Tuesday, August 12, 2008

Friendster vs Facebook


Both basically provide rooms for connecting people, mostly friends.
But why must I have accounts for both?
Do both differ significantly that I must register both accounts?
Isn’t it enough just to have one and collect as many people I adopt as friends as possible?

Yes. I have both accounts, but I have my own ways of handling the 2 accounts.

Simply, Friendster is for any people who’d like to know me, who’d like to add me as friend, and whom I’d like to know of and whom I’d like to add as friend. Simply anyone. See my Friendster. Currently I got 600 friends and it’s growing from time to time.

Unlike the Friendster, my Facebook is limited to people whom I really know in real life; whom I’ve dealt with, whom I’ve shared some of my time with, whom I really interested to know of, whom I’ve seen their faces at least by my own eyes. And this limitation explains why I only got a small number of friends added in the account.

What makes I personally put these this way is that, the Friendster’s nature is more like to connect people without any real touch to the heart. Unlike Facebook in which you can virtually poke your friends, send gifts and cards, and many more, which most probably would touch the heart of the poked person and the receiver of the gifts and cards (for examples), Friendster is basically just a room for knowing people. The bulletin board would be the best place to post news and updates, from which it is an advantage in Friendster, as far as I concern.

But I have to admit that I don’t like people writing personal surveys and post it in the bulletin board. Do you really actually write those things on a piece of paper and then paste it on the bulletin board in your college? Come on. Find some life...

Apart from that, there's one thing I don’t like about Facebook. Like my case, I use slow internet connection, 155.2 kbps. I usually cannot approve friends who want to add me, I cannot post my words to the walls and many more because it uses unusual browser coding (I don’t know the term, flash maybe?) that usually errors would bring me to disappointment every time I log in into my Facebook account. Duh~

So what’s next? Circle? Kawanster? Myspace? Wayn? Naaah... I think for now I have it enough already.

You'd like to add me as friend in the accounts? My email address is az_zakingompol@yahoo.com. Do not hesitate to add me eh~

Friends, let them be millions. Foes, let them be none.
Read: Berkawan biar beribu berjuta, bermusuh jangan sekali sesekali.


*Ok. I tried to find the link to my Facebook profile, but as i said, it's hard to use it using slow internet connection. I could not log in. Duh~

20 comments:

(^_^) Lady In Blue (^_^) said...

apa la gmbaq xdak kena mengena langsung.. =)

szakif said...

LIB...

hek. baru tahu kah? itulah uniknye szakif's apa yang aku fikirkan.. huhu~

ko ade account friendster, facebook or etc tak LIB?

Mama Zeeta said...

zakingompol? sampai besar ni ke atau dulu2 je?????

szakif said...

kak zee...

hehe.. ade cerita di sebalik nama tuh, yang pasti, bukan saya yang selalu ngompol, tapi orang lain.. hehe.. saye amik je name tu, tapi bukan saye orangnye yang selalu ngompol tuh. huhu~

catchy kan name tuh? :D

Mama Zeeta said...

zaki.. iye ke tu? apapun org jawa je yg faham makna tu...

uniklah kira nama tu.. org lain takkan letak kot

szakif said...

kak zee..

hehek~ tak jugek~ ade je orang yang bukan jowo da tahu makne perktaan tu. ade je yang tegur saye nape guna name tuh. tpai ape nak buat, email address tu saye gune sejak sekolah menengah dah~ malas nak tukar2.. hek hek...

unik eh? btol2..

jab. takpernah tanye mende ni kat akak. name akak memang zeeta ke? ke nickname jerk?

Mama Zeeta said...

zaki, nama akak rozita lah sebenarnya.. actually sume org panggil eta... zaki nak panggil apa pun tak kisahlah..

szakif said...

mama zeeta...

wah~ name tak bleh blaa..mama zeeta gitu~ :p

ka ita eh. ok la. saye panggil kak ita la camni. boleh mengingatkan kepada sepupu saye. namenye kak ita gak. isk. tetibe rindu plak dengan keluarga dan sedara mara kat kampung. serius~

akak ade friendster tak? ke facebook ke? add la saye... :D

myadlan said...

aku xde pn facebook.. br igt nk register.. huhu..

xpe2.. tmpt sini tenet laju berdesup.. wow..

szakif said...

myadlan...

owh. takde lagi eh? baik ko fikir betol2 bila nak bukak sebarang account. maklum la, once kite engage dengan something, maksudnye kite akan mempertaruhkan komitmen kite terhadap mende2 yang lain.

erk. tak paham takpe. huhu~

tenet laju? jeles ok~

Mama Zeeta said...

zaki
sy tak de friendster atau facebook. Dgn blog ni pun baru nak berjinak2..
dah berapa lama tak balik banting..
ok gak panggil kat ita..

Mama Zeeta said...

saya pun dah lama tak nampak sepupu zaki yg 2 org perempuan tu.. (kalau tak silap tu sepupu zakilah)

szakif said...

mama zeeta...

owh.. takde friendter eh. normal la tuh.. orang2 yang lebih kurang baya akak memang jarang ade friendster.

jab. umur akak bape eh?

perghh.. soalan direct :p

szakif said...

mama zeeta..

kalau balik babting, pi je kat sungai lang. kan diorang da de kedai makan sendiri.

yang kak ita tu memang kerja kat kedai tu, pastu yang akak dia plak, kak long tak tahu plak status dia. pasal saye pun da lame tak balik banting. huhu~ kalo balik pun, tak tentu lagi nak singgah ke kedai makcik saye tuh. :D

(^_^) Lady In Blue (^_^) said...

fs ade la
facebook tgk r dlu
kang xblaja lak aku.. =)

szakif said...

LIB..

owh ade friendster.. da tu tak reti2 nak add aku? aku sebagai senior, dengan menggunakan kuasa autokratik mengarahkan ko supaya mengadd aku kat friendster.. cepat! :P

Anonymous said...

szakif gune connection aper?
celcom broadband or wifi uia...?
heheh..
sumtym,i wonder how devoted u r to yur blogging world despite all the hecticness & your full sched...
syabas bete! {hindustan version}

szakif said...

anonymous....

aku gune digi internet, sangat slow. cuma 155.2 kbps jerk. kalo nak bandingkan dengan celcom broadband, memang macam langit dengan bumi ler.. tapi this is the only that suits my capacity in many terms like budget, coverage and technical wise.

if people can spend time to play computer or video game, or any other hobbies, for me, this is my hobby, or should i say my ecstasy. hehe.. you'll do anything to fulfill your self needs aite? so.. itu la..

btw, sape nih eh? thanks for the compliments :D

Anonymous said...

owh digi pon ade ker?
tataw laa plak..
ok la 2..
asal dpt update blog sudah..
then i bole bce yur pye karya2 creative~
b4,i used dial-up..lambat nk mati..
cannot stand it..really..
now hav shifted to streamyx..
hehe..i'm a junior in uia..
kehkeh..
despite having high-speed internet,
i malas gak nk update blog..
heheh~
bz maa!

szakif said...

anonymous..

bravo! da tukar kpd streamyx! selamat berbahagia la dengan internet connection yang laju tuh. aku ni jerk yang tak tukar2 lagi. takde duit ma~ mau kawen lo... muahhah~ gurau jerk.. blaja tak abes lagi, sebok fikir kawen. gatal betol! :P

meh aku bagi ecstasy sket kat ko so that ko akan rajin sket update blog. kekadang aku tak sedar aku da update blog. maklum la.. orang tengah khayal, dia memang tak sedar dia buat ape. huhu~

*matila mengaplikasi apa yang dibelajar dalam kelas Drug Abuse. huhu.. tak sia2 amik concentration Clinical and Pharmaceutical Research. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...