Wednesday, July 12, 2006

Awal Semester...

Minggu pertama persekolahan sudah pun bermula. Janggal bunyinya membahasakan ‘persekolahan’ kerana hakikatnya kaki ini bukan lagi menaung tubuh yang berhingus di hidung. Kaki ini telah hampir 21 tahun menjadi tonggak untuk aku berdiri, berjalan, berlari sehingga membawa aku ke sini, UIA.

Entah kenapa berat kurasakan untuk melangkah pulang UIA. Mungkin kerana sudah terbiasa dengan hidup di rumah yang disemai selama tempoh 3 bulan lepas. Mana tidak mahu, aku perlu meneruskan pengajian yang berbaki 3 tahun lagi ini dengan tabah sebelum melangkah setapak ke alam pekerjaan pula.

Sebelum itu, aku harus lebih tabah untuk berada di Kuantan pada sem depan apabila perpindahan ke sana telah ditetapkan pada bulan Novermber depan, menghabiskan sisa 5 semester lagi...

Seawal hari pendaftaran pada hari Ahad lepas, aku sudah berkonflik dengan pegawai pejabat mahallah, kerana tidak dapat tinggal sebilik dengan rakan-rakan odahku. Birokrasi nak mampus! Hanya Zubir yang dapat tinggal bersamaku kerana kami mendaftar bersama. Yang lagi dua orang tu, entah la... Nak umpat, diorang baca plak blog ni... =)) Di bilik baru, aku menerima kehadiran 2 orang senior dalam bilikku. So far, setakat hari Rabu ni, aku tak nampak sebarang keburukan pada mereka melainkan kami belum boleh ‘masuk’ lagi. Belum ngam kata orang.

Selesai memunggah barang dan shopping bersama Zubir, aku melangkah pulang ke rumah kerana masih ada urusan yang perlu diselesaikan – World Cup! Hehe... Memang telah kupasangkan niat mahu menonton perlawanan akhir ini walaupun hakikatnya aku bukanlah kaki bola yang sejati. Di UIA bukannya tiada siaran, tapi aku kurang selesa menonton bersama orang-orang yang suka memekak hingga tahap 1000 dB. Tengok kat rumah walaupun kurang meriah, tak mengapa. Asalkan aku dapat menonton TV sepuas-puasnya, sejelas-jelasnya dan sewenang-wenangnya. Malam itu TV itu adalah milik aku! Hehe~ Tahniah Italy kerana menang. Aku tidak memilih mana-mana pasukan kegemaran melain pengadil sahaja. =)height="30" width="40"

Bilikku~

Pandangan luar bilik yang tidak lagi scenic cam bilik lama.

Hari Isnin pula, aku melangkah pulang ke UIA kembali apabila matahari tegak di kepala. Aku mendapat sms daripada Safwan, kelas dah mula la bosol! Hehe~ Kira burn je la kelas anatomy tu.. Aku masih kat rumah ni Safwan! Mandi pun belom! =)

Lecturer Physiology merangkap Dean baru Kulliyyah of Science.

Dalam minggu pertama ini juga, sudah 2 meeting telah aku hadiri dan sekali kelas angklung. Seronok la main angklung! Dan beberapa meeting akan menyusul kemudian.

Angklung.

Salah satu meeting itu melibatkan perlantikan aku sebagai ketua kontinjen bagi Caring Club dalam Family Day Humanitarian Week yang akan berlangsung minggu depan. Tak pasti sempat atau tidak aku kumpul 50 orang untuk mewakili Caring Club. Acara-acaranya sangat menarik! Dan yang aku paling berminat untuk turut serta adalah Fear Factor! Berilah apa sahaja yang halal, insya 4JJl aku ngap je! Aktiviti fizikal? Tengok la... Sudah pasti akan aku muatkan blog ini dengan kisah Family Day tu... teruja betul nak melakukan aktiviti yang mencabar 'ketakutan' aku... haha~

Tunggguuuu.....

20 comments:

szakif said...

abaikan saje height="30" width="40"... hahahha~ malas nak edit dah~ masaku dah tak sebanyak dulu...

arewhere said...

owh ok..tapi apa kedudukan sy skrg nih dalam komenan nih..tak kisah je lar...

Selamat belajar balik..tu aa cuti lama sgt..tengok Jordan nih paling lama cuti pun sebulan jer....mmg ssh kalau dah cuti lama then nak sambung bljr terus cam esok pekse...

Owh ada Fear Factor...sape yg handle kelab tuh..omputeh atau org kita..kalau org kita dia bg mkn rempah2 je la cabaran dia....'telan dan kunyah bunga lawang..'...'minum air susu campur tempoyak'..apa-apa pun Selamat study...

worm said...

waaahhh ... hehe~ dah start skolah szakif hemsem - nick baru yeah, encik?

ok la..hensem pun hensem la.. janji cukup anggota, alhamdullillah~

waa~~tak aci la kalo blog sendiri pegang medal sendiri..aphal??

anyways.....kim salam kat senior mu, {eh, hensem gak tak?) hahaha~~~and kim salam kepada afiq kalo jumpa kat mana2 UIA, kim salam kat sumer lecturers mu jua..

ha, kalo tak dosa tau! haha~~

worm said...

szakif hensem, "4JJl" tu ape?

ohhh..caring club nyeee??waa, caring nyee diesss. kalo riema tau, sure bertambah sayang padamu..huhu~

hazlyn said...

insya 4JJl = insya allah

ejard said...

hahahha...
slmat pulang ke skola..

woooaaaaa...
1st day skola da monteng kls ek??
syabas2...
sllny 1st day die xamek attndance..[matila kat jordan ni tebiat monteng kls tu antr aktiviti wajip tetiap bulan...sila jgn tiru!!!]

fonso zone said...

ko nih 1st day dah ponteng..
cuba tgk aku..
ari ke 2, ke 14 n ke 18..barulah ponteng..
kita ambik nombor genaplah..
org kata, klu ponteng tym tu, xkantoi..
hahahahaha

Jeego said...

Hai, Di antara banyak blog yang saya lawati hari ini, blog anda antara yang hebat. Saya akan bookmark blog anda!

Saya ada website peluang perniagaan di rumah. Peluang peluang perniagaan di rumah di sini.

Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)

DaRk AnGeL said...

hehehe..
zaki ada main fear factor jugak ke?
nk join.. nk join.. tapi tak mau lah minum susu campur tempoyak lmbg aku baru jumpa doctor rawat perut aku yg sakit.. hahaha..
first day dah monteng? biasa lah tuh beb~!
hehehe..
dan lagi satu.. nape pemndgn luar tgkap kau mcm tak best? nmpk atap sajor~
muahahaha...
relak ah psl rumate baru kau tu.. lama2 ngam lah tu nnt~! tak sampai semggu duduk sekali.. eh jap2. korg duduk 4 org ker sebilik? ramainyer...

mimi said...

ni lecturer aku dulu nih!!! prof riduan... tensen ajer dia ajar.. mengcomplicated aper yang tak complicated.. ngan gamat stuff.. n compartment ke hapa bendealah nyer...

nasihat keji.. to score his paper.. takyah gi kelas dia.. dok bilik baca buku n notes dia for guiding!!! buat nota sdirik!! buat pandai sdirik!!!

mengumpat skit... dengar citer tak sekufu ngan dean kat UKM dulu.. tu yang blah.. ok gakk.. boley jd dean sdirik!!! dean UKM tuh ingat macam dia bagus sangat!! blah lar woii dean!!!!

saja carik pasal kat sini..
daaa...

kamenr said...

hahaha slamat kembali ke sekolah(irama lagu iklan)
motif ko pun ponteng first day?? mcm aku gak.muahahahahaha..

|PrincesSs| said...

apo niehh..
tetiba ada 30 width bla bla bla..
peh tu awal2 sem da monteng..
isk isk isk tadok motibasikah?

szakif said...

nak kena jawab satu2 cam dulu ke? huhu~ lain kali ok~ aku just jeling2 je komenan korang kat sini~ ade assignment ni~

szakif said...

awe...

owh ok..tapi apa kedudukan sy skrg nih dalam komenan nih..tak kisah je lar...
ko nombor dua la ok~ hha~

Selamat belajar balik..tu aa cuti lama sgt..tengok Jordan nih paling lama cuti pun sebulan jer....mmg ssh kalau dah cuti lama then nak sambung bljr terus cam esok pekse...
perlu ke ko menzipzass aku? :D

Owh ada Fear Factor...sape yg handle kelab tuh..omputeh atau org kita..kalau org kita dia bg mkn rempah2 je la cabaran dia....'telan dan kunyah bunga lawang..'...'minum air susu campur tempoyak'..apa-apa pun Selamat study...
caring club pada pandangan aku adalah 100% melayu... haha~ lagipun kitorang deal ngan anak2 yatim, so kalau foreginer jadi ahli, takut je diorang tak reti nak berbahasa melayu dengan anak2 yatim itu~ :D

[apa yang aku fikirkan...]
[bersedia menghadapi cabaran mental dalam fear factor]

szakif said...

kid...

waaahhh ... hehe~ dah start skolah szakif hemsem - nick baru yeah, encik?
dah mmg hensem, nak buat cam mane... :D

ok la..hensem pun hensem la.. janji cukup anggota, alhamdullillah~
alhamdulillah~

waa~~tak aci la kalo blog sendiri pegang medal sendiri..aphal??
wahahah~ tak boleh ke? nad boleh je~ lalala~

anyways.....kim salam kat senior mu, {eh, hensem gak tak?) hahaha~~~and kim salam kepada afiq kalo jumpa kat mana2 UIA, kim salam kat sumer lecturers mu jua..
aritu jumpe afiq tapi di sibuk bace novel ape ntah~ jadi tak tegur~ :D nak kem salam kat senior yang mane tu? owh... roomate tu ye? okok~

ha, kalo tak dosa tau! haha~~
insya 4JJl....

[apa yang aku fikirkan...]
[mamat tu minat mawi!]

szakif said...

kid...

szakif hensem, "4JJl" tu ape?
ALLAH kid~ ejaan arab dibuat dalam bentuk rumi~

ohhh..caring club nyeee??waa, caring nyee diesss. kalo riema tau, sure bertambah sayang padamu..huhu~
yo la tu~ ade aje kid ni~ tak abes2 ngan speku dia~

[apa yang aku fikirkan...]
[riema sihat? wakakak~]

szakif said...

ijad...

hahahha...
slmat pulang ke skola..

trimas~

woooaaaaa...
1st day skola da monteng kls ek??
syabas2...

heheh~ biase first day masih sibuk dengan jadual, add and drop course, so takde kelas~ tapi haritu lecturer anatomy tu rajin plak~

sllny 1st day die xamek attndance..[matila kat jordan ni tebiat monteng kls tu antr aktiviti wajip tetiap bulan...sila jgn tiru!!!]
aku tak tiru ok~ haha~

[apa yang aku fikirkan...]
[ponteng bila terdesak saje]

Anonymous said...

Great site lots of usefull infomation here.
»

Anonymous said...

I find some information here.

Anonymous said...

best regards, nice info
» » »

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...