Tuesday, February 10, 2009

STBB: It's Up to How You Take It

See the noodles? It's Udon, which tastes just like my Fried Fettucine. Duh~

Premise #1

You're a guy in a cafe, sitting next to a table. You're in the mood of wearing a pink shirt. You're all by yourself.

Suddenly a guy that you know comes to you and says, "Hey, you look great in pink!"

You ask, "Is it a compliment or an offense?"

He answers, "It's up to how you take it"

You reply, "I take it as an offense!"

Verdict: Tak boleh buat kawan... Cakap macam tu pun dah terasa. Blah aaa!


Premise #2

You're a guy in a cafe, sitting next to a table. You're in the mood of wearing a pink shirt. You're all by yourself.

Suddenly a guy that you know comes to you and says, "Hey, you look great in pink!"

You ask, "Is it a compliment or an offense?"

He answers, "It's up to how you take it"

You reply, "I take it as a compliment. Thanks!"

Verdict: Haaa... kan best kalo semua orang berfikiran terbuka dan positif selalu.

24 comments:

Liyana said...

kadang2 takleh cakap camtu untuk verdict yang 1st...
memang ada orang yang jenis mudah terasa...
you can't expect people to be open minded in various aspects...
some people are just too sensitive...
everyone of us is unique,and because of that differences, it makes the friendship so special...

Szakif said...

liyana...

:)

betol la tu~

but mind you, this isn't my judgment, but a reminder for myself actually, for me to be always open minded and not being too sensitive with all what people say towards me.

but there's always end of thing. ade jugak sempadannya. kan?

Liyana said...

yeah, you're right because I know you wouldn't judge people like that...
but like I mentioned previously, each and everyone of us is unique...
that's why it depends on how people take each and every words that other people said to them...
there's time we can just ignored what people said, but sometimes we do care about it...
I feel like I'm kind a bit sensitive regarding this issue...

KiRaNa said...

kalo sy plak, kadang2 sy mudah terasa..
tapi most of d time, kalo ada kata2 yg macam xleh terima, sy lebih suka fikir positif..selalu jugak memujuk diri, "ala, dia tak bermaksud macam tu..xyah ambil hati ok.."

tp..
bila sensitif tu datang, tu yang susah..seolah2 mcm sy xleh nak kawal rasa geram n sakit hati..last2 nangis sorang2..huhu..

but, i think im better in controlling my emotion now..
nak banding skrg ngan dulu, mmg jauh beza la..
dulu amat10x sensitif..
sampai mak sy penah ckp yg dia kena fikir perkataan yg sesuai sblum bercakap dgn saya..takut saya terasa..huhu..

ps: macam kembar plak dua insan kat dalam gambar tu..=p
err..mungkin bole dikatakan macam abg n adik..
(takut org yg lebih tua terasa muda plak kan kalo cakap kembar..hehe..)

Szakif said...

liyana...

heee :)

betol la tu...

aku rase, macam besar kaitannya antara entri ni dengan apa yang berlaku kat ko recently. adakah benar?

coincidence....

Szakif said...

kirana...

it's nice to know that you've changed in a positive way. that means you've learnt from the pass, aren't you?

tapi sekarang ni, kalau ade statement2 yang menyakitkan hati, apa perkara pertama yang terlintas dalam hati ko? adakah rasa nak merajuk, marah, atau senyum (as always i do)?

heh. kami, memang kembar. boleh statment macam tu? :P

ILA said...

weiii..salam 'budak kecik yg tinggi':P
apa khabar..??
sebelum tu akak nak tanya, apa masalah nya dgn 'baju pink'??
sangat sukar ke..utk menerima seorang lelaki muda memakai t-shirt kaler pink??
abis tu yg pompuan pakai baju biru..bley pulakkk??

cos...kepala kita ni dah terlalu sinonim..pink tu hanya utk wanita.So kalau lelaki pakai,pasti tanggapan negatif yg kluar.walau tukang yg menegur tu tak bermaksud bgitu..tapi si penerima teguran tu yg berfikiran bgitu.
segalanya perlu positif maaaa!!

ILA said...

oh lupa lakkk...
wahhhh..mee kicap (panggilan asya) kat kuantan sedap kahhh??
akak kalau nak cari mee sizzling yg sedap kat Jusco bukit tinggi.tapi tu lerr..makanan mcm ni semua depend kat 'bahan perasa'..
badan akak mudah detect kalau terover bahan perasa skrang..eshh..nmpak sgat dah tua..:(

Szakif said...

kak ila....

betol betol... :D

dalam hal ni, kedua2 orang kena be positif, yang memakai baju pink dan yang menegur orang yang memakai baju pink. tak salah kalao nak nak puji, tapi kalo puji biarlah ikhlas, bukan sinikal.

Szakif said...

kak ila....

dalam gamabr tu, kat sushi king. kat KL pun melambak sushi king. kalo kat pantai timur ni, akak kena rasa mee calong. pergh! memang terliur la!

*in fact saya tengah meliur sekang nih fikir pasal mee calong.

nggeeee :D

Jepah said...

whatever... lalalala...

Szakif said...

jepah...

jepah~ jepah~

Liyana said...

too many coincidence actually...
starting with tag from Kak !zyan, quiz part 23, and also the latest entry...
suddenly all these things are bothering me a lot...

if you still remembered the award that I gave you...
that last line, I really mean it what I said...
and I'm not that kind of girl who forgive and forget easily...
it's either I forgive that person but I never forget or vice versa...

if you noticed something from my comment under entry 'tag from Kak !zyan'...
I think you can get the answer to my latest entry...
but that's just the small piece of answer from the puzzle...
more to be shared later in ym...

Szakif said...

liyana...

:)

YM k kalo ade mase :)

3p4h said...

Ok, inilah mis-comm yg slalu blaku...

Apa pn jga kata2 n jelaskan jika tdapat slh fhm.. Peace bro!

intan.dayana said...

aku nk yg nO 2 cOp..
haha~
dan aku slalu jd nO 2 itu..

KNOWLEE said...

Alamak, jeles la korang pandai guna chopstick.
Akak tgh blaja guna chopstick.
Kebas tangan dibuatnya ha.

Szakif said...

3p4h...

yeah~ you got the point there :)

Szakif said...

intan...

mantop a kalo ko selalu jadik nombor 2. :)

dan... aku setuju kot kalo ko kate ko nombor 2. hehe~

Szakif said...

knowlee....

dengan teknik dan guru yang betol, segalanya jadik mudah. nanti turun kuantan minta danial ajarkan k~ hu~

KiRaNa said...

sori terlambat..
tertinggal bas..hehe..

yup..sy banyak berubah sebenarnya..
alhamdulillah..
hidup ini adalah proses tuk kita belajar dan berubah ke arah lebih baik..=)

hmm..perkara pertama ek?
hmm..rasa nak merajuk kot..hehe..
tp selalunya, hanya buat2 merajuk..tak merajuk betul2 pun..
sbb bila merajuk, diri sendiri jugak yg merana n rugi(ye la..penat tau nak wat muka merajuk..hehe..

tp kdg2 tu, bila sy amat2 terasa dgn kata2 yg menyakitkan hati, sy akan diam n istighfar dalam hati..
time tu la rasa susah sgt nak atasi rasa marah..kalo da xleh tahan, nangis je la jalan penyelesaiannya..huhu..

tetiba teringat satu kata2..
"senyumlah walau dirimu disakiti.."

Szakif said...

kirana...

mantop! panjang lebar :((

thanks for the sharing. tak tahu dah nak balas ape. terharu~

As said...

kena positif ah kot, tu penting :P

Szakif said...

as...

tu a~ :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...