Thursday, February 19, 2009

Behind the Scene: KOS Amazing Explorace


  1. The initial intention of proposing the programme to Jaed was to participate in the race, not to organize.
  2. Before this, although I've been very active in societal activities, I have never been a Programme Manager in any programmes. But now I am glad I managed to do one before I grad.
  3. The Special Awards were available due to the mistake I made when I arranged the budget in the proposal.
  4. I offered myself to be the host in the video.
  5. Zikri and I were out to do the shooting a week earlier before the race but the files were not able to be extracted and edited. So we had to shoot all over again during the day of the race.
  6. The Research Unit had to add some ad hoc tasks like flying kites and lighting bonfire to the participants because out of our expectation the leading teams were very fast.
  7. The worker at one of the checkpoints changed the task without our knowledge and yet participants followed his instruction. Duh~ Follow the one stated in the paper la dey~
  8. We purposely didn't put any committees at the checkpoints. If anything, they just needed to call the Research Unit using the specific number given in the paper provided. Miscommunication happened when they called the wrong number since there were 2 numbers: one for SMS and one for call.
  9. I didn't prepare anything for the speech during the Award Ceremony and what I talked was completely an impromptu. I did write something on a paper but then it was useless. Haha~
  10. During judging, the judges laughed out loud watching the videos and pictures the participants took during the race. We stayed at Resource Center of WacKOS until almost late night and we were undescribably hungry and tired.
However, everything worth the results. The KOS Amazing Explorace was a successful programme with a lot of compliments from the Dean, Deputy Deans, participants and committees. I am glad it turned to be something that I can be proud of before I actually graduate this semester.

18 comments:

Liyana said...

sekarang dah rasa kan, macam mana perasaan bergelar PM...
orang lain kata senang punya keje, tapi sebenarnya PM la yang paling pening kepala antara semua komiti...
apa2 hal, kena jawab dengan Advisor, or mana2 lecturer yang berkenaan...
heh, I'm talking from my experiences of course...

7. macam mana boleh orang tu tukar task???
mesti ada sebab2 tertentu...
and yet you cannot blamed the participants 100%, mana dorang nak tau...
yang dorang tau, complete the task given...

Szakif said...

liyana....

aku dah biasa pegang jawatan lain selain daripada PM. masing2 ade kepeningan masing2. huhu~

7. alo2.. participants ade link untuk bertanya soalan pasal task i.e. call research unit. the good thing is that, semua arahan datang daripada seorang yang memantau semua kumpulan dari jauh. cumanya diorang tak gunakan khidmat tu betol2. hehe... i'm not blaming but the participants had been informed during the briefing session, papehal tanya research unit, bukan orang lain. :D

Mohd. Ramadan said...

Watever pon.. its jus a game. No matter what people hv said, U R da Best!~

Szakif said...

mohd ramadan...

thanks! :D

Hayati Hanuni Halin said...

incik zaki:


heheheheh... ni nak komen pasal previous entry before this...heheheh

walopon aku hanyelah budak keluaran smaplabu yg tak mencerminkan gaya smaplabu,
tapi kan zaki....

aku rase depends on niat laaaa....
yg masok gua charas tu....

huhu~

same je konsep die ngan kalo kte muslim masok gereja...
penah tanye seorang ustat dulu, die kate ikut niat ngan iman...
kalo kte tau kte kuat dan takkan terpengaruh, i.Allah tak jadik apape hal....

bukan niat kte nak pegi amek gamba ngan berhala2 tu dgn niat kte nak gi sembah ataupon mengagung2kan patung2 tu....

hmmmm....

renungkan...eceh!

hehehe

Liyana said...

aku dah pegang semua jawatan dari sekecil2 program ke sebesar2 program...
memang tiap 1 post tu ada cabarannya...
but from my experience, jadi PM paling pening...
well, lain orang lain pendapat dia kan~

alo bang...
mana aku nak tau pasal research unit tu, apa yang korang dah brief & informed kat participants that day...
macam yang aku nyatakan kat atas tu...
dorang punya aim ialah to complete the task...
aku rasa dorang pun dah tak teringat kat research unit tu...

pasal apa yang kak yati cakap tu...
ada part aku agree & disagree...
aku agree yang kalau kita kuat iman, InsyaAllah semua ok...
tapikan since kita tau perkara itu tak elok, walaupun kita kuat iman better try to avoid...
bukankah menjauhi perkara yang mungkar itu lebih baik...
*tiba2 ex-student pure science bercakap pasal agama, ampun kalau ada tersalah fakta*

Szakif said...

yatihanuni....

aku membentangkan hujah yang sama pasal niat tuh, dan kemudian dibalas oleh kawan aku tuh, itu tak boleh menidakkan fitnah sekiranya ada orang yang berniat jahat nak jatuhkan kita. jadinya untuk mengelakkan fitnah, so jangan la dekat diri dengan sumber fitnah itu.. this applies to everything yang most probably boleh mendatangkan fitnah walopun hakikatnye fitnah boleh datang bila2 masa pun, tak kira tempat dan waktu. tapi when it comes to akidah dan tauhid, hal ini sangat besar dan elakkan la apa2 yang boleh mewujudkan keraguan orang tentang pegangan tauhid kita. :)

simple :)

Szakif said...

liyana....

kalo diorang btol2 dengar briefing tu, shouldn't be problem pasal speaker research unit dah bentangkan semua perkara yang mereka perlu tahu dan even kita bukak dewan untuk sebarang soalan.. hehe...

aku kurang berkenan bila korang bangkitkan isu siapa-untuk-bercakap-apa.

hehe~

nabihah said...

Congratz Mr. PM!

Jepah said...

owh.... really? aku da malas nk jd PM prog... hahaha..
aku lebih suke keje2 bawahan... hehehe...
dan aku lebih suke jd peserta...

Szakif said...

nabihah....

TQ :)

Szakif said...

jepah...

awal lagi kot untuk ko mengatakan nak jadi ke tak, malas ke tak jadi PM prog. ko baru secodn year beb. banyak masa dan peluang lagi. aku yakin banyak mende lagi yang ko blom rasa as being active in societal activities. believe me.
:)

Jepah said...

actually, aku da "handle" prog since form 2... so, skrang aku rase nk "rehat" lak...
bg peluang kat org len disamping mengajar org len mcm ne nk handle prog...
dan pada mase yg same, aku pun blaja kerana byk lg aku kene blaja psl leadership ni...

Szakif said...

jepah...

ha~ bagus. aku suka dengan vision ko tuh. mantop!

3p4h said...

Akhirnya ko melompat lebih tggi!!!

Yeah chantek!

Szakif said...

3p4h...

cantek ko kate? :P

3p4h said...

Aah, chantek (nmpk cam kangaroo.... sbb tggi sgt.. Upppsss) =P

p/s: Smile bro ~ jz kidding He5

Szakif said...

3p4h..

aku dah lama senyum kot~ siap gelak2 lagi :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...