Thursday, February 12, 2009

Article for Erudition



The article below I wrote for the SCIENCESS Bulletin named Erudition. Get your copy now!

Erudition here I come again. Aah… It’s been long since my last words in this bulletin of SCIENCESS. I still remember the time when I first publish the first edition of this bulletin when I was the Head Committee of Information and Communication Bureau in SCIENCESS 2006/2008. I am glad the current Erudition backbone still uses the name. Thanks!

This is my last semester in this campus. My life has been fun and great towards the years as a degree student in IIUM. If given more time to continue studying here, I believe it’ll never be enough as there are many great friends, lecturers, staffs and other people who have made my days colorful and joyful. I still remember the first time I was informed that the kulliyyah was about to move to Kuantan campus when I was in Gombak. That time, I thought life was going to be dull as I heard so many bad news about this campus than the good ones.

Now, I’ve spent 5 semesters in Kuantan and I am happy to say, I love Kuantan campus more then Gombak. Not to discredit Gombak, but I found the real meaning of life here in Kuantan. I found myself developed so fast when I am outside of my comfort zone. Yes, it was the comfort zone that made me and my life dull and inactive.

My point is; we have to challenge ourselves with different things each and everyday. I don’t have to quote the saying that means it’s such a disastrous waste if we learn nothing from yesterday. To do that, we have to be brave to expose ourselves with new things all time and that need a lot of courage and motivation from inside of ourselves.

Other than that, don’t blame other things if you don’t find your life here. It’s us ourselves who need to figure out how we can make our days beautiful and meaningful where ever we put our body and mind. It is the mindset that is important to be positively configured. As in case our life in Kuantan here, people might have a comparison between Gombak and Kuantan campus especially for those who have experience studying there. But believe me, if you are looking for a peaceful life, you can find it here in Kuantan.

Speaking more about this matter, this is going to be my last few months spent in this very peaceful campus. There is a room in my heart that feels hard to leave the campus and the life as a university student but the fact is that, I have to move on. I can’t stay here all life long as life needs changes as the clock and the globe spin.

For all students of my batch, I would like to congratulate for our graduation in advance and we’ll see in the 25th Convocation of IIUM. Note the number 25 there. It comes along with a word named “jubilee”. It’s a hint for the newly appointed SRC members to make it somewhat unique and special for the coming convocation of ours. Hehe…

And for the juniors, I wish you all the best in your life as degree students and enjoy your each and every day challenges as those are the teachers that would make ourselves grown up.

With tears,
Szakif
http://szakif.blogspot.com
http://iiumbloggers.com

36 comments:

intan.dayana said...

wah~mcm sedey lak bace article kO neh..sbb kO da nk grad kn..
sObsOb...pasni xjupe kO da..huwaaaa~

Liyana said...

hmmm...
tapi aku ada copy Erudition tu...(^_^)
believe it or not, kawan aku yang tunjuk kat aku article ko tu...
motif dia buat macam tu, entah kena tanya kawan aku tu sendiri...

ok, dah dapat idea nak komen...
btw, ape yang ko tulis tu sedikit sebanyak aku dah tau kot~
maksud aku, aku tau dari membaca certain entry2 dalam blog ni & rasanya ko ada nyatakan masa kita berym...

p/s:jangan lupakan adik2 kat Kuantan ni, especially yang dari KOS... :D

Jepah said...

sbenarnya, ko sedih nk tinggalkan aku,kan?

ckp je... xyah malu2....

hahahahaha...

3p4h said...

Panjangnya... xsempat bc abis ag. Nnt aku komen k... Gtg.. =)

Szakif said...

intan....

waaa~ ko sedey ke aku nak tinggalkan ko~ ikhlas ke nih~ huhu~ takpe2.. nanti mase convo datang eh~ hu~

Szakif said...

liyana...

wahaha~ sape la kawan ko yang tegar benar memperkenalkan kewujudan artikelku di dalam erudition. mesti diam2 dia stalk aku kan~ huhu~

tu a~ sebenarnye masa di minta oleh editor untuk menulis artikel tu, aku tak diberi tajuk yang specifik jadinya aku tak tahu nak tulis apa. sudahnya, aku just tulis apa yang terlintas kat otak mase tuh. kalo perasan, ade silap sket dalam erudition tu. aku dah edit sket untuk masukkan dalam blog nih. minor je~ orang tak perasan kot... erm, maybe gak, orang tak bace. huhu~

insha Allah aku takkan lupakan korang :D

korang kan, adek2 yang disayangi :D

Szakif said...

jepah...

a'ah... tapi ade ko kesah? aku kesah :P

Szakif said...

3p4h...

wah! tegar benar menyambung baca lain kali. terharu~ :((

nanti komen lagi k :D

Liyana said...

takde la stalk ko...
tapi dia tau aku kawan dengan ko...
ada beza eh???
tak perasan pulak sebab aku baca versi Erudition...
versi dalam blog ko aku tak baca sebab aku rasa sama je kot~
nanti2 free aku tengok katne yang ko edit tu...

thanks...
T_T

Szakif said...

liyana...

owh.. kem salam dengan dia. haritu mase besdey ko, ko pun adekate kawan ko tanya aku wish ke tak... huhu~ concern betol kawan ko tuh.. orang yang same kah?

same2 T_T

As said...

i always thinking on this thing u know. Hehe.

It's hard to leave those frens whose been living with us for years! Sharing the tears, the happiness etc..not forgetting the gila-gila part :p

and i'll be missing a good senior like u ;)

p/s: u know the things behind the words aite? haha ;P

Szakif said...

as....

time2 camni, terasa macam nak nyanyi lagu shades: jangan diucap selamat tinggal...

owh sungguh syahdu dan sendu~

wah! you'll be missing good senior like me? naaaah~ i'm far from that good~

shamel said...

Aku..ish. sangat suka artikel kamu.

tapi yg aku concern di sini. Oh ade 3 entri kamu memaparkan latar tempat yang sama. Sushi King kan?

Jepah said...

zaki, nk ajak ko tgk cite GENG...
esok ptg ko free?
xpun, ari ahad ke... =)

Sarah Othman said...

zaki...sedihnye.

2nd time dah aku bace. 1st time in erudition itself..
mmg sgt sedih nak tgglkn life as a student:(

honestly, 4 years studying in IIUM is the best moment in my life. it wouldn't be the best kalo aku x start join society n activities kat sini..

so..thanx to the people who encouraged me to be active. that's include u zaki(^_^)

intan.dayana said...

sedey jugak la kO nk tinggalkan uia neh..nnt da xde sr mcm kO da..hiks~

kOnvO kat gOmbak kan..??dekat je ngan umah aku..kalO kne timing aku dtg la..hehe~

:: !zyan :: said...

mau komen sket je:

1-Bukan 25th Convocation tu 2008 ke? Coz am sharing the same birthdate with uia tau 12st may 1983 *wink* nampak tak hint di situ? ahahah.

2-yaa...ingat2 muka2 korang yang ala2 bosan bila KOS kene pindah Kuantan. Ada macam briefing/talk kot kan mase tu? Tak ingat sangat la. And me? Yuhuuu...coz that was my final semester nway. Pikir mau cari kerja je mase tu.

3-setuju! kita kene keluar jugak dari zon selesa kita....baru boleh kenal diri. Akak lagi "kenal" dan sayang diri mase merantau ke pantai timur....sekolah di sana dulu.

4- pikir2-kan pulak lepas ni untuk almuni KOS ek. Zaki kan bdak rajen & baek...hihi! I believe we should start somewhere...anywhere ker..ehehe.

5- Didoakan semoga zaki terus sukses ya!

:: !zyan :: said...

eh silap2...21st May 1983

huish...typo laks.

Szakif said...

shamel....

owh ko bace betol2 dan menghayati kah? wuuuu.... terharu~

a'ah. tengok kat entri 2 hari lepas. ade orang batak baru first time gi sushi king. hek~

Szakif said...

jepah...

petang kol bape? erm.. esok petang pas kol 5 aku free.. hehe~

tapi malam ade briefing explorace kot.. ahad plak nak study untuk midterm on monday. lain waktu takleh? :D

Szakif said...

sarah...

owh kau bace bebelan aku sampai 2 kali? waaaa~

betol2.. aku tak ingat sama ada aku betol2 enjoy hidup aku mase kat gombak dulu. life was just like 3 K je~ kelas, kantin, katil.

aku pun dapat kredit gak ke? wuuu~ rasenya apa je la sumbangan aku... takde ape pun~ :D

Szakif said...

kak izyan....

ok sebenarnye sangat pendek. tpai mantop. huhu~

1. camni kak, apa yang saya pasti ialah, last year nye convo ialah yang ke-24, so this year? ngeheehhe~

2. masa tu agak tegang kot situasi bile mula2 kate takkan pindah, tup2 kena pindah gak. adoi~ tapi perpindahan ni nampaknya lebih banyak membawa kebaikan, kepada saya at least. tak tahu orang lain rasa camne plak :D

3. akak sekolah di mana dulu?

4. rasanya dah de yang create group alumni. tapi ntah, saya plak tak aktif. fokus kepada IIUMBloggers.com lebih :)

5. amin... akak juge!

Szakif said...

izyan....

kirenya itu memang tarikh lahir UIA kah? sebijik macam tarikh lahir akak?

adakah?

Szakif said...

intan...

owh sem depan ko plak jadik senior.. hehe.. sila la layan adik2 yang baru dengan penuh kaseh sayang k~ ko kan penyayang. kalo ko tak penyayang, takkan ko nak belanja aku kan~ :D ngeeee :D

yey! aku menanti hadiah mase convo nanti. huhu~

Anonymous said...

hey seniora,

amatlah sedih artikel itu..

tak tahu di mane,

tak tahu kenape,

tak tahu apanya,

i dunt know how to describe it,,but its a feeling of out of breath when u read it....

btw,
such a wonderful feeling u have,, n the most wonderful of it is how u express it..

gudluck then..
all d best in ur life.. 8)

:: !zyan :: said...

1-oho..Enjoy la konvo itu nanti ye. I regret. Akak tak enjoy pun konvo akak. Stressful gile mase tu dgn keje. 1st BIG Assignment...agak tense. Sedey pun ader. Tak snap any pics at all!!!! Macam mau konvo lagik. Boley? eheh.

3-sekolah di scipp...jauh nun di pedalaman..ehehe.

4-tak mau group alumni je. mau yg bergerak aktif..beraktiviti =D

p/s: iya dong! Dirasmikan oleh Dr.M pada 21st May 1983. My BIRTHDate. Sbb tu akak masuk UIA. Ade chemistry gitu...ahahah sudah nagrut ni. Abaikan je..ehehe!

azuwanmusa said...

meaning...ko akan blah la lepas ni.

aku masih igt satu aim ko sebelum ko grad. tp x igt kat mana aku baca. bunyi dia mcm ni la lebih kurang..

'sebelum grad, aku nk kenal lebuh ramai dgn budak kos lain'

em...rasanya dh tercapai kot..

Szakif said...

anonymous...

owh sangat terharu jika kau juga terharu.. rasanya macam membebel je banyak dalam artikel tu...

thanks for the wish... thanks for dropping by... thanks for making me crying inside... :)

Szakif said...

kak izyan...

1. owh really? jadinya jangan kerja dulu la selagi lom konvo? huhu takde la.. gurau je.. hehe~ saya dah siap rancang nak upah photographer peribadi kot mase convo nanti. pergh!

3. ok tak pernah dengar? maybe akak leh tulis entri khas pasal sekolah akak tuh kat blog akak?

4. owh buat masa sekarang, tiada cadangan untuk ke arah itu. IIUMBloggers.com tu pun dah cukup makan masa untuk diuruskan. huhu~

owh tidak mengarut. menarik kot, dalam banyak2 tarikh, tarikh lahir akak la yang sama dengan UIA. pergh! sekarang saya mengharapkan, tarikh lahir saya, bertembung dengan tarikh convo. boleh? huhu~ pasal katenye convo bulan october!!! wah!!

Szakif said...

azuwan....

owh ade entri khas pasal tu sebelum ni...

a'ah.. dah na blah, dan banyak lagi mende tak settle, daripada segi sosial. haih~ masa masa~

intan.dayana said...

aku penyayangkah..???gile keji statement kO..aku xrase pOn aku penyayang Ok..hahaa~ xpe la.rmai lg kOt sr yg bule memberi kaseh syg pd jr2 neg..hahaha~

Szakif said...

intan...

hek eleh~ orang cakap fakta, dia kate keji plak :P

dalam ramai2 yang boleh memberi kaseh sayang, ko juga la antaranya.. kalo tak, takkan ko sanggup jadik komiti mase dak2 SMKTL datang kan~ huhu~ *tu la first time aku kenal ko kot.... :D

:: !zyan :: said...

1-wahla...gempak la nnt. Jadi model la nnt ek =D

3-sekolah menengah sains pasir puteh dek. Ade je banyak2 links kat blog akak. Pernah jugak buat entri khas pasal alumni sekolah kat blog akak..huhuh.

p/s: tibe2 rase mcm wat keje lak. Guna nombor2 ni. Mane isu yang still outstanding je diteruskan follow up. Haa..perasan tak? tinggal no 1 & 3 je..ehehe.

Szakif said...

izyan....

1. wahaha~ model ape nye. dah la gemok :P kalo free nanti datang k bulan oktober nanti. hehe~

3. owh. kelantan! pergh! mesti bilo ambo kecek kelate, mung pehe belake, kay? mung tahu dok ambo suko kecek kelate? :p

mantop what what sistem nombor2 nih. sistematik katenye~ :D

3p4h said...

Oh begitu... Aku ingtkn apa bnda la Erudition nih..

Erm, so dats mean b4 dis ko x seaktif sekarang la (kt gombak dlu).

Kira peningkatan ke arah yg lbih baik.. Bgus bro!


p/s: Org kata lelaki menangis x cool, btul ke?

nabihah said...

sayu~

tkenang kisah dulu2 ha3 b'nostalgia plak =p

ble pndh ke kuantan, br life warna warni, kuar dr zon selesa bla3 dan pada pemerhatian aku (kisah dulu2 lg) ble pindah, br ler bdk2 kos b'1 penuh smgt =)

k harapnye pas dh abes study nnt, ko aktif lg b'blogging, hupdate sana sini =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...