Wednesday, February 11, 2009

Abang


Situation 1

Exchanging SMSes with someone-not-to-be-named.
Senior, apa yang kita bincang semalam rahsia eh.

Okeh. No problem. Cerita tu abes kat situ je insha Allah. Thanks for the sharing. :)

Huhu... Tq2. Tiba-tiba rasa macam ada abang pulak kat UIA ni.

Huhu... I can always be the brother for all my juniors. :)



Situation 2

During this occasion.
Terima kasih ye Zaki. Terharu sangat. Aku betol-betol terkejut, tak sangka rupanya ko ingat harini besdey aku!

Ala... takde apa nye la. Hari ni hari special ko, kita sambut la sama-sama kan?

A'ah.. ko kan abang aku~



Situation 3

In an event, Danial was the master of ceremony. In the end of the event, a girl came to me.
Eh Zaki, ko datang jugak program ni?

A'ah. Saje la. Bagi semangat kat budak MC tu.

Eh dia tu adik ko ke?

A'ah.. Lain mak lain bapak.


Situation 4


Zaki, ko ni satu je aku nak cakap. Ko caring.

Erm... Pada aku, selagi kita ada kasih sayang untuk dikongsi (sesama manusia dan makhluk Allah yang lain), berikanlah, kongsikanlah. Sebab aku percaya ia akan kembali kepada kita.


Situation 5

It was 4 of us, Zikri, Syafiq, Danial and I. We were out to do some research about KOS Amazing Explorace. In the journey, Zikri opened a topic with Danial:

"Danial, ko anak sulong ke?"

"A'ah. Macam mana ko leh tahu?"

"Nampak ada karisma tu"

"Owh. Kat rumah aku memang anak sulong. Tapi kat Kuantan ni, aku ada abang"


Related entries:

38 comments:

Liyana said...

situasi ke-2...
tak sangka ada jugak dalam entry ni...
aku cakap camtu sebab tak sangka, dahle abang aku ni buat tak tau je pada hari special aku... (^_^)

so, macam mana rasanya jadi abang kepada ramai adik2 lain mak lain bapak???

Szakif said...

liyana....

rasa oren! :p

*blushing

Liyana said...

rasa oren???
aku taule kamu ini suka warna oren...

situasi 1...
tulis someone-not-to-be-named tapi letak link...
ape kes ni???
pening aku...

situasi 3...
aku takleh bayangkan apa akan terjadi kat adik ko tu, bila ko dah takde kat sini sem depan...

situasi 4...
simple but meaningful...
sapelah yang cakap camni kat ko???
ok, secret katanye~

about the last sentences...
senang cakap camni la...
1.karma: what's goes around comes around...
2.treat others the way we want them to treat us...
p/s:me and karma, lama tak guna 'karma' kat sini...

Szakif said...

liyana....

ade aku namakan sape orang nye? takde kan~ link je~ :P

aku bayangkan dia akan hidup dalam duka lara, sentiasa terkenangkan aku macam majnun yang rindukan laila. pergh! ini dah macam kes ape nih!!!! muahahaaha~

erm... something wrong with your understanding, i suppose? read the sentence once again. he~ :D

setuju!

marilah kita berkaseh-kasehan sesama manusia (!)

Liyana said...

1.yela2 link saja...
2.gila ah ko...
tiba2 masuk kisah laila majnun...
hopefully he can survive without you...
sebab aku selalu je nampak, ada ko ada la dia and vice versa...
not every time, but most of the time la...

ok, maybe there's something wrong...
menaip komen pagi2 buta sambil menyiapkan assignment Calculus II & Analytic Geometry katanye~
inilah yang terjadi bila mencampur adukkan Maths dengan linguistic, hahaha~

Szakif said...

liyana....

danial boleh je idop~ dia g oversea sorang2 pun takde hal bagi dia. ngeeee :D
tu ah, bila dah selalu sangat ke hulu ke hilir sama2, orang perasan. huhu~ lagi2 ko. ko kan stalker :P

erm.. fokuskan kepada apa yang penting dulu dik~ blog aku nih, menyebok je... hehe~

Liyana said...

memang dia boleh hidup, aku tak kata dia takleh hidup pun...
cuma, hmmm biarlah rahsia kataku~

hey, aku bukan stalker la!!!
aku pemerhati...
hahaha~

sukati la aku nak buat ape pun...
lagipun aku jenis cepat jemu la buat 1 kerja je...

Szakif said...

liyana...

heh. sejak bila plak pandai berahsia dengan aku :P

hek eleh~ kalo memerhati dari jauh, sampai leh tahu apa yang orang borak, bukan ke stalker tu? *bohong je :p

heh. jenis cepat jemu eh. tak dapek den nak nolong~

Jepah said...

hmmm....
ko ngan danial org kata adik beradik...
tp, org terkejut aku n madan adik beradik... hahahahaha...

Szakif said...

jepah...

aku first time orang kate kitorang adek beradek pun aku terkejut kot, tapi kalo orang yang tak tahu ko dengan madang adek beradek, memang perlu terkejut sebab korang sket sangat keseirasannya :P

hahahahahaha.....

Liyana said...

aku pandai berahsia sejak beberapa minit yang lepas...
hahaha~

ko memang saja nak buat aku geram pagi2 camni...
biarlah aku membawa diri sampai 6 petang ni...

cepat jemu, itulah aku...
sebab tu aku ada banyak agenda dalam aktiviti harian aku...
tapi 1 je yang aku tak jemu...
bersama dengan Mr. Asus Grey aku...
lalala~

3p4h said...

Abang!!!! Wah byknya adik dia... Fuhhh~

Szakif said...

liyana....

dan2 la kate pandai berahsia~ :p

owh pas kol 6 nak bawa diri ke mana plak? jom zuzana! heh...

sapekah itu mr asus grey??

Szakif said...

3p4h...

ko nak isi borang jugak kah? :p

Hayati Hanuni Halin said...

mr asus grey tu bukan liyana punye laptop ke....

=)

heheheh

pe la zaki... tu pun tatau...

Master J said...

shafiq. bkn syafiq =p

Jai said...

Aku xperlu abang angkat. Kalau kakak angkat nak la jgk~. haha

KiRaNa said...

satu je nak tanya..
apa motif diletakkan link kat situation 1 tu?huhu..

intan.dayana said...

best ke byk2 adek ni..??
xpening pale ke..??

ILA said...

Hmmm...kan kita ni semua BERSAUDARA..

saudara se-islam..
yg mana tua, di panggil akak@abang.yg mana muda..dipanggil adik..walau dari mulut hanya 'hoi' 'wei' atau apa2 saja..

dulu masa akak 'grow up'..zaman remajalerr...terasa penat sebab ada 6 orang adik2 di bawah yg kdagkala harus akak berikan contoh.terasa mcm tak adil napa le akak jadi yg sulung..huhukk

Liyana said...

ye la tu, aku belajar dari 'abang' aku kot~ :P

takde ke mana2 pun...
maksud aku tadi, paling lambat kul 6 aku dah on9 semula...

betul kata kak yati...
mr. asus grey tu laptop aku la...
yang menemani aku sejak ogos 06...

zuzana???
macamlah kamu betul2 serius mau ajak aku...
huhu~

Nur said...

yg kat situation 4 tu, zaki memamg cakap ayat sebijik camtu ke? wah!! mcm karangan.

Szakif said...

HHH..

hehe~ ade aku kesah? :P

owh yeke~ korang pompuan memang suka memberikan nama kepada barang2 eh? kalo aku, cam takde tendency camtu a~ hu~ people's difference katenye :D

Szakif said...

master J...

ade aku kesah? :P

Szakif said...

jai....

cuba cari kat agen mencari keluarga angkat k.... huhu~

tapi, nape akak eh jai? takmo abang angkat kah?

Szakif said...

kirana...

supaya in the future aku tak lupa sapa yang buat statement tu, boleh? huhu~ dengan harapan ko tak ubah url blog ko a~ :D

Szakif said...

intan dayana....

kalo pening kepala diorang leh tolong urutkan kepala kita. ngeee :D

Szakif said...

liyana...

kalo ade rezeki, aku bawa ko gi zuzana k.. camni. bila ko free, cakap k. kalo aku gak free, aku takde masalah nak bawa ko ke zuzana... serius. :D

Szakif said...

nur....

erm... bila dibaca, mungkin bunyinya macam skema, tapi yang penting ialah isi dan maksudnya. ye, aku memang buat statement macam tu :D

Szakif said...

kak ila....

owh saya agak terkejut dengan statement ni: erasa mcm tak adil napa le akak jadi yg sulung

apa yang boleh saya katakan, setiap manusia dilahirkan ke dunia dengan tempat masing2. note the word tempat, it's a huge term here i try to mean. :D

kenapa akak terfikir macam tu kak? terbeban sangat kah dengan pangkat kakak tu?

3p4h said...

Ahaks ada ke borang kosong utk mjadi 'Abang'??? Ha5... Lol!

Szakif said...

3p4h...

ok sila dapatkan di kaunter pertanyaan k~ :P

As said...

haha 3p4h takleh blah

btw..memberi itu terlebih banyak kepuasan nya berbanding menerima..

let the happiness be by being kind to the mankind..

Szakif said...

as....

owh sangat suka dengan kedua2 statement tu.

rasa dihargai :D

shamel said...

emm..aku ade satu je abang. Rase cam tak cukup r. Nak lagi. Boleh?

Szakif said...

shamel...

ok sila dapatkan borang gi kaunter pendaftaran :P

As said...

kan ade entry as spesific pasal let the happiness be by being kind to mankind..baru lagik ;)

Szakif said...

as..

and yet you mention it again here... wuuuu~

terharu kot..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...