Thursday, November 06, 2008

Mari Berdoa II


Welcome to the next stage!

I pray to Allah for the thieves to be punished not only in the hereafter but here in this temporary world. Gagaga...

I pray also for me to get the best result for Drug Abuse paper. Amin~

Related entry: Mari Berdoa

28 comments:

© Liyana.Sara.Salleh said...

nak kata apa lg...
hmmm...
depa ni mmg ketegaq tahap petala ke-8...
ulangan dr komen dlm n3 yg lepas...
what goes around comes around...
and all the best for tomorrow's paper...

KnowLee said...

Diorg mmg tak byr balik eh?
Apa lagi, buat la cam akak ckp dulu.
Haramkan aje, biar diorg jwb kat dlm kubur nnt.
Makan la benda haram, sampai kiamat pun, keturunan sumer berjangkit.
Nauzubillah.
Bukan akak ckp, ulama yg kata.

szakif said...

liyana..

amin..

TQ.. :D

szakif said...

knowlee..

semoga mereka diberi petunjuk sebelum bala menimpa~

ILA said...

Aminnnnnnnn~~~

szakif said...

kak ila...

akak mesti lagi banyak pengalaman orang tak bayar hutang kan~ :D

Amin~

ILA said...

Banyak pgalaman bagi pihak company je.....
Tapi yg paling akak tak bley trima..bila akak dah sound direct kat debtors tu..than they all mgadu yg bukan2 kat big bos akak..akak pulak yg kena sound dari bos.
huh..sabor jerrr

ohoo..kau exam ri ni ekkk..gd luck!!

szakif said...

kak ila~

TQ! :D

yey! dah habes exam sebenarnye :P

Far said...

caner eh ko jual roti ni ari tu?..ko letak kat satu tpt and letak coin box skali eh?..pastu expect org bayo?...hmm..kalo mcm tu..hmm..jgn expect org carik ko n bayo..hehehe..bisnes mcm tu mana2 org buat mmg x menjadi...:)..dulu aku kat kolej pun..ada jual nasik lemak..kdg2 aku bayo..kdg2 aku bayo..:P..hehehe..buat masa ni ko halalkan jer...:D...tp pasni, jgn jual lagi cara cani eh..:D

KiRaNa said...

yay! org tu dah abis exam!!

aik, nape org lain plak yg hepi nih?

huhu..

btw, congratz!
bittaufiq wannajah..

Jepah said...

zaki... balik rumah la ko... nyibuk je aku tgk ko kat cni... =p

szakif said...

far...

baik ko consider balik yang ko tak bayar tu. *aku rase ko tertinggal perkataan "tak" kan? takut je tauke nasi lemak tu tak halalkan. tahu tak apa yang paling layak untuk menghadamkan makanan haram dalam perut? api neraka!

apa sedar risiko yang aku amik dengan berniaga dengan cara ni. dan aku bersedia sebenarnye dengan kemungkinan duit short. mula2 letak dulu, bagus. niaga ok. sekali bila dah lama2, mungkin ade yang naik lemak, takmo bayar. kepada mereka2 tu, aku TAK HALALKAN APA YANG MEREKA ambil, atas apa jua alasan.

come on. grow up and be real muslim.

szakif said...

kirana...

yey! dah habes exam~

ko, all the best for next papers k~

do the best!

szakif said...

jepah...

mung! sssyyyyyyyyyyyoooossyyyyyyy!!!!

Far said...

aku pun byk buat bisnes gak..melabur.. kat member2 nak dekat beratus...aku x dapat untung apa2 pun...tp..xderla pulak aku doakan diaorg yg teruk2...dalam keadaan camni..nak membayar balik ni susah..kene la fikir..benda macam ni..bukan kita sorang je yg kenaa..cara ko cakap mcm laa ko sorg jer jd cani...

'be a real muslim?'.....jd muslim..kene lembut2..bukan doakan yg teruk2 dekat orang yer...mungkin u have to look at the bright side, mungkin ini sebagai petunjuk ko jgn buat bisnes mcm ni lagi...

sekali lagi...aku pun penah rugi jugak...sebab nak tolong member melabur duit sikit...tapi, aku rugi teruk..ehmmm...tapi takdela doakan sampai teruk...

ehhmm..so...probably I'm not a real muslim kot bg ko, thats y aku x pernah menyumpah diaorg yang aku dah melabur...

ok..sounds like ur the good guy...good luck then...

Far said...

aku pun byk buat bisnes gak..melabur.. kat member2 nak dekat beratus...aku x dapat untung apa2 pun...tp..xderla pulak aku doakan diaorg yg teruk2...dalam keadaan camni..nak membayar balik ni susah..kene la fikir..benda macam ni..bukan kita sorang je yg kenaa..cara ko cakap mcm laa ko sorg jer jd cani...

'be a real muslim?'.....jd muslim..kene lembut2..bukan doakan yg teruk2 dekat orang yer...mungkin u have to look at the bright side, mungkin ini sebagai petunjuk ko jgn buat bisnes mcm ni lagi...

sekali lagi...aku pun penah rugi jugak...sebab nak tolong member melabur duit sikit...tapi, aku rugi teruk..ehmmm...tapi takdela doakan sampai teruk...

ehhmm..so...probably I'm not a real muslim kot bg ko, thats y aku x pernah menyumpah diaorg yang aku dah melabur...

ok..sounds like ur the good guy...good luck then...

Far said...

oh ya...kene ingatla...untung rugi ni perkara biasa lah dalam bisnes...ambik risiko ni laa...nak buat caner...bende ni kita jugakk yg tersalah buat...nak mengharapkan orang jujur...mana nak jumpa dah sekarang...hmm..maybe you should do like what I did...halalkan jer...dari doa yang tak elok2...elok ker doakan yang tak elok2 ni sebenarnya?...I dunno...untuk org yg tertindas, mmgla patut berdoa...but, ko rasa ko tertindas sangat ker?...hmmm...

entahla..ur the 'real muslim'...you tell me...

Jepah said...

lalalala... da hbis exam tu... x reti2 nk balik???

Anubis said...

Well in bussiness there's always a turnover thru the capital and you should always have asssesment in your capital. Hmm....my suggestion is to have additional number of people in your daily routine in patrolling the buns or you can analyse which time in the day that u see shortage and u can ctrl at that particular time. The other way round is putting the buns at the nearest room so that if people pass by, it still can be controlled. Thief won't steal something that's insecure. Anyway, all the best in you bussiness and i see great strong lon-term benefits in this bussiness.

szakif said...

far...

ko melabur dengan aku jual roti, lain kaedahnya. sila bandingkan apple dengan apple. situasi kita berbeza ye di sini~

perlukah aku nyatakan bahawa aku sebenarnye berkorban banyak dengan meneruskan bisnes ni gak. aku takmo cakap banyak sangat pasal akan menyerlahkan ketidakikhlasan jika aku berbuat demikian. cukup2 la aku katakan bahawa aku berhak untuk berasa marah dengan situasi yang terjadi, dan aku golongkan diri aku dalam golongan yang teraniaya. :D

pasal ko rugi melabur tu, i am very sorry to hear that. marilah sama2 kita nilaikan balik cara kita berniaga/melabur. macam aku, aku ada lakukan penambahbaikan untuk mengelakkan terus kerugian. :D

ok. aku kurang gemar dengan ayat last tu. :)

szakif said...

far..

eh. same eh? huhu~

ke ko emphasize apa yang ko nak sampaikan?

szakif said...

far lagi :D

to tell the truth, aku tak terus curse orang membabi buta. ni sebenarnye dah stage keempat. aku tak ceritakan pasal stage yg pertama dalam blog aku ni. terus stage yang kedua. nampaknya maseh lagi berlaku.

sepatutnya, apa yang aku harapkan, ada kesedaran drpd orang2 yang melakukan kejahatan tu berasaskan notis2 yang aku tampal berhampiran dengan station aku jual roti tu. nampaknya maseh lagi berlaku. tapi aku maseh lagi meneruskan bisnes tu, kenapa? hehe.. ade la~ :D

aku rasa tertindas? ye? i memang rasa tertindas dengan sikap orang2 yang mencuri duit dan/atau roti considering i've put notices to warn for them not to do that. kejujuran, itu memang boleh dipersoalkan dan aku letakkan dan namakan itu sebagai risiko. dan aku menerima risiko dan akibat ini dengan hati yang terbuka, tapi curse tetap curse. :D

again, i dont like your conclusion. shouldnt be like that.

*eh far, obviously kite bercanggah pendapat but i hope this won't affect us aite?

szakif said...

jepah...

sebok la ko!

*macam dalam YM.

szakif said...

anubis..

thanks for the suggestions. those are among the ideas i'd like to implement but let see this last batch how it goes.

ko adalah pelanggan tetap aku! beli la selalu huhu~

Jepah said...

aku mmg suke nyibuk... mcm ko gak la,kan??? =p

szakif said...

jepah...

hey syooosy! :p

myadlan said...

dah lama tak mencuri makanan.. jom!

hehe.. kalo curi zaman kecik2 dulu camne ye ustaz zaki?

Szakif said...

myadlan..

sebelum kita baligh, segala dosa ditanggung oleh ibu bapa kite. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...