Monday, June 12, 2006

Pelajar UIA Disabit Kesalahan Khalwat


Petikan daripada Harian Metro, 12 Jun 2006.

Edisi Timur: 'Saya taubat tak buat lagi'
Oleh Adnan Mohamad

KOTA BHARU: “Saya bertaubat dan menyesal serta berjanji tidak akan melakukan perbuatan itu lagi,” kata seorang pelajar yang dituduh berkhalwat dengan seorang pemain import pasukan Liga Perdana Kelantan, semalam.

Tertuduh, ttttooooooootttt, 21, mengaku bersalah atas dakwaan berkhalwat iaitu berkurung sehingga boleh mendatangkan syak dengan warga Argentina, Gustavo Alberto Romero yang bukan beragama Islam. ...more

*gambar diambil dari
mawifc.com, kredit kepada videomawi.


Aku kenal minah ni, pasal sama-sama satu course masa kat matrik UIA, tapi rasanya tak pernah sekelas. Kenal muka dan nama je. Aku malas nak hurai panjang-panjang, kang pindah ke Kuantan kang, jumpa dia jugak. Maklumat tentang diri dia, aku tak nak sebarkan kat sini, kalau nak tau gak, bace je la kat link yang aku letak kat atas, itu pun kalau belum expired.

Apa yang aku nak tekankan kat sini, jaga maruah diri dan keluarga! Dalam berita ni memetik si pesalah sebagai berkata "
Ibu bapa saya hantar ke mahkamah tetapi tidak hadir kerana malu." MALU!!! Habis satu Malaysia dah tahu! Siap muka terang-terang keluar kat surat khabar tu! Na'uzubillah... Cukup sampai di situ, malas aku nak bebel lagi. Ambil pengajaran.

22 comments:

|PrincesSs| said...

hermm,
siannye dia..
tp cantik persis wajah izzah anwar jua..
hmm..siannyr dia..tp zaki ko wat gamba camtu..cam jelas sangat pada pelaja2 UIA..pada aku x adil pada dia..

dia memang da wat salah..tp..hmmm..
ntahla okie~hehehe

ala kulli hal,sian kat makayah dia.Jauhkanla diriku daripada perkara sedemikian

szakif said...

nad...

hermm,
siannye dia..
tp cantik persis wajah izzah anwar jua..
hmm..siannyr dia..tp zaki ko wat gamba camtu..cam jelas sangat pada pelaja2 UIA..pada aku x adil pada dia..

nak adil camne nye.... dah kira bagus la tu aku dah blank kan tang mata, kurang sikit jelas drpd kat surat khabar, terang2 tayang muka dia.. hm~

dia memang da wat salah..tp..hmmm..
ntahla okie~hehehe

hm~ amik la pengajaran nad... yang peliknya camne bleh kenal mamat tu? foreigner plak tu!

ala kulli hal,sian kat makayah dia.Jauhkanla diriku daripada perkara sedemikian
amiinn... kami semua... aminn..

[apa yang aku fikirkan...]
[tak mo malukan mak abah]

|PrincesSs| said...

amin..amin ya rabbal alamin..
semoga kita sumer bejaya mengharumkan agama,nama kuarga,bangsa dan negara dan jua diri sendiri..

haha,akupon nak jadi datin~

Anonymous said...

Kesimpulannya Nad perlu cari Dato' .Tapi yg tunggal/single yeak..
he..he..
k.sya

DaRk AnGeL said...

sapa yg nak jadik datin? nnt gaduh dgn artis main tarik2 rambut lak nad oi! buat malu kaum jer nnt.. tak yah lar~~ kuikuikui..

tapi direct ckp lar~~ aku takde rasa kesian kat minah ni.. she deserve it~ takat malu dunia jer~ kalu ikut hukum, kene rejam ke apa kan? patut malu dgn ALLAH... aku kesian kat mak ayah dia~ anak mcm tu, patut buang dlm tong sampah siap2 masa kecik dulu kalau besar2 mcm ni nak cemarkan maruah keluarga~
kecik2 tak nak mampus, besar2 menyusahkan mak bapak! [lmbg geram yg sejati~~]

|PrincesSs| said...

heheh dato' yg muda2 la kaksya..sekarang kan dah ramai menjadi dato' muda2 gik..hoho..

mamo la dato cam dato' K tu..harhar..erm klu tak dato' tengku pon boley jua..tp tengku nad x dapat plak nnt maka x best..

hohoho kaksyifa,emosional~ tp ada benarnya pendapat kaksyifa tu~

szakif said...

nad...

amin..amin ya rabbal alamin..
semoga kita sumer bejaya mengharumkan agama,nama kuarga,bangsa dan negara dan jua diri sendiri..

amiinn... begitulah harapan setiap dari kita semua (selalu dengar ayat ni walhal dari segi tatabahasa salah!)

haha,akupon nak jadi datin~
ni ape kes tiber je bukak kisah datin mendatin???

[apa yang aku fikirkan...]
[nak hidup sampai bergelar datuk @ dato']

szakif said...

kak sya

Kesimpulannya Nad perlu cari Dato' .Tapi yg tunggal/single yeak..
he..he..

ala... nad terima sajor yang dah taj single.. matila speku~

[apa yang aku fikirkan...]
[dapat gelaran dato', yang kaya sultan gak]

szakif said...

syifa...

sapa yg nak jadik datin? nnt gaduh dgn artis main tarik2 rambut lak nad oi! buat malu kaum jer nnt.. tak yah lar~~ kuikuikui..
owh ni kes datin ngan betina tu gaduh kat midvalley tu kan? wakakaa~ pompuan desperate nak jantan, dapat laki orang pun jadi la.. yang fulus sentiasa mengalir.. ahahhha~ di datuk tu plak bengong, dah tak sayang bini agaknya. si sundal tu minta ape je, bagi. dasar keparat! turut marah seperti syifa malahan lebeh jua~

tapi direct ckp lar~~ aku takde rasa kesian kat minah ni.. she deserve it~ takat malu dunia jer~ kalu ikut hukum, kene rejam ke apa kan? patut malu dgn ALLAH... aku kesian kat mak ayah dia~ anak mcm tu, patut buang dlm tong sampah siap2 masa kecik dulu kalau besar2 mcm ni nak cemarkan maruah keluarga~
kecik2 tak nak mampus, besar2 menyusahkan mak bapak! [lmbg geram yg sejati~~]

setuju! dalam drama (aku tak tengok tapi org kate la) berlakon sikit punye baik, bertudung, lemah gemalai. in real life, memang pandai berlakon! dasar sundel! marah ni marah!!!!!!!!!

[apa yang aku fikirkan...]
[dah lupe diri la betina tu]

szakif said...

nad...

heheh dato' yg muda2 la kaksya..sekarang kan dah ramai menjadi dato' muda2 gik..hoho..
ohoohoho.... setakat 40-a, muda lagi la tu... hohohoo...

mamo la dato cam dato' K tu..harhar..erm klu tak dato' tengku pon boley jua..tp tengku nad x dapat plak nnt maka x best..
uiks ko jangan... makin tua kelapa, makin banyak santannya! makin tua dato', makin berisi poketnya! matila mat duitan...

hohoho kaksyifa,emosional~ tp ada benarnya pendapat kaksyifa tu
mari nad kita serang betina tu!!!

[apa yang aku fikirkan...]
[ape kaitan betine tu dengan betina dalam entry ni?]

hata05 said...

erm
taubat nasuha la the best solution
berazam tak mengulangi lagi
maka perkara ni mmg dah berleluasa kat msia
remaja msia taktaula camane, kat shopping complex bersidai sana sini couple2, budak remaja lagi tu
ibu bapa patut ada kesedaran
sbb mereka yang mencorakkan kehidupan anak2
kalo diorang tak take care sape lagi
budak2 masih mentah, perlukan didikan~~

szakif said...

hata...

erm
taubat nasuha la the best solution
berazam tak mengulangi lagi

da yang penting adalah selepas taubat tu takkan buat lagi, malahan jangan dekati lagi dosa yang lalu...

maka perkara ni mmg dah berleluasa kat msia
remaja msia taktaula camane, kat shopping complex bersidai sana sini couple2, budak remaja lagi tu

hm~ relatively kat malaysia ni masih lagi ok should i say.... semoga gejala ni dapat dibendung hendaknya... amiinn..

ibu bapa patut ada kesedaran
sbb mereka yang mencorakkan kehidupan anak2
kalo diorang tak take care sape lagi
budak2 masih mentah, perlukan didikan~~

kalau mak bapak sendiri tak pernah tunjuk anak camne rupe sejadah, jangan mimpi anak tu jadi soleh solehah....

[apa yang aku fikirkan...]
[tak sabar nak kawen nak ada anak sendiri bley~]

DaRk AnGeL said...

betol hata~
pendidikan dari rumah sebenarnyer~
yg mencorakkan remaja...
tapi ikutkan.. ada jer yg rumah ok tapi pengaruh dari luar yg byk~~
so, nk salahkan mak ayah seratus peratus pun tak boley jugak... diri sendiri nih yg kene kuat iman.. iman pun bukan diwarisi dari seorg ayah yg bertaqwa pun kan~ maa sndr mau ingt lar!

maka zaki, tutup citer pasal betina taraf kain buruk umh aku tu boley.buat malu kaum jer smpi kene tarik2 rmbt. yg aku mksdkan minah yg aku tak kesian ni is si farrah aina nih lar~~ [ooppss!] dia lar yg aku mksdkan buang dlm tong sampah siap2 kalau besar2 nk cemarkan mak ayah! aku dah baca artikel tuh~ waduh.. tak tahu malu ker dia? mmbenarkan wartawan tgkp gmbr dia sesuka hati gitu dgn tajuk yg sebegitu~~?? mmg dunia nih nk kiamat~~~

hehehe.. sori lar nad~~ mmg marah tak terbendng kalau bab cerita2 yg memalukan maruah wanita mcm nih~~ hendak2 kalau pompuan tuh sendiri yg mendedahkan malu tuh~~ mmg geram tak kesian~~
moga kita semua dijauhkan~~

szakif said...

ohohoho... maka syifa mendedahkan name pompuan tu... aku? no komen... tak jumpe name dia kat sini, kat harian metro tu ade nama dia... kalau betul2 nak tau, klik la.. ala... kalao tahu pun, kebarangkalian utk tak memberi apa-apa kesan lebih banyak.. lain la kalau korang kenal minah tu..

maka syifa sangat feminism! hahahaha~ sila pertahankan maruah kaum wanita... hohoyeah!

saufiahazzahrah said...

malu dengan manusia dia sesal
malu dengan Allah bagaimana?
lupa agaknya nnt akan berangkat menghadap Tuhan..

~minah-minah tudung zaman sekarang ramai cacat otak~
(betol ke? insyaAllah tak semua...)

islam is the best solution.
jangan adukkan dengan yg tak original, dah tak menjadik best solution nnt.

szakif said...

saufiah...

malu dengan manusia dia sesal
malu dengan Allah bagaimana?
lupa agaknya nnt akan berangkat menghadap Tuhan..

itulah manusia... mudah melupakan pencipta...

~minah-minah tudung zaman sekarang ramai cacat otak~
(betol ke? insyaAllah tak semua...)

harapnya begitulah... dalam lagu tu tak kata SEMUA, tapi RAMAI...

islam is the best solution.
jangan adukkan dengan yg tak original, dah tak menjadik best solution nnt.

it's always the best solution, but then those who take it the wrong way yang menyongsangkan!

[apa yang aku fikirkan...]
[selamat kembali sayangsaufiah!]

Anonymous said...

Em...oleh itu kita berdoa sama2 semoga di jauhkan unsur2 negative tersebut d dlm diri kita & saudara mara lain yg kita kasihi.Utk Farah Aina, mungkin dia ada penjelasan yg lebih baik.Kita sbgai saudara semuslim perlu bagi peluang kat dia & bukan m'cacinya.Sekurang2nya dia cuba utk berlaku jujur dgn diri sndiri & public dgn menyatakan penyesalan dirinya.Kak Sya t'fikir pastinya waktu2 ni dia m'hadapi Malu & pelbagai rasa yg x dapat di tanggung.Takut pula kalau x kuat iman, perkara lain yg b'laku.ye lah...1 M'sia dah kenal mukanya..Kesian juga..

(Fikiran yg positif akan m'berikan kedamaian dlm diri & ketenangan dlm fikiran. )Rgds.K.Sya.

szakif said...

betul la tu kak sya.... that's why saya tak mo cakap banyak dalam posting ni... kalau ikutkan, banyak je point nak hentam, tapi biarlah disimpan dalam hati je...

DaRk AnGeL said...

setuju dgn kak sya..[trying to put myself in the victim's shoes]
tapi kalau dah bab cemar maruah keluarga ni.. n especially cemarkan agama sendiri jugak ni, patut ke diberi peluang? sedangkan org mencuri pun dlm islam dihukum potong tgn walu apa jua alasan dia [selalunyer sebab miskin], ini kan pulak sebab menghampiri zina yg sah2 dilaknat ALLAH! [ceh` berapi la pulak]
if she is my sister, u know what i'll do? akan rotan dgn rotan 3 jenis [halus, sederhana dan besar]-selagi tak patah rotan2 tuh, selagi tu akan bantai dia bertubi2! kejam? huh.. apa lah sgt dgn hukun kat dunia nih compare dgn hukum ALLAH kelak~~ org dah malukan mak ayah kita, tak patut diberi peluang lagi hatta adik kita sekali pun!

szakif said...

syifa....

mamo jadi adik ko la pasal takut kena babab bley~ tapi kalau aku kena babab, kejap je patah rotan tu pasal kekerasan tulangtemulang aku.... muahahhah~ matila tak serius bab ni~ :D

K' said...

To Syifa..

>tapi direct ckp lar~~ aku takde rasa kesian kat minah ni.. she deserve it~ takat malu dunia jer~ kalu ikut hukum, kene rejam ke apa kan? patut malu dgn ALLAH... aku kesian kat mak ayah dia~ anak mcm tu, patut buang dlm tong sampah siap2 masa kecik dulu kalau besar2 mcm ni nak cemarkan maruah keluarga~ kecik2 tak nak mampus, besar2 menyusahkan mak bapak! [lmbg geram yg sejati~~]

Hmm, syifa, geram sangat2 nampak? Percaye betul2 ke ape yang paper tulis tue? Sedap-nyer menilai orang..do u know the true story? if u don't, don't try to be a judge here, there's a whole lot more to the story compared to wat u read at the newspaper.. So next time, don't directyly jum to a conclusion will ya'... =)

>tutup citer pasal betina taraf kain buruk umh aku tu boley.buat malu kaum jer smpi kene tarik2 rmbt. yg aku mksdkan minah yg aku tak kesian ni is si farrah aina nih lar~~ [ooppss!]

Ooops! Tak sengajer tercakap ekk, alahai, baiknye die nie..

>mmbenarkan wartawan tgkp gmbr dia sesuka hati gitu dgn tajuk yg sebegitu~~??

Dari segi mane yang ko tahu yg die membenarkan wartawan tangkap gambar tue? Kene candid la.. sedap-nyer tuduh orang.. haih.. Bukan Fitnah ke nie?

>Em...oleh itu kita berdoa sama2 semoga di jauhkan unsur2 negative tersebut d dlm diri kita & saudara mara lain yg kita kasihi.Utk Farah Aina, mungkin dia ada penjelasan yg lebih baik.Kita sbgai saudara semuslim perlu bagi peluang kat dia & bukan m'cacinya

Yes she does hav an explaination (pls refer to another post by Zaki).. "bukan m'cacinya" << directing this to si syifa.. [ooppss!] sorry la ter-mention pulak..

Anonymous said...

That's a great story. Waiting for more. »

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...