Monday, July 17, 2006

2 Ceritera

Cerita I: Salah Orang

Pernah tak korang terserempak dengan orang yang korang kenal dan kemudian menyapanya seperti kawan biasa, but in the end korang dapat tahu bahawa dia bukanlah dia yang korang sangkakan? This sounds a bit confusing rite?

Camni ceritanya... Aku ni jenis orang, kalau aku kenal orang tu, harus la aku tegur. Kalau tak dapat berborak panjang, setakat menggunakan ATP di kawasan muscle pipi pun dah cukup (paham-paham je la). Itupun kalau aku perasan dan nampak orang tu. Kekadang mata kita memandang, tapi otak kita tak mentafsir. Tapi itu hal lain.

Berbalik kepada pokok cerita. Ada sorang mamat ni, aku nampak dia, mukanya sebijik macam junior aku. Oleh sebab aku nak cepat, aku just senyum dan mendongakkan sedikit kepala tanda menyapa jarak jauh. Esoknya, terserempak lagi, kali ni aku nak la berborak sikit sebanyak dengan dia. Maklum la... lama tak jumpa. Dia pun baru masuk UIA, freshies la katakan~

Ni bilik ko ke? Aku menegur ramah.

Ha’ah... Dia menjawab ringkas.

Sapa lagi tinggal dalam bilik ni? Dak SAMBEST lain ade?

~senyap, muka bingung~

Camne dengan monitor ko? Dia membuka topic baru.

Monitor? Aku plak yang bingung.

Ye... Camne dengan monitor ko? Kata haritu rosak...

Monitor? Rosak? Hallo! Jap jap... Ko ni bukan Taqi ke?

Eh, bukan! Ko plak, bukan Khairul ke?

Bukan! Nampaknya kita ni sama-sama dah salah orang ni! Haha~ tapi muka ko memang macam junior aku. Pasal tu aku tegur ko dulu.

Owh ye ke... Jadi ko ni bukan Khairul la? La hai... Anyway, aku Zul. Ko?

Zaki...

Senior ke?

Ntah la, tapi aku second year, biomedik.

Owh, aku baru register sem ni. Aku engine. Nampaknya ni sem last ko kat Gombak la kan? Dengarnya korang akan pindah ke Kuantan tak lama lagi... Camne? Suka ke ko pindah Kuantan?

Isy... Mana kau tahu ni? Berita ni dah tersebar luas ke? Anyway, suka tak suka, pindah je la. Walaupun fasiliti masih kurang, but in terms of lab, banyak la kelebihannya. Tak la kitorang menumpang kuliyah engine lagi. Ko ni memang bukan Taqi ke?

Bukan... Haha~ macam mana la boleh salah orang.

Tu la pasal, aku mati-mati ingat ko ni Taqi. Muka ko, badan ko, sebijik macam dia! Ok la, aku ada meeting ni. Assalamualaikum...

Aku blah dari situ dengan perasaan yang bercampur baur. Malu pasal aku salah orang, lucu pasal dia pun salah orang, dan gembira pasal dapat kenal sorang lagi manusia.


Cerita II: Caller Ringtone.

Sub Cerita I: Akak UM

Dalam kelas, Dr Shogar membiarkan suasana senyap sambil pelajar menyalin nota dari screen di depan. Tiba-tiba, henset ku bergetar. Aduh, time ni la ada orang call.

Sir, I got phone call. Can I answer it? Outside.

Yes, sure... Please...

Thank you.


Aku keluar dari kelas. Kedai buku UM yang call, bertanyakan hal tempahan buku yang aku buat semalam. Itu tak penting, tapi perbualan akhir tu menarik perhatian aku.

Akak nak dengar caller ringtone awak tu. Cepat betul awak angkat tadi. Tak puas akak dengar.

Owh ye ke... Best ke caller ringtone tu? Ramai dah kata camtu. Apa nak buat, suara popular. Lain kali miscall je la banyak kali. Saya tak kisah. Haha...


Kami tamatkan perbualan.

Sub Cerita II: Orang JPA

Hello... Aku menyapa sejurus menekan butang hijau.

Er... Hello... Eh? Eh? Tadi tu apa? Eh? Kenapa tiba-tiba awak angkat tanya pasal nasi lemak, roti canai? Keliru benar nada suara orang di sana.

Owh, itu caller ringtone la... Sapa ni ye? Aku bertanya.

Owh caller ringtone. Saya Kak Senah dari JPA. Hari tu ada isi boring mohon bla bla bla…

Sub Cerita III: Emak aku sendiri

Masa tu baru je letak caller ringtone ni dan itu adalah kali pertama mak mendengarnya. Mak yang kekeliruan, terus berborak dengan caller ringtone tu. Kah kah kah!!! Elok pulak caller ringtone tu cakap pasal nasi lemak dan roti canai. Memang kena la dengan bidang mak aku sebagai peniaga kedai makan.

...ko jangan main-main Ki!

Hello... Kenapa marah-marah ni mak?

Eh? Yang tadi tu ko ke sape? Ko jangan main-main! Mak penat ni cakap ulang-ulang!

Owh, tadi tu caller ringtone la...

La... Kenapa suaranya macam suara ko?

Kitorang kan kembar! Haha~

Ye la tu...

Sub Cerita V: Ramai di kalangan kenalan aku.

Masa mula-mula guna caller ringtone ni, ramai yang keliru dengan suara caller ringtone tu dengan suara aku. Bagi yang jenis suka main-main miscall, diorang bengang ‘macam mana aku boleh tahu diorang nak miscall’. Cepat betul ‘aku’ angkat! Kah kah kah!!!

Bait ayat dalam caller ringtone tu berbunyi:
Hmmm... Roti canai ke nasi lemak?!!! Apa awak ingat ni kedai mamak?!! Eh, saya tengah mengamuk ni! Ok ok... Ni Mawi AF3. Tunggu kejap ye?


Motif ramai yang kata suara aku macam suara Mawi? Nak rasa banga boleh?

Sapa-sapa yang beruntung, dapat la dengar caller ringtone aku yang satu ni. Sebab aku pasang 4 caller ringtone yang lain; Seroja (Mawi), Pupus (Mawi), Kian (Mawi) dan Lagu Tema Hotlink – Aktifkan Dirimu (Siti Nurhaliza).

Motif caller ringtone lagu Mawi je? Suka hati aku la, dah aku minat suara mamat tu! TITIK. Sape-sape tak suka suara Mawi, jangan call aku. TITIK. Lagu tema tu plak; free punya pasal, aku install jugak.

Abes la lepas ni ramai miscall aku. =)

17 comments:

Asya said...

Wah..i'm d 1st winner!!!
Hahahaha....Zaki kau citer pasal call ring tone pulak yea..

lantas nak hubungi awak pas nie..tapi jgn angkat..boley??

Asya said...

Wah..i'm d 1st winner!!!
Hahahaha....Zaki kau citer pasal call ring tone pulak yea..

lantas nak hubungi awak pas nie..tapi jgn angkat..boley??

Asya said...

Hem...2 kali dia keluar..is mean.i'm 2nd winner gak..

szakif said...

motif kak sya dua kali? ahahah~ tahniah la... maaf la kak sya~ saya dahtak leh nak luangkan mase cam dulu ngan kak sya lagi~ kesian kak sya~

|PrincesSs| said...

OK aku nak miscal jgn kau angkat sebab kredit aku tinggal skett...hahahaha

worm said...

hahahahaha~~
lawak la szakif! hahaha~~wah wah wah...promote diri nampak. riema sorg tak cukup gitu..

*mak nak bleh??*

Asya said...

Aha..Kid..d persilakan buat miss call juga dr New Zealand utk Zaki.Pastikan dgar k-empat2 call ring tone ciptaan zaki..tu.

Asya said...

Aha..Kid..d persilakan buat miss call juga dr New Zealand utk Zaki.Pastikan dgar k-empat2 call ring tone ciptaan zaki..tu.

Asya said...

alahai...2 kali juga dia keluar. X per lah..lpas ni malas nak gi c-ni lagi lmbang malu.Segala d antar kluar 2 kali.hem...

hazlyn said...

owh..akak kat pekan buku UM mmg peramah & mesra alam

DaRk AnGeL said...

alar kaksya~
tak kesah jer nk berapa kali pun hantar.. kami tak kesah.. per nak malu.. hehehe.. lmbg meriah sket ngomenan zaki ni...

waaaahhhh zaki.. promote caller ringtone lak.. niat nak misscall tapi dah mlm2 ni.. kang kau terjaga lak.. esok2 la... mati lah semua nk misscall2 kau... kekekeke..

tapi still, kau niee.... mcm mana lah boley salah org lg? terkekek aku baca kau sama je dgn budak tuh salah org.. boley lak cenggitu.. kahkahkahkah.. last time, aku jadik mangsa suraya kau.. [aaahhh.. tak rela~!] hahaha...

selebihnyer.. nnt aku nak dgr caller ringtone kau.. jgn angkat~!!!
errrr.. lepas nih, mcm mana kau nk kenal org betol2 call kau atau sekadar miscall kau? muahahaha...

anyway.. bagus lar kau sempat update.. tapi motif kau tak layan tag??? aku dah tag kau di awal2 ruang ngomenan aku yg tajuk aku kene tag tuh... dgn caplocknyer, aku tag semua org yg aa link dgn blog aku~! motif kau tak peka???? siler buat tag tuh~!!!

luppi said...

waddup dude! eh eh...assalamualaikum... isk isk...astaghfirullah...

dah lama tak menjengah blog ko ni...almaklum laa kurang kesempatan...

tapi tak sia-sia aku singgah jap baca entry ko yg latest ni... aku tergelak rasa cam nak bergolek-golek kat com lab ni... ahakzs!!

FauzaN said...

thanks belanja semalam...

|PrincesSs| said...

muahahha dah dengar..siap dengar suara zaki yg ori lagik..
suara zaki menyanyi blom lagik..
silala ko menyanyi plak nnt zaki

wénkt said...

zaki, sms wan kat +33629861008 dan kasi ur hp no.. wan nak call dgr ok?

Anonymous said...

Very pretty site! Keep working. thnx!
»

Anonymous said...

I find some information here.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...