Tuesday, February 24, 2009

Know Your Leader


I was with the PA of Biomedical Department of KOS, Kak Mai having a chat while there was nothing else to do when suddenly the Dean of the kulliyyah entered the room to see her. I as usual greet him professionally and offered him a seat. Ok, that's not the point. :D

Then the Dean talked with Kak Mai as I had nothing to do with what they were discussing so I just kept quiet while my ears were amplified to the maximum level and again that's not the point. :D

Suddenly a female student entered the room and directly talked with Kak Mai, ignoring the senior people inside the room to pass few documents to be forwarded to few people under the department.

They had a talk for few seconds until that Kak Mai asked her a very basic question, "Kenal tak Dean kuliyah kita?"

"Ha? Dean... erm... siapa ye... tak ingat la... Dia daripada Department Biomed kan? Tak kenal la..."

"Awak daripada department mana?"

"tooooot (not from Biomed of course)"

"Tahun berapa?"

"First year, second sem"

"Aik? Dah masuk sem kedua pun tak tahu lagi siapa Dean kita?"

"Erm... tak tahu la..."

I added, "Siapa namanya eh? Saya pun tak ingat"

"Erm... tak tahu la..."

Mind you, that conversation happened right in front of the Dean and he did nothing but keeping his mouth shut, which I believe to observe how well that particular student knew him.

Come on people... That is the very basic thing to know when you enter a community - to know the leaders. They are the ones who are responsible in making our life easy in the community. They are the thinkers, the managers and the backbone behind the peace and harmony that we are enjoying.

Like the case above, Kulliyyah of Science is a small kulliyyah where everyone meets everyone but how come you don't know who the Dean is? That explains to what extent you are ignorant to your surrounding and happenings around the world.

Now let me ask you, do you know who is the current President of the Students' Representative Council of IIUM Kuantan Campus? It's him.

40 comments:

nabihah said...

apsal muke ko nmpk keanak2kn?

ILA said...

ni pic kat ospital banting time praktikal dulu kan??
Leader ??ketua??
apa yg ingin awak ketengahkan..

Hayati Hanuni Halin said...

ek eley...zaki bajet comel dihadapan...keh3x...

ape yg memalukan...?
cite! cite!

Anuar Manshor said...

Haha. Mesti ada orang yang memegang dagu!

HaTiFi said...

pesal isap jari tuh Zaki??
iskh3.. x cenonot ler :P

KiRaNa said...

adakah in cerita time praktikal? =)

KNOWLEE said...

Isk, ada ke tak kenal Dean yg comel lotey tuh?
Dah le 2nd sem, sangat la sengal.
Ckp depan2 Dean plak tuh.
Nasib baik la Dean kita tu sepoting.
Isk...tak patut betul.
Takkan time taaruf week Dean takde kot?
Ataupun budak ni tak penah join apa2 aktiviti kat KOS?
Macam2 hal betul...

Lady in Blue said...

seb baek prof. cool. hehe

smlm br tau sape presiden src. tmpg bgga r jgk sbg bdk kos.idup KOS! ^_^

Liyana said...

hmmm...
kalau jadi masa baru masuk tu, mungkin boleh dimaafkan lagi la...
aduh, nasib baik Prof. comel ok je...

btw, ko memang nak test dia(the girl) tau ke tidak nama dean(Prof. Ridzwan Hashim)eh???
memang masak la sis sorang tu...
kat KOS ada 3dept je...
it's either the girl is from my dept or the other 1...

Aya-chan said...

camne leh x kenal plak ngan prof yg comel tuh??
xkan nama dier pun xtau gak?? musykil nih..

tp what happen lpas tu?? ade sesape gtau budak tu ke saper dean??

Kema Azeman said...

ok. skrg aku da was2...org yg aku jumpe tyme nk regis aritu...die tu dean aku ke hod????? haihh! kena check blk huhu

btw. wat makes u tink dat EVERYTIME i wrote sumting emo it has to do wit xam n kuiz???????? thr's a hidden meaning that i like to convey n hope people could relate it wit themselves whn i wrote dat puisi. though..mmg tyme tu tgh emo pon but dats not d point. :p

KiRaNa said...

oo..inikah ceritanya?hehe..
tersilap teka la plak..

hmm..cane ye nak bg pendapat ye?
mayb xleh nak salahkan sis tu jugak walaupun memang dia bersalah sbb xkenal sapa dean..

tp kan, bdk biomed kenal sbb prof penah ajar physio..
kalo dari department lain, rasanya kemungkinan tuk kenal tu kurang kot..
lgpun, jarang nampak prof kat kos(prof kan busy..)
dan yg penting, prof sgt comel sampai org xkenal dia as kos's dean..hehe..

pape pun, we need to know our leader rite? =)

RuBy said...

hahahah..hari tu dalm kelas dia ada cite..tp bkan budak ni kot...
dean tny budak tu..kenal tak dean kos...budak tu jawab.."ntahla,pakcik...saya pun tak berapa kenal"...hohoho...kiteorg gelak je la aritu..

Szakif said...

nabihah...

saya kan, comel :P

Szakif said...

kak ila...

a'ah.. tu gambar mase praktikal... pandai akak teka :D

bace eh, dah update dah tu

Szakif said...

HHH...

dah memang comel, takyah nak budget2 :P

bace eh. dah update dah tuh :)

Jepah said...

kalu aku x knal dean korang, normal la, kan? huhuhuhu...

tu baru tnye dean kulliyyah sendiri... belum campus director lg... hahahaha

:: !zyan :: said...

waduh.
ape la sengal sgt sis sorg tu. Bikin malu aje. Dah la depan2 Dean!

btw..it had happened during my time too. Mase tu dak2 ni slumber berebut2 lift dgn our DEAN ok! Sengal btol. Tapi as expected...dean ni senyum (or sengeh jer) pastu dia ngalah. Tunggu next lift. Tapi dia diam je la kan.Dengan ringan mulut jugak dia bertanya khabar kitorg yg same2 tunggu 2nd lift tu.

Szakif said...

anuar manshor...

hensem katenye buat gaya macam tu :P

Szakif said...

hatifi...

ade aku kesah? :P

Szakif said...

kirana...

cerita sudah tersurat sila bace :)

Szakif said...

knowlee...

tu a~ malu kot kao dan2 dia tahu bahawa depan dia tu adalah dean. dan saya nampak la kat situ kak mai dan dean sendiri tidak cuba untuk menjatuhkan maruah student tu dengan mengantoikan dia depan2 kami bertiga. :)

haih~

Szakif said...

LIB...

tu a~ dean kita comel dan cool.. C and C katenye :P

mane tahu pasal president SRC tuh? hehe~ pasni korang support la dia k.. :)

Szakif said...

liyana...

a'ah. memang aku nak sambung ujian tak rasmi daripada kak mai. ok, untuk mengconfirmkan bahawa dia memang tak kenal dean kita, aku berlakon la aku sendiri tak ingat nama dean, kot2 dia ingat tapi tak tahu muka je. pastu sah2 dia jawab tak tahu, muka dan nama! ade ke patut~

Szakif said...

aya-chan...

alhamdulillah tiada yang emngambil tindakan yang melulu yang mungkin boleh menjatuhkan maruah student tu. dia meninggalkan dept biomed dengan tanda tanya siapa dean KOS, walhal terang2 ade kat depan dia.

pasni kalo dia tahu sapa dean KOS, mesti dia malu sorang2. huhu~ ye la~ instead of malu depan orang ramai kan :)

Szakif said...

kema....

ok baik ko check. malu kot kalo mende tu terjadi kat kite :)

ok takmo komen yang tu. out of topic and sooooo not the point :p

Szakif said...

kirana...

dalam kebanyak prog yang SCIENCESS buat, prof akan datang. rasanya masa briefing kuliyah mase taaruf pun orang2 atasan kuliyah kena datang tunjuk muka. takkan la tak kenal kan~ :)

Szakif said...

ruby...

aku mase tahu cerita ni daripada danial, aku gelak besar kot~

haha!

Szakif said...

jepah...

kalo ko tak kenal sape dean kitorang, boleh dimaafkan kot~ kalo tanya akus ape dean korang pun, aku tak tahu :P

campus director lagi la jarang nampak2. sah2 dia stay kat JHC sana! ahha~

Szakif said...

izyan....

isk isk.... kalo pun tak kenal itu dean, at least hormatlah dia sebagai orang yang lebih tua~ adoi la budak2 nih.... *mengingatkan diri sendiri gak ni sebenarnye :D

nabihah said...

mula2 aku nak letak kebudak2kan instead of keanak2kn tp takut t'stbb plak nnt =p

wpun dh rmi ckp, aku nk ckp gk, sokong sgt3 yg kte kena knal leader. x phm nape dia bole x knal dean yg comyl lote slps 2 sem dia jd warga kos. x rs ke cm masuk umah org tanpa knal tuan umah ke?

papepun sekurang2nye pas ni dia akan knal sape dean & amik kisah ttg kos =)

creamstudent tu dk kos kan? Tahniah!

Szakif said...

nabihah...

muahaha~ tahu takot nak mengSTBB kan aku. kang aku STBB ko balikbaru tahu :p

btw, aku tak tahu apa sebab student tu leh tak kenal dean kita. there must be reason. jadi kepada kita2 ni,yang baca entri especially, ambil la iktibar :)

As said...

ok, memang haru.

dan rasanya leaders pun boleh turun padang bersama followers..supaya mudah yang baru2 kenal ;)

part students tu da ramai yang komen..so tamau menambah :P

gule2_nikolet said...

hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...
nape leh msuk blog lak nihhh????

terbace.. iiii

Abah kau said...

Ceh.. bende kecik cmni pon nak kecoh ke.. xde bahan la ni.. apara..

efiey fieza said...

wah...best tuh~

Szakif said...

as....

kak mai ade mengatakan kekecewaannya bahawa sessi pengenalan kuliyah dianggap tidak berjaya sekiranya ade pelajar yang maseh tak kenal dean walhal dean turun padang sume.. adoi la diorang ni~

Szakif said...

gule2...

aik? dikau kah itu?

Szakif said...

abah kau...

well.. it's up to how to take it la :)

Szakif said...

efiey fieza...

eh ko nih cam salah topik la pulak~ :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...