Tuesday, October 03, 2006

Kun Fayakun...

Reading Kak Ila’s and Kak Syifa’s blog recently brought me to think about one thing: things happen.

Like in Kak Ila’s blog which stories on her lost of two of her family members, and Syifa who allegedly about to involve in an accident. Fortunately, those are destined bad things that affect indirectly on them. Not like me, argh!

To story goes like this; It’s a normal routine to go for laundry every week but that day, it was not like one because I went home after a month apart from my beloved family. The intention was to spend the first day of Ramadhan with them, because after that I planned not to go home until the end of the barakah month.

Back to the laundry; it’s a normal behavior of mine to put all things out from the pockets before throwing the clothes into the washing machine. Wallet, coins, etc...

After that, I went for a short break, watching the television and suddenly...

“Zaki!!! Zaki!!!” my mom shouted. Aik mak? Takkan malam puasa pertama dah marah-marah? Zaki baru balik ni mak! My heart whispered.

I ran to her and then I saw my phone in her hand. ?????? Aku lupa nak keluarkan henpon aku dari poket!!! Argh!!!

Then I grabbed the phone, shook it until uncountable drops of water got out of it. Then I felt the phone turned warm. Battery! Keluarkan battery!!!

Thing already happened. I don’t have to tell how frustrated and disappointed I was that time for my own mistake. Moral of the story: No matter how careful you are, when He destines you for something, it will be. Kun fayakun... I put full faith in His words.

Now, the phone is still in ICU. The doctor tell me it’s hard to cure it as it is new brand phone and it’s hard to find spare organs to replace the damaged ones. Takpe doctor, buatlah apa yang patut asalkan anak saya pulih sepenuhnya. O_o

Poor me... Those who have my number, please send me a sms. I’ve lost all contacts. My number +60123106189. Miscall tak main aa... Tau la caller rigntone aku suara Mawi... O_o



I'm now using this previous phone of mine - Nokia N-gage. But it's infected by CommWarrior and I don't know how to remove it. The symptom of the virus, it send MMS unwillingly. Fortunately, i don't activate the GPRS, or else my credit will be reduced out of my control.



I miss you, my baby...

26 comments:

Asya said...

ohhhhh~~m'jadi pengomel prtama. lantas demand h/p dr zaki sbagai hadiah!!!!!

Asya said...

so moral story , pls next time buy d old model hp.at least if anythg happen , can find d accessories & easy 2 repair.Compare with new model..so difficult & ned 2 await..huk..huk..TAKZIAH 4 U ZAKI.If u my brother ,wl show u my thumb & say KAWOS!!!..sambil melarikan diri!!~ZZZZzzoooommmm..

DaRk AnGeL said...

hehehe
kak ila wat lawak di pagi selasa nih.. hehehe..

tapi kesian kau ok zaki.. aku tumpang simpati dgn baby kau.. takper2. ada hikmah di sebalik apa yg berlaku. tapi aku ada tips la nak elak berlaku lagi menda2 macam ni.. kau beli bag, sumbat segala barang kau dlm bag, then surely poket seluar kau kosong, maka terselamat lah brg2 kau dari termasuk dlm mesin basuh.. hehehehe...

tapi motif henset kau ada angelina jolie seksi di bulan ramadhan nih? tu bahana CommWarrior ke?
hahahaha ;p

Asya said...

Ala...Syifa, org lelaki mana reti nak bawak beg2 tu semua.pompuan jer yg reti..So rasanya x de kaum kita yg t'kena insiden hp masuk mesin basuh.Kadar kecuaian byak side lelaki sajo..hp masuk lubang tandas pun ado..side pompuan cos ragut.ragut tu d lakukan kaum lelaki juger..& bla..bla.bla..

Zaki,
awat hang punya h/p x leh guna ka?
my sms x leh pegi bila hntar kat awak. pasai apa??

|PrincesSs| said...

Kesiannye zaki..
kaksyifa dan zaki maen awak2 ke..hihi..meshranyer..

|PrincesSs| said...

owh dear kaksya rupanyer kat atas tu..
tp innalillah kepada don ko..it's ok sekarang boleh beli yg baru lg..silala readykan duitnyer sajer..

setiap yg berlaku ada ikmahnye ok

hata05 said...

erm
sila tabah
bak kata nad, pasti ada seswatuh hikmah di balik segala yang ada

maka sila sabar ok
hadis rasulullah melalui firman Allah dalam hadis qudsi tentang sabar~

sesungguhnya tidak aku ganjari hambaku yang mu'min, pabila daku ambil kekasihnya dari dunia ini kemudia dia terus sabar, melainkan sorga semata2"

Asya said...

Amboi Nad & Hata..
penuh dgn kelembutan dan nasihat2 hadis yg sempurna sekali.
Anywy setiap ujian, perlu d terima sbgai org yg b'iman.Amin~~

wénkt said...

apa doktor kata tentang hp tu?

doktor kata ok tak? ke dah nazak?

arshana said...

Wah, ni first time dengar hp masuk washing machine.

hata05 said...

hentak kak asya kuat2 muahahah

DaRk AnGeL said...

hakhakhak
malah join kak ila menonjolkan kemesraan nad hata dgn kata2 nasihat penuh kelembutan mereka pada zaki... malah berkongsi lagi~!
hahahaha

ala zaki... telepon jer pon... harta tak bwk ke mana. yg penting jgn iman kau masuk washing machine udah ler...
dah2... pergi study~! asik main game sajor... ;p

Asya said...

Amboi brutal sungguh gerangan C Hata.."Kemesraan tiada salahnya.."
diriku menunggu bagaimana reaksi Tuan punya Princess Nadrah puler..
glup~~

szakif said...

aduh... tak habis gelak lagi ni... ape aje la korang ye...

kepada semua yang menasihatkan, aku menerima dengan hati yang terbuka.

kepada yang mesra, mesra la lagi... aku tengokkan sajor~ muahaha~

kepada wan, doktor kata paling lewat pun keputusan ujian dan pembedahan akan diberitahu hujugn minggu ni. kalau tak ok, maka aku akan siapkan kubur katanya~ :D

szakif said...

special utk kak ila~

utk pengetahuan kak ila, saya memilih utk membeli phone model baru sebab saye tak nak kena tipu! pasalnye, it's more risky to buy phones yang model lama dan dah ramai orang pakai sebab ade kemungkinan itu bukan phone first hand! kita boleh lihat luarannya nampak baru, macam baru keluar daripada kilang, tapi hakikatnya hanyalah housing henpon tu saje yang baru.. all internal parts of the phone, bukannye baru~ so dengan membeli henpon model baru, dan tak ramai orang pakai lagi, kebarangkalian utk ditipu sebegitu rupa adalah amat kecil...
dan utk pengetahuan kak ila juga, nokia 3250 direleasekan di pasaran bermula Jun 2006, which means model ni sangat lah baru mase saya beli!

tapi tak kira henpon model baru macam mana pun, kalau dah masuk air, rosak juga.. saye sedar~ :D

Asya said...

oh yer ker~~~
(t'sengih sajo):D

|PrincesSs| said...

heh zaki,
beli N90 jer aku nasihatkan kat ko..lambang sangat syok plak aku tengok member2 aku pake..

kaksya sama kaksyifa memang harus dihentak..dengan cawan harry potter!

DaRk AnGeL said...

hakhakhakhak..
nad nak hentak kami kene balik mesia dulu kan? kan? kan?
maka siler la nad hentak2 kami lambang tak sabar nya nak tunggu nad balik mesia~!!
hehehehehe..
alahai.. ada apa dgn nokia? siler la beralih arah ke motorola~! best2~! sampai kan dah jatuh banyak kali, termasuk air pun masih boley hidup lagi.. [kagum] tak sabar tunggu dia betol2 rosak lambang nak beli henset baru~! haih.. biler la motorola aku nak rosak nih...

DaRk AnGeL said...

hakhakhakhak..
nad nak hentak kami kene balik mesia dulu kan? kan? kan?
maka siler la nad hentak2 kami lambang tak sabar nya nak tunggu nad balik mesia~!!
hehehehehe..
alahai.. ada apa dgn nokia? siler la beralih arah ke motorola~! best2~! sampai kan dah jatuh banyak kali, termasuk air pun masih boley hidup lagi.. [kagum] tak sabar tunggu dia betol2 rosak lambang nak beli henset baru~! haih.. biler la motorola aku nak rosak nih...

szakif said...

terus bertanya motif post komen dua kali~

maka aku liaht sajor korang main hentak2 sambil tepuk2 tangan~ hoho...

hm~ rasenya cam nak buat post baru la... tunggu je la~

|PrincesSs| said...

owhh mmg best ok motorola..rasa nye yg tercun tengok adalah motorola razr v3i dolce n gabbana..

klu nak beli rabak ok poket nad..haha maka biarla sampai seru dulu..

ha copekla ko dengan entri baru..

kaksyifa,nad can always send my qarin tu hentak u from over here

DaRk AnGeL said...

mamo la.. nak hentakan fresh dari tangan nad sendiri boley.. balik la mesia cepat2... hehehehe..

tapi mmg betol ok cun moto razr tuh.. cun2~ in my list gak tapi still nak usha model baru nih..

cepat zaki post baru~

Mohammad Ihab Ismail said...

Salam...

Aduhai Zaki...
Apa laa ke malangnya nasib...
Aku baru2 nak menjengah masuk blog ni dok baca entry yg sedih...
YES!! Sedih ok phone rosak/hilang/yg sewaktu dengannya...

Masa aku 2nd year dulu aku pernah rasa sakitnyer bila phone yg kita sayang2 tiba2 pergi meninggalkan kita (walaupon phone bkan org, tapi affectionnya yg tersendiri tetap menusuk kalbu tatkala bebenda tak best berlaku ok)
Dulu masa 2nd year tu SEPARA MATI aku nak beli satu phone NOKIA bentuk DAUN tau (tak hengat model apa please hehe... yg penting org panggil NOKIA DAUN)
Pelik tak pelik... Dah kalo hati berkenan, NAK SERIBU DAYA gitu hehe...

Tapi arakian kisah... BARU 2 MINGGU PAKAI - TUP TUP LESAP ATAS BAS!!
Tah sapa kebas!! Ya tuhan HAZAB JE AKU pk masa tu...
Then again, sumpah seranah takkan mengembalikan phone itu ke pangkuanku...
Maka ku berharap aja di akhirat nanti pahala2 si pencuri (KALO ADA) akan dapat AKU CURI KEMBALI DRPDnya hehe...

And then.. To end the story...
Aku terpaksa la beli phone baru...
& guess what ok Zaki...
Phone yg aku beli itu adalah N-GAGE QD yg merupakan phone cabuk ko yg ko sisihkan dek kerana Nokia pusing2 yg anggun tu...
YEAH!! Aku beli N-GAGE QD walaupon dah put-dated tapi tetap cool ;)
Bleh men gem :D

Moral of the STORY :: Sayangi N-GAGE QD anda ok!! Jgn anak tirikan dia... So far aku dah ada 3 phone baru... 2 Sony Ericson Walkman ngan satu Motorolla yg agak cabuk... Sumer aku tak pakai DEMI TANAK ANAK TIRIKAN N-GAGE QD AKU!! Hehe... insya allah andai kasih sayang melimpah, PHONE pon tanak lari dari kita - INSYA ALLAH...

Then again, KUN FA YAKUN ;)
Allah jua yg tau untung nasib phone kita

szakif said...

lagi eksian ammat kat atas ni~ baru dua minggu guna dah hilang.. tambah menyedihkan bila beli guna duit sendiri! argh!

DaRk AnGeL said...

sabar ihab sabar...
maka siler zaki amik pengajaran dari ihab gak..

szakif said...

okay~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...