Saturday, May 02, 2009

Keeping Secret II

"Aku tak suka la kalau ada orang suruh aku jaga rahsia dia, tup-tup dia sendiri yang sebarkan rahsia dia..." a friend of mine said.

"Hek eleh... rileks a... Tu rahsia dia, suka hati dia la nak bagitahu siapa pun. Rahsia dia, hal dia," I replied.

"Penat tau jaga rahsia orang, tahu-tahu rupanya orang lain pun tahu," the friend was still not satisfied.

"Kalau kau tahu orang lain sebenarnya tahu, ko nak buat apa?" I asked.

"Bincang la!"

"Kepala hotak ko! Rahsia tetap rahsia. Tak kisah la orang lain tahu ke tak. Yang penting ko jaga amanah ko, cukup la. Yang nak bawa bincang tu buat apa?"

"Dah orang lain pun tahu, tu bukan rahsia lagi la"

"Tapi masih lagi rahsia bahawa ko pun tahu rahsia tu. Itu yang ko kena jaga. Orang lain tahu ke tak, yang ko kesah kenapa?"

"Fine..."

18 comments:

intan.dayana said...

btOl2...
unless kalO Org tu da ckp yg rahsia tu bukan rahsia lg..dan dea benarkan kite btau Org laen..
benarkah..?

As said...

itulah
rahsia dia
hanya dia berhak buka kat org len
even die ckap rahsia

Liyana said...

rahsia adalah rahsia...
betul apa yang ko nyatakan tu, merahsiakan dari pengetahuan orang lain yang kita tau rahsia seseorang tu adalah rahsia...
tambah2 bila orang tu kata walau apa pun yang terjadi, jangan pecahkan rahsia tu...aku ketandusan idea nak komen...
nanti2 aku sambung lagi...
dan tu bukan rahsia... :)

alif zai mim ra said...

betul3...

rahsia org bg kira amanah la. kalau dia yang bocorkan, terpulang pada dia la kan. yang penting kita amanah. ;)

Szakif said...

intan..

kena pastikan dia betol2 dah buat statement like: ala..semua orang dah tahu dah... but its always better not to talk about someone's secret sebab dalam kebanyakan hal, its always best to keep secret as it is, tak kesah la orang tahu ke tak :)

Szakif said...

as...

hehe.. kalo tak larat nak simpan rahsia, jangan bukak pintu untuk orang menyampaikan rahsia. kan?

Szakif said...

liyana..

ok aku menunggu mende yang bukan rahsia daripada ko seterusnya. hehe~

Szakif said...

azmar..

dan bukan senang nak jaga amanah tu sebenarnye :)

moon said...

sebenarnya kalo org tu ckp mende rahsia (padahal die gtau gak apakah rahsia dia tu), da terang2 la tu bukan rahsia. rahsia tu maksudnya menda yg rahsia la, hanya tuan punya badan je tau, even bestfren, mak ayah pun ta leh tau (kan rahsia namanya. cam pening da. haha)

tp kalo org tu ckp kat seseorang tu yg itu adala rahsia, so kite simpan jela rahsia die tu. ta paya pun diskas mende2 ni ngn org lain yg tau rahsia tu sebab rahsia adalah rahsia. owh da pening ta reti na susun ayat da. hehe

Szakif said...

kak moon...

err.. senang kate rahsia tetap rahsia la! kan? :P

Jepah said...

rahsia tetap rahsia...
rahsia adalah rahsia...

Szakif said...

jepah...

betol :)

efiey fieza said...

uiikz...aku mcm teras eplak kt entry neh...
aku slalu cter rahsia aku kt org..haha..
tp aku x suker 'watak utama' n seangkatann dgn nya dlm rahsia aku taw la...

Szakif said...

fieza..

ko kena kurangkan sebarkan rahsia pasal diri kau. takut je ade mulut2 yang takleh percaya tapi ko caye gak. hehe~

efiey fieza said...

'..kene kurangkan sebarkan rahsia...'

kalau aku tukar cmnih...

'..kene kurangkan rahsia...'

aci tak?;p

Szakif said...

fieza...

lain makna nya tuh.

tak aci

:D

efiey fieza said...

aci aci kan lahh....
haha;)

Szakif said...

fieza...

takmo. sekian :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...