Thursday, June 15, 2006

Kes Khalwat Pelajar UIA, dari Sudut yang Lain

Aku dapat maklumat ni daripada Bulletin Board Friendster. Ramai jugak yang support si Farrah Aina tu. Since aku pernah buat posting pasal dia ni, aku tak nak la berat sebelah. Korang baca pulak apa cerita yang diceritakan oleh pihak di sebelah kawan-kawan yang rapat dengan Farah Aina.

All the facts are twisted up. Pkul 1 Pagi..? 3
kali pegi..? Pandai btul reporter tuh. Saje nak
menghangatkan crite. Supaya surat khabar laku.

Ok. Akma nak tanyer. Knape Farrah bley tenang kat
mahkamah time dibacakan tuduhan? Tak haru-biru
tutup2 muka mcm pesalah2 lain? Sbb dia tak salah.
Tp dia ngaku gak? Sbb tamau bsing2 smpi uia tau.
Kalau tak ngaku salah, bicara n penjara bla bla
bla lagi pjg crite n lagi lame jdnyer. So, byr
denda. semua dah settle.

But now look what happened. ntah cmne ade org dlm
seludup kuar kes kutt or maybe tak perasan ade
reporter yg amik gmbr curik n brite utk sensasi2
surat khabar. I dunno how. Mention nama UIA,
memakai BAJU KURUNG n TUDUNG, Taruk gmbr bsar2
plak tu (Akma dga). What's the purpose? Nak
jatuhkan nama UIA rite? Nak buktikan yg pkai
tudung lagi teruk dari yg tak pkai tudung??? Pls
laaa. Stop bitching every single detail. Everyone
is not happy now. Why add salt to the wound???
Makin pedih jdnyer. Farrah kne expel dari UIA.
Would everybody be happy with that? Of course not!!

Ok. Lemme tell you what really happened. Weeks
ago, Gustavo nak hantar farrah blk umah makcik
dier. Sggh apartment Gustavo dlu ard 9pm (sumber
dar Nad), paper ckap kul 11 mlm n tangkap kul 1
pagi ekk?. See, facts are twisted up! Gustavo sggh
apartment dia, nak tukar baju kjap. Farrah tggu
kat bwh apartment. Kne kaco ngan org2 laki. So,
dier naik laa atas. Tgk2 rumah, tetibe org dtg
ketuk pintu. Kne serkup. Apehal..? Gustavo called
his manager to come n help. Dia ckap jgn buka
pintu selagi pengurus Gustavo tak dtg. He arrived
at 11++ pm. That's when the penangkapan berlaku.
Things are twisted up to make the story even hotter.

I want 4 saksi yg bley buktikan she really is
guilty doing what they accused her.

She's NOT GUILTY. She didnt do anything. She's Juz
at the wrong place at the wrong time. So, ASK
THOSE PPL OUT THERE TO STOP BTCHING MY BESTFWEN!!!

Di atas menceritakan kisah penangkapan. Bukak post yang lain dalam Bulletin Board, yang ni pulak aku dapat;

Aku kat sini bukan aper, tapi sekadar nak
menyatakan sokongan gak pada kawan aku yg
'terpaksa mengaku' kesalahan yang dier sendiri tak
buat, kebelakangan nie pihak penguatkuasa agama
memang suka ambik kesempatan sesuka hati.
Slalunyer kalo ader orang report, mesti datang
dengan cepatnyer supaya senang dpt carik kesalahan
orang lain sambil menangkap sesaper.
Aku bnyk kali dengar pasal jalinan antara
penguatkuasa agama + polis + wartawan, diorang mmg
jenis yang suka sgt nak tangkap org yg tak
bersalah sambil memaksa org tak bersalah mengaku
bersalah. Ini disebabkan oleh, bila pihak
penguatkuasa agama and the geng tak dapat tangkap
orang yg disyaki, mula la kalo jumper orang tu,
selalunyer depan org ramai bersama pon dua2 suspek
walaupon suspek tak berdua-duaan, contohnyer kat
tgh2 restoran terbuka, penguatkuasa nie, asalkan
dapat cekup suspek walaupon siorang blom buat
ape2, tgh2 restoran terbuka lak tu..... nak tunjuk
buat keje.
Aku tau bende2 camnie since sedara aku penah
jadik pemberita surat khabar BH ngan RTM, jadik
diorang citer taktik2 wartawan utk kontek
polis(arwah tok aku polis) ngan penguatkuasa
agama, then dapat maklumat sket2 seterusnyer
exergerate dlm sokkabar utk bg laku citer2 fitnah
camtu.

Aku tak mahu banyak komen. Sekarang dua-dua pihak dah bersuara. Aku masih lagi dengan pendirian aku untuk tidak hurai banyak-banyak sebab aku bukannya sapa-sapa pun. Aku hanya baca daripada surat khabar dan menyampaikan. Sekarang ni member-member Farah Aina dah bangkit, menyatakan perkara yang orang ramai tak tahu. Korang plak, apa yang korang fikirkan?

47 comments:

Anonymous said...

Dah dijangkakan perkara & komen seprti itu akan timbul.Cuma x t'jangka ,Zaki akan timbulkan d sini.
Tak dinafikan sememangnya ada cerita yg x di ketahui oleh kita sndiri.Anyway thans.At least u show yrself as contra person.Duk kat tengah baik2 yeak...heheheh..
(Amat b'minat utk jadi penyiasat)k.sya.

szakif said...

kak sya, i'm just wanna be fair... and i'm fortunate not to blame her totally in my posting last time because i dont know exactly how the story goes... hm~

ni dah dua kali kak sya jadi nombor satu ni, korang tak jeles ke? muhahahhaha~

hamba Allah said...

salam..

Pertamanya ada beberapa perkara yang kita kena jelas..It also depends on the persons whom has been invovled..

Kedua, i have read all the posts..Alhamdulillah clear enough..

There is some points we have to look throughly...carefully..The Uni. aslo my university so, kita berhat-hati..

1) Isu ini, kami sahabat2 tak bincangkan sangat, sebabnya walau terkejut dan sedih at the first place, kerna hati kami semua dah lama terseksa pedih dengan perkara2 yang kami tengok setiap hari.Lemah diri sendiri kerana tiada amar ma'ruf nahi munkar..--> utk diri sendiri..

2) Setelah jelas kondisi yang dituduh, ada beberapa perkara yg kami fikirkan..

a)Adakah menjadi satu hukum yang boleh di dalam syariat Allah samada dari al-Quran dan Sunnah utk seorang perempuan berdua-duanya di dalam kereta samada dekat atau jauh dengan lelaki ajnabi? Jawapannya: Tidak boleh, samada org itu bertudung atau tak..belaja agama atau tak.Sudah Ijma' ulama. Hukumnya jelas tiada apa yg nak dibincangkan.

b)Masalahnya sekarang, bukan isu berzina atau tidak. Kita tidak boleh menuduh begitu, namun apa yang jelas mereka menghampiri zina..Itu jelas..Ibn Qayyim sendiri ada berkata zina itu ada pd semua anggota badan..Rasulullah meriwayatkan dr Ali bahwasanya zina mata itu dengan melihat...maka takutlah kamu pd Allah wahai insan...semoga diselamatkan mata2 kita dr sirapan api neraka.Nauzubillah

c) Mungkin, kami percaya yg dia pd asalnya kena ganggu dengan lelaki. maka dia naik ke atas. Isunya sekarang bukanlah kenapa atau apa sebab dia masuk ke bilik, namun masuk berdua2an itu yang haram dik oii...atas alasan apa..mybe kita tak buat apa2. tapi apa yang menyebabkan Islam mengahalang..

i- sudah jelas dalam Al-Quran dan Sunnah,,Jangan kamu dekati zina

ii- Ditakuti fitnah mengikut kaedah di dalam Islam : Saddul ad-zarai' (mengahalang perkara yang boleh membawa kepada haram)

iii- Yang akan menyebabkan samada ada boleh terjatuh pd zina(kalau jabatan agama tak datang---> siapa teman?syaitan yg tak pernah suka kita tak buat maksiat ATAU difitnah walau tak buat apa- tapi BERADA DI DALAM KEADAAN FITNAH YANG BOLEH MEMBAWA KEPADA ZINA

hamba said...

4) Isu tentang Jabata Agama, for me tak boeh disalahkan.Yang disalahkan adalah media. Menurut apa yang diceritakan oleh teman sis tu, sedara dia pernah kerja dengan paper,....bukanya Jabatan Agama..Sistem mungkin ada salah...Namun tindakan mereka itu menurut mizan syariah tiada salah sebab..

i) Mereka menerima laporan
11) Mereka menuduh khalwat, bukan berzina..
iii)Mereka mempunyai authoriti
iv) kalau mereka tak datang?
vi) Bukan salah mereka exarrgerate dr polis atau media..

5) Wallahu'lam..Benarlah kata Rasulullah saw andai kamu benarkan orang yang tidak layak bekata-kata yang berkata-kata bukan dengan pertimbangan syara', maka tunggulah hari kebinasaan..

Samada kita kawan, kenal tak kenal,sayang tak sayang ke keadilan adalah atas neraca hukum Allah..

6) Mengaku atau tidak kita punyai hak.Kerana kita punya maruah.Melibatkan diri kita. Setalah kita mengku atau tak segalanya kita perlu tanggung.Isu ini sampai tau tak ke Uni. itu tidak dapat dielakkan.kerana pasti akan sampai .caranya Enthlah. wallhua'lam..Kalau kita hanya brkhalwat maka jangalah mengaku buat perkara lain.
(berdua-duaan, ditempat tertutup----->

hatta di tempat terang pun tak dikira org ramai itu mahram atau yg boleh dikira tak berdua-duanya ini menurut ramai ulama' termasuk Dr sharifah Hayati, sebab ramai je berbuat zina, meraba2 dalam LRT..yg berdua2 berdekat2 kelaur dengan lelaki jelas hukumnya dalam Islam.

Astaghfirullah, my hand was so shaking, and my heart beating so fast and my eyes weeled, because im so sad..Masyallah..

Bila kita cinta, sayang rindu Allah jawabnya taat. Tiada nilai dunia di mata.

Bukan isu berzina atau tak di sini, namun keluar bersama itu isunya. Sebab tu Islam haramkan takut berlaku perkara yg tak sepatutnta atau menjadi fitnah..

szakif said...

Trimas hamba Allah.. Ada point2 yang disebut kat atas yang aku memang nak keluarkan, tapi simpan dulu... tp since hamba allah dah sebut dulu, aku ok je la.... dan trimas jugak hamba Allah sebab mengembangkan lagi hujah kepada isu2 lain... harap yang lain ambil perhatian dan iktibar...

hamba said...

Percayalah wahai diri sendiri, sahabat2 dan semua yg terlibat..

Setiapa yang berlaku ada hikmahnya..Allah itu sangat penyayang dan pengasih malah pengampun pula..

Walau sudah tersalah, andai tidak buat 2apa-apa namun sedarlah apakah punca pada perkara tersbut...mendekati zina, mendekai perkara haramm!

Setelah selesai, serah pd Allah.Allah sebaik2 penilai. Allah pengampun.

sahabat

mengapa sukar benar membuat taat..?kasih sayang Allah, nikmatnya, kurniaNya sangatlah hebat dan luas...namun mengapa banyak benar alasan kita utk TAAT. Cintailah dan kenalilah ALlah..Bukankah cinta memungkinkan segalanya..

Mungkin ini luahan hati kami yang sudah lama layu dengan maksiat..melihat setiapa hati iman menjerit pedih agaknya..Ini ibrah dan pengajaran buat semua..Kita, dia mereka-mereka jua..

Namun, andai tersalah jangan ditegak benang yg basah.Pada semua. Berdua-duan dalam kereta boleh dekat.terjadi dengan zina,--> sesiapa pun.

Betaubatlah..Jejurilah air mata sesal dan isthgfar kerana Allah sentaiasa mendakap sesiapa hambaNya yang tidak putus asa menghampirinya..

Tiada nikmat yang dapat diunkapkan apabila mengenali Allah.Kekasih kita..

Kenalilah Allah..itulah rahsia menuju Allah

Allahlah segalanya

hamba said...

thanks back to bro szakif

szakif said...

owh sedang online jua hamba Allah ni.. harap dapat berkenalan.... :D

|PrincesSs| said...

Hmmm...camner zaki..apa percakapan balas ok? aku x jelas maksud ko..

erm nak berkenalan gak kalo zaki berkenalan~ hahahah

szakif said...

nad...

Hmmm...camner zaki..apa percakapan balas ok? aku x jelas maksud ko..
ko refer kat mane ni?? aku pun tak jelas ko refer kat ayat yang mane ok~

erm nak berkenalan gak kalo zaki berkenalan~ hahahah
adeh~ tak cukup ke berYM dengan aku hampir setiap malam tu... adeh~

[apa yang aku fikirkan...]
[sampai bila la minah ni nak simpan rahsia blog dia tu.. :D]

myadlan said...

first time bc kt e-paper, agak terkejut.

2nd time bc kt blog ni, bertambah terkejut.

bila pikir2, setiap org ade kesilapan masing2. pihak berwajib pn wat salah, org kene tangkap tu pn bersalah.

itu urusan tuhan.. xleh nk salahkn sesape..

szakif said...

adlan...

first time bc kt e-paper, agak terkejut.
aku pun same gak! pasal mase first time bace tu, dalam mawifc.com, ade muka minah tu tapi tak dibagitahu U mane.... aku rase cam kenal... pastu ade member msg aku kate dak uia kena tangkap khalwat. sah!

2nd time bc kt blog ni, bertambah terkejut.
awat? pasal ade cerita di sebalik cerita?

bila pikir2, setiap org ade kesilapan masing2. pihak berwajib pn wat salah, org kene tangkap tu pn bersalah.
kita tak tahu siapa yang salah sebenarnya~

itu urusan tuhan.. xleh nk salahkn sesape..
hanya ALLAH yang lebih mengetahui... kita yang tak terlibat ni, ambil iktibar la...

[apa yang aku fikirkan...]
[mak aku tergelak tau mamat tu mat saleh kafir]

|PrincesSs| said...

cheh..
biler ok berchatting sama ko tiap hari..klu sekadar 3 menit..4 menit..5 menit..itu x chatting ok..tu bertanya khabar..hahahaha meluahkan perasaan x puas hati kat sini

anyway sangat setuju dgn kata2 adlan diatas~

DaRk AnGeL said...

hehehe..
wooOO~~
pjg ler ngomenan hamba ALLAH~
setuju jer dgn dia~
mmg nk ckp pun, tapi dia dah ngomen pnjg dan tanpa fail aku baca setiap tulisan dia~ insap ler jugak~
tapi aku nk ngomen kwn-kwn minah ni, aku fhm nape depa semua tuh backing tapi please lar... please lar jgn nk ckp member tu tak buat salah! apa jenis kwn lar yg buta mcm tuh? pada aku, tak yah heboh2, dok diam2 n nasihat betol2 kwn tu kenapa dia kene teruk mcm tu.. nk rasa baik la kononnyer member ngaku menda salah yg dia tak buat? please lar bukak mata wahai kwn2 farah aina sekalian~jgn cuba ditegakkan benang yg basah~
baik dok sebelah farah, tepuk2 bahu dia suruh dia tabah hadapi segala~
moga anda tabah menghadapi segala farah aina~

DaRk AnGeL said...

oh nad berchatting dgn zaki tetiap hari kah? maka dia setia tggu nad rupanyer~~
hehehehe
takper zaki takper... aku bukan kesah kau nk chatting dgn sesapa pun~~
kekekekeke...

szakif said...

nad...

alo2... aku tak kata setiap ok, aku kate hampir setiap malam ok~ sila fahamkan ayat betul2... hahahhah~ syifa sila bagi retu bley~

syifa plak....

aku harap ape yang ko omelkan akan dibaca oleh member farah aina tu... nak je aku copy pastu paste kat bulletin board friendster, tapi takpe la... cukup2 la aku dah promo aku buat entry pasal ni sekali kat situ... hahahahaha~ ape2pun, hujah hamba Allah tu tentang farah aina MEMANG buat kesalahan tu, AKU SETUJU BENAR! dan kenyataan ko pasal kawan2 dia yang SIBUK MEMBACKING KATA MINAH TU TAK BUAT SALAH, AKU SETUJU JUGAK! ape2pun, mendekati zina tu saje dah dilarang dalam alquran, apatah lagi jika masuk ke dalam rumah lelaki bukan muhrim. hm~ dalam kereta dah tentu berdua. bukankah itu mendekati zina dan korang jugak tahu sape yang berada di antara kedua2nya kan? soal wartawan mensensasikan berita dan pihak jabatan agama menyerang tu, tolak ketepi. sebab kes ni takkan berlaku kalau dia TAK TUMPANG MAMAT TU. TITIK!

[apa yang aku fikirkan...]
[she was at the wrong place and at the wrong time, yups!]

szakif said...

sambungan kat atas ni -->plus, wrong attitude and akhlaq!

hamba Allah said...

yesterday, i have a discussion with a good freind freind of mine,that have been married and live in UK for quite some time, seorang yg berpengalaman dlm hidup, we discussed this matter rationally, but i didnt intent to state it here..

After what happen, we can just have all of us actulally seek Allah forgivenss in everthing. Dan melihatlah dengan mata hikmah.

Stop blaming others after what had happen, that not a right attituede of a mu'min and muslim.

Setelah mengaku, then make a statement i do that for tec, we do that for etc,,,we have the responsibality for what we say..

Apapun..
Allah Sangat-santa Pengampun dan Pengasih..

As Ulama' has state..

" Kita menghukum yang zahir, Allah menghukum yang tersembunyi.."

:)

Allah love us..if we seek his love and ask his forgiveness

hamba Allah said...

Wallhu'alam..

Astahgfirullah for what i have said if im wrong..

|PrincesSs| said...

takde pon kaksyifa..dia eksen..mana ada setiap hari jua..

dia sebok berchat sama kucing2nyer..hahahaha..

szakif said...

nad...

takde pon kaksyifa..dia eksen..mana ada setiap hari jua..
ya betul.. bukans etiap hari, tapi hampir setiap hari... mase cuti ni je la korang merasa chat ngan aku. nanti sem dah start, susah bebenor! :D

dia sebok berchat sama kucing2nyer..hahahaha..
wahaahhaa~ terus rase nak letak gambar kucing lagi pasni

[apa yang aku fikirkan...]
[kekadang menyusahkan gak kucing ni dok atas riba aku]

DaRk AnGeL said...

oh ye ke nad~
chatting dgn kucing lmbg protes ler tu takde sapa nk chat dgn dia~
kuikuikui...
oh letak gmbr kucing tu boley.. kasik tgk jer~ jgn sampai aku pegang kucing~
maunyer geli dgn binatang berbulu nih~ hehehe....

|PrincesSs| said...

owhh suka kucingggg..tp x suka bela..suka main2 jerrr..

a'ah kaksyifa dia sebok chatting sama kucing2 sajer..

human dilupakan..hahahah

szakif said...

syifa...

oh ye ke nad~
chatting dgn kucing lmbg protes ler tu takde sapa nk chat dgn dia~
kuikuikui...

speku ok~ :D

oh letak gmbr kucing tu boley.. kasik tgk jer~ jgn sampai aku pegang kucing~
maunyer geli dgn binatang berbulu nih~ hehehe....

ohohoho.. baru tau syifa tak suke pegang kucing.... best la main2 ngan kucing, ape nak digelikan....

[apa yang aku fikirkan...]
[dah diajar mak suka kucing sejak kecil]

szakif said...

nad...

owhh suka kucingggg..tp x suka bela..suka main2 jerrr..
ow kau sangat rugi tidak membela kucing... bak kate dr fazley membelai kucing itu boleh dijadikan terapi... aku kalau rase cam sedey, aku peluk2 kucing tu.... tapi itu mase kecik rr.. sekang dah tak buat dah... hehehhe~ abes kucing jadi mangse... nasib baik gemuk...hohohohoho...

a'ah kaksyifa dia sebok chatting sama kucing2 sajer..
mende speku ko buat ni nad~

human dilupakan..hahahah
speku lagi~ muahahhah~

[apa yang aku fikirkan...]
[camne nak bela kucing sampai 20 ekor hah?]

hazlyn said...

la..Kak Shifa geli dgn binatang bebulu ke..klako plak
kucing sgt best dibuat main la
tp best buat main2 je
takmo bela..leceh

szakif said...

syifa sila jawab! :D

DaRk AnGeL said...

kekekeke...
korg jgn dekati kucing pada ku~
agak2 nk dgr suara nyaring hingga bingit telinga mengalahkan suara zaki, maka boley lar disuakan kucing pada ku secara tiba2~
pakcik makcik yg sakit jantung dinasihatkan jgn berada berdekatan lmbg kene jaga nyawa okiessss....
tapi boley jer nk tgk kucing bermain2 dgn human~ dari jauh lar tapi nyer.. hikhikhik...
bela kucing? jauh panggang dari api boley?

hahaha.. takde speku, mmg zaki suka chatting dgn kucingnyer.. tido pun dgn kucing~
hehehe...

aku kan zaki, dari terapi dgn kucing, aku terapi dgn ikan~! best woo tgk depa berenang sana sini.. bebas tanpa batas.. tak mcm kita bergerak dgn satu hala dimensi~ depan belakang kiri kanan jer! ikan n burung boley bebas gerak atas dan bawah sekali~ tak ke best tuh~ terapi sggh! heheh

|PrincesSs| said...

hahahah terapi sama ikan..kelakanyehh..ermm tapi since ayah nad juga suka bela ikan nak wat camner kene berterapi dgn kolam ikan..

ermm..suka hamster..suka bela hamster..hamster sangat comel..maka kucing2 zaki x boley mndekati hamster2 aku.. Haram katanya..ahahah

yerla zaki,continuelah chatting sama kucing..terapi katanya

DaRk AnGeL said...

oh nad~~ hamster lagi lar tak boley~~ hari tu hampir membunuh seekor hamster boley? sebab tiba2 loncat atas riba ku,maka habis tertepis dia sampai terhantuk dinding.. mujur kepala dia keras~
hehehe...
jauhkan hamster mu dari ku andai dikau mau dia selamat!
hehehe..

hazlyn said...

malangnya hamster yg kena tepis tu
Kak Shifa..jom pi aquaria klcc
terapi ngan ikan jerung kat sana

szakif said...

syifa...

kekekeke...
korg jgn dekati kucing pada ku~
agak2 nk dgr suara nyaring hingga bingit telinga mengalahkan suara zaki, maka boley lar disuakan kucing pada ku secara tiba2~

alo2.. sore aku takde tandingan ok~ 8 octave katanya~

pakcik makcik yg sakit jantung dinasihatkan jgn berada berdekatan lmbg kene jaga nyawa okiessss....
tapi boley jer nk tgk kucing bermain2 dgn human~ dari jauh lar tapi nyer.. hikhikhik...
bela kucing? jauh panggang dari api boley?

mende la.. kucing tu lebey kecik dari ko, ape nak takutkan~ adeh~

hahaha.. takde speku, mmg zaki suka chatting dgn kucingnyer.. tido pun dgn kucing~
hehehe...

owh kucing aku sangat manja! lantak la ape korang nak kate, yang penting kucing aku comel... muahhaah~

aku kan zaki, dari terapi dgn kucing, aku terapi dgn ikan~! best woo tgk depa berenang sana sini.. bebas tanpa batas.. tak mcm kita bergerak dgn satu hala dimensi~ depan belakang kiri kanan jer! ikan n burung boley bebas gerak atas dan bawah sekali~ tak ke best tuh~ terapi sggh! heheh
ikan tu lagi ebbas kalau hidup dalam habibat sebnarnya berbanding dalam akuarium dan yang sewaktu dengannya~ hohohoho... pada kau may be nampak ikan2 tu bebas, dalam hati ikan2 tu, mereka dan ALLAH jua yang tahu~ hohohohoho...

[apa yang aku fikirkan...]
[suka gak ngan ikan]

szakif said...

nad...

hahahah terapi sama ikan..kelakanyehh..ermm tapi since ayah nad juga suka bela ikan nak wat camner kene berterapi dgn kolam ikan..
hohohhoho.... membela ikan dalam kolam sangat seronot! teringat plak kat UIA, tiap kali aku nak pi kelas, memang akan lalu sungai yang memang sengaaja dijadikan landskap UIA.. dlm sungai tu SANGAT BANYAK IKAN TALAPIA liar! sangat! maka sebab itu kot kalau pi kela tu rase tenang je~ adakah terapi katanya?

ermm..suka hamster..suka bela hamster..hamster sangat comel..maka kucing2 zaki x boley mndekati hamster2 aku.. Haram katanya..ahahah
kalau kucing aku jumpe hamster ko nad, alamat tak lame la hidup hamster ko tuh~ hohoho.... kucing aku tak reti makan selain friskis dan whiskas.. kalau jumpe katak ke, tikus ke, dia cume buat main je.. sampai mati dikerjakan~ hohho.... bapak aku pernah bela hamster, tapi tak lame pasal malas nak jage sangat. bape kali beranak, asek mati je.... yang hidup plak, makin menyempitkan kandang hamster tu.. huhuhuhu... atlast sume mati... tak ingat nape..

yerla zaki,continuelah chatting sama kucing..terapi katanya
hohohohohohoho<--jadi plak!

[apa yang aku fikirkan...]
[camne kalau kucing reti bercakap?]

szakif said...

syifa lagi...

oh nad~~ hamster lagi lar tak boley~~ hari tu hampir membunuh seekor hamster boley? sebab tiba2 loncat atas riba ku,maka habis tertepis dia sampai terhantuk dinding.. mujur kepala dia keras~
hehehe...

owh ko sangat kejam dengan hamster bley~ muahhaah~ tau plak dia nak berdekat dengan orang yang geli ngan hamster~ muahahhah~

jauhkan hamster mu dari ku andai dikau mau dia selamat!
hehehe..

ala.... ko diam2 letak hamster dalam beg syifa... maunye pengsan bila dia bukak beg tu penuh dengan hamster~ muahhaha~ takleh bayangkan~

[apa yang aku fikirkan...]
[ade tak hamster yang manje?]

szakif said...

hazlyn...

malangnya hamster yg kena tepis tu
Kak Shifa..jom pi aquaria klcc
terapi ngan ikan jerung kat sana

owh syifa sila jawab! yang aku tahu, aku takpenah pi sane... best ke? seronot tak?

[apa yang aku fikirkan...]
[banyak ikan kat dunia ni]

|PrincesSs| said...

hamster aku sumer manja :-)

szakif said...

nad...

hamster aku sumer manja :-)
nak tahu manje ke tak hamster ko, bahan uji piawainya adalah SYIFA. kalau dia dapat pegang hamster tu, tanpa sebarang jeritan terkeluar, maka hanya selepas itulah dikatakan MANJA.. hohohoo syifa sila jawab!

[apa yang aku fikirkan...]
[takut gak hamster tu gigit]

|PrincesSs| said...

tp majoriti da mati sebab dah over 3 years..kesedehan membela hamster jangka hayatnye yg pendek..

sob sob

DaRk AnGeL said...

siot ko zaki oitssssss....
per lak aku bhn eksperimen.. maka diulang di sini bahawasanya aku geli dgn binatang berbulu okiesss... geli~~!!!! jgn dekatkan dgn aku boley? siap ko siap~!!

oh hazlyn tak pernah daku ke aquaria~
maka sgt mantap lah kalau nk suruh terapi dgn ikan jerung~
jom2~~ err.. ikan jerung tu takde bulu kan? kakakakaka~~

szakif said...

nad...

tp majoriti da mati sebab dah over 3 years..kesedehan membela hamster jangka hayatnye yg pendek..
maka sila bela kucing ok~ hayat lebey panjang~

[apa yang aku fikirkan...]
[tak terkira bape ekor kucing sudah kubela dan mati sakit@accident]

szakif said...

syifa...

siot ko zaki oitssssss....
per lak aku bhn eksperimen.. maka diulang di sini bahawasanya aku geli dgn binatang berbulu okiesss... geli~~!!!! jgn dekatkan dgn aku boley? siap ko siap~!!

ala.. lebey2 pun kena tampar.... adrenaline aku lebih pekat bila melihat ko terkinja2 melarikan diri apabila didekatkan dengan haiwan berbulu... hohohoho... <--jadik!

oh hazlyn tak pernah daku ke aquaria~
maka sgt mantap lah kalau nk suruh terapi dgn ikan jerung~
jom2~~ err.. ikan jerung tu takde bulu kan? kakakakaka~~

ikan kalau ade bulu camne nak berenang kak oi... ohoohohhoohoooo... <--ala tak jadik!

[apa yang aku fikirkan...]
[suka ikan gak]

SaufiahAzZahrah said...

"kita menghukum yang zahir, Allah menghukum yang tersembunyi"

i like the quotation from hamba Allah. as for me, whenever we know that a person did sth wrong, it is OUR responsibility to muhasabah ourselves. look back, whether WE have done anything wrong to Allah...

believe it or not, by practicing Islam wholely, we'll get the solution of every problem that we face.

no more people with sick mind telling fitnah here and there
no more dishonest pegawai agama, polis
no more victimised person

and most importantly,
no more anak dara dan lelaki ajnabi buat perkara2 tak tentu hala
no more zina
and so on...

itupun jika kita mengambil islam sepenuhnya... kalau setakat ambil islam separuh, sekular separuh, barat separuh, timur separuh, tak jadi apa le...

sekadar pandangan. =)

hazlyn said...

sian Kak Shifa jadi bhn experiment
aduhai..gelak2
mmg geli sungguh ek ngan binatang bebulu
ngan teddy bebulu geli tak..haha
eh..ikan jerung takdak bulu la
aduhai..gelak2 lagi
jom jom pi aquaria
(tarik tgn Kak Shifa)

szakif said...

saufiah...

islam itu syumul...

szakif said...

hazlyn...

sian Kak Shifa jadi bhn experiment
aduhai..gelak2
mmg geli sungguh ek ngan binatang bebulu
ngan teddy bebulu geli tak..haha
eh..ikan jerung takdak bulu la
aduhai..gelak2 lagi
jom jom pi aquaria
(tarik tgn Kak Shifa)

syifa sila jawab!!! nak itut gak pi aquaria!!! aku takpenah gi lagi!!!

[apa yang aku fikirkan...]
[mahal kan masuk situ?]

hazlyn said...

mmg mahal pun masuk aquaria tu
RM30+ kot
time ada promotion RM20+
maka mintak Kak Shifa blanje..haha

szakif said...

hazlyn...

mmg mahal pun masuk aquaria tu
RM30+ kot
time ada promotion RM20+
maka mintak Kak Shifa blanje..haha

syifa sila belanje aku jugak!!!! nak itut!!!

[apa yang aku fikirkan...]
[abesla hubby syifa marah]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...