Friday, August 08, 2008

Academic is Number One


"Ko ni bagus. Banyak dak fourth year yang aku tanye, sume kate busy." Amin said

Eh? I thought I have been propagating that I am busy here and there? Well, I got a lot of works to do, but they are still within my range of capability of management. In other way of explaining it, I still can manage them and make things done la...

Let me list them all:

  • Full time IIUM student (of course)
  • Secretary of I-QUEST 2008 (in my no. 2 priority for the time being)
  • Secretary of SCIENCESS
  • Member of Research and Education (R&D) of WacKOS
  • Call for being MC for programmes (I am sick sucks at being MC but still people call me to be MC. Hm… Ni sume salah Master J. :p)
  • Some other small jobs that doesn’t need my urgent attention but need my actions.

But one thing for sure, blog must be updated. Hehe...

And another thing for sure, I will reject jobs and tasks that would disturb my academic matters. For example, if I got lab report to finish, anything that would cause me to delay the preparation and submission of it, I would say thanks but bye-bye, huhu... But still I’ll be considerable to entertain other things by finishing the academic matters as soon as I could. This is where time management is highly crucial.

Don’t talk about sleep with me. When I sleep, don’t ever attempt to disturb. Nak kena pelangkung? :p Like this morning, I woke up with 3 missed calls and 3 messages in my phone inbox (not so exaggerated right?). Once I replied them, more and more came through the SMS.

My biology clock is currently completely unorganized. But considering the benefits that I will get from the sacrifices, I don’t really mind.

Computer game? Movie? Ape tu?
Exercise? Gimnasium? Jogging? Ape semua tu?
Megamall? East Coast Mall? Ape mende alah tu?
Makan? Ha... itu aku tahu.

16 comments:

ILA said...

Alhamdulilah,,,,,masih ingat 'makan' lagi..hehehe:p
Apa yg Zaki lalui akan mjadi kenangan utk 5 tahun akan datang.
Mungkin Zaki akan kembali k tempat yg sama tetapi utk situasi/tujuan yg berbeza.

szakif said...

kak ila..

tu la pasal.. saye ni satu je. bila tension mula la cari makanan tak hengat. pastu makan pun tak hengat. pasal seboleh2nye saye takmo tension2. buat keje rileks2 je.. nanti kalo tension, makan banyak, pastu gemok balik..

sejarah telah mengajar saye. huhu~

terima kaseh atas nasehat akak tu. sangat inspiring.

Master J said...

blame me lah!!! =S

hehehe...'TER'emo sket td..hhehe..eh u tau x..i xjd MC pun..ada org still contact aku suh aku buat script 4 u tau!!tp time 2 aku kt temerloh dh..so xleh nk tlg ko =p

myadlan said...

wa.. sayang skali tatkala kene praktikal pd sem yang sangat bermakna ni.. fourth n final year plak..

hidup ku kini di alam hibernasi dr segala aktiviti..saje nk btau aku pun rajin sebok2 mcm ko jugak (yeke?)

tunggula kisah praktikal ku nnt..

szakif said...

master j...

ketara la khidmat ko menulis dalam bahasa inggeris sangat2 diperlukan. tu la.. sape soh pandai sangat bahase omputeh.. huahua~

tapi aku memang salute ah ko nye inggeris. bace je blog ko, da terbukti sume.. sekang satu je yang kurang - menulis dalam bahse melayu... huahua~ macam mane nak pegang jawatan aku tenure sciencess depan ni? hehe..

szakif said...

myadlan...

kaed memang buat praktikal mase fourth yr eh? ermm.. lain kuliyah lain modul kan~ fine.. :D

dalam kesibukan tu terpulang pada diri kite sendiri la nak atur camne. kat sini pengalaman betol2 mengajar.. kan?

dammit said...

Aku pun taktau semua tu. tapi yang makan tu, kenal sangat dah. haha

szakif said...

dammit...

tak tak.. mane boleh kongsi same2 dengan aku. sebok!

bab2 makan, memang bagi kat ko. bile ko nak belanje aku makan nih? nak kena pelangkung ke? *matila tetibe mengugut...

Far said...

...hidup zaki...

Jagatraya said...

busy rupanya..Tapi makan tak busy lak..hehe

szakif said...

far...

..amin... :D

szakif said...

jagatraya...

makan iut wajib ok~ huhu.. sejak dua menjak ni aku selalu sangat makan nasi. risau~ huhu~

nurilahi said...

dearest Zaki,

pastikan ur life well balanced ler...

riadah jangan skip...!

Barulah blood circulation smooth je.. :D

Nak makan lebey sket pun tak kesah ;P

take care

szakif said...

as..

jangankan mase sebok, time aku free pun susah aku nak gi riadhah.. huhu.. masa riadhah aku sangat la terhad, pasal diri sendiri yang tak nak g beriadhah. hu~

tapi ZAKI HARUS BERUBAH!!!

kan as? takkan nak biarkan lemak menggelebeh je kat pinggang kan? huhu~

nurilahi said...

BETUL!

szakif said...

as....

TERIMA KASEH! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...