuh, elok2 sikit.
And I wish to see you guys at Kuantan next year, if the plan to open Angklung Club there succeed, Insya Allah.
Tingin gak nak tgk air terjun kat situ, hehe...

K.ila said...

ye ler..ko tunjuk sandwich..bhan sandwich adalah roti..seterusnya fikir sndiri...hanya 1 p'bezaan dalam sandwich awak iaitu x de kaya pandan..hehe
aaarhhhhhh!!!! words kat atas tu doa ker aper??? Anggun & muda bley d timer..tambah kids..tunggu Asya minta..okey....ZZoommmmmmmm..

moon said...

ape2 pun, i always buy ur sandwich..ingatkan mknan, minuman yg lain2 tu awk punye, tp sandwich egg tetap menjadi pilihan..kuikui...jan risau2...psl i will always buy ur sandwich!!!...chayok2..

Anonymous said...

Haha! Mintala SCIENCESS buat kiosk yg official. Kan dah jd exco skrg.. :)

Anonymous said...

Err.. Gmbr tu mcm kepit hidung je. Busuk ke? Hoho...

Anonymous said...

competition will make you tougher bro!

all the best for the year 2007

i did inspired for business bcoz design is all about money! hehehe

next time dtg gombak pls lemme try ur sandwich k!

|PrincesSs| said...

hahahah..
ki..
baguslaa ada customer pilihan nak beli aper..

syok gak kan orang2 ramai bisnes ni yg untung pembeli setia cam aku

Mohammad Ihab Ismail said...

Salam Zaki!!

Aku dah wish ko bebenda AidilAdha segala jadah ni so tak perlu nak wish lagi hehe...

Aku nak komen pasal entry ni je...
Pelik aku - sbb tak pernah dengar pon authority bleh haramkan perniagaan dalam kampus...
Is there such a thing as ILLEGAL BUSSINESS in campus??
Setau aku la... UIA gombak tu macam2 jenis org je jual bebenda alah yg pelbagai...
No pin la nasi lemak la itu la ini la...
(eh nasi lemak tu ko yg jual dulu kan?? miahaha)

Pokoknya - kena jawab soalan aku:
Is there such a thing as ILLEGAL BUSSINESS in campus??


Pastu pasal gambar tu...
Aku rasa tak sesuai...
Sbb ko nyer blog dah best dah dengan TOP SECRET segala ni :P
So kalo ko tambah gambar tu nanti dia kacau...
Better let it be... Jgn kaco2 dah amboi2 :D
Cakap melebey2 macam la blog ni aku nyer miehehe...

Ko buat la apa ko suka jang :D

OK All!!
Salam AidilAdha and a HAPPY NEW YEAR 2 u olz!!

szakif said...

wawa..
datang la ke kuatan ni bebila ade mase.. bukan setakat air terjun, air yang tak terjun pun banyak~ eheheh~
mungkin kitorang nak jemput korang ke sini utk memperkenalkan angklung kepada dak2 kuantan yang buta seni~ keskeskes~


kak ila~
apakah kejadahnya sandwich berintikan kaya pandan? dah tak western la cam tu~

moon..
wah! terharunya~ beli la selalu~ boleh jugak buat tempahan khas.. kalau nak beli cheese sandwich pun boleh gak~ tapi start minggu depan rr...

arshana..
pasal kiosk KOS, memang sciencess dah terfikir nak buat, tinggal tunggu budget je~ tapi itu under special task and economics la~
busuk? tak le.. saje je tutup hidung~

adlan..
yups!!! jadilah cam kaer AF2 tu, business bidang rekaan gak~ alang2 dah de bakat, jual la bakat tu.. :D
nak rase sandwich aku? tak leh janji~ :D

nad..
banyak ok duit ko asek membeli belah saje :D
memang diorang banyak pilihan, tapi sebagai pioneer rase curiga :D

ihab..
kalau tak salah aku ade dalam kanun UIA student tak dibenarkan bekerja, cuma tak dikuatkuasakan aje.. lagi satu aku takut je kalau2 makin banyak jualan kat tembok tu, makin menyemakkan kawasan tu, pastu authority amik tindakan menghalang sape2 meniaga~ sudeh~ habis business aku~

far-read said...

hai zaki...

jgn gusar.. always believe in ur sandwiches. aku kan dh rasa sandwiches ko. mmg sdp especially egg sandwiches lebih2 lagi bile free =)..

btw, mmg takleh berniaga di uia. ok, zaki..truskan berbisnes!!!

eh, ble nk tukar kt "about me" tu? u r not from uia gombak anymore, currently ur UIA KUANTAN student. ok

aIn said...

salam =)

takper laa, kalo berniaga meme selalu cm tu pun.. u know what.. competition makes u become more creative, innovative and challenging,
It'll motivate u to do everything
supaya tak jatuh n kekal established..n lebih maju!
ceewah.. =J cam business besar lak.. anyways, successful people start from the below kan!

x bangge ker ko jd pioneer for studnt's business in the calm-but-dull uia kuantan tuh? ;0) hehe kalo ak bangge gak tau!

~a piece of advise frm
businesswoman-to-be, hehe
InsyaJJl..

so all the best to u n all our friends thre!

~ hav a beautiful n blessing year ahead! ~

szakif said...

farid..
ahaha~ kalau ko tak tegur pasal profile aku tu, haram jadah sampai bila aku nak edit pun aku taktau~ trimas banyak2!!
sandwich free? suka la ko kan~ ahaha~ takpe, kalaua de lebih2 tu, aku panggil la member2 habiskan. aku sendiri nak habiskan, tak larat dowh! nak plak kat blik tu banyak kerak2 roti buku tu, tak terlayan aku nak perabihkan. moh ke bilik aku lahap kerak2 tu~
dan perhatian kepada IHAB tu ad member aku taukidkan meniaga kat UIA sebenarnye salah.. cuma tak dikuatkuasakan saje~


ain.. (ain yang mane ni ye?)
salam jua~ =)
yup ur right.. now i'm thinking of expnading my business to something new.. other than that, i'v started selling new thing! tunggu~ akan dilaporkan kemudian~

TQ for your advise guys!

moon said...

zaki seorang pejuang business yg betul2 aku kagumi....idup zaki!!..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...