Sunday, June 04, 2006

Maria Mariana II

Maaf lah kali ni memang sangat berbeza dengan isi posting sebelum ni.

Entah kenapa tiba-tiba TV3 menayangkan filem Maria Mariana II. Pada aku, inilah satu-satunya filem Melayu yang berjaya mencuri hati aku. Kisah pergolakan adik beradik tiri dan percintaan mereka yang penuh ranjau sangat memikat hati aku. Owh, tidak lupa juga Sembilu! Boleh tahan juga...

Entah kenapa juga, murah betul air mata aku, mahu sahaja melimpah. Tapi nasib baik aku menonton di kedai, kena cover. Takkan nak berteriak depan pelanggan kan? Huhu~ Nasib baik juga tak berapa ramai pelanggan, sempat juga aku duduk di depan tv, melontarkan tumpuan terhadap filem itu.


Walaupun pengakhiran cerita Maria Mariana ini tak ubah seperti cerita Prof A Razak Mohaideen, tetapi pada aku memang itulah antiklimaks yang sewajarnya.

Aku masih ingat. Tahun 1998. Masa tu, kat Banting ada sebuah pawagam yang sangat gah (sekarang pawagam tu tak ubah seperti "rumah hantu"). Pada waktu penayangan filem Maria Mariana ni, aku dibawa oleh pekerja Indonesia kedai mak aku, Kak Idah namanya. Mak dan abah bukanlah kaki panggung wayang, tetapi melihatkan desakan aku yang sangat teringin menonton, maka diupahnya Kak Idah supaya menemankan aku.

Ketika menonton, Kak Idah pula yang lebih-lebih mengalirkan air mata. Aku tak pulak! Mungkin masa tu tak paham lagi dengan "erti kehidupan". Ye la, masa tu baru berumur 13 tahun...

Tapi petang tadi, menonton Maria Mariana II seolah-olah meletakkan aku di dunia yang lain. Lain benar rasanya. Seolah-olah dekat benar jalan ceritanya dengan aku. Nak pula yang berlakon tu memang akak aku (kak Ziana), disulami dengan lagu-lagu beliau yang sememangnya menyayat hati, mudah betul hati aku tersentuh. Aduh...

Sesekali jadi emotional macam ni, rasa seronok pula! : )

36 comments:

YasMin said...

tk pernah tgk..so tk dpt nk komen.. hahaha~

oh yer..first!!

szakif said...

tahniah yasmin!!! haha~ kalao balik malaysia, cepat2 cari VCD maria mariana II, ade la kat ceruk2 yang dah berhabuk tu...mesti ade punye! huhu~

|PrincesSs| said...

ewwwwwww
zaki ko tengok maria mariana lagikke..
aku tengok masa tayangan hari raya tu pon aku tengok separuh jer..ehehehe..

tp aku ada tengok sembilu 2005,sangatla stereotype. yusof haslam harus cari formula baru..cerita cinta tipikal camtu dah x mampu menarik minat golongan2 melayu yg kritis.. silalah toksah cerita cinta dihalang orang tua bla bla sajer..sampai cam da tahu aper ending segala.. maka da ilang kemasyukkan

meow meow: baru balik parti syoknyeh!

DaRk AnGeL said...

oh szakif!!
aku masuk ni tapi tak baca post kau yg sebelum2 nih.. last aku baca is si lembut.. maka dalam 4 hari ni, kau post 2 entry baru.. hebat! mmg lambang kau sgt free di hari cuti ek..
tapi aku akn baca entry yg sblm2 ni biler aku ada masa nnt ok.. first things first~~
maka aku akn baca yg pasal maria mariana ni dulu sbb dah pernah tgk dulu.. nak baca ulasan kau dulu dan akan komen..
and yeah~~ aku akan update blog aku setelah semua blog aku hop2!
hehehee...

DaRk AnGeL said...

oohh... citer psl adik beradik.. biasal ah tuh.. kalau citer psl family ni.. mmg emo sket..
tapi citer melayu aku mmg tak brp layan sgt la.. sorry.
bak kata nad.. sgt stereotype!

szakif said...

nad...

ewwwwwww
zaki ko tengok maria mariana lagikke..
aku tengok masa tayangan hari raya tu pon aku tengok separuh jer..ehehehe..

aku menghayati ok~ entah mengapa sangat kuat tarikan maria mariana ni walhal aku tak amik tahu pun tentang tayangannya. bila tengok, aduh!

tp aku ada tengok sembilu 2005,sangatla stereotype. yusof haslam harus cari formula baru..cerita cinta tipikal camtu dah x mampu menarik minat golongan2 melayu yg kritis.. silalah toksah cerita cinta dihalang orang tua bla bla sajer..sampai cam da tahu aper ending segala.. maka da ilang kemasyukkan
ahahha~ FYI, aku tak tengok ok sembilu 2005 malahan yang ditayangkan di tv mase raye pun aku tak layan. walopun kak ziana berlakon, tapi sebab ade vince... er.. boleh ke mamat ni belakon? harap muka je.. tapi, muka vince tu boleh jual ke? tengok cam maria mariana, takde pun letak mamat2 hensem mane pun. lebih2 pun ade la roy dalam tu. the point is; AKU TAK TENGOK SEMBILU 2005 ok~

meow meow: baru balik parti syoknyeh!
sila buat posting pasal party itu ok~

[apa yang aku fikirkan...]
[lame betul takde parti]

szakif said...

dark angel (penat tak bercuti weh!!!)

oh szakif!!
aku masuk ni tapi tak baca post kau yg sebelum2 nih.. last aku baca is si lembut.. maka dalam 4 hari ni, kau post 2 entry baru.. hebat! mmg lambang kau sgt free di hari cuti ek..

yups! aku terharu ok sebab ko masuk jua blog aku malam2 ni.. hehehe~

tapi aku akn baca entry yg sblm2 ni biler aku ada masa nnt ok.. first things first~~
okok... sila... tiada halangan~

maka aku akn baca yg pasal maria mariana ni dulu sbb dah pernah tgk dulu.. nak baca ulasan kau dulu dan akan komen..
ahaha~ bangga ok~ yang lain sila beriri hati ok~ muahahha~

and yeah~~ aku akan update blog aku setelah semua blog aku hop2!
hehehee...

caiyok caiyok!!!

[apa yang aku fikirkan...]
[bila nak terbang ni?]

szakif said...

dark angel lagi...

oohh... citer psl adik beradik.. biasal ah tuh.. kalau citer psl family ni.. mmg emo sket..
waaaaaa~ tapi maria mariana lain ok~ sangat menyentuh hatiku! dapat pulak lagu nyanyian slam tu memang menyentuh qolbu, maka amatlah cukup pakej untuk membuatka orang menangis...

tapi citer melayu aku mmg tak brp layan sgt la.. sorry.
bak kata nad.. sgt stereotype!

ahaha~ ramai gak member aku mindset cam ko nih.. asal ajak pi tgk wayang je, mesti cite melayu dipinggirkan.. quotation yang paling zipzass sekali, diorang kate nak tengok cite melayu beli vcd je.. haha... harap korang paham VCD ape yang aku maksudkan.. tapi aku tak beli VCD haram ok~

[apa yang aku fikirkan...]
[owh ayoo nak naik atas almari rupenye]

|PrincesSs| said...

hallooo
sejak aku berada di tanah ni,sumer citer melayu aku nak nengok okie..malahan citer sembilu 2005 sumer..aku tengok kat sini..heeheh..

ko da tengok citer cinta fotokopi..bagi aku citer nie klakala~ heheh

szakif said...

nad...

hallooo
sejak aku berada di tanah ni,sumer citer melayu aku nak nengok okie..malahan citer sembilu 2005 sumer..aku tengok kat sini..heeheh..

maka kau sangat dahsyat memberi waktu utk menonton. aku takdok aih.... tolong mak kat kedai lagi baguih~ duit pun masuk~ muhahaha~

ko da tengok citer cinta fotokopi..bagi aku citer nie klakala~ heheh
KO JANGAN CEMARKAN BLOG AKU DENGAN FILEM YANG HINA ITU!!! seriuosly! adeh~

[apa yang aku fikirkan...]
[nak kata filem bangang tak sampai hati pulak]

hata05 said...

aku tak anti citer melayu, tak pinggirkan jua kalo pegi wayang cuma masalahnya citer melayu sangat tipikal jua, mungkin minda orang melayu jua tipikal, ni tak merujuk kepada sesiapa dan ini adalah pernyataan am.
bukan masalah kos dan sebagainya, mungkin itu satu faktor, tapi jalan ceritanya sendiri yang balik2 kisah cinta tipikal (tak merujuk maria mariana malahan citer melayu lain jua)
konklusinya tepuk minda tanya pemikiran~~
(owh mungkin akan dizipzas tidak menyokong industri filem tanah air, dan tidak berfikiran terbuka, aku sokong secara ikhlas ape yang aku rasa LAYAK disokong)

DaRk AnGeL said...

jgn risau hata~ daku berada di belakang mu.. maka sesapa nak zipzass, maka daku terkene tempias nyeh sekali!!
cinta fotokopi? errkkk....
[tidak nad.. tidakkkkkkkkkk!]

Anonymous said...

La...rupanya cite MAria-Mariana,Zaki tengok juga smlam.Em..x nak komen pasal ni.Cuma nak tanya mana gmbar muka Zaki yg sedang keboringan tu..aik! dah Hilang..delete oleh kerna "keseganan" yeak..enggak apa dong..sya

(baru tengok Movie "Senario-M.H.K.Yamashita-Em..penat gelak,but pelik apasai dari 100 lbih kerusi yg TGV sediakan cuma 24 org je yg duduk yea..)

DaRk AnGeL said...

ohh.. tak tgk lagi senario yamashita~
tapi khabar nyer mmg filem2 mereka pecah2 perut belaka~
ermmm.. kalau senario nih, boley lar nak lyn takat nak gelak2 tak pandai~

szakif said...

hata...

aku tak anti citer melayu, tak pinggirkan jua kalo pegi wayang cuma masalahnya citer melayu sangat tipikal jua, mungkin minda orang melayu jua tipikal, ni tak merujuk kepada sesiapa dan ini adalah pernyataan am.
hmmm~~ harus difikirkan... bila orang melayu nak maju?

bukan masalah kos dan sebagainya, mungkin itu satu faktor, tapi jalan ceritanya sendiri yang balik2 kisah cinta tipikal (tak merujuk maria mariana malahan citer melayu lain jua)
konklusinya tepuk minda tanya pemikiran~~

masalahnya itulah yang menjadi permintaan penonton, memetik kata-kata prof mohaideen. tapi aku tak rase kenyataan itu betul. aku rasa jika ada yang berani buat kelainan, insya 4JJl penoton jua akan adapt dengan kelainan...

(owh mungkin akan dizipzas tidak menyokong industri filem tanah air, dan tidak berfikiran terbuka, aku sokong secara ikhlas ape yang aku rasa LAYAK disokong)
kalau prof mohaideen bace mesti dia sentap punye la! haha~

[apa yang aku fikirkan...]
[masih nak menonton filem melayu]

szakif said...

dark angel...

jgn risau hata~ daku berada di belakang mu.. maka sesapa nak zipzass, maka daku terkene tempias nyeh sekali!!
owh jangan takut. aku jua bersama-sama kamu, lengkap dengan perisai! hahah~

cinta fotokopi? errkkk....
[tidak nad.. tidakkkkkkkkkk!]

ya allah filem ni setakat assignment dak U pun aku rase mesti dapat C agaknya

[apa yang aku fikirkan...]
[adakah salah pelakon yang berlakon?]

szakif said...

kak sya...

La...rupanya cite MAria-Mariana,Zaki tengok juga smlam.Em..x nak komen pasal ni.Cuma nak tanya mana gmbar muka Zaki yg sedang keboringan tu..aik! dah Hilang..delete oleh kerna "keseganan" yeak..enggak apa dong..sya
haha~ tak de maknenya segan... kalau gambar ngan baju kecik haritu memang segan, tapi gambar boring yang tu dibuang pasal takde kaitan ngan posting ni... ahaha~ awat? hensem tak pakai spek 60-an? :D

(baru tengok Movie "Senario-M.H.K.Yamashita-Em..penat gelak,but pelik apasai dari 100 lbih kerusi yg TGV sediakan cuma 24 org je yg duduk yea..)
takyah pelik, itu tandanya filem tu tak besy. FULL STOP.

[apa yang aku fikirkan...]
[adik aku suruh beli VCD senario tu]

szakif said...

dark angel...

ohh.. tak tgk lagi senario yamashita~
tapi khabar nyer mmg filem2 mereka pecah2 perut belaka~
ermmm.. kalau senario nih, boley lar nak lyn takat nak gelak2 tak pandai~

hahah~ tergelak dengan kenyataan dalam ayat yang last tuh~ gelak2 tak pandai~

[apa yang aku fikirkan...]
[malu jadi pak lawak]

|PrincesSs| said...

hihihihi,
aku suka tengok cinta fotokopi..x kisah la apa korang nak kata

1-ada pelakon af2
2-ada farid kamil
3-lawak dia kelaka gak..

yg aku x suka
1-kai yg x reti berlakon
2-bob yg fake
3-kegelian beberapa part dalam citer tu

tp papepon,dia ada menceritakan secara sekejap je pasal sorang softy ni..yg sebelom berpergian berkata ~dadaaa
lantas dijadikan trademark dalam bebicara seharian..ahahahah

tpkan tengokler dulu barula ko membencinya zaki...it is fun..
aku syok part aku dn rakan2 gelak sakan dan mengutuk sakan ketidakselarian cerita tersebut dibeberapa peringkat..

sebagai sebuah medium hiburan-aku sarankan ko menontonnya

sekian dulu dari pngkritik filem tempatan,ku nadrah ku ramalan (ko tau kuseman ku hussin dalam mingguan mesia?)

szakif said...

nad... (ahahah~)

hihihihi,
aku suka tengok cinta fotokopi..x kisah la apa korang nak kata

aku pun tak kisah ko suka ke tak.... ahahahha~

1-ada pelakon af2
2-ada farid kamil
3-lawak dia kelaka gak..

hehehehe~ bley rrr

yg aku x suka
1-kai yg x reti berlakon

DIA MEMANG TAK LEH BERLAKON OK~

2-bob yg fake
dr aritu lagi dalam blog ihab ko kate fake, nape ye? sangat tertanya2...

3-kegelian beberapa part dalam citer tu
bab zarina baring ata katil sambil dengar radio pastu kena rogol ke? eeeuuuwww!

tp papepon,dia ada menceritakan secara sekejap je pasal sorang softy ni..yg sebelom berpergian berkata ~dadaaa
lantas dijadikan trademark dalam bebicara seharian..ahahahah

owh... hahahah~ bab tu tak perlu pun tak pe ok~ ahahaha!!!!!

tpkan tengokler dulu barula ko membencinya zaki...it is fun..
aku syok part aku dn rakan2 gelak sakan dan mengutuk sakan ketidakselarian cerita tersebut dibeberapa peringkat..

aku dah tengok ok~ maka yang membawa anasir cinta fotokopi jua adalah drpd adik au jua yang meminjam drpd kawannya... malah masa raya jua menjadi bahan tontonan. ahahaha~ hanya mampu ketawa

sebagai sebuah medium hiburan-aku sarankan ko menontonnya
DAH OK~

sekian dulu dari pngkritik filem tempatan,ku nadrah ku ramalan (ko tau kuseman ku hussin dalam mingguan mesia?)
aku kurang bace mingguan malaysia, biaa berita minggu je.. tapi siti jarum memang aku suka bace rr

[apa yang aku fikirkan...]
[siti jarum memang pedas!]

wénkt said...

wujud lagi ke filem ni??

layan la pics kat my blog lak!! hahaha

szakif said...

wan...

wujud lagi ke filem ni??
wujud ok~

layan la pics kat my blog lak!! hahaha
sudah ok~ maka akan menurunkan kata-kata sebentar lagi...

[apa yang aku fikirkan...]
[bukan gay]

|PrincesSs| said...

mueheheh..
apa maksud [bukan gay] tu ki?

Anonymous said...

Hem...Nad, kak sya rasa Zaki ni ni jenis natural gentleman. Cuma hatinya yg soft & so..caring, that y, sometime bila lihat ssuatu yg menyntuh perasaan, pastinya walau x byak,sedikt pun hatinya turut terasa.m'nyayangi haiwan & reti nak tolg mak.Susah nak dpt org mcm ni beb..(he..he..)cuba cari yg kat luar sana.Berapa org je kaum adam yg reti buat kuih karipap. Rugi sape tolak dia..(x dpt byangkan yr face zaki..muaha..ha..cuma nak tolg matlamat 2010 jadi kenyataan)

(Cuma 1 je..rasanya zaki jnis cpat marah ke..tpi cpat cool-like coke cola.. )kak.sya

Anonymous said...

Hem...Nad, kak sya rasa Zaki ni ni jenis natural gentleman. Cuma hatinya yg soft & so..caring, that y, sometime bila lihat ssuatu yg menyntuh perasaan, pastinya walau x byak,sedikt pun hatinya turut terasa.m'nyayangi haiwan & reti nak tolg mak.Susah nak dpt org mcm ni beb..(he..he..)cuba cari yg kat luar sana.Berapa org je kaum adam yg reti buat kuih karipap. Rugi sape tolak dia..(x dpt byangkan yr face zaki..muaha..ha..cuma nak tolg matlamat 2010 jadi kenyataan)

(Cuma 1 je..rasanya zaki jnis cpat marah ke..tpi cpat cool-like coke cola.. )kak.sya

Anonymous said...

Eh...Very sory..apasai sampai 2 kali benda tu keluaq yea..alahai menyemak sajo!x pe "Zaki X Kesah.." (ganti Aiman).sya

szakif said...

ya allah.. pujian yang sangat melambung2 kak sya... tapi post dua kali lambang taukid bley (taukid=tekan)...

ape cer ni nak kenen2kan saye ngan nad? adeh~ nad sila reply walhal nad dengan hata jua :)) hata jua sila reply.. :))

[apa yang aku fikirkan...]
[haritu macam nampak kak sya kat pharmacy banting]

szakif said...

nad... (soklan ko....)

mueheheh..
apa maksud [bukan gay] tu ki?

adeh... susah benar ke nak faham ayat ni? hm~ nad.. nad...

[apa yang aku fikirkan...]
[bukan lesbian.. wakakak!!!]

|PrincesSs| said...

Hahah zaki bilernye plak kaksya mengenenkan ok..malahan dia cerita ko ni cam jenis gentleman gitu..atiko lemah lembut..kuat marah~

yg ko tiba2 mengspeku aku ngan abang faiz lak wat aper ok? sungguh la ku x faham

meow meow :kaksya,zaki perasan~ ahahhaha

|PrincesSs| said...

geram teknik zaki nak suh aku mengomen~aahaha

Anonymous said...

Nad..memang betul tu, Kak Sya x kenakan sape2..he..he..


(Jalok Ngapuro yo...)sya.

|PrincesSs| said...

aok,kaksya..sik aci gia bah..madah jowo..nad sik faham..hehehe..

zaki sila translate jalok ngapuro yo aper?

Anonymous said...

"minta maaf yea...:)" that d meang.
Itu bukannya madah la Nad.words dr Nad kat atas tu..bahasa Sabah ke? cos ada "bah" & "sik".
k.sya

szakif said...

wahaahaaha~ maka ada sessi chat belajar bahse jowo antara kak sya dan nad jua di atas ni... hahahha~ ala kak sya dan nad, gurau2 sajor...

Anonymous said...

Greets to the webmaster of this wonderful site! Keep up the good work. Thanks.
»

Anonymous said...

I find some information here.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...