Wednesday, November 05, 2008

Fenomena Lelaki Melatah

This is a subsequent entry for this one.


How frequent you see men melatah?

For me, I see a lot of them quite frequently, which of course includes me myself. Huhu~

Yes, I don’t feel embarrassed to declare that, because I can’t help it. It just happens. When stimulated, I'll just speak things ridiculously. But I can say my level of melatah isn’t as severe.

My friend analyzed the way I melatah. He said, I have few levels of melatah. First, when I’m quite shocked with something, I’ll say “Seluar!”

Move to higher level, I’ll say “Seluar bab*!”

And the highest level, argh... you sure don’t want to know or hear me saying that line. Hehe~

Why "seluar"? Don't ask, I myself don't have answer for that. :P

This phenomenon is said to be common among Malays, which proves that I have that gene in me. What makes this race get infected with this syndrome remains unknown. Well, that should be an interesting topic for biomedical science students and grads to do research on it anyway. :)

45 comments:

KiRaNa said...

setakat ni, xpernah dengar lagi lelaki melatah..

tp antara banyak2 perkataan, cam pelik bila perkataan seluar yang keluar..
kalo mak terbalik ke, mak comel ke..cam logik la jugak kan..=p

tp mmg..melatah ni ada level..
level tu bergantung kpd sejauh mana level terkejut..
semakin kita terkejut, smkn panjang apa yang dimelatahkan..hehe..

actually, kita boleh control apa yang nak disebut..coz skrg ni sy dah belajar tuk sebut allahu akbar or astaghfirullahal 'azim..
but mayb bergantung jugak kpd stage melatah tu..
kalau dah highest stage, xleh nak wat apa dah kot..hehe..

© Liyana.Sara.Salleh said...

how frequent I see men melatah???
never, or maybe I should say not yet...

maybe it's true the melatah is only among the malays...
I watched M3 quite a long time ago, they did a coverage about melatah among the malays...
it's too long to tell about the whole story of melatah...
I just want to highlight that according to M3, malays the only race in this world that melatah...
is it true???

btw, gene is just a factor that leads to melatah...
sometimes if someone try to melatah, it'll suddenly be part of them...
so,don't ever try to melatah or it'll stick to you forever...

szakif said...

kirana...

owh seriesli tak pernah dengar lelaki melatah? aku rase once ko tengok lelaki melatah, ko mesti terburai2 la perut ko~ ok, harap bukan aku orang yang pertama ko tengok melatah :P

bagus kan kalo melatah kuar zikir2 instead of ridiculous words. haih~

szakif said...

liyana...

ok. apa kata cuba ko buat statistik pasal berapa ramai drpd beberapa ramai orang melayu yang melatah. heh~ ko amik CTS, maybe boleh jugak jadik bidang kajian ko :P

aku suka point akhir ko. ko tahu tak salah sorang penyampai radio Era asalnya tak melatah, tapi pasal ikut2 makcik jual nasi lemak melatah, at last dia jadi melatah gak. malah sangat teruk.

owh dia lelaki. :D

and yup, that explains environmental factor that leads to being pelatah. :D

WaBI said...

kucing comelllll

© Liyana.Sara.Salleh said...

wow that's a good idea...
can be my project paper when I'm taking major in Statistic...

btw who's that dj???
I haven't listen Era for quite a long time...
at least give me a hint...

*sorry not in the mood to type in BM*

szakif said...

wabi..

...macam tuannya lalala~

szakif said...

liyana...

ala.. dak AF gak~

KnowLee said...

Jaga-jaga.
Kena kawal dr skang.
Takut nnt kalo terbiasa, leh menari2 lagi.
Tak ke naya? Haih~

Akak pun melatah jgk.
Keluar perkataan 'p'.
Haih~
Ada skali tu, ada org cucuk pinggang time akak tgh drive.
Akak melompat dlm keta, nasib baik tak tertekan minyak lebih.
Huhu~

szakif said...

knowlee..

tu ah~ saye pun berdoa la sangat2 supaya tak jadik lebih teruk.

:D

WaBI said...

could u plz describe "melatah" in ur own word? tq

szakif said...

wabi...

melatah ialah perbuatan yang dilakukan apabila si pelaku mendapat rangsangan mengejut daripada luar yang menyebabkan tindakbalas yang boleh dijangka dan berulang-ulang seperti berkata-kata yang tidak mempunyai maksud, melakukan gerak badan yang tidak dirancang dan lebih lanjut lagi mungkin boleh mengakibatkan perlakuan di luar jangkaan.

wah~ kena masuk kamus dewan ni :P

Anubis said...

I don't melatah but my motor reflex is kinda exquisite. if people shocked me anytime i'm unconsious i'll end up sending a punch on their face. (same dah terkena...sry ek klu mata lebam).

Hehehe...frankly speaking, i wanna try to shocked Szakif one day. i wanna see him melatah n record it for blackmailing purpose. hahaha.

WATCH OUT SZAKIF.

szakif said...

anubis....

well.. masukkan la tindakan reflex dalam kategori melatah gak. haha~ *tak nak kalah~

ooo.. ade niat jahat eh. siap la ko~ :P

ILA said...

sungguh bahaya orang yg malatah sambil memasak..
ermm..kalau mcm ni..nanti akak habaq kat syamil lerrr...
dia yg brani lakukan 'sesuatu' utk kau..(spertimana dia pernah pgang perut kau duluuu..hahahahah!!!)

ILA said...

OH YE...berkenaaan psal orang melatah time memasak tu..akak cuma mjurus ttg pgalaman akak .terlihat sndiri orang yg tgah rewang tu..bila dah mlatah dia tak sedar lontar rendang panas kat tukang rewang lain..dah jadi kes lain lah pulakkkk..huhukk

szakif said...

kak ila....

eh? sape yang melatah sambil memasak tu? aha! saye tahu! orang yang selalu masak dan publish kat blog la! haha~ :P

owh~ ni sorang lagi komplot nak latahkan aku. nanti kak, nanti~ :P

szakif said...

ila~

owh~ (saye taip reply bila komen akak yang kedua tu lom published)

:P

na'uzubillah~ harap2 kita2 ni melatah tak sampai tahap tu la.. wah! "kita2" tau~

Nino said...

haha penah gak tgk org laki melatah.
kelakar jek~
:P
perkataan 'Seluar' tu sangat unik utk dilatahkan. haha
btw, kucing itu comel. :D

© Liyana.Sara.Salleh said...

melatah is not a small issue...
sometimes it can harm other people...
yeah, just like what kak ila said...

I can see that some people are eager to tease the melatah people...
don't they feel sorry for them???
we're supposed to help them decrease the tendency to melatah not encourage them...
is it funny watching other people melatah???
well not for me...

Nino said...

aha kene marah. :p

szakif said...

nino..

orang yang melatah seluar tu pun comel gak katenye~ :P

szakif said...

liyana...

yup. some people make it like a joke or prank when seeing orang kena cucuk2 sampai melatah tak henti2. kesian kat orang yang kena buat tu. sebenarnye melatah bila over2 ni penat tau tak. orang yang buat tu tau seronok je, bukannya dia tahu apa rasenya bila kena cucuk2 camtu. sakit pun ye jugak~ malu lagi satu hal. *based on pengalaman aku kat sekolah dulu, member aku kuat latah, laki gak.

haih~

szakif said...

nino...

sape makan cili dia la yang terase. hu~

Nino said...

sebenarnye bukan nak mengate kat org yg melatah, sbb diri sendiri pon melatah. so kire cam mengate kat diri sendiri jugak la. haha~

szakif said...

nino...

ahaha~ kantoi.. buat statement.. siap ko nanti aku usik. huahua~

:P

Nino said...

berani la usik.
huahaha

szakif said...

nino~

berani je. siap main cucuk2 pinggang lagi.. huahua~

Anubis said...

HAHAHA!!! AKU DAH PERANGKAP ZAKI!! DIA DAH MELATAH SELUAR DEPAN AKU!!!

TEMPAT : MASJID KOM
PUKUL : 1.50PM
SEBAB : KENE CUCUK DI PINGGANG

HAHAHAH!

szakif said...

anubis~

dia bohong. jangan sesiapa percaya.

:P

© Liyana.Sara.Salleh said...

is it true???
OMG...
kantoi...

szakif said...

liyana...

siap ko danial~ :P

© Liyana.Sara.Salleh said...

so it's true???
can't imagine if u do like that in front of me...
hahaha~

szakif said...

liyana...

won't you dare~ :P

© Liyana.Sara.Salleh said...

I'll not do like that to u...
kesian la...
I did stated previously bout teasing the melatah person right...
so, don't worry...
this junior will not do the same thing like what Danial had done to u...
btw, I can't imagine how many people seeing u melatah this afternoon...

szakif said...

liyana..

dont worry. aku melatah tak kuat. kan danial? huahua~

yang dengar pun member2 aku je. diorang pun tak heran tengok aku melatah, tapi maybe diorang heran pasal danial berani buat macam tu... huahua~ :P

© Liyana.Sara.Salleh said...

mau tak heran...
junior buli senior...
dahle senior 4th year, kalau 2nd year boleh diterima lg la...
hahaha~
statement ko ni buat aku gelak sorg2 kat bilik ni...

szakif said...

liyana...

eh. tu bukan buli la. tu macam adek beradek bermesra2an kaedahnya.. muahaha~ matila statement~

myadlan said...

tak penah tgk ko melatah pn..
sekadar nak sharing.. melatah dalam bahasa inggeris digelar 'minor fit'

kadang2 susah nk dpt translation utk penyakit2 pelik nih..

Anubis said...

HAHAHAH!! AGAIN!! ME KELUAR WITH SZAKIF TODAY AND HE "MELATAH" 4 TIMES!!

ONE OF THEM SEBAB TERTEKAN HON KETE!! KAHKHAKHAKAHKAH!!

AFTER THIS AKU NAK RECORD LAK!

szakif said...

myadlan...

owh. minor fit eh melatah? TQ :D

ni ko dah tahu, jangan plak ko attempt nak kenakan aku macam... er... orang tu~ huhu~

szakif said...

anubis...

aku rase tak kuar dengan ko lagi la. haha!

mula2 ni je ko gelak tengok aku melatah. kang lama2 ko bosan kot. huhu~ :P

Anubis said...

Aku tak penah bosan tgk ko melatah. 10 different situations 10 melatah.

szakif said...

anubis...

=))

Mieroal Amieroal Ramly said...

AHAHA..AKU KUAT JUGAK MELATAHH..TAK TAHU LA ASAL..TP..AKU

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...