Sunday, July 02, 2006

Jumaat yang Mamai

Hari: Jumaat
Jam: 4.12 petang
Cuaca: Redup

ZZZZZZZzzzZZZZZZzzzzzzzZZZZZz

Assalamualaikum.... (nada lembut, suara besar)
Assalamualaikum....! (nada masih lembut, volume suara meningkat)
Assalamualaikum!!!! (dah macam lelaki, volume kuat tahap maximum)

Noq mane pulak yang masuk dalam mimpi aku ni... Wa'alaikumussalam~ Oh... Bukan mimpi, tapi realiti. Lalu kujengah ke luar rumah. Ada 2 orang sedang berdiri.

Dalam hatiku berbisik, mana emak ni. Kenapa tak sambut orang datang?

Kutujahkan muka ke tingkap, sambil menyambut salam kali kedua. Kupandang mereka berdua.

"Ye kak.. eh... Ye bang, nak ape ye?"

"Ayah ada kat rumah?"

"Tak, kerje"

"Emak?"

"Emak... em... kejap..." Kujeling tandas, lampu terbuka. Owh, mak mandi rupenye.

"Mak mandi la kak, er... bang"

"Lama lagi ke?"

"Suka hati mak aku la nak mandi lama ke tak!" "Kejap lagi habis la tu. Ada ape ye?"

"Kami datang ni untuk banci kesihatan"

"Owh, kesihatan... Masuklah"

Mereka masuk. Aku panggil mak di bilik mandi. Mak berbisik melalui pintu. "Diorang nak ape?"

"Banci kesihatan katanya"

"Hm~"

Aku berniat menyambung tidur tapi tak jadi memandangkan orang tu dah masuk. Entah sape-sape la.... Takut gak apa-apa terjadi. Aku masuk ke dalam bilik.

Mak bersiap dan keluar dari bilik [bilik mandi dan tidur bersambung] lantas melayan mereka berdua. Aku dengar perbualan mereka dari dalam bilik.

Antaranya; "Akak umur berapa ye?"

"46"

"Owh orang sini memang awet muda!"

Ye la tu! Pandai ko nak ambil hati mak aku.

"Akak ada masalah kesihatan?"

"Takde..." Padahal menipu.

"Ahli keluarga yang lain ada masalah kesihatan?"

"Semua takde... Semua sihat-sihat belaka"

"Boleh saya minta nombor telefon rumah ni?"

"03 318... 8... Berape Ki? Mak tak ingat la..." Mak macam tau-tau je aku tengah ngopeng.

Aku keluar dari bilik, terus duduk bersama emak. "0331879831"

"Adik ni masih belajar ke dah kerja?"

"Masih belajar, kat UIA, kos bioperubatan"

"Owh medik... Doktor la ni ye?"

"Aku kate BIOperubatan la bongok!" "Bukan la... bioperubatan. Bukan perubatan. Lain. Abang pulak dari mana?"

"Dari UTM, eh? hm~ ha betul la.. UTM... UTM..."

Senyap...

"Ok la macam tu Kak, semua sihat dalam rumah ni. Bagus. Saya beransur dulu la"

Diorang berambus je, aku tanya mak aku, kenapa bohong pasal takde yang sakit dalam rumah ni, walhal abah 3 minggu sekali pergi hemodialisis? Mak jawab, diorang tu nak jual barang! Bukan banci kesihatan!

Mane mak tahu?

Logo kat baju diorang tu, sama dengan Air Massager Belt yang mak beli. TITIK mak aku kata. Jadi aku juga TITIK.

Motif?
i) Diorang ganggu tidur aku yang nyenyak? Sampai aku mamai jadinya.
ii) Minta nombor telefon? Tapi bagus gak, pasal nombor telefon tu makin terserlah pembohongan diorang.
iii) Ragu-ragu sebut nama U? Perlu ke lupa nama U sendiri?
iv) Tak tanya pasal kesihatan nenek aku padahal nenek betul-betul depan mata diorang? Produk korang untuk orang muda je ke?
v) Hanya noq tu je yang bercakap? Sorang lagi bisu ke?
vi) Guna cara lama untuk membohong? Orang dah lali dengan taktik cam ni la.. Aku je yang tak dapat tangkap pasal masih mamai masa tu...


Aku search banci kesihatan, ni yang keluar. Layan je... Diorang tak pakai pun tag camni?! Hm~

53 comments:

DaRk AnGeL said...

[rampas medal dari nad~*]

first~!

szakif said...

syifa...

[rampas medal dari nad~*]

first~!

motif tak tidur lagi?

[apa yang aku fikirkan...]
[tanya soalan yang same kat diri sendiri]

DaRk AnGeL said...

oh.. aku sebnrnyer nk ngomen kat post rambutan kau tadi sbb dah baca tapi tak sempat ngomen lmbg adik aku nk pakai komputer...
tapi dah alang2 kat post baru ni, aku buat2 tak nmpk lah pkck2 kat kerusi kedai mamak tgk bola serta rambutan kau tu.. hehehe...

so, kat post entry ni,satu jer aku nk ckp...

motif nk guna nama UTM kesygn ku??? UTM takde course perubatan lar~~!!!!!! motif? [motif diorg b****k sgt?] nama pun universiti kejuruteraan.. fakulti engineering yg berlmbak kat UTM, takde lgsg unsur2 perubatan di UTM..!!! tabik spring lar kat mak kau sbb dpt detect org2 mcm ni... [matilah kalau aku ada kat sebelah mak kau,akn keluar ayat~"tapi bang, kat UTM takde fekulti perubatan,apatah lagi fakulti bisnes pun takde.. betol ke bang ni dari UTM?" <--matilah laser~!]

DaRk AnGeL said...

motif kau pun tak tido lagi? aku konon2nya nk usha brazil [wit awe] tapi bagaikan malas sbb dah nantok~
[maka kan tggu berita sajor dari awe lmbg dia tgh usha match brazil wit france~jeling kamen]
hahaha.. kau pun pergi tido lar... kan dah nantok tuh... [beria2 lah status nantuk sgt nyer tuh~!]
nak badi countdown? muahahaha~*

|PrincesSs| said...

baru balik..maka amik balik medal lambang x aci

arewhere said...

huh...respect aa kat mak bro zaki...dpt detect awl2...ish mcm2lah org luar nih...kalau sy camtuh dah ckp "takde pape mslh, blh blk"...huhu..sering menghalau org camnih kat dpn rmh selagi diorg tak tunjuk license yg sah...(masa kat mesia dulu..)....

tp bro zaki ade bakat buat novel aa camnih...buat draft dulu..pastu nnt dibaca...sedap gak aaa ayt2 entrey kali nih siap ade cut lg tuh...hehe

|PrincesSs| said...

kekeekekek..
dia pondan ke..kesiannyehh..pastu menipu plak..double kesiannyehhh..

penjual barang rupanya..klu aku..mak aku mandi..aku x kasik masuk..tunggu mak da abis mandi baru boleh..lambang aku penakot..hahhaah

tp kesiannyer england..terus kesian pada sumer penyokong~

kamenr said...

hehe.. *wink* balas jeling dark angel..

mak ko sgt mantap zaki.. skali tgk je dah tau batch diorg pakai tu palsu.. hahaha.. pengalamnla katakan..

ejard said...

owhh..
nak dgr berita ke ok kak shifa?

MATILA BRAZIL KALAH....FRANCE MENANG 1-0..HENRY YG SKOR,ZIDANE PASSING BAIK PUNYE DPN GOL..MMG MENANG BERGAYA LA MLM NI...ALOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLO[gaya arab badwi melalak kegembiraan]

hi-5 kamen...hi-5 kak nad..

tapi...tapi...tapi...tapi...

motif kak shifa dpt 1st ngomenan?kata nantok nk titon mamo on9 mlm ni?
[matila da 3 blog ak tulis ayat yg seakan2 sm..]

worm said...

aha! pandai korang trace org tipu tak tipu ni..huhu~ intro macam nyah la..UTM byk nyah ke?

szakif..pi la tido! zzzzz

kamenr said...

hi-5 gak kat ijat.. hi-5 kak nad.. hahaha.. ahernye henry score jugak lam welkap kali nie.. seblom nie assist sajor melambak..dan offside(game lawan spain)

DaRk AnGeL said...

ok... maka...
nak hentak babab tampa ijat ulang2.. motif nk feeling pengulas welkap??? menyampahhhhhhhhhhhhhh....... buwekkkkkkkkkk...~!!!!
tu mesti akk tak turun sokong brazil main lmbg tak de dpt semngt akk yg boley di bawa angin lmbg nantok teramat...
hahaha... saje masuk sbb ingt nk tido tapi tak nantok lagi boley... [mati lah dah brp blog ayat seakan2 sama jugak.. mati lah ijat tak puas ati~!]
mengmbil kesempatan sebab semua org tgh welkap boley... hehehe...

DaRk AnGeL said...

huhuhu~*

lupa nk jampi brazil semlm mcm world cup yg sebelum ni...

huhuhu~***

motif org tu baru nk feeling bola??? dan2 jer baru nak pergi tgk bola walhal takde nyer nk tgk sblm2 nih.. pasuh tak psl2 feeling pengulas~!!! buwekkkkkkkk...

hazlyn said...

ngopeng tu apa?

Asya said...

Hai Hazlyn,
ngopeng tu maksudnya curi2 dgar.
Zaki,
Kat Kg.Labohan dagang pun selalu gak ada org dtang mcm tu.Kononnya mwakili jab Pendftaran utk bancian bilangan org kat umah. Last2 ada lucky draw pulak lpas tu..gerenti ler..dr unsur lain.Dia org pandai k kampg2, kononnya snang ler nak pengaruhi org.B'banding kal.kat Bndar susah c-kit nak tengok situasi mcm ni.

Ni..ha..nak habaq skali kat u all.paper ari ni menyatakan bapa Mawi baru mniggal puk 9.50pm mlm tadi.Al-fatihah..

ejard said...

xsalah pon kan?
wekkk;p

ejard said...

jap jap..

kurang2 xlyn tgk bola,main gak bola...
maka stil dlm golongan2 pecinta bola boley?

blwekkkkkk;p

|PrincesSs| said...

miahahah..

kaksyifa biar lah deqjad..motif mempermainkan pemain bola junior irbid..

pon membluweeeekkkkkkkkkkk kaksyifa yg x dapat menerima kekalahan dgn hati terbuka~

DaRk AnGeL said...

buwekkk.. buwekkk.. buwekkkk.. kat nad ijat~
hahaha.. dan2 masa brazil main lak tu baru dia nk lyn welkap~!! donna lar konon~**!!
buwekkkkk....

oh, al-fatihah pada pakcik Ani~*

ejard said...

matila sengaja tgk sbb dorg2 kata brazil vs france tu cambest...maka melayan sajor...

blwekkkkkk kat kak shifa.....

*al-fatihah*

arewhere said...

weh ape korg gaduh-gaduh nih..
hentak sorg-sorg satgi....sape kutuk Brazil nih...meh jumpa aku jap...kita kena 'jumpa' one by one....

Brazil ttp di hati walaupun dia dah dis qualified...ade ruang utk diperbetulkan..

kamenr said...

hahah.. trus nak menyokong ijat (wat julung kalinyeh..) go ijat go!!!!

szakif said...

Ya ALLAH... pasal brazil kalah je, sume blogger GUBU jadik parah~

|PrincesSs| said...

entah..
walhal masa konsert AF semalam..ada iklan sabun breeze..pastu ronaldinho cakap dalam BM..terus terkejut..ko tengok x iklan tu zaki..

hahaha aku tengok secara streaming kat sini
`

DaRk AnGeL said...

hehehe..
mati lah sini takde astro nk tgk iklan breeze ronaldinho ckp melayu~
hehehe..
kau kene terima zaki, brazil best.. dan betol awe.. ada ruang nk baiki brazil nih
mati lah org tu baru nk lyn welkap masa2 BRAZIL lawan.. tahniah..~! go ejard~! [matilah join kamen wat julung kalinyer sokong ijat]

|PrincesSs| said...

zaki.ko da packing barang ke? nak gi skolah balik?

hazlyn said...

sem baru bukak next week
malah bdk2 1st year sdg berhaluansiswa skrg ni
slamat kembali ke skolah pd sape2 yg masih skolah..

szakif said...

WAH!!! apakah berhaluan siswa itu? adakah minggu suai kenal? woho~
term baru belajar harini~

hazlyn said...

a'ah..kat um minggu suai kenal dipanggil minggu haluansiswa
ingatkan sume uni pakai term yg sama

szakif said...

owh kat UIA gune term taaruf week~ sangat islamik katanya~

DaRk AnGeL said...

hehehe..
UTM pakai pakai term minggu orientasi~ hahaha.. sgt asrama boley? kekeke..
tapi rasanyer guna jugak istilah haluansiswa tu~
[konfius sbb tak pernah join~!]
hehehe

szakif said...

motif ko tak join haluansiswa syifa? adakah ko skip prog penting ni?

arewhere said...

walhal sy orientasi dlm hidup baru sekali je kene..itupun kat Kuala Kubu...dah 4 kali pulak sy lari dari orientasi sbb takut gila kena buli or torture...

|PrincesSs| said...

hohohohoh..
kat sini ada tok dak melayu nye orientasi gak..panggeynyer minggu orientasi..hahaha..simple sajer

DaRk AnGeL said...

bukan tak join orientasi ms tahun 1 tuh tapi tak join mmbr2 orientasi kan bdk2 thn 1.. walhal mmbr semua maki aku tak join... hahahaha... padan kan mereka~ lmbg aku busy nk join organization haluansiswa masa itu ok..
hehehe
awe man of steel, patut tak takut lah ok~

szakif said...

owh awe la orangnye yang korang kate man of steel tapi injured tu? wahaha~ kantoi~

arewhere said...

walhal bermain ats padang rumput hijau disaluti krypton boleyy??tu yg sampai injured tuh....dah sembuh pula dlm masa bbrp saat sajor...

(mengaduh bila berjln ke dapur..aduh..)

|PrincesSs| said...

hahahah

permainan bola diirbid harus diban kerana membawa kelukaan kepada si pemain..contoh acap yg sakit ketika sujud..dan awe yg sakit ketika menuju ke dapor..

motif men bola? cam WWF?

szakif said...

apakah semua ini ok~ apakah rumput hijau disaluti krypton ok~

arewhere said...

benar kaknad...main bola sini cam peperangan..menang balik dgn kemuliaan sape kalah mmg mati kelukaan....

huhu~~~~zaki lawaklah..motif ikan emas???motif lupa???...

szakif said...

owh awe, memang tak tahu ok~ maybe aku tak bace ttg rumput krypton segala ni~ sila jelaskan dimana boleh kudapat penjelasan mengenai hal yang demikian~

arewhere said...

owh kesian pula...kak syifa', tak ajar bro zaki tgk citer smallville ker...hbs nak bergurau smallville segala cam tak sesuai...hehe...

szakif said...

la.. sila sedar aku bukan panatik smolbil.. huhu~ maka TITIK saje~

kamenr said...

owh main bola adalah permainan lelaki sejati contohnya ijat ok. maka sile gagah...

Karl Hiunzm said...

Hai, saya suka membaca blog untuk menambah ilmu dan maklumat. Setiap hari sekurang-kurangnya saya lawat 20 blog. Blog anda adalah antara yang paling menarik untuk hari ni. Keep up the good work!

Terlanjur saya di sini, tahukah anda apa yang BOLEH MENJADIKAN ANDA KAYA. Sistem Menjana Wang Secara Automatik. Pendaftaran Percuma. Peluang cara mudah buat wang di sini.

worm said...

szakif..skrang ramai tak kenal bioperubatan lagi la..huhu~

kesian kat kiter2 ni kan?

DaRk AnGeL said...

aku dah masuk.. tapi tak sempat baca.. n ngomen~! lmbg masih di lab..
maka akn masuk setelah aku pulang ke rumah la ok...
[tak sempat tgk per citer2 korg nih]

arewhere said...

wah..tgk tuh dah ade org luar yg dah berminat zaki jadik dier punya penulis novel...
amik2 nih...zaki mmg berbakat...

szakif said...

awe, jangan terpedaya~ itu spam saje~ itulah lambang aku tak letak spam filter kat sini, senang2 je diorang intrude kat sini~ agak2 menyemak je nanti, aku buang le... sori Karl Hiunzm i have to say this~

worm said...

szakif, tak baik ckp camtu kat Karl Hiunzm..bagusla kalo ada org suka blog ni, lagi ramai member kan? or szakif's bolg bleh jadi blog plg terkenal kat malaysia, mana tau Karl Hiunzm ada org2 kuat jugak..

[berterima kasih amalan kita]

szakif said...

maaf la kid, tapi itulah pandangan saye~ =)

DaRk AnGeL said...

hehehe..
err..kinda setuju dgn zaki?
yup...

Anonymous said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! »

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...