Tuesday, May 19, 2009

The Unexpected Kelantan


  1. We went to KB Mall. Everything was just like typical mall except that the people in it. Hey, it's Kelantan, Kota Bharu to be exact but the people in it were like KLians. We saw a guy with a tight short-sleeve t-shirt complete with nect tie, a hat and paling tak boleh blaa a glove in his right hand. Not only that, we also saw a group 3 very young girls with costums not different like a bitch. Muahaha~ A friend of mine said, "That part pun takde lagi, nak pakai macam tu!". Wait wait... There's one more: a guy with a very strange haircut. His hair was long at the front that it covered his eyes but at the back, it's short. Argh... I hope I brought my camera that time and snap their pictures. Damn, we saw those in Kelantan! Then as a matter of husnuzzon, I told my friends: Diorang ni orang-orang KL kot, balik Kelantan bercuti.
  2. We went for a breakfast around 8 am that day. We dropped by a stall. To our shock, it sold nothing but nasi! Hey, I am in diet. How would I manage to get my ideal weight if I eat heavily for the breakfast? Haih...
  3. Yet again about nasi, breakfast nasi, lunch nasi, dinner nasi. Haih... Tahu la beras seludup sedap! Opss :p
  4. When we were brought around Kota Bharu, it was hard to spot a house made of kayu kayan... You know what I mean?
  5. It was rare to see any Indian people around Kota Bharu. Why is that?
  6. Owh not only Indian people, but immigrants from other countries (e.g. Indonesian, Vietnamese, Bangla etc) were also rare to find. Or did I see any? No, as far as I am concern.

54 comments:

Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali said...

that was my ultimate reason for putting some more weight

Szakif said...

darus..

anda akan berjaya jika duduk di kelantan.

semoga berjaya

Y said...

Salam, Zaki!

First time commenting here :)

1. I went to Kelantan too last month. and yes, to KB Mall. kebetulan ada audition Rosyam Nor 'Pilih Kasih'. hurm, segala spesis manusia & gaya ada, even yang x pernah jumpa kat KL. huhu.

2. Nasi. hurm, cuba cari 'pure' (bukan perantau) family kat kelantan yang x de hidap mana2 penyakit 3-serangkai : diabetes, hypertension , lagi satu apa? heh.

3. Jumpa x 2 rumah banglo tepi sungai? lagi mantop dari mana-mana umah kat Shah Alam!

4. X de ke india? sebab semua orang kecek kelate kot :p [kedai cina pun pasang IKIM. huhu.]

Szakif said...

Y.. welcome! :D

1. betol2.. yang aku cakap pasal pakai glove tu, memang tak pernah jumpa kat KL. terkejut kot!

2. satu lagi tu, sakit buah pinggang. :)

3. betol betol betol... mewah kot orang2 kelantan ni rupenye.

4. owh takde plak aku dengar orang cina pasang IKIM. mantop kot! hehe...

As said...

wei trasa hati org kelantan dgar yang kedua tuh
heh

yang 1st tu kira cma ngumpat jugak je :p
heh just kidding
btw memang belah trg kelantan pagi sarap nasik..

kat umah as laen sket lah..mix..western ngan skali skala nasik dlm smggu

owh my still...nasik
yeah

btw kini, ma dia, aunt die, sibling die takde pulak sakit 3 serangkai tuh..ramai je as jumpa camtu ;)

dun narrow the "seeing"

hehe

as maen2 je, jangan amik hati
take care

RosmanPositivo said...

there's a lot more. but keep it to ourselves lah.


saye di sana for 3 years and a half kan :)

Szakif said...

as...

heh. rasanya as ni macam tengah tahan saket je. benarkah?

Szakif said...

rosman...

cerita cepat!!!

hehehehe... mung reti kecek klate doh? maghi kecek maghi...

I wanna stop u bcoz u talk nonsense said...

Jgn pandang rakyat kelantan ni terlalu beragama, diorg cam rakyat negeri lain jugak. Cuma diorg ni terlebih over bila bergaya nk tiru org barat. bab tu aku nyampah!!

cuba cari rakyat yg teguh dgn Islam kat kelantan...lagi ramai dr rakyat negari lain. perwatakan mereka lg bagus dr org bndr..

mmg tradisi org kelantan mkn nasi time sarapan. mmg pelik bagi org bandar...so, who care? adat diorg

mmg rumah batu byk kat kelantan sbb kos sara hidup sana murah, brg pon murah, tanah pon murah. lagipun rakyat pantai timur ni especially pakcik makcik byk yg bisnes bukak kedai and so on...inisiatif mereka sendiri, bkn bantuan kerajaan or whatever...

cuba pergi kwsn pedalaman, byk jgk rumah kayu..ada pergi??

india mmg kurg sama jga dgn cina, cina yg ada pon cina peranakan. sbb mat indon @ bangla ke apa ke xnak pergi ke kelantan adalah kelantan bkn negeri maju mc s'gor and KL. bgs jgk xde diorg kat kelantan...menyemak je!!!

Szakif said...

saudara/i di atas...

mahap ek kalo terasa tapi aku tulis ni langsung takde niat nak offend sape2, especially orang kelantan. :)

apa2pun, kelantan best what.. rasa nak pergi lagi. hehe..

Y said...

err.. isu kenegerian, sensitif sket kot eh.

haah, maaf jugak. ada salah paham kot. sebenarnya nak ckp psl budak2 muda yang join audition tu aje. Kebetulan pegi, hari sabtu. if hari biasa, sama je mcm gi jusco kot. well, KB Mall is just a tiny piece of land in KB.

A lot more in KB, suka hidup diaorg: duduk atas tanah sendiri, rumah besar hasil titik peluh sendiri. semua tokey2 tuh. nature diaorg berniaga. ikut sunnah :)

perasan tak, hampir semua kedai signboard-nya ada tulisan jawi :)

suka dgr org Cina kecek kelate. heh.

p/s: Zaki, x gi pengkalan kubor? ada patung buddha besar giler.

Szakif said...

Y...

check this page:

http://szakif.blogspot.com/2008/09/i-wasnt-lost.html

takpun senang kate ini:

http://szakif.blogspot.com/2008_09_01_archive.html

hehe...

Y said...

owh, dah pergi ^_^

baru mem-follow, sbb tu x tau :p

Szakif said...

Y...

it's okay.. memang aku tulis tu untuk orang bace pun.. take your time reading them k :)

azuwa said...

harap ko bwk jugak buah tangan utk aku, hihi... I insist!!

Szakif said...

azuwa...

er....

Jepah said...

ko gi KB... cube gi kat sempadan kelantan-thailand... ramai x org thai kat sane? hahaha...

Szakif said...

jepah...

dah pernah pergi. memang ramai! huhu~

nourelain badaruddin said...

KLites are way.. better than KELANTANese, eh?? ;)

Szakif said...

nourelain..

go to both places and make your own observation :)

Hayati Hanuni Halin said...

aku penah gi klantan then chinese2 pon cakap slang klantan... impress gile beb..hahahah

tapi tak teruja sgt la sbb chinese kan lebey kuang org kelantan je kan, putih2..(plis refer to judin hahahah)

sbb tu tak ramai indian.. just try imagine zaki, how indian do speaking like kelantanese...
ahahahahhahaha~~~

3p4h said...

Bl bca komen dr org klate sndri mmg ada yg xpuas ati pnya. Tp btul la apa yg dkatakn oleh Y.

Kbetulan je ada audition time 2, so xbole la nk judge yg ada gak org klate cam 2. He5...

Sbbnya bkn apa, kalo nk diikutkan, kt mna2 ceruk pn mesti ada 'makhluk'2 plik cam 2, cuma bl kita p kt ngeri org yg xbyk cam 2, bnda 2 jd plik. Ryte?

Analogi yg mudah, korg jln2 kt town ko nmpk org 'coupling', bnda 2 nmpk biasa je kan? Tp bl ko p kt msjid ke surau ke, tb2 ko nmpk org cuopling, ko akn berasa janggal. Hish, ada gk org camni.

Seswai ke analogi ni? =) Maaf kalo silap. Peace!

iEmahRAzak said...

ko nak tgk umah kayu kayan, ko g kawasan hulu. banyak lagi kot.
(walaupun mmg jelas dah hampir pupus).

the fact is, indian mmg tersangatlah amat kurang di sana.

sekian~

En. Kunang Kunang said...

Zaki, ada cakap pasal kumpulan punk ke? Aku, masa tahun 2000 pergi KB, ada juga nampak. Jadi, aku rasa, dia tak mewakili satu Kelantan. Biasalah, kita boleh kata semua orang Kelantan "religious", tapi bukan semua yang "religious-ness".

ILA said...

Akak pernah smpai ke Kelantan 2 kali.Tapi setakat ke Kota Bharu.Keta kami penah eksiden kat sna.Org kelantan yg langgar.secara sopan kami minta ganti.Tapi oleh kerna sifat kenegerian mereka tak smpai 5 minit hmpir 20 orang kelantan kerumun kami.akhirnya kami hanya dapat rm20 jerr utk kerosakan pintu kereta.Penyek teruk keta tu..
kat sna nak mkn roti canai kena cicah susu lorr...cuma kalau nak yg cari lauk2 yg sesuai ikut tekak orang selangor pegi belah kuarters kem tentera .Kat sna barulah kita jumpa apa yg kita nak.sebab isteri2 tentera ada yg asal dari negeri lain gak kannn..

apa yg akak tahu..Kelantan sebuah negeri yg unik.Akak tak 'menyesal' utk menjelajahnya sekali lagi..
sifat masyarakat, makanan & persekitaran..apa yg negatif jadikan sebagai tauladan..apa yg positif jadikan sebagai keistimewaannya.Itulah nikmat bila kita 'melancong':)

ILA said...

Ehhh...akak terus citer pasal pgalaman akak sndiri before mendalami entry ko ni:p
very sory!!!
start dari T'ganu pun kita dah mula tak nmpak kaum lain selain melayu kat sna.
apatah lagi di kelantan.Bos akak yg india penah gurau...'takut kena hukum hudud'..
ye la tu ...

RuBy said...

hahaha..sebut pasal kelantan

memandangkan aku ni nomad..aku pernahla duduk kelantan selama 3 tahun...

tapi takde perasaan kut..time tu kecik g..Form 1 sampai form 3

bile ko dah duk kat situ..sebenarnya not bad la...masa aku dulu..sume org baek je...cume masa aku baru pindah mula2 je..dieorg ckp aku cakap luar "berkocak botol budu"..hahhah

cuma ade certain things je yang aku tak tahan..heheheh

bestnya bercuti..buah tangan takde? hahah

Szakif said...

nuni...

judin ko samakan macam cina? takde kot. hehe... mata dia besar je aku tengok. sepet pun time bangun tido je. (mahap izu mahap! :P)

kalo orang cina kecek kelate kite impress, apatah lagi kalo orang india. lagi la impress! tapi malangnya, susah nak jumpa...

Szakif said...

3p4h...

your point is clear with that analogy. cumanya, salah aku pada expectation kepada kelantan kot. tu yang bila jumpa makhluk2 Allah yang sebegitu aku jadi terkejut. huhu..

Szakif said...

iemah..

so aku memang tak salah la eh? baek.. maybe pasal aku banyak melawat kawasan bandar je kot. tu yang tak nampak rumah2 kayu tuh. huhu...

Szakif said...

en.kunang2...

wow. tahun 2000 pun dah de punk kat kelantan eh? erm.. tapi masa aku gi baru2 ni, takde plak jumpe geng2 punk ni. hmm....

Szakif said...

kak ila...

woo.. kesian plak bila tahu akak ade bad experience dengan lawatan kat kelantan. memang wrong time la..

pasal makanan pula, apa yang suka saya nyatakan, bila pergi ke negeri orang, elok buka minda kita untuk terima jenis makanan yang diorang ada. jangan expect jumpa makanan yang sama dengan tempat kita. lain padang, lain belalang. lain negeri, lain makanannya. kan~

jom melancong ke kelantan lagi. saya bawak. hehe..

Szakif said...

kak ila lagi...

er.. apa yang boss akak cakap tu, boleh jadi suatu yang offensive buat Islam kerana seolah2 hukum hudud berlaku tidak adil dengan orang yang bukan Islam. boss akak bukan Islam kan?

erm.. kalo bergurau, harap2 jangan mainkan sentimen agama la....

Szakif said...

ruby..

haha! apakah maksud berkocak botol budu tuh? hahaha~

ape je yang ko tak tahan kat kelantan eh?

ZAr said...

time aku g kbmall dulu..
ada satu tempat tu..

ada sign board..kalau xsilap dia tulis "kawasan menutup aurat" lebih kurang ar..

pastu..
sampai ke kb mall aku cari sape yang tak tutup aurat..hehe..
tapi time tu tak ramai orang.

ok je aku tgk..yang tak tutup aurat byknye salesgirl..

orang awam perempuan..
pakaian dorg style "budak uia".
yang laki aku xperasan.haha..

tp yang aku bleh ckp..
org belah2 sana kalau pakai macam org kl, dorang jd selekeh gile.tak paham aku..

RuBy said...

maksudnya..bergegar botol budu dengar ak cakap luar...hhahahaha

aku tak thn sbb adalah..
kang tak pasal2 orang kelantan anti aku kang..
hahahah

Szakif said...

zar...

owh macam tu plak ade label tempat mana nak tutup aurat, tempat mane tak tutup? pelik.

Szakif said...

ruby...

owh macam tu ke? haha~ boleh plak botol bergegar.. muahaha~

oit. adakah apa yang ko tak tahan tu cuma ada kat kelantan je?

sOo_ARe said...

zaki kat kelantan ramai imigrant dari kemboja la,kalo cam indon n bangla jarang or xda kot..kalo ko dtg area kampung aku memg sgt ramai la..kdg2 terasa duk d kemboja lak..dorang tu dah beranak pinak n ada yg kawin ngan org tempatan..n lg satu dorang ni kalo yg berada tu mengalahkan org setempat..memg duit berkepuk2 la coz dorang sgt rajin bekerja..

yg pasal nasi tu memg ore klate bfast ngan makanan berat..xleh ckp ape dah..=)

yg dak2 pelik ko jmpe tu aku rasa dorang dari hulu kot..sbb setahu aku kalo org banda dorang ok jek xda la pakai yg pelik2...dorang tu sebenaye juz nak nampak vogue..tp terover..haha

xda umah kayu..memang jarang dah nk jmpe umah kayu ni..yela kos nak buat umah kayu kan lg tgi dari kos umah batu..huhu..

zaki..nti jemputla dtg kelantan g yeh =)

Szakif said...

sulha..

maybe aku je yang tak reti nak bezakan orang tempatan dengan orang immigrant. hehe..

walopun korang makan nasi manjang, tapi tak berapa ramai plak kan kalangan korang yang gemok2? jeles aku. ok jaed terkecuali. dia boncet. :P

erm.. ramai yang kata orang2 hulu yang buat pe'el pelik2 tu. memang eh?

owh sekarang kalo nak buat rumah kayu lebih mahal? hm.. pasal kayu dah susah nak dapat kot~ :D

insha Allah kalo ade jodoh, kita jumpa kat kelantan k!

sOo_ARe said...

wei aku kat sini badan naik beb!haha..bukan jaed jek..

yg org hulu tu dorg nak bg xnampak hulu tu yg dorg pki cam tu...tp usaha dorg xbejaya nampaknye...hahaha
*marah org hulu...

Anonymous said...

1.same like the case in kuantan~terlepas pandang kes kuantan kot~
2 & 3.pantai timur = nasik
4. org pantai timur kaya2
5. dah kawin campur hilang kaler golapnya
6. no comment

Anonymous said...

Slm zaki..
Aku cukup setuju dgn ko.. aku sbg rakyat kelantan cukup menyampah pi kb mall ujung mgg.. bdk2 hulu mmg pelik2 pakai.. sekali aku jumpa pakai baju sejuk mcm kat korea.. giler ke apa pakai jaket labuh.. pastu aku perhati makin ramai giler salesgirl free hair, pakai tudung pon mcm ct..ada satu fesyen moden yg nmpk kg girl2 pakai. dia pakai jeans biru, baju ketat warna cerah dan tudung skaf buat riben kat leher.. nak moden tp nmpk jakun.. pelik aku.. tu lah penangan globalisasi. diorg ambik panduan dr tv dan media..
Dulu tmpt yg aku hrm jejak adlh sekitar stesen bas bandar SKMK.. Ptg2 ramai2 punk. skrg mungkin takder kot.. Eh psl rumah kayu, aku ni minat rumah kayu tp umah aku asal kayu skrg dah renovate buat batu semua.. aku rindu nostalgia bghn kayu tu.. tmpt aku membesar. pdhal elok lg.. tp nak buat mcm mn simbol kemegahan dan kekayaan org kelate.. Kelate mmg takder rumah traditional. nak tgk, ada kat Taman Budaya bila siap nnti..
Saiful Azman Ex-Biomedic UIA

Anonymous said...

Ko boleh kenal org2 ulu ni kulit dia agak gelap sket (org ulu jgn terasa wei).. aku kalo tgk org kelate pon aku dah tau dia dr daerah mana.. loghat pon tau.. ko tau india cina takder beza dgn melayu.. part tu aku suka sbb semua ckp fasih kelate.. even cina ckp kelate sama dorg..
so ada 2 jenis la.. bg aku org bandar takder pakai yg pelik2 ni especially yg dok dlm kb, kubang kerian, pasir tumbuh dll. kat tmpt aku ramai imigran dr kemboja, NS, Sel, KL, kedah dan tganu.. ko nak tau buruh yg renovate umah aku import dr Siam (Patani) wei.. dulu ms tingkatan aku biasa jer menyeberang ke golok tanpa paspot or visa or pas sempadan.. naik sampan jer, haha.. best sgt time tu..ko nk tgk budaya melayu kel kena pi pasar bsr siti khadijah atau pasar buluh kubu.. juga pi kg2 kat area PCB.. ada homestay kat c2..
Saiful Azman..

Szakif said...

sulha..

la hai.. aku tengok ko menten je badan ko? naik eh?

ado yai~ memang orang hulu ni berperangai macam tu ke? pretentious is it?

Szakif said...

anonymous..

1. maybe gak pasal aku expect lebih kat kelantan dan tak expect pape kat kuantan. boleh? huhu..

2 & 3. tu la pasal. hehe.. gemok aku :D

4, 5 & 6. no comment gak.. hehe..

Szakif said...

saiful azman...

stesen bas SKMK tu yang kat jalan langgar tu ke? ke bukan? sepanjang visit aku kat kelantan hari tu, tak nampak orang2 punk ni.

erm... again komen pasal orang ulu.. orang hulu ni kira macam orang kampung ke ape nih?

Szakif said...

saiful azman lagi...

hm.. menarek tu. hanya jauhari yang mengenal maknikam kan. so aku rasa ko lebih layak la untuk mengatakan yang sedemikian. aku sebagai orang luar, cuma menyatakan rasa terkejut aku dalam lawatan aku ke KB baru2 ni. hehe...

sekarang kalo nak seberang ke siam sana, takleh la eh?

sOo_ARe said...

haha..hangat tol topic org hulu nih..

::Amin Mansor:: said...

mmg hangat topik ni..... dari dulu sampai sekrang, topik 'kelantan' mmg hangat selalu. ak rasa sifat kenegerian yg kuat. ada baik dan ada buruknya. meh ak nk komen :

1.psl kbmall, ak suka jgk kbmall dah dirosakkan dgn budak2 yg ntah dari jeruk mana. diorg bangga sgt pakai macam tu utk tarik perhatian org.sama2 doakan budak hingusan itu sedar akan bangsa mereka.

2. psl nasi. mkn nasi byk x menyebabkan hypertension, diabetes dan lain. yg menyebabkannya adalah mkn byk & x guna tenaga itu.

3. psl rumah kayu. media time dr. mahathir menghina kelantan teruk sekali sampai seluruh rakyat malaysia ingtkan kelantan miskin...tp kt kmpung, ada lagi rumah kayu.

4.org india. mmg susah nk jumpa.tp ada je mungkin cara pemakaian dia maca org melayu

5.psl immigrant, bangla & indonesia ada je kat construction site, bibit pun kebanyakan indonesia.

Anonymous said...

To Zaki:
Stesen bas skmk kat tgh2 bndr bukan di langgar.. stesen tu kat tepi bangunan yg sedang gah dibina iaitu kompleks beli belah yg jauh lg bsr (terbesar di kb jer)dr KB mall iaitu KB Trade center (KBTC). Sini akan ada parkson atau giant.. tak silap bgnn ni ada 4 kubah.. nak tgk pendtg indon meh ah cni.. ramai sekaliii..
Org ulu ni dulu terpinggir dr arus kemodenan tp skrg diorg pon dah moden sbb arus globalisasi.. cuma mungkin warna kulit diorg tak secerah org KB..
Tp tu lah dulu media kjaan ckp kelantan miskin takder pembangunan..
nah tgk pembangunan dtg sekali dgn gejala sosial..
Nasib baik Kb takder disco dan no ekor, kalo tak agak2 dah hancur mcm org KL, selangor, Jb dsb
kalo nak tau walau mat rempit ada di kelantan tp diorg tak seteruk di KL dgn gejala seks bebas dan arak. Pil kuda mungkin sbb biasalah dkt siam. gejala minah rempit atau penyedap mat rempit pun sedikit dan jrg, boleh dikatakn anak lelaki susah lg dijaga di sini..Wallahu a'alam..

Szakif said...

anonymous...

truth be told. thanks!

h a r i z, H said...

hahah. bro, manusia, mana2 pun sama. ada yang bagus dan ada yg kurang. apa yang menjadikan bagus atau tidak hanyalah abtritary lines kita yang beza2. kebiasaan kita yang lain.

bab2 makanan dan budaya, perlulah ada toleransi. itu baru sama2 Melayu dan dalam Malaysia. belum luar lagi. kalau tak boleh tolerate yang lebih kurang dengan kita, memang susah kalau di luar. ok, the fact that aku dah 9 bulan stgh tak makan roti canai. nasi kerabu. nasi dagang. banyak lagii. ada 4 bulan lagi sebelum aku nikmati semua benda tu balik. susah bro.

pasal rumah kayu,batu. itu, mainan media saja. contoh, kawan aku yang pernah tengok gambar rumah aku (aku orang kelantan) dan pernah pergi tidur di rumah aku (dari negeri lain) terkejut suma sekali. gilaaa besaaarrrr! kata mereka. banglo 2 tingkat. ok, bukan bangga. tapi, basic je tu. padahal, bapak dia pensyarah taraf prof. dan mak bapak aku cikgu je. living cost la bro. kitorang orang kelantan hidup lagi mewah sebenarnya dari orang negeri lain. sori la, itu fakta.

orang india? hermm. itu betul. tapi,cina ramai je. kemboja indon apa suma pun sama. tapikan, apsal korang semua nak benci imigran2? aku tak faham. depa tu orang juga. lagi satu, orang Malaysia dibenci oleh Indonesia sebab kerek. Ramai dari kita fikir Indonesia mundur dan miskin sebab tengok orang Indo (jangan panggil Indon, depa tak suka) yang kerja buruh di negara kita. Padahal, depa kat sana ramai lagi kaya dari orang Malaysia. Lagi, selalunya, bibik2 di Malaysia, bila balik sana, rumah lagi besar dari tokey. haaaa!

dan, aku respek orang dari negara susah ni. sampai ke tanah Arab, ramai aku jumpa depa. di Eastern Europe pun, aku jumpa orang Filipina kerja buruh. Depa rajin kerja. Survival depa tinggi dari orang Malaysia yang kebanyakannya manja2 dan lembik2. Ini kena terima!

Btw, bagus bro. Berjalanlah di muka bumi Tuhan dan buatlah pemerhatian dan belajar darinya. Aku respek orang macam ko ;)



*errr, sori panjang gila la pulak. haha

Szakif said...

hariz...

hey welcome!

maybe kite belum bertaaruf lagi, pasal tu ada beberapa perkara yang mungkin saudara tak tahu lagi pasal aku. one of it is, aku masa melawat kelantan baru2 ni, sedang dalam program diet tanpa nasi, tapi terpaksa lupakan sebentar diet tu pasal kelantan. haha~ tapi the fact is, nasi memang sedap :D
aku takkan lupa rasa nasi kerabu dan nasi impit kelantan. memang terbaek!

aku sebagai orang yang datang drpd luar kelantan sebenarnye agak terkejut dengan situasi sebenar kelantan yang tidak dihebahkan secara meluas dan telus di media2 utama. politik.. politik.. so sape2 nak lihat keadaan sebenar kelantan, datanglah melawat sendiri ke kelantan okeh.

next, just so you know, aku sendiri tak de perasaan benci dengan immigran selagi mana mereka tak buat taik kat negara kita. datang la dengan cara yang betul, buat la kerja di negeri orang dengan baik dan jangan la buat perangai yang boleh menimbulkan kebenciaan orang2 malaysia. mungkin drpd satu sudut, orang malaysia ni kerek tapi bersebab. tapi kalo kerek pasal kita ni "lebih" drpd diorang, kita kena kembali kepada konsep bersyukur.. bukan begitu?

pada tahap taraf hidup rakyat malaysia sekarang, mungkin ramai yang sudah merasa senang dan selanjutnya alpa dengan kesenangan itu lalu membuatkan mereka, atau mungkin juga kita untuk melihat tapak, sama ada masih mencecah tanah ataupun tidak. mereka2 yang susah tu, bergelut sehabes2nya untuk meneruskan hidup mereka. adakah kita tunggu diuji baru mahu rasa keperitan hidup susah?

marilah kita kembara melihat dunia. saudara sendiri mungkin sudah melangkah jauh daripada aku. titipkan di blog mu biar seluruh dunia boleh berkongsi bersama-sama. :)

thanks for the long comment. love it!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...