Sunday, November 30, 2008

What Did I Do After Postponing My Project?




Yes, my Final Year Project has been postponed. Basically, the problem was due to the failure to induce the rats to become Type II diabetics. That means, I have to wait until February for the new rats and chemicals to come.

I still remember the conversation with the supervisor:
So what should we do with the induced rats? Kill them?
No, sacrifice them.
Ok, got it.

32 comments:

Tuan Caracol said...

yes, u have to sacrifice them. dah elok ko sakit kan diorang dengan diabetic, pastu nak suh dia suffer?

erm, Tuan ada idea, apa kata ko hantar tikus jumpa dr. suh rawat kencing manis tu. kalu teruk sangat, ko tanggung lah kos dialisis..

Szakif said...

pojan...

oit. ko leh bezakan tak antara diabetic dengan sakit buah pinggang? ape plak perlunya dialisis segala? huahua~

matila kena cipta mesin dialisis untuk tikus plak pasni~ :P

Tuan Caracol said...

aku menjangka kan tikus itu mengalami paras gula yang teruk dan ada protein sekali dalam darah.

itu sampai kene dialisis....

Szakif said...

pojan...

malangnya (bagi kami) cuma 3 ekor out of 80 rats je yang jadik diabetic.

sedih kan?

anyhow, yang 3 ekor tu baru je selamat dikorbankan sebentar tadi. :D

yang lain, dibenarkan "berbuka puasa". huahua~

Kelana said...

Salam Szakif,
Boleh tahu macam mana proses pengorbanan dilakukan?

Szakif said...

salam bro kelana..

dengan menggunakan chloroform :D

izzahismail said...

oh,la,i was wondering just now how u actually sacrifice the rat.

hehe.

david santos said...

Nice week for Malasian people!!!

Jepah said...

ish9x... kesian tikus tu... projek x jd, dia kene "sacrifice"... btw, gmbar ko tu... nmpak aurat la zaki... =p

Szakif said...

izzahismail...

there's an easy way to sacrifice them by using chloroform. just put some amount of it into a special container and then put the rats into it, and let them die peacefully (instead of letting them die slowly with disease).

but ya, i admit, that's to an extent, a lil bit cruel.

Szakif said...

david santos...

hey, welcome!

it IS nice to spend weekend with friends when you got nothing to do. haha!

Szakif said...

jepah...

dah habis cover dah tuh :P

David As said...

Nice week for Malasian people!!!

As said...

pelah david santos..minggu lpas said the same..

alah sedeynya..and lambat ah kena tggu Feb lak. Haiyak..

Szakif said...

davis as...

come here to malaysia and experience it by yourself! :D

Szakif said...

as...

ape nak buat, kita hanya mampu merancang.. semoga ada himah dan kelebihan di sebalik semua ini.. stay positive :)

ILA said...

Assalamulaikum di hujung minggu!!!
1) U want more rat!!???
Mehhh..kat P/Klang byak ni.Kat longkang2 besar.Malah mcm2 baka.err..tak leh kerrr??

2) Hari tu..marah cos akak nyakat si Miki.Dah ni apa kau buat kat tetikus makmal tu?? Dah peringkat ABUSE lorrr!!

3) Tak mo tunjuk gambar posisi blakang lagi okeyyy!!nanti agensi modelling tak mauuu ambikkk:P

ILA said...

Zaki again..
Pasai david Santos tu...dia reti ckap bahsa mesia okeyyy!!akak pernah jumpa blog dia.Is mean dia Duk Mesia @ org Mesia yg duk kau luar.

Just want share d info

WaBI said...

pity rats..:(

kenapa failure?

© Liyana.Sara.Salleh said...

3 ekor je yg pass???
apakah faktor utama yg menjurus kpd kegagalan FYP ni???
ni FYP kan...

tp cam kesian pulak kena 'bunuh' tikus2 tu...
kena tgu bln Feb...
hmmm, mcm lama la pulak... :D
moga tabah hadapi dugaan ni...
*cam skema je ayat ni* huhu~

KNOWLEE said...

Owh NO!!!
Setelah tikus-tikus itu dicucuk dgn pernuh bergaya, akhirnya mereka akan ditidurkan.
Kirim salam ciuman kepada mereka sebelum mereka ditidurkan.
Huuuu...sian tikuih...

NuR said...

pic yg last skali tu gmba ape ek?pasir ke?mcm gmba taik la...kikikiki..

moon said...

ooh, sgt geli berhadapan dengan tikus. tidak! haha

Szakif said...

kak ila...

1. tak nak. saya nak jenis sprague dawley jek. hu~

2. yang akak buat tu memang menyakat~ yang saye buat ni, bukan menyakat, tapi mengeksperimen. huhu~

3. yang belakang tu aset paling berharga ok~ huahua~

Szakif said...

kak ila...

erk? papepun, saya hargai setiap lawatan dan apatah lagi komen2 yang diberikan di sini tak kira daripada sesiapapun~ :D

Szakif said...

wabi...

as mentioned in the post, we failed to induce the rats to be diabetic. our bad~

Szakif said...

liyana...

adoi~ sorang lagi tanye.. huhu~

we failed to induce the rats to be diabetic. our bad~ :D

tu je :D kalo tak jadi diabetic camne nak proceed test kesan jus2 buah yang kitorang test :D

Szakif said...

knowlee...

saya yang ditugaskan untuk mengorbankan mereka. bohong kalo saya kata saya takde rasa simpati, tapi itulah. kena buat jugak.. :(

Szakif said...

nur...

itu gambar pasir yang basah. comel la gambar tu. huhu~ kreatif boleh juge....

Szakif said...

kak moon...

pasal tu kot akak amik CTS, bukan biomed.. huhu~

lama tak dengar cite akak? ape cer sekang?

© Liyana.Sara.Salleh said...

aku tgh tgu ko hbs reply semua komen2 ni... :P
sorry le, cek mana reti hal2 camni...
ok, next question...
brp ekor tikus perlu jd diabetic utk menandakan projek ni menjd???

Szakif said...

liyana...

patutnya, at least kena ade 6 x 8 = 48 ekor pasal kitorang perlukan 8 kumpulan treatment dan paling kurang 6 ekor yang jadi diabetic dalam setiap kumpulan. hm~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...