Monday, February 16, 2009

KOS Amazing Explorace: My Professionalism Was Tested to the Maximum



"Zaki, kat mana Gua Charas?"

"Zaki, yang task ni, takleh ke kalo buat macam ni macam ni bla bla bla..., boleh tak?"

"Zaki, sapa yang menang?"


Those were among the questions that I got during the race and during the pre-ceremony of the KOS Greatest Explorer Award.

To face with those questions, I had to keep in mind that I have my own professionalism, position and job to do and I should not interfere other people's work.

For example, referring to the first example above, although I knew where Gua Charas is, but it wouldn't be fair if I answer that question while other groups got to figure out by themselves. They can ask that question to other people, but not to me. I didn't want to be bias.

Next, in the second example, I have appointed my committees in Research Unit who were in-charge of the tasks during the race to be fully responsible with that matter. I have reminded my committees not to give any directions or instructions to the participants as it would cause miscommunication between committees and participants. On behalf of the participants themselves, they had been informed during the briefing session to ask the Research Unit for further questions should they didn't understand the task, not to the people around.

And lastly, since I was among the 0nes who knew the winners before the announcement, I had to keep my mouth shut. Or else, it wouldn't be a surprise for the participants. I got SMS asking whether his/her group won any prize the night before the prize giving ceremony, but being professional, no information was leaked.

Other than that, during the race itself, at Kamdar, I was introduced by my committee the manager of the company and I politely introduced myself and asked him should he got any problems with our programme. I also wished and thanked him for his cooperation in making our programme successful.

Last but not least, I had to keep a distance with my close friends because they also participated in the race. In fact, most of the participants in the race were familiar to my eyes and heart, but to keep the professionalism, I have to be fair with all participants no matter friends or not friends. This is the harderst part actually because we as human can't avoid from having a mercy towards people who are close to us but yet to me, friends or not friends, we must have a barrier when it comes to being professional. Kan?

However, despite all difficulties and problems, I think everyone have given out their best in making the KOS Amazing Explorace successful and enjoyable. Based on the survey form filled in by the participants, mostly we got compliments and positive comments about our programme, alhamdulillah. And most importantly, they want more of such programme in the future.

Sorry beb, gua dah nak grad. Haha! Sape la agaknya yang akan sambung program ni yek? Matematis Muda ada berani?

24 comments:

intan.dayana said...

hmmm...aku excited nak tau sape yg menang..hehe~

Liyana said...

it's true...
when you're at the top of an admin...
macam2 bermain di fikiran...
but it's worth it when everything ends well...
all the best for today's award ceremony...
(^_^)
*again, can't join because I've class at 11.30*

Jepah said...

aku tau sape menang... hahahaha...

erm... mmg la... bila pegang post yg tinggi, mcm2 perasaan ada,kan?

tp bile da hbis program, rase puas,kan? hehehe...

ILA said...

Salam Dik Zaki!!
dah peksa kerrr??
uiii...kbetulan akak bukak video tu kat dlm ofis..& x do speker..
so..cuma klihatan objek "Superman" sedang bergerak jerrr..huhukkk:p

Liyana said...

great ceremony...
walaupun aku sampai beberapa minit sebelum prize giving ceremony untuk top 3 groups...
tapi ok la dari tak datang langsung...
apa2 pun, congratz again...
(^_^)

p/s:suruh kak yati jadi penganjur sem depan...
lalala~

nAd.dOt said...

pasni ko xde,sunyila uia ni..
sob3..
heee~

shamel said...

Eh..tahniah..tahniah..
berjaye gak akhirnye~

Szakif said...

intan....

bila dah tahu, excited tak? huhu~

Szakif said...

liyana...

you're right. hanya jauhari yang mengenal maknikam. kau kan, pernah jadi "seseorang" sebelum ni matrik. hehe~

i saw you!! tak dapat cari lucky draw ke dik?~ syiaannn~

Szakif said...

jepah...

akan lebih puas kalo program tu berjalan dengan lancar dan mendapat banyak reaksi positif drpd pihak2 yang terlibat. :)

Szakif said...

kak ila...

sekang tgh musim exam, tapi saya macam biase le~ rilek~ haha~

tu saya dah post entri baru. tgk eh video2 tu. pasang speaker kuat2 tau!

Szakif said...

liyana...

TQ :)

i saw you!

thanks for coming to our ceremony :)

Szakif said...

nad...

ala~ jangan la cakap macam tu.. main berat hati aku nak tinggalkan uia~ wuuuu~

Szakif said...

shamel....

TQ :)

thanks for coming to the ceremony. saw you and azuwan. really appreciate your presence..

As said...

kehadapan szakif
sorry sebab tak penuhi undangan
dan if u read my blog lately, u know that as snagat susah nak hampakan permintaan teman
heh
so sorry~!

Szakif said...

as...

takpe.. aku faham :)

intan.dayana said...

bile da tau x excited da..
hahaha~
tp aku wOnder,cpt gile kOt deOrg smpai uia..
pakai ilmu apekah deOrg itu..

Szakif said...

intan...

pada kau, diorang atur strategi yang betol. pasal hadiah yang paling lumayan of course la yang pertama dan hadiah2 yang sampingan cam best picture, best video sume tu, jut nak melambat2kan diorang je.

jadinya, fokus pemenang tu, memang betol. diaorang buat task dengan betol, dan paling penting, dengan cepat.

tak macam kumpulan lain, diorang buat leisure2 (terpulang la kan~). rakam video sket, pastu tengok balik, tak puas hati. rakam balik. dah buang masa sebenarnye kat situ. pastu siap amik gambar lompat2 banyak kali. lagi la buang masa. *matilah mengumpat katenye :P

tahniah kumpulan yang menang!

intan.dayana said...

hahaha~
tu la..kalO aku pOn aku buat je task tuh..lantak la xmenang best vid ke,best pic ke..asalkan menang adiah utama tuh..lagi masyuk kOt..

tp yg pasti sbb kO la aku xckup Org nk jOin xplOrace neh..cis..cis..cis.

Szakif said...

intan...

ok aku rase aku perlu tambah point dalam entri yang satu nih. ahahha~

professional beb! :P

aku betol2 nak minimumkan bias kot~ :D

Liyana said...

seseorang tu dah jadi sejarah dalam hidup aku...
rasanya seseorang tu takkan ada lagi dah kat Kuantan ni...

ingatkan tak nampak sebab aku datang pun dah dekat kul 1...
ala, takde rezeki untuk lucky draw la bang...
you're welcome... (^_^)

Szakif said...

liyana...

seseorang tu boleh kembali jika dia mahu. take note, jika...

dan tidak mustahil untuk itu berlaku. :)

walopun tubuhmu kecil molek, tetapi dengan hikmat spek ku yang baru itu, telah berjaya menyelamatkan keadaan :P. nampak jugak ko.. dan ade jugak yang bukan dak KOS datang. aku jemput diorang: shamel da azuwan. waaa~ terharu kot.

Liyana said...

sebenarnya, seseorang tu teringin muncul di Kuantan...
dan sememangnya seseorang tu nak sangat kembali...
rasa pelik bila seseorang tu tak menonjol di sini...
tapi, entahlah susah nak cakap...
nanti bila2 free kita sembang pasal seseorang tu...

ye la, dengan hikmat spek baru mu...
kalau tak memang kamu tak nampak adik kamu yang kecil molek ni...

tau, tapi masa tu cuma nampak Azuwan je...
heh~ tak perasan pulak Shamel... :D

Szakif said...

liyana....

ok kalo free masing2, kita YM k..

ade je si shamel tu sebelah azuwan. ko kenal tak sebenarnye dengan shamel? huhu~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...