Friday, October 13, 2006

Frustration

Photobucket - Video and Image Hosting

Frustration – a word that I mentioned in last entry as asam garam in life. Today (Thursday) it came again, hurting my feeling.

“Kenapa nama ko takde, Zaki?” asked Safwan on our way back to college.

“Entah, mana la aku tahu. Dah undi tak cukup. Mungkin bukan nasib aku untuk dicalonkan.”

“Ye la... ko kan nak sangat jadi...”

“Memang! Aku tak nafikan aku memang nak jadi SCIENCESS (Science Students Society) Exco, tapi hari ni dah terbukti nama aku takde. Nak buat macam mane? To be frank bila aku tak nampak nama aku dalam list tadi, terus rasa kecewa. Sentap! Pasal tu la aku senyap je tadi lepas pengumuman tu.”

“Owh...”

TAPI lepas tu aku fikir balik apa yang ko sendiri pernah kata kat aku – jangan mengharap jawatan, nanti akan membebankan. Kalau ko nak tahu, aku pegang nasihat ko tu, aku tanam dalam hati sampai sekarang. Lepas beberapa minit aku fikir-fikir, I’m cool! Sebab ni bukanlah kali pertama aku tak dapat apa yang aku harapkan, so I live with it la... Mesti ada hikmah di sebaliknya.”

“Hm... bagus la...”

Thanks Safwan for motivating me long ago and miraculously it stays tough in my mind. We talked about this when we odah-ed about myself during studying at SAMBEST where I didn’t get (not even nominated) the prefect post. Lastly, the hikmah (I think la) was shown when the SPM result revealed. 10 A’s! Who knows if I destined to be prefect, I won’t get such a good result because of being too busy with non-academic works?

It’s not because I’m gipang (gila pangkat), but it’s because I think that I’m ready to hold such post based on my experience and skills that I have. But now I have reset the mind set – not necessarily people think the way we do. Maybe we think that we are eligible, but to other people, maybe they don’t think so and that explains why they don’t vote for me. Plus, Islam does not encourage the followers to love post or appointment and that’s the one I should put faith in.

Ok, THAT’S IT. I didn’t get any post in SCIENCESS Exco. No more question. TITIK. To those who have been selected, congratulations, especially to Lutfi who has been selected to be the new President of SCIENCESS. Clap clap clap... Cayalah bro! Now let’s bring SCIENCESS to the betterment. Takkan selamanya nak terperuk buat program peringkat kulliyyah je?

Photobucket - Video and Image Hosting
SCIENCESS's logo.

21 comments:

Asya said...

Oho...about that matter..btw i wl cmback later & red again ..tatatata!!!

arshana said...

Teringat plak tiba2 masa zaman sekolah dulu. Dulu teringin sgt nak jd pengawas. Dahla semua kwn sy dilantik. Saya sorang je xdpt. Kecewa giler. Smp nangis tau. Bila fikir blk, mcm lawak je sbb smp nangis. Tp bila fikir blk, mmg bersyukur sbb tngk kwn2 dulu asyik2 sibuk. Nasib baik xjadi prefect. Alhamdullilah. :)

Takpe Zaki, klu xjadi exco, xsemestinya xleh contribute kat society. Boleh je. Chaiyo2!

szakif said...

wah!!!!!!!!!!! ni ape motif ni!!!!!!!!!! baru je post pastu tengah edit sikit2 sambil menunggu photobucket yang bengong, dah ade 2 pengomel!!!!!!!!!! motif!!!!

terus nak feeling nyanyi lagu Harapan:

doaku agar kaukan selalu bahagia
agar kau temui insan tulus menyayangimu
lepaskan lah diriku kerna keredhaanmu
bukan kerna dendam jua bukan kerna kau terpaksa

kutinggalkan memori bersamamu
kuundur diri bersama harapan

tidak kesampaian cinta kita
kubawa harapan kupendam rahsia
ku di kejauhan mendoakan
agar kau bahgia tiada lagi duka
daku rela mengundur diri
kupasti dikau kan fahami

tiada penyesalan kasihku korbankan
andai telah tertulis kuterima
ini bukannya kupinta
pergilah dikau diiringi keikhlasanku
cuma pengalaman mengisi kekosongan mimpiku

kutinggalkan memori bersamamu
kuundur diri bersama harapan

szakif said...

kak arshana...
actually it's more than that.. kalau jadi exco kontribusi kita tu lebih sikit, dan kredit juga lebih... tapi ape nak buat~

|PrincesSs| said...

pelik ok zaki,
aku dok menolak jer jawatan jer..

ni februari ni,aku takmo lg bergiat dalam kesatuan pelajar dah..selepas dibubarkan..sebelom perlantikan~

tp baikla x de jawatan ok~ payah je zaki..ko da la nak masuk dean's list tahun nie~

fonso zone said...

pelik la okk..
umar al khattab pon sboley2 nak lari dr jawatan..
mcm mana ko leh pk ko capable ek?
musykil2..
ni bukn ku nk kata ko gipang okk..
seyesly..ku musykil..

|PrincesSs| said...

pelik kan?

Asya said...

But my suggstion
kal.zaki bley handle teruskan.Aktif b'pesatuan di samping belajar. PENGALAMAN MENGAJAR KITA dr "segala tindak tanduk dan hasil yg kita kecapi".

GOOD LUCK IN YR LIVE..:)
psssttt~~
ee..rrr sukalah dgn lagu tu,mmg best woii!!! lantas m'ciplak senikatanya..ehe..

szakif said...

acap, citer sket pasal umar al-khattab, aku tak tahu plak pasal tu...

hazlyn said...

sape yg nyanyi lagu harapan tu

|PrincesSs| said...

tu adala mando

fonso zone said...

sy pe?myanyi lgu hrpn..?bila masanya?
neway..rs nya mmg sume khalifah xnak jd khalifah ms mula2..sbb xde sorg pon volunteer..diorg kn dilantik lalu mjlis syura?

szakif said...

owh macam tu rupenye acap.. pasal syura tu, memang le aku tahu, kot2 ko tahu lebih lanjut pasal umar al-khattab yang kau tak tahu, maybe bleh share kat sini...

lagu harapan ni fazley zainal yang nyanyi.. ala... dulu yang kuar paling kat malaysian idul 1... bapak jiwang lagu,, kena ngan tatse aku katanya~

|PrincesSs| said...

berapa kali nak cakap ki oiiii
tu bukan acap..tu MANDO

szakif said...

nad... OK... "tu" kat atas sangat general.. lantas aku jua tak ambi perhatian sangat... terus tersalah orang... anyway thanks!!!!!!!!!

OK... shultze adalah mando, fonso adalah acap... taht's it...

matila saje je nak buat2 silap~

DaRk AnGeL said...

dark angel adalah syifa.. senang citer~!
motif aku terlepas entry nih?
aiseh...

|PrincesSs| said...

nad adalah princess princess adalah nad..segala mala perkataan referring to puteri adalah nad..pon senang~

aiseh gak kat kaksyifa

nabihah said...

agree with k.arshana
still ble contribute dlm soc
jd PM pe2 prog
jd org 'dlm' cm penat lebey
sbb kena jd mastermind
bunyi cm nyesal plak
k slmt hr raya
n b'exm
n

szakif said...

muahaaha~
kalo SU kate cam menyesal, moh le kite exchange, nak? muahahah~

ok~ selamat hari raya bie..

myadlan said...

i thinks the logo should be in colour.. at least put 2-3 colours. replacing the greyish part..

hope u understand my design lingo! ;)

Mohammad Ihab Ismail said...

Salam...

Aduhai... Jangan la sedihkan aku ngan entry2 camni huhu...
Tapi sungguh Zaki... Sepastinya ada hikmah di balik kejadian...
Takpe la... Takde rezeki utk ni, ada la tu pintu rezeki yg lain yg terbuka utk ko...

But I'm not sure about ya statement:
Islam does not encourage the followers to love post or appointment
Does it not??

Just wondering... Coz aku pon tatau jawapan hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...