Sunday, November 23, 2008

Sayang


Sayang jangan melawan ye, nanti Sayang sakit.

Sayang melawan ye!

Owh, Sayang ada skill! Ni yang buat Abang tercabar ni!

Rilek Sayang rilek. Jangan ke mana-mana. Nak lari ke mana tuh! Ekekeke~

Ha… Macam tu la. Duduk diam-diam. Senang Abang nak buat kerja Abang.

Ok. Dah masuk dah.

Terima kasih Sayang.


Talking to the rats sometimes is relieving. You can imagine you have to inject intraperitoneally as many as 40 rats in every session of the experiment. It's very tiring.

And yes, I do call them “Sayang”.

This 0:50 video might be helpful for you to understand more about what I am doing:

40 comments:

KNOWLEE said...

Ok, 2 cerita dlm 1 masa.
Haha~

Szakif said...

knowlee..

satu je la~ :P

© Liyana.Sara.Salleh said...

korang dak Biomed kena buat kerja2 macam ni...
oh no...
sib baik aku hidup 2 1/2 tahun kat UIA ni dikelilingi dengan nombor...
ada baki lagi 3 1/2 tahun lagi...

ehem...
sayang memang ada skill...
Abang jangan tercabar...
nanti sayang gigit tangan abang tu...
baru tau...
huahua~

Szakif said...

liyana...

pasal tu kita ade tempat masing2 di dunia ni :D

ala.. kalo skill abang betol, takkan sayang nak gigit kan~ :D

Kema Azeman said...

ok. i still hv probs bl nak pgg tikus yg bergerak-gerak. Aku bley handle kl tikus2 sekalian suda di-chloroform-kan. Tak tahan r biler dier gerak2..kl salah pgg nanti dier pusing2 ekor buat gaya helicopter pastu terberak-berak, takpon terkencing-kencing. haihh! mayb....sbb aku tak pggl die syg kot~~~ HAHAHAHA

iamshazlan said...

Hmmm..zaki, tikus makmal kau ni bleh dgr ckp kau ke..bila dipanggil "Sayang..sayang" ni..hehe.. Aku curiousla.. ;)

As said...

susah ke senang nak agak2 peritoneal cavity ea..?

practice makes better?

inject mice better daripada kena inject human...adei..

i dun mind to be injected by the doctors/nurses, but it's quite hard to inject human in the working field later :D

inject patung reti ah ;P

indeed, we have our own parts in this world.. :)

Szakif said...

kema..

ko sangat betol. apa yang ko experience aku rasa adalah basic kepada sesiapa yang first time handle tikus2 :)

tapi bila dah hari2 ngadap tikus, it's not anymore a matter for you, but instead you'll take it as a responsibility (yes.. that's common thing actually)

come let's play with the rats each and everyday. may be you'll call them sayang pulak pasni? :D

Szakif said...

shazlan...

it's actually more to motivate myself rathen to talk to the rats and let them understand, which definitely would not happen :)

Szakif said...

as...

pasal tu la seawal2nya Allah jadikan haiwan2 dan tumbuh2an terlebih dahulu sebelum menghantar manusia menginap di bumi. dan manusia pula dikurniakan aqal, yang tidak diberikan kepada haiwan2, so that manusia boleh menggunakan dan mendekatkan diri kepada Pencipta yang Maha Agung.

dengan aqal, manusia boleh menggunakan haiwan2 dan tumbuh2an untuk melakukan kajian dan seterusnya hasil kajian digunakan untuk kebaikan manusia yang lainnya.

bayangkan takde haiwan. sanggupkah nak buat ujikaji klinikal sesama manusia? :)

Anubis said...
This comment has been removed by the author.
© Liyana.Sara.Salleh said...

ayat2 ko tu sedikit sebanyak ada connection dengan entry ko pada 21.11 (from my perspective)...
yes ur rite bro...
kita semua ada tempat kat dunia ni...

tapi sayang tak suka la...
baik sayang lari je...
abang larat ke nak kejar sayang???
hahaha~

Szakif said...

liyana...

yeah you're right actually :)

ala.. abang kan kuat kejar. abang boleh kejar sayang. sayang lari la~ nanti abang kejar ok~

© Liyana.Sara.Salleh said...

ye lah...
taula abang tu kaki panjang...
langkah pun besar...

macam ni lah...
kita compromise...
kalau abang buat kasar...
sayang report kat WWW dengan WHO...
boleh??? :D

Szakif said...

anubis... *komen balas tadi sangat offensive. kena delete :P

apa yang ko fikir ni danial~ :P

Szakif said...

liyana..

settle. dengan itu abang terikat dengan kata-kata sayang la. in fact, memang abang jaga etika pun. kekadang abang rasa abang tak sanggup nak mengadap muka sayang yang comel bila abang nak inject, tapi nak tak nak abang kena buat jugak. paling tak tahan, nanti abang kena buat force feeding. abang dah buat trial kat kawan2 sayang, dan abg tidak berjaya la sayang. abang tak suka memaksa sayang makan apa yang sayang tak suka makan~ wuuu~

Master J said...

ish...blog ni ada unsur2 lucah..aku nk condemn blog ni dlm blog aku!

Szakif said...

master j...

if you think it's so, it is so la :D

Jepah said...

zaki... kot ye pun ko pernah kecewa ngan pompuan... jgn la smpai dgn tikus kot... =p

Szakif said...

jepah...

eh. mane ko tahu!!! :P

Knowlee said...

Alorrr...
Berdebar-debar dada tikus tuh.
Namun ia tetap maintain dicucuk dgn penuh bergaya.

Szakif said...

knowle..

tapi yang mencucuk lagi bergaya la kak~ :P

As said...

huyoo die reply...

tergamam jap

betul betul betul

jom we play our parts :D

intan.dayana said...

hukhuk..
aku da paham da zaki..
*wink*

Tuan Caracol said...

ehem, guna tikus nih, dah lepas Animal Ethic Committee ker???

Szakif said...

as....

:D

jom!

Szakif said...

intan..

FYI, most of the time aku sengaja tak describe everything dalam entry. :D
*wink*

Szakif said...

pojan....

sapa tak tau~

da muslim said...

Just a little bit of mice knowledge for those interested in doing a fyp with them-

The sound of a mouse biting your hand(from experience) is a "crunch"-like biting into a chocolate "crunch"-only the mouse is biting into your hand-which trust me is not a kit kat crunch!

Szakif said...

da muslim..

thanks for the sharing :)

but however then, as for now, i've never been bitten by any rats that i'm dealing with. i believe with proper technique and not to mention faithful love towards handling them would avoid such incident to occur.

As said...

eh betul ke eh gigi mice akan grow and grow and grow that's why mice suke gigit merata bg pendek kan gigi :D

fathiyyah said...

salam ziarah..dtg sini,buka2 aje,tgk template blog kite sama..kecilnyaaa dunia..

sy dtg dr Cairo..

Szakif said...

as...

gigi tikus memang dijadikan Allah sentiasa bertumbuh, unlike gigi manusia yang ada hadnya dan apabila dah patah, that's the end of it. :)

apa yang aku faham, gigi tikus akan terus bertumbuh pasal dia kena sentiasa tajamkan giginya untuk proses penghadaman makanan, but then pasal gigi tu selalu tumbuh dan tidak boleh disekat, mekanisme untuk tikus tu tak menjadi jongang ialah dengan sentiasa menggigit2, so that gigi sentiasa tajam dan tidak melampau2 panjang :)

Szakif said...

fatiyyah...

selamat datang! komen balas sudah dihantar melalui blog saudari. :)

boleh berkenalan lebih lagi?

As said...

wahaha
comel sungguh deskripsi ituh!

ILA said...

ARHHHHHHH!!!


nak pengsan...apa yg kau buat dgn 'sayang ' tu...uiiii..

WaBI said...

hehe..
comel one-way conversation ^^

Szakif said...

as...

yang berkata-kata lebih comel la!

Szakif said...

ila...

nanti saya gi rumah akak bawa tikus makmal tu eh.. sedia!

Szakif said...

wabi...

the talker is even cuter :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...