Wednesday, August 27, 2008

The Nest



It was last week on Friday after I went back from Panching that I saw the nest. It was in the first phase (should I say) like the above picture – it wasn’t done yet till the end of the day. Initially, I thought of cleaning the thing since it was so weird for such a thing to occupy a space in my study desk.

Syoooossy… Menyemak jek!

But wait. Not yet!

What if I see what’ll happen...

The next day, in the calm Saturday morning, after Subh, like usual I let the window opened for my room to get some ventilation. I sat on the chair, heading to the computer. Suddenly, I saw that insect came through the window and with it a lump of wet soil. I could see she struggled so hardly to carry the soil, bringing it to the nest. You know what; she resumed building the nest after a night rest!

Fortunately, I didn’t demolish the nest the day before. If I did, then she had to make it from the very beginning.

From the pictures above, you could see that the nest had gone many phases to make it done. Subhanallah. More interestingly was that, my room is at level 4 and of course she collected the soil from the ground and thus she had to do that again and again before she could actually give birth (or is it that she laid the eggs?) to her babies in it.

This reminds me of the sacrifices my emak has done to raise me up. I have a story on how she gave birth of me. What she was experiencing was so terrifying for a first-time-giving-birth mother. Later I’ll make a special entry for that. Should I wait till Mother’s Day to come? Naaah~

Back to the flying insect and her nest, unfortunately the nest was attacked by ants the day after and the babies in it were dead. Hm~ what an anticlimax~

14 comments:

KnowLee said...

Akak tak kagum sgt dgn angkut-angkut tuh (sbb akak dah byk kali destroy dia punya sarang...huahua).

Akak kagum dgn Zaki sbb boleh amik gmbr sarang tu in progress. Huahua. Slalu org tak perasan angkut-angkut buat sarang. Tau2 je dah siap n ada anak2 kecik dia dlm tu. Errr...

szakif said...

kak knowlee..

akak destroy sarang angkut2? akak kejam! :P

mase saye amik gambar tuh, saya perhatikan dia ulang alik. memang sengaja saya tunggu perkembangan persiapan sarang tuh. lihatlah hasilnya..

subhanallah~

myadlan said...

wow. it was made from soil. really nice.

u shud take care of urself, otherwise it will sting on you.. hehe

Tulip Merah said...

so rumah angkut-angkut tu akan dibuang atau akan dipelihara?

szakif said...

myadlan..

dan aku cam pasti serangga tu ade menggunakan something biochemical from her mouth to make it wet and not brittle.

sangat takjub!

tu ah, mase dia datang, cuak gak aku. takut kena sengat. tapi berfikir baik dan positif by saying to myself, "dia tak kacau aku, so aku takmo kacau dia, peace" so nothing happened..

:D

szakif said...

tulip merah...

masalahnya da mati da pun kak.. ade saye ceritakan dalam paragraph terkahir... :D

Tulip Merah said...

oh ye ke... tak perasanlak..

szakif said...

tulip merah...

kak, itu tawon das kan? tengok gambar nye kat entry sebelum ni.

nurilahi said...

angkut-angkut tak sengat orang kan..?

szakif said...

as...

entah :P

tapi melihatkan rupe ciptaan Allah yang satu tu cam agak menakutkan, so tak mo la menduga kan~

as rase dia menyengat ke tak?

syuhadah dzarawi said...

saLam...
menarik gambar tuu..hehe~angkut2 kalo tak salah saya dLam grup Vespidae..
menarik serangga ni kalo nak dibuat kajian..nampak remeh kan..it juz an insect. Tapi, setiap kejadian yang Allah jadikan ada hikmah tersendiri.

Bagaimana haiwan sekecil ini yang tk punya akal mampu membina sarang sebegini bentuk..? N kenapa dia guna tanah n not anything elSe..? hehe..[me an ecologist=)]

CukupLah kita menjadi hamba yang bersyukur dengan mengamati seTiap kejadian yang Dia cipTakan..Subhanallah.

SZAKIF=selamat berkenalan=)

szakif said...

syuhadah dzarawi.. (sedap name tu~)

wow! kite ade ecologist la di sini. mantop!

betol sangat. camne serangga yang sekecil itu boleh membina such a nest. berminat plak aku nak tahu. ade sape2 ade maklumat pasal ni?

dan syuhadah dzarawi ade ke jawapan kepada soalan anda sendiri nape gune tanah dan tanah sahaja. maybe boleh berkongsi dengan kitorang :D

Selamat berkenalan juge syuhadah dzarawi~ :D

alif zai mim ra said...

once i was cleaning up my book shelves..tetibe ada seketul tanah, agak keras warne merah coklat. rupe2nyer tu sarang serangga..terkejut eden. sarang tu melekat kt buku jgk. at last, i threw it away. huhu

szakif said...

azmar...

itu saki baki je kot? ntah~

lain kali biarkan dulu k.. entah2 dia tengah bina sarang dia.. hu~ kesian/kagum tau kalo tengok sendiri depan mata cam ne tabahnye seekor serangga nak meneruskan zuriatnya.. a lot of sacrifices and efforts needed.

SUBHANALLAH...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...