Sunday, February 01, 2009

Statement Memang Bleh Blaah (SMBB)

If we have STBB, why shouldn't we have SMBB also? Hehe...


Scenario 1


I went for a breakfast at Pak Lah, treated by Kak Norma and Kak Mai, the staff of KOS last week. On the way back, they asked me:

Zaki bila last sekali balik ke rumah?

Saya dah sebulan tak balik kak~

Owh dah lama tak jumpa mak ayah la ni?

Takpe, kat Kuantan ni kan saya ada Kak Norma dan Kak Mai sebagai parents saya :-)



Scenario 2

I was inside the bathroom until suddenly I noticed the mak cik cleaner was going to clean the toilet. I immediately finished taking bath and got out of the toilet and I saw her struggling to wipe the floor.

Being pitiful, I compliment her:

Mak cik, mak cik bersihkan tandas ni, memang bersih la! Nak banding dengan mat bangla sebelum ni macam langit dengan bumi. Dia bukan bersihkan tandas, tapi main lap-lap je. Kulat-kulat semua bersepah. Tapi mak cik, buat kerja bagus. Saya suka dengan mak cik.

Terima kasih ye nak~



Scenario 3

It was a-friend-of mine's bad day. I was with him that day most of the time so I knew what happened to him that brought him towards feeling bad.

Late at night, I got an SMS from him:

Sorry pasal tarik muka tadi. Macam-macam masalah berlaku, dan kalo ko nak tahu aku memang susah nak lupakan masalah. Sorry sorry...

I replied:

It's ok. Sometimes we need to feel sad for we to know and appreciate what happiness is all about. It's theory of relativity. Normal la tu... Relax k...

14 comments:

Liyana said...

ok dah baca...
aku masih cuba untuk memahami SMBB...
agak baru lagi bagi aku...

Szakif said...

liyana...

aku rasa macam perlu highlightkan mana satu yang dimaksudkan dengan SMBB.. :)

bawangmerah said...

haah, patut kene highlight. sebab still blur2 =(

Szakif said...

bawangmerah...

ala~ nak buat camne lagi~ yang bold tu, itulah dia :D

Jepah said...

hmmmm....

:: !zyan :: said...

oo..itu namenye SMBB.
Kalau gitu, hari2 la akak gune SMBB...

Caracol S. Trampt said...

Ok, baca iklan kat bawah ni;


Saya mendapat mandat dari kawan baik saya yang sedang bekerja di MARDI Serdang. Dan mandat tersebut disendatkan sebegini:
- Graduan Biologi atau yang berkaitan Plant Fisiology, Botany dari universiti dalam atau luar negara dengan Pointer 3.0 ke atas adalah dicari untuk jawatan Pegawai Penyelidik (tangga gaji 41). Kawan Tuan gaji RM3k kot kat sana...

- Kamu mestilah lelaki, sebab Mardi sudah ramai wanita, jadi jangan silap anggap yang Pengarah Mardi itu sexist. Kalau wanita, boleh untuk cuba nasib :P

- Kamu akan dapat benefits macam pegawai penyelidik dan pegawai pegawai KERAJAAN lain.

- Kamu berpeluang untuk sambung Master selepas 3 tahun berkhidmat. Tapi sebenarnya, biasalah, kamu kene tunggu turn yang panjang. So amik positif. Positifnya, kamu dapat berfikir secara rasional untuk buat pengkhususan dalam kepakaran yang sesuai dan kamu minat. Boleh plan lama lama dalam 3 tahun tu.

- Kamu bersedia untuk tinggal di Penang. Di ulang lagi sekali, Pulau Pinang beb!

- Kalau berminat dan berkelayakan, sila hantar CV dan salinan transcript pada Tuan.


Tuan minat job offer ni. Tapi...
Sekian.

Szakif said...

jepah...

hmmmm.....

Szakif said...

izyan...

ermm.. apa yang akak faham? huhu~ :P

Szakif said...

caracol...

mantop! akan aku sebarkan!

TQ!

HaTiFi said...

Zaki,aku rasa ayat ko yg bold tu xcukup bold, tu yg kwn2 ko tny mana SMBB tu..

aku mmg x berapa nmpk sgt beza yg bold dgn yg x bold, tp tau ler mana kenyataan SMBBnyer :)

Liyana said...

masih lagi cuba memahami SMBB...
betul kata Hatifi, kena tengok betul2 ayat yang ko bold...
tapi boleh je baca, cuma kena perhati betul2 la...
argh, masih tak faham SMBB...

nabihah said...

SMMB tu ala2 kte compliment orangkah?

Szakif said...

nabihah....

i would say, statement2 yang memberi motivasi dan perangsang kepada orang.. :D

kalo STBB kan, macam boleh mendownkan orang, or membuat orang ketawa dan suka, which totally depends on how they take it, but SMBB biasanya lebih memberikan kekuatan kepada yang mendengar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...