Monday, August 25, 2008

Fried Fettuccine


Penafian: Penulis blog tidak bertanggungjawab ke atas setiap titis air liur yang terbazir disebabkan imej yang dipaparkan.

Kadang-kadang apabila aku memasak, aku suka untuk menambah-nambah sesuatu yang baru ke dalam resepi yang sedia ada. Contohnya, jika sebelum kita diperkenalkan dengan Shepherd’s Pie, tapi setelah aku suntikkan 2 lapisan baru dalam resepi tu, maka jadilah ia Szakif’s Pie.

Sebelum ini, aku pernah buat Fried Vemicelli yang mana resepinya cuma menggunakan sos cili dan sos lada hitam sebagai bahan-bahan perasa, tetapi kali ini aku cuba untuk mengimprovisasi dengan mencampurkan... kejutan! (baca: surprise!)

Jadi, ini dia resepi Fettuccine Goreng (baca: Fried Fettuccine).

Bahan-bahan:

Pasta Fettuccine (berbentuk jalur-jalur panjang, rebus bersama sedikit minyak)
Sos cili (jenama Kimball paling sesuai dan sedap)
Sos lada hitam
Tomato puri
Bawang Holland
Hotdog
Sayur-sayuran campuran (baca: mixed vegetable)
Daun oregano
Daun ketumbar

Cara memasak:

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang Holland.
  2. Masukkan sos cili, sos lada hitam dan tomato puri.
  3. Masukkan hotdog dan sayur-sayuran campuran.
  4. Masukkan pasta fettuccine.
  5. Gaul sehingga sebati.
  6. Masukkan daun oregano dan daun ketumbar.
  7. Siap.

Senang je kan? Perasan tak 2 perkara ni:

  1. Tiada garam, perasa mahupun gula dicampurkan. Makanan yang sihat!
  2. Tiada sukatan khusus dinyatakan, sebab aku pun main campak-campak je. Agak-agak macam dah nak habis sos dalam botol tu, aku campur air, kocak-kocak pastu kasi bersih botol tu. Tahu-tahu je hasilnya sedap.

Kos untuk membuat Fried Fettuccine ni sangat murah. Lebih kurang RM20 untuk 10 orang. Ok la tu, setiap orang RM2.

Apa lagi, tak reti-reti nak cuba?

40 comments:

nurilahi said...

ape benda yang macam mee tuh, adakah memang flat mee?

Kalau buh lada hitam banyak2 best ;p

szakif said...

as....

ha~ tengok tajuk entry. itu la mende nye tuh~

lada hitam? ha.. tunggu camne bunyi resepi nye k.. surprise!

efiey fieza said...

mane recipe nyer???
tgkla, bln pose neh aku msk fried fettuccine nih gk...

Mama Zeeta said...

wah.. bolehlah jadi tauke restoren yg mengembangkan perniagaan Ucu

szakif said...

fieza..

sabo no~ nanti aku update ko komen banyak2 k..

pastu jangan lupa try tau resepi yang sedap nih. insha Allah sedap~ :D

kalo nak minta aku buatkan pun boleh. bagi je RM20. settle!

szakif said...

mama zeeta...

sebenarnye itulahback up plan saya pas grad in case takde rezeki saye dalam bidang biomed sekang nih..

doakan yang terbaik utk semua orang~ :D

Knowlee said...

Okayyyyy...
I'm really hungry rite now.
And suddenly dis picture appeared on my comp screen.
I got gastric already.
Haiya!!!!

szakif said...

kak knowlee...

penafian sudah dibuat. lalala~ :p

nurilahi said...

Kak knowlee,

kena sekeh sket Vagus Nerve tuh :D

szakif said...

nurilahi...

ha kak knowlee, dak allied da berkata2 tuh, kena ikut. hu~

*kak knowlee is biotech grad anyway ye as :D

wénkt said...

cam kat Dome je

szakif said...

wenkt...

unfortunately, bukan~ hek..

in fact, tak pernah makan kat dome pun aku~ :D

ILA said...

ahakkk:p
air liuq masih bleh di kawal;)
i wl take note yr resepi.
pasti akan ada pengurangan & penambahan juga:p

szakif said...

kak ila..

bagus! iman selera akak memang mantop!

okies.. akak cuba la resepi ni k.. pastu buat entry khas dalam blog. :D

KiRaNa said...

ok, nak cuba wat jugak ble blk umah nti..=p

thanx 4 sharing the recipe..

szakif said...

kirana..

your welcome :D

kalo da cuba dan "jadi" (pasal cuma aku je yang tahu rasa nye yang mengikut piawaian lidah aku), buat entry khas kat blog ko k.. :D

goodluck!

KiRaNa said...

hehe..
thank you..
moga2 jadi la..
kalo xjadi, not my fault..
salah org yg kasi recipe la kan..=p

szakif said...

kirana..

owh macam tu pulek? hoho... ok la tu. salah aku. meh bagi aku rase dulu, biar aku detect mane yang silapnye.

ade berani? :->

efiey fieza said...

wokeh....haha...mcm bez jer....
mknn sehat nih...

ala...stkt rm20, x kan x leh blanje trus....
kuang-kuang-kuang

szakif said...

fieza...

betol~ sangat sehat. maksud aku, kalao makan banyak2, boleh jadik "sehat". haha!

uisk. mintak aku belanja plak. susah sket nak kurniakan, tapi kalo minta aku masakkan, aku boleh pertimbangkan. bagi je RM20, settle! aku masakkan. hehe..

efiey fieza said...

hahahaha...yela2....aku order kan...hehehe...
buat la recepi lg...yg cedap2 ek;p

efiey fieza said...

hahahaha...yela2....aku order kan...hehehe...
buat la recepi lg...yg cedap2 ek;p

efiey fieza said...

hahahaha...yela2....aku order kan...hehehe...
buat la recepi lg...yg cedap2 ek;p

szakif said...

fieza...

amboi~ sampai 3 kali.. insha Allah.. isk. ko ni da meletakkan harapan terlalu tinggi nih. takut aku. hu~

efiey fieza said...

zaki,
seriously marvels dlcious!!!!
no doubt~
thanx...hekhek;p

lupe plak hutang...

szakif said...

fieza...

thanks :D

malu la plak. hu~

lain kali bleh a aku masakkan lagi. tapi charge lebih. pasal yang ko dapat tu, taster je tuh. haha~

hutang tetap hutang eh~ haha~

efiey fieza said...

erk..
charge lebih?
adododododo~
aku msk sndiri jerlah...tp kamu punyer resipi la...hakhak

szakif said...

fieza..

ha~ tahu takpe. tapi kalo kena tangkap kalo ade spot check kat blok aku tak tanggung k~ hu~

efiey fieza said...

aku awal2...dh tumpang nyorok periuk kt dlm kete ko k..
aku booked nih~
huuu

szakif said...

fieza..

mane boleh free2 je tumpang camtu. kena la ade something kan~ ko kalo ade periuk nak tumpang keta aku mesti ko masak kan bilik kan, so nak gak merase ko masak... hehe..

ade berani? :P

efiey fieza said...

alaa...aku xkesah pun...

kalo ko nk rase mskn aku..
konpem ko cuak..
xsbr nk buat resepi baru kan...

sbb...
mknn aku sdap2..
aku taw dah tuh..
hakhak;p

szakif said...

fieza..

amboi.. ade bau2 keegoan di situ ye~ huhu~ :P

meh sket aku nak rase spaghetti ko. aku nak jadi quality controller.. :D

efiey fieza said...

aduhhh...
wait n see..

szakif said...

fieza..

yey! i take that as a yes from ya!

can't wait that long.. \(^_^)/

candlesky said...

ish...
mengalahkan dak diet nie...
xleh jadi nie...huuuuuu


~dah salu lawat kat blog nie,cuma jarang komen je...=)

szakif said...

candlesky aka kiniedamai~ :D...

isk.. dak diet rase tercabar ke? :P huuuuuu....

terima atas lawatan2 yang sebelum ni eh. teruskan melawat blog yang tak seberapa ni.. :D

helmi said...

sodap...............

szakif said...

helmi..

TQ.. kalo nak lagi btau eh. tapi hulur2 la~ takkan tangan kosong je kot.. huhu~ :P

efiey fieza said...

zaki, aku dh tunaikan yg part spaghetti aku tu!
tet~

Szakif said...

fieza...

ye~ sedap kot! tahniah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...