Sunday, February 15, 2009

KOS Amazing Explorace - Was It Successful?



Did you have fun, guys?

Quite a number of the participants were bloggers. Jot down your comments about the race, guys! Did you have fun?

These are the tasks that they need to complete in order to win the prizes. Believe me, we don't let them to win RM500 just like that. Extra efforts are essential. What you are about to read below aren't as easy as reading it through. Hehe...

Tasks 1: Taman Pertanian Sultan Haji Ahmad Shah
  1. Find ostrich. They were only given its scientific name: Struthio camelus.
  2. Find "Meranti". They might be confused; is it a name for a tree, or a camp?
Task 2: Teluk Cempedak
  1. Buy RM5 batik drawing.
  2. Paint the batik. The challenge was that some groups that came late to the checkpoint needed to wait because there were limited number of paints and the paintings themselves.
Task 3: Taman Teruntum Mini Zoo
  1. Find 5 species of animals based on their scientific name. They needed to take pictures with the animals. Mind you, although it was a mini zoo, it's still hard to find each of them.
  2. Find the foe of the crocodile. It's actually kancil. They might be confused between kancil and deer.
  3. Ride a pony 2 rounds. It's a very easy task. Hehe...
Task 4: Tanjung Lumpur
  1. Find 3 ikan bakar restaurants.
  2. Find Mak Cik Wok and Pak Cik Husin's keropok lekor stall and buy RM1 of the food. The stall has no signboard so the participants had to ask the villagers.
Task 5: KAMDAR
  1. Dress a dummy using the provided textiles.
  2. Find the exact textile in the shop. Can you imagine, how tough it is to find it in a shop full with thousands of textile designs?
Task 6: Padang MPK2 in front of Masjid Sultan Ahmad Shah
  1. Find one person among the public and ask him/her to sing Pahang state anthem.
  2. Sing along with him/her.
  3. Prepare a kite and fly it at the field. They were provided with anything thus they need to buy the equipments on the spot.
Task 7: Gua Charas
  1. Find few things like dinasour, cobra, Sleeping Buddha, lady looking into a mirror, elephant, monkey, fish etc. The challenge was that, they needed to climb to enter the cave. The things in search were scattered every where inside and outside the cave and they were not easily found.
  2. Count the number of steppings leading up and leading down to the cave. The challenge was that, the steppings were unorganized with different sizes and height. The answers are: leading up: 130 and leading down: 150.
Task 8: Sungai Pandan waterfall, Panching
  1. Find a "broken" pitcher plant (periuk kera). It is actually not the plants, but a slightly broken signboard. They need to act like a monkey in front of it.
  2. Act like a TV commersial: the fisherman and the fish inside the river.
  3. Light a bonfire.
Task 9: Benteng
  1. Unlike other checkpoints, they were only given the clue "Kuantan". What they need to find was huge alphabets of KUANTAN at Benteng.
Now I can't wait for Monday as the prize giving ceremony named KOS Greatest Explorer Award Ceremony is scheduled. During the ceremony, we'll know who win the prizes and the newly announced special prizes: Best Picture Award, Most Hilarious Video Award, and Mystery Award.

All students, lecturers and staffs are invited to the event. Monday 11.45 am at Main Auditorium, Kulliyyah of Science. Watch the video entitled The Journey towards being The Explorer and there'll be lucky draws in an Explorer-style. You'll like it!

46 comments:

Ir A.Aziz said...

Ish, kalo aku ada kat kuantan, dah lama aku join agaknyer. Dah ar dapat hadiah + petrol lg tuh.

Kat gombak pn penah ada wat dulu. Tp myk support sket jer. Dah ar kat KL nih jem memanjang.

P/s - Teringat time Engintex tahun lepas aku ngan Fixa join Exporace. Agak best + mencabar + penat gak ar. Contoh: kena lari2 dari eng ke hujung male sport complex. Giler ke aper. Hahaha! Tp best!

Sarah Othman said...

x saba nak tgk most hilarious video:p
student kos ni kan creative2..huhu

ko nak tau zaki..mase pony ride kat zoo, kitorang grup last skali, adik yg jg tu siap bg xtra2 ride. semua dpt skali round..best2

say thanx to all the committees ye zaki. mmg best! cume kekadang tu dpt reply sms lambat..lmbt seminit due jela:p

Szakif said...

aziz....

owh aku rasa aku memang tahu ko nih jenis yang suka join prog2 explorace nih. hehe....

nantikan apa yang telah berlaku semalam. memang best!

Szakif said...

sarah....

owh korang dapat extra ride ke? mesti orang yang uruskan pony tu suka dengan korang. hehe...

insha Allah aku akan sampaikan wish ko dalam meeting post mortem nanti. pasal sms tu, komiti aku ade banyak group nak kontrol. maaf sangat2 pasal keterlewatan tuh. huhu~...

Matematis Muda said...

aku sakit hati nak kira tangga..
actually jawapan dia tak boleh macam tu a zaki
skema jawapan kena bagi dalam range..
ada julat yang dikira betul jawapan dia

komen lain..
sakit hati sebab keropok lekor kena bagi balik..
waddafish?
lapar kot!

Szakif said...

MM...

hehe.. ok camni. jawapan yang aku bagi dalam entri nih, itu yang diberi oleh pihak gua charas. tetapi pihak komiti mengambil inisiatif lain untuk mengira markah tang kiraan jumlah tangga tuh. hehe... :D good point anyway..

pasal kopok lekor, nak tanya, kena bagi balik kepada siapa eh? task nya kan soh amik gambar je, pastu korang bedal la~ yang kitorang nak, gambar korang pose dengan penjual tu, kopok lekor pas beli korang bedal la... haha~

Anonymous said...

lorh...leh mkn je ke kopok lekor 2..grup aku pun bg blik kt committe..
em,lg satu kn..time canting batik kt tc 2,supposedly checkpoint 2 ltk la kt blakang2 skit..sbb ktorg sampai awal kt sana,tp tgk2, pakcik 2 pun x set up gerai lg..kne la tggu 20 minit cmtu =( huhuhu..buang masa la,smpat la grup blakang2 dtg dlu..nwy,thanx 4 all cmmttee..we really enjoy dis xplorace!

dammit said...

haha. lapar gila kot dalam keta tu. nak berenti makan, takleh sebab semua orang berlumba2. last2 kitorang makan kropok lekor rm1, kau bayangkan lah 5org makan kropok sernggit. haha

yang pasal tangga tu, pakcik yg jaga situ pun konpius, tangga mana yang patut mula2 dikira.

okey, jalan ke gua charas tu membuatkan kereta aku yang tenat jadi nazak. aku rasa macam tak masuk akal masuk area tu.

advantage utk org pernah pergi mana2 tempat checkpoint dan orang yang membesar di kuantan.

yang lain, okey. great job.

3p4h said...

Serius ak jeles dgn korg (KOS).. Besh kot explorace ni! Huaa T_T

Tapi xbole blah la, cian aku bl bc komen bdk2 ni yg xdpt mkn kopok lekor sume 2. Kiranya komiti yg sebat la wh? Ha5..

Serius bes... Lg satu Task 6 ada sape2 nk kongsi pnglmn korg kt sini? Nk tau gak camne korg nyanyi lgu Pahang kat pdg 2(kalo xtau lagu Phg, apa korg wat?)

p/s: Cool la bro..

Hayati Hanuni Halin said...

zaki!!!!

hk hik hiik...
explorace cool....

aku takkan lupe saat2 aku kne wat video jadik monyet!!

dan... habis lemak2 aku panjat gua charas!

nway...kongrets!
bes~
honestly!

=)

Szakif said...

anonymous...

la hai~ nape la tak tanya zul leh makan ke tak kopok tuh~ ngeeee :D

pasal TC tuh, mari kita tengok drpd dua sudut:

satu: kalo ikutkan, memang kena tunggu la booth dia bukak pasal aktiviti ni nak mempromosikan tempat2 rekreasi kat kuantan. so kalo pada hari biasa pakcik tu bukak kol 10 pagi, so peserta kena la tunggu jugak kol 10 pagi sampai dia bukak. kalo tengok amazing race, participants kena tunggu berjam2 kot untuk tunggu kedai tu bukak keesokan harinye. hehe~

dua: actually kita dah gtahu pakcik tu jadual dan plan kita. tapi ntah la... dia tak take note kot. batik pun dia tak sediakan cukup 20. kesian kat kumpulan yang sampai lambat. kesian gak kat komiti sebab kena rearrange route sket.

apa2 pun, this game was not all about time. :D

Szakif said...

dammit....

haha~ strategi beb strategi. ade kumpulan2 yang sediakan lunch diorang siap2 sebab takmo buang masa lunch kat memane. aku siap habiskan lunch diorang kot pas diorang sampai balik ke KOS. punye la syok berlumba sampai tak fikir sangat pasal makan haha!

dan, nampak tak kenapa kitorang tak provide lunch semasa race? hehe~

pasal gua charas, hehe.... tak dapek den nak nolong beb. rasenye takde la teruk sangat jalan tu. hehe.. teruk eh keta ko kena bantai? aku rasa yang dalam kereta tu yang teruk2 kot. sume boroi2 belaka :P

thanks!

Szakif said...

3p4h..

memang best kot. ko buat la untuk HEALS korang :D aku leh bagi contoh proposal.

pasal keropok lekor tuh, komiti tak sebat a~ diorang leh makan kalo nak. yang kitorang nak, gambar nye je, kopok lekor tu leh je sebat! hehe...

pasal nyanyi lagu pahang, aku dah tengok video2 diorang. ade yang kreatif!! takmo cakap lebih2. biar yang melalui yang menceritakan :)

TQ :)

Szakif said...

HHH....

hehehe.... best eh. TQ :D

aku tak tahan gelak kot tengok korang berlakon jadik monyet dan jadik ikan. sangat lawak! susah nak tentukan pemenang most hilarious video award. :D

tenkiuk2!

Jepah said...

aku dgr la... ada yg siap bw laptop ngan boadband skali... mantop...

Hayati Hanuni Halin said...

hahahahahah~
aku dah agak daaah.. part monyet ngan ikan tu mmg lawak gile!!

ye...ktrg punye grup pon bwk laptop....hehehehheeheheh~
siap bwk kamus oxford setebal 6 inci lagi...hahahahahah~

Szakif said...

jepah....

hehe.. i would say, for the race, it was more than necessary in order to win it!

memang mantop!

Szakif said...

HHH...

so bila ade award yang macam tu, aku rasa ramai la mula terfikir nak buat kreatif2 dan pelik2, dan memang ada!

tunggguuuuu~

bawa kamus tu, memang tak bleh blaaa... tapi again ia boleh menyelamatkan keadaan. apa soalan yang achemenesis of the crocodile tu? aku pun tak pernah dengar kot istilah tu. haha!

intan.dayana said...

best2..(walaupOn bukan peserta,tp aku rase jugak!)
haha..
tamau g gua charas da..
ckup la skali..
huhu~

aRiff said...

menang or kalah blakang citer...aku mmg enjoy gile smalam...team mate aku mmg best...Dah la Judin jadi Transporter...mmg mcm Too Fast Too Furious or Transporter r...hehe...lagi best kalo xplorace ni berlarutan sampai beberape hari...and luaskan lagi "perimeter" pertandingan ni...tapi budget kene besar gile...kalo dapat sponsor lg bagus...BEST!!!

nAd.dOt said...

im speechless..
bce tu je pon da jd seronok..:D

Szakif said...

intan...

aku rasa, apa yang ko alami semalam cuma 10% je kot daripada apa yang peserta rasa. haha~ banyak kot komen "kalau aku la peserta bla bla bla..." kahkah!!

tapi best ok ko menemankan aku. hu~ *matila berangan :P

Szakif said...

arif...

aku rasa sekang ko dah tau betapa jahatnye izudin bila memandu. haha! aku seriau jugak la last time gi kelantan dengan dia :P

last time ko jadik PM untuk prog cenfos, apa kata next time jadik PM untuk explorace plak. kali ni, bukan kuantan je, tapi pahang! pergh~

Szakif said...

nad...

mane ko semalam? awat tak follow intan?

azuwan said...

isk korg ni...best giler.

kulliyyah aku? jgn harap la deputy dean aku nk bg wat prog mcm ni

risaukan keselamatan student katanya..lagipun student allied x ramai.

alhamdulillah, korg xda apa2 accident kn?

Caracol S. Trampt said...

jeles
mmg jeles

annamlatun said...

huhu...best2...cume nak cadangkan kpd komiti...

untuk Gua Charas tu nampak macam bahaya. Jadi, kalau bleh, sekurang2nye ade sorang komiti yang tunggu atau ronda2 kat situ sekali sekala.

sebab untuk kumpulan yang sister sahaja & sampai xserentak dengan kump lain, risau tgk dieorang..huhu...

apa2 pun, explorace ni mmg best!!! siap ambik gmbr ngan pasangan dr Filipina dan turkey.

die kate:
"can i take picture for u guys??? it is so great to see young girls get along together..."

its fun to communicate with others!!!

Thank u komiti for the great fun we had!!! =)

Szakif said...

azuwan....

aku suka point ko, sebab itu adalah antara yang dibincangkan sesama komiti sebelum proposal dihantar dan kitorang dah bersedia dengan jawapan. nak tahu jawapan yang kitorang prepare? erm... tak payah la... hehe..

tapi yang penting, pihak kuliyah kitorang tidak mempersoalkan tentang hal itu. :)

selamat~ dan semuanya juga berakhir dengan selamat :)

alhamdulillah...

Szakif said...

caracol....

nape tak datang~ kate nak datang~ huhu~

Szakif said...

annamlatun..

thanks for the suggestion, but for this prog, we've informed earlier during the briefing session hat everything is under you own risk because the nature of our prog is that, no committee members are waiting at the checkpoints. :)

i'm glad to know what you share. really really really glad. that has just added some extra credit to our prog. really appreciate it.

same2... tahun depan buat la lagi.. huhu~

intan.dayana said...

aku tamau jd peserta..sbb nye strategi aku same mcm Organizer..kang nnt aku yg menang..lgpOn kO xbg salah sOrg ahli grup aku jOin..xckup Org la aku..hehe~

tp Ok what mentgk kO jd hOst ala2 daphanie iking *btah btOl ke x ejaan nye*

gud jOb..welldOne!

::Amin Mansor:: said...

pergghhh.mantap ah KOS. aku dpt bayangkan macam mana prog. yg ko buat ni zaki bila baca task2 yg diberikan. duration explorace ni brapa lame?

messyremo said...

best giler...
kalau aku tau awal,mesti aku masuk..hehe
aku tau pun dah lewat,itupun amin gtau..

KNOWLEE said...

Huuuu...nape tak wat masa akak ada dulu? (T_T)

RuBy said...

pergghhhh..
agak seronok dc2..
meleleh air liur membacanye...
jeles..huhuh..
nak join...tp x leh
mid term blambak...wawawa..

Szakif said...

intan...

eleh~ time ni la nak claim strategi same cam organizer :P

matila daphne iking dikatanya aku nih. bukan la! I AM Qi! boleh? destinasi bajet katenye~ :P

thanks for following me! rasa macam ade supporter plak. terharu~ :D

Szakif said...

amin...

sekang dah tak payah bayang2, tengok je video yang aku provide dalam entri terbaru tu.

duration nye 8.30 pagi hingga 5 petang. tapi punya la cepat team yang menang tu, pukul 1 lebih dah siap buat semua task. pergh!

Szakif said...

messyremo...

kita ada masalah dengan poster yang lewat sangat ditahan kat stad. lembab! sori sangat2 k.. that's why kite gerak promo mulut ke mulut dan kat blog je dulu. nak tunggu poster, mahunya tak cukup 20 kumpulan.

marah ni~ :P

tahun depan kalo ade, join k~

Szakif said...

knowlee....

sebab takde yang nak buat. huhu~

Szakif said...

ruby...

apa kate korang buat untuk nurss sendiri.. best kot jadik organizer. ketawa kan orang buat task. ahahaaha~

3p4h said...

Zaki, congratz2 (infinity) =)

Jadi sblm ko abes d sini, bolehla kiranya ko tinggalkan sdikit ilmu padaku.. He5...

Szakif said...

3p4h...

ok sila consult aku k... hehe... berkongsi adalah berkaseh sayang katenye.... hehe~

RuBy said...

Aikkk...apekah itu nurss?

kalu ko maksudkan nursing society.ermm agak x masuk dc2 kerana...


aku bdak biomed 1st year...
heheheh...dan ko senpai aku!!!

Szakif said...

ruby....

ok my bad :P

Championz.. said...

anywayz aku nk wish congrat kt
zaki n smua cmmttee yg trlibat
apapun spnjang 4thn kt main camp ni
nila prgm plg best aku join (serius tau)..
xpenah tfikir yg akan ada prgm cmni smpai cover byk tmpat
reg pon group trakhir lak tu
tp syukur sgt coz dpt jadik champion,haha..
dr smua aspek aku rs smua bagus dah cuma stil ada home of improvement
mgkn akan2 dtg pnye version dh xguna system sms nk inform sal task n tempat dia
kalu nk pakai jgk pkai sms yg sampai skaligus, not part by part cmtu
apapn tahniah skali ag dr aku n kump aku slaku champion,haha
akan2 dtg ktorg dh xde coz final sem dh
biarla group2 junior lak yg naik
mcm group bad ke,haha

Szakif said...

championz..

tahniah!

thanks for the compliments and suggestions :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...