Monday, May 19, 2008

Photography


Hobby
. That’s the word I expected a winner to mention it in previous contest but obviously none of the contestants was successful in guessing the word behind the picture. However, I’d like to congratulate Hawa because she’s given the best caption and she was almost to reach to the real deal in this entry. For the win, Hawa will get a treat in Secret Recipe worth... well, let that kept between the two of us. Huhu...

Yes. I love photography. For some unexplainable reasons, I love this activity that I’ve adopted as my hobby. I found a lot of satisfaction when I capture scenic and abstract pictures.

Sometimes I just unconsciously click the button of the camera and there you go; a photo like a pro! But most of the times I deliberately take pictures, hoping it to look nice and beautiful with my effort.

I love to capture photos of the nature. I love to capture photos from unthinkable sites and sides. I don’t know. I just love it! When I look back to the pictures, I said to myself – Subhanallah...

I love to go to blogs, flickr and fotopages that feature picturesque and beautiful pictures. I went to my ex-add-math-teacher, Cikgu Amir Azmi’s blog to see his photography works. He has joined a group of professional photographers and from there he has learnt a lot about photography. Now I’m thinking of doing the same too. Maybe not now, because I know to buy the best camera may cost thousands! Anyone would like to share with me about photography? I really would like to explore more about this.

Relating this to my current career as biomedical science student, it reminds me when the first time I tried doing career test. I was in early Form 4 that time. After doing the test, the result showed my future career would be a photojournalist. It sounded interesting! May be I’ll be writing journals about biomedical science and research with full of pictures? Haha... Well, you know how boring it’ll be when going through pages of the journals? This is because they are generally compacted with millions of words! Black and white! We should change this! Let’s go colorful. Hehe...

Back to the topic, I am still learning and I want to learn more skills in photography. Now I have an 8 megapixels camera, bought by my abah for me. It’s time to do more picture capturing people. Smile and say cheese... No, I’m not taking your picture, but the nature’s smile.. :p

16 comments:

NMZ said...

tahniah~~
boleh geng!
SUme sama, macam baca cermin.. ;)

CUma if you know what's behind the image (bukan cite sebalik gambar, tapi how the image created, ape yang menentukan kualiti gambar..etc3) inshaAllah bertambah2 rasa kagum pada pencipta yang cipta otak manusia..

dan tak sangka i have to learn all this (even camne nak process gambar) in my current course..
kelakar tp the truth..

photography..great hobby, kepuasan!
(my hobby, but also my job~~)

teruskan menangkap~~!

wallahu'alam

arshana said...

Belila DSLR. Blh tngkp gmbr lg best. But expect to spend a bit more.

Lg satu, amekla photography as skill kat UIA tu. Tp tak pasti plak klu kat Kuantan ada ke tak. Masa Gombak ada & dl sy amek. Agak menarik tp yg ruginya kamera yg disediakan satu dua je, tak ckp tuk semua student amek feel.

anwar yassin said...

szakif....patutnya dah kena ada szakif.com "monolog dalaman : tak habis2 aku ni menghasut.heheh", yang akan meletakkan gambar2 menarik seorang yang mempunyai hobi tentang gambar. yes !

bak kate arshana tadi. belilah DSLR. ada yang kanon punya around 2k only. you got your allowance rite ? thehehe.

p/s : terlepas contest.huhuhu.

szakif said...

mak aih.. 2k ye.. baik aku gi kawen dulu, baru pikir pasal nak bli kamera tu.. huhu

Muhammad Zulhilmi said...

Aw, I missed it T_T

szakif said...

try next time ya zul :D

jaed said...

apabila seorang lelaki dan seorang perempuan berdua-duaan, yang ketiga itu syaitan..

ok ape kate ko bawak nabil(syaitan, the third) dan aku(the fourth) ke secret recipe?

:: !zyan :: said...

bgs tol jaed nih.

photography mmg best. Tp tahap kemalasan cik izyan yang malas membace nih...menjadikan saya tak pandai2 theory photo-shots nih..padehal byk je buku/info kat umah nih =(

teruskan minat anda tu ye....supaya kita lebey menghargai nature + mengenal Pencipta.

szakif said...

jaed.. ko berjaya buat aku ketawa bagai nak ghak! tahniah!

ehek2.. dah tu mane nak letak afiq plak? haha~ yang fourth tu aku rase bapak syaitan kot? muahahah~

Amir Azmi said...

Salam,

Terharu cikgu, cikgu nie kira beginner lagi. Ada banyak lagi yang cikgu kena belajar.

Apa pun, pasal awak dah sebut Photojournalist. Kombinasi biomedical dengan hobi awak tu, dah bagus dah.

Tak ramai orang tahu tentang biomedical. Cuma awak sahaja yang ada ilmu tu dan awak boleh sampaikan ilmu tu dengan tulisan dan lebih menarik lagi boleh buktikan dengan gambar yang menarik. Macam National Geographic! Zaki punya, versi Islam :)

InsyaAllah, cikgu sedia share ilmu yang sikit nie. Semoga Allah permudahkan segala urusan anda, Ameen.

p/s: Ada sorang ustaz bagitau, "Gambar yang cantik itu, Ilham dari Allah".

dammit said...

jaed dgn nabil jage ko zaki,aku enjoy mkn sorg2.hehe
aku pun suka photography,tapi tgkap gune hp je =)

dammit said...

jaed dgn nabil jage ko zaki,aku enjoy mkn sorg2.hehe
aku pun suka photography,tapi tgkap gune hp je =)

alif zai mim ra said...

slm bro...

i won?? ahaha..secret recipe lak tu..*blush* :D :D :D :D

xyah ajak jaed..jaed dh slalu g sane. :P ajak kema..hehe..

i dun like photography. but i LOVE photography. love it soo much..:D maybe u can open another blog about photography n we can share our photos in it. :P(menyokong agar szakif.com ditubuhkan. hehe)

FauzaN said...

cool template nih...
maner dapat, nak gak, mungkin bley jadi kick start untuk mula balik aktiviti blog...TQ

luppi said...

arkkk, terlepas plak competition ni!~ sibuk mencandat laa last week. huhu. wat la lagi lenkali. Aku pun nak merasa secret recipe free gak~ huhu. Oh btw, try to click on 'Hilmi Hassan' at the friends' blog section in my blog. That's our senior's fotopages. He's currently studying in Australia. He's quite a good photographer.

:: !zyan :: said...

yap..hilmi is good at photography too. Jenis yg suke berkepit dgn camera gak tu..mcm ayie. But I still admire ayie's works...huhuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...