Thursday, May 29, 2008

Blood Donation II


I didn’t know that I actually shared some same points with a poster that is pasted on the wall in the blood donation room. The poster is published by Pusat Darah Negara and the points are all about excuses that people may have for them to avoid from donating their blood. However, I want to stress here; you must donate your blood voluntarily. No force.

I don’t have any blood to spare.
We check your hemoglobin level to ensure that you have enough blood before we allow you to donate.
Duh...

I am too weak!
If you are healthy enough to be walking around now you can’t be too weak to donate. In any case the amount taken is replaced in a few hours time and so there is no reason for anybody to feel weak.
You are weak in what sense people? Fight the satan that weakens your strength.


I am scared to give blood.
Who isn’t the first time but don’t you ever want to overcome this fear?
Be strong people!

Since no one in my family has ever used blood, why should I give?
Consider yourself lucky but now are you sure that no body in your family will ever need blood? The need for blood can arise at any time. If you help somebody now, others will rally around to help you when necessary.
You want to see someone in your family dies due to anemia, only then you’ll give?

I have already given blood once before.
Very good, but many people donate as many as four times a year. If everybody gives twice a year, we can meet our requirements.
If you had it once, why not for the second time and next and next?

I am too busy.
Everybody is but then if thousands of people can spare half an hour of their time to help another you too can surely spare the time.
Cliché excuse. We have time for unbeneficial things but have no time for charity. Don’t you agree?

I am too thin.
Maybe but if your weight over 45kg you can give.
Ehem... er... who’s here 45kg in weight or below?

I have heard that blood donation can make me fat.
Come on, surely you can’t seriously believe such a tale. There is no medical evidence to suggest this.
Then it’s good for those who claim they are thin! …if they believe this statement la.

You won’t want my blood because of the illness that I had.
You may be right but have you checked that this is really the case?
Are you really sick that you tend to say such excuse? Or you really want to be sick to be transfused with blood? Ho... that’s harsh :p

Other people must be giving, so why me?
True, now more and more donors are needed each year. So every donor counts.
Argh!!! I can’t accept this question la.

My blood isn’t the right type.
You aren’t exclusive in this and all types are the right types.
Don’t say this unwise statement people, please…

22 comments:

Anwar Yassin said...

betul la. ramai yang ad excuse bile time nak kena donate ni. kadang2 tu tgk darah je terus pitam. payah jugak tu.

Darah tambahan sgt diperlukan bagi mereka yang kekurangan akibat kemalangan dll. darah O pilihan utama, sebab dia boleh masuk dgn mane2 darah.

I think I know who's the 45 kh weight.hehe.

szakif said...

anuar..

wahaha~ siapakah yang bermain di fikiranmu apabila berkata tentang berat badan? lalala~ yang pasti, dengarnye ko makin tembam? benarkah? tak sabar nak tengok perkembangan ko. hu~

selain kes kemalangan, kes2 lain seperti thalassemia nak tak nak memerlukan bekalan darah yang constant. that's why bekalan darah sentiasa memerlukan pendermaan darah drpd semua orang yang layak.

::AMIN:: said...

ak tkt la nk derma darah.cmne nk beranikan diri ek?

szakif said...

amin..

cuba ko fikirkan dan sematkan dalam hati bila nak derma darah tu, kate dalam hati "aku nak derma, aku nak buat kebajikan. aku dikurniakan kesihatan oleh Allah jadi aku mahu berbakti kepada orang2 yang mungkin memerlukan darah aku"

kiranya think positive la.. takde side effect yang adverse bila kite derma darah ni. rileks.. kena kawal rase takut dan gementar tu..

amin boleh!

Master J said...

Type O most needed eh??hehe then I guess I should be generous with my O blood =p

Lgpun if it makes me fat..i should do it 5 times a year instead of 4!! =p

and i am NOT under 45kg okayyyyy....im more than 10kg over that threshold =p

HaTiFi said...

dermalah darah.... dermalah darah... master j, darah O ni yg paling pemurah antara semua penderma.. sbb darah O nih semua org boley pakai, xkisahla penerima tu darah A ka B ka AB ka O ka... smua bole pakai.. er... darah O ni paling kritikal?? Ntah, yela kot..

Hg ni Zaki, derma darah pn sempat posing... Sapala yg amik gambaq hg tu?? Ambo nk tahu nih..

Kpd Amin, ala, derma darah tu cam kena gigit semut jer.. igt x lg masa sunat dulu?? ha.. xdala sakit mana pun.. Kot ada pening2 skitla lepas derma.. itupn x semua org...

yelah, aku setuju dgn Zaki.. paling tidak, dermala darah dh kalo nk derma mende lain x mampu, cthnya harta..

tak gay said...

*aku paling benci kalau nampak budak2 pompuan kat UIA yang balik drpd bersenam tapi pakai baju putih. you know, diorang berpeluh, then nampak la apa yang diorang pakai kat dalam. sila ambil perhatian, itu pakai tudung ok~ kalau tak pakai tudung lagi la hazab~

Kau gay ke. Aku lelaki biasa je tenguk perempuan wet t shirt atau kurung.

Just sebab kau lelaki gay kau fikir lelaki lain pun tak suka. Kalau kau cuba rogol mana perempuan penjara 20 tahun dan sebatan menunggu lelaki penakut macam kau.

Selagi ada lelaki macam aku... perempuan boleh pakai apa dia suka... ko tak suka tutup mata.

szakif said...

tak gay..

astaghfirullah... isy isy isy... tak payah la aku nak buat statement ape2 berkenaan soalan dan tuduhan melulu ko tu. but that's not the point. aku benci perempuan yang sebegitu pasal diorang tak mencerminkan etika attire pelajar UIA yang sepatutnya, dalam kes ni ketika bersenam.

tak kesah la, lelaki ke perempuan ke, seharusnya benci dengan sikap ni (baca: attitude) pasal jika ade lelaki yang terangsang dengan apa yang diorang nampak, itu boleh membawa kepada maksiat dan kes2 yang lebih dahsyat. bukankah perempuan2 yang seperti itu telah membuka kepada satu gerbang yang boleh mndatangkan keburukan kepada diri nya sendiri, dan juga kepada lelaki yang teransang? yang tidak teransang pula, kerana dia terus menundukkan pandangannya drpd apa yang boleh merangsang dirinya untuk melakukan maksiat.

tolong ye takgay, jangan terlalu mudah menuduh. kalau lelaki yang benar2 beriman dan sedar keburukan mendedahkan aurat, dia akan benci perempuan yang berpakaian tetapi sebenarnya bogel.

yang lelaki pula, perlu belajar untuk mengawal nafsu. cara yang paling mudah ialah dengan membenci dan mengelakkan daripada terlibat dengan apa shj yang boleh merangsang nafsunye.

*oleh sebab tuduhan yang dibuat terlalu berat, aku perlu menjawab walopun sebenarnye tiada kaitan dengan entry langsung. aku "salute" dengan takgay sebab sanggup copy statement aku drpd blog lain pastu menuduh aku gay pastu cuba menegakkan benang yang basah.

szakif said...

master j..

hehe.. terasa ke pasal soal berat badan? tak mention name sape2 pun.. huhu~ owh.. berat ko 55kg la ek? bagus2.. cukup syarat untuk derma darah, malah lebih2 lagi diperlukan sebab darah ko type O.

sebenarnye boleh je nak derma darah lebih daripada 4 kali setahun, tetapi perlu ada syarat2 yang tertentu.

master J boleh!

NMZ said...

"Selagi ada lelaki macam aku... perempuan boleh pakai apa dia suka... ko tak suka tutup mata."

erk..macam sia2 je cakap pape pun, tapi zaki, nice reply!

Hmm..kalau takde Tuhan yang tetapkan rules tuh, takdelah die yang kuarkan statement di atas. Huhu, kalaula die sedar sape yang ciptakan dia, beranikah dia berjalan di atas muka bumi ciptaanNya.

:D

wallahu'alam

szakif said...

hatifi...

TQ pasal berkongsi pendapat dengan aku..

ko da derma bape kali tifi? wah.. semangat betol ko kan..

betol2... derma darah tak saket sangat la. bayangkan macma mase sunat dulu (bagi lelaki), itu lebih sakit sebenarnye. hu~

FYI tifi, aku mmg sentiasa bawa kamera aku, so aku minta tolong member praktikal aku amikkan gambar aku la mase aku tengah menderma tu. hu~ basic sajor...

Master J said...

Tak Gay left his mark on my blog too. Not in the correct post either I might add.

He's as mysterious as pengkritik blog..wateva happened 2 him anyway?

slackerz said...

tak gay...
pendapat sylah..sesia je ckp mcm tu.

::agree wif szakif.

szakif said...

master j and slackerz..

aku rase, baik kita tak payah panjang2kan berbincang pasal dia. mari kita berdoa semoga dia akan diberi petunjuk drpd Allah.. amin...

hatifi said...

iskh, cmna ada kenyataan takgay dlm entri yg salah??

brp kali aku derma darah?? Entahlah, x kira pun... buku derma tu pn ntah ke mna merajuknya.. nk kena ceq dlm MyKad la nmpk gayanya..

szakif said...

hatifi..

waH! mesti da banyak kali ko derma sampai tak ingat bape kali da derma darah. tahniah!

tapi tarik balik tahniah tu pasal ko lupe kat ne ko letak buku derma darah. boleh? :p

hatifi said...

haha, lantaq ah buku tuh.. boley minta dgn akak PDN masa dtg UIA nnt.. nk2 akak 2 cun >:P

szakif said...

kalau akak2 tu tak cun2, camne? :->

tapi kan hatifi, ko boleh je pergi ke mane2 hospital kerajaan terdekat bila2 ko da layak kembali untuk menderma sebab nak tunggu mane2 socitey buat program derma darah kat UIA kerap mane sangat la kan...

Anonymous said...

aku nak buat pengakuan..lol!

sebelum ni aku dah lebih kurang 4-5 kali derma darah.

tapi niat aku keji gila--sebab nak makan free pastu dapat wad free(kan ada tulis kat blakang buku darah tu).

lepas tu tetiba aku terpikir nak stop dah derma.entah la.aku rasa ada sesuatu yg disembunyikan hospital di seluruh dunia ni.

aku rasa apa2 kita buat mesti ada efek kan.either baik atau buruk.

so aku tak pikir derma darah ni ada baiknya kat aku(physically) dari dapat selamatkan org lain.

aku rasa long term mesti ada bad efeknya.cthnya ko ttiba gemuk ke, kurang darah ke, badan terlebih proses darah ke.

aku main cakap je sbb medik bukan bidang aku...lolz.

what du u think??

ps: 1st time aku tgk blog ko lps ko komen kat blog orang lain.best la ko nye pendapat!

szakif said...

anonymous..

hm.. kali pertama dengar kes macam ni. orang yang considerably da banyak kali derma kali tetibe terfikir the alleged bad effect of donating blood. but first i'd like to congratulate you la pasal berani menderma darah da sampai 4-5 kali dah. bagus!

tetapi aku sendiri tak pasti apa sebenarnye yang membuatkan ko tetibe terfikir that way. but i'd say tak perlu la nak berspektif negatif kepada perkara-perkara amal dan kebajikan ni. sebabnya apabila kita menderma darah in the right channel, with professional care that you may get from the government hospital when you donate your blood, insya Allah nothing bad would be happening onto you.

jika soal physical bad effect yang disenaraikan tu, setakat ni tiada bukti saintifik yang menyesahkan risiko2 tersebut melainkan khabar angin semata-mata, sepanjang pengetahuan aku la. tapi ni aku ade satu tips yang aku ak syorkan; biasenye selepas menderma darah ni jururawat akan bekalkan pil. ade pil yang untuk meningkatkan kandungan zat besi dalam badan, dan ade pil yang tujuannye untuk meningkatkan selera. jadi, boleh ambil pil yang pertama dan abaikan pil yang kedua. mungkin teroverdose dengan pil yang kedua, tu yang jadi gemuk tu pasal selera meningkat selepas menderma darah.

berbalik kepada tujuan asal kita menderma darah; nama pun menderma. kita melakukan kebajikan, charity. bukan kah itu mulia? di sinilah datangnya the term "faith" i.e. keyakinan i.e. kepercayaan plays its role. it's important to believe that apa sahaja amal yang baik itu insya Allah akan dibalas dengan kebaikan juga.

Anonymous said...

thx 4 ur comment.aku rsa kalo ada bad effects, x de la sampai mati kan? baru aku sedar, aku rela mati derma darah dari mati merempit.

apa2 pun yg penting niat kita ikhlas kan? baik aku ikhlaskan hati lepas ni.once again, thx bro!

szakif said...

anonymous..

it's a relief to hear that positive reply from you. itulah semangat yang kita nak dengar..

you're welcome and keep on donating blood and other things you may donate ya? :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...