Sunday, January 04, 2009

You Have to Fight When You're Not Healthy

Jangan layan sangat. Makin teruk sakit tu kang.
Psychology kena kuat, baru badan kau kuat beb!

Although I was not 100%-ly healthy yesterday, I didn't think much about it. Tidying up the room, sending a mate to the terminal, going out to Teluk Cempedak with this guy and this cute girl with her roomate, and then teaching the girls how to prepare roti pintal; those what I did yesterday. Not only that, at the night, I went out for dinner and met this guy and this guy with almost the same name there and we had a nice chat about everything, including about gadis Kedah. Huhu~

All in all, when you're slightly sick, don't think too much of it. You have body immune system cells that are activated when you're sick and let them do their work and for the rest of your body, especially your brain, keep it working like nothing happens.

Do not, once you feel like you're sick, you think it's time to go to bed and die. Unless the sickness is unbearable, then it's time to consult a doctor. And never feel shy to ask for favor from your friends, because that's what friends are there.

About the picture: Read the stories and more pictures in their blogs: Intan's blog, Nad's blog and Sulha's blog (new!).

46 comments:

intan.dayana said...

sian kO kan..
xsehat pOn maseh melayan karenah Org2 cam aku neh..
adesss~
pape pOn thanks sesangat mengaja kami td..
we really2 appreciate it..
nnt len kali aja buat mende laen plak ek...
ngeee~

sOo_ARe said...

chef zaki..
hehe..
aku memg sgt teruja ngan org yg pandai+rajen masak nih..

:: !zyan :: said...

ape kaitan entry ni dgn gambar ini?

© Liyana.Sara.Salleh said...

ntah katne aku pernah dengar ayat tu...
bila kita sakit jangan diikutkan sangat rasa sakit tu...
try to fight it sebab yang penting kita bermain di sini(pemikiran kita)...

aku mengakui kita physically memang sakit tapi bila minda kita tak fikir camtu...
at least kita berlawan dengan fikiran yang positif...
selain dari mengambil ubat untuk sembuh...

senang cite, kalau tak kuat semangat alamatnya makin sakit kita...
lagi 1 lawan untuk mengelakkan kita 'memanjakan' diri sendiri...
ko selalu cakap, bak kata liyana 'my 2 cents'... (^_^)

kak yan, bak kata Zaki kepada saya beberapa ketika dulu...
gambar ni cuma serampang 2 mata je...
kadang2 takde kaitan pun dengan entry yang dia letak... :D

As said...

erm my dear fren,
kamu tak sehat kah?

fuzzy said...

wah incik zaki xsehat..sy sgt sedey..sob3~
adekah sbb mgajar kami maen masak2 smlm?adekah..mestilah tidakkn..hehe..
pesananku adelah jgn tggal tido..stiap ari kite msti tido..yehah~!

Szakif said...

intan...

ala tak kesah tan~ dok bilik je pon bosan gak. baik kite bermualamah katanya~ :D

lain kali ko plak ajar aku masak k~ :D

Szakif said...

sulha...

owh terima kaseh~ aku plak teruja dengan orang2 comel ni, boleh? ahahaha~

Szakif said...

izyan...

ade kaitannya, tapi nak jelaskan panjang. dan kaitannya sangat jauh dan tak masuk akal bley~ hehe...

Szakif said...

liyana...

amboi~ banyaknya quote :P

betol tu. jangan emosy sangat bila saket. itu ujian je tuh. Dia nak uji sama ada kita gunakan antara 5 perkara yang Dia kurniakan dengan baik atau tak. bila yang antara 5 tu ditarik, adakah kita sedar nikmat sebenar di sebalik nya, atau kita just sia2kan je? :D

Szakif said...

as...

sedikit la semalam, tapi keluar2 tak hengat macam orang sehat! huhu~

Szakif said...

fuzzy...

aku tak sehat sebelum tu lagi, tapi aku buat rileks je. intan ajak ajar masak pun, aku on je. huhu~

tido itu wajib! huhu~

thanks!

intan.dayana said...

huwaaa~
sgt terharu dgn kamu..
baeklah~ len kali aku mengaja ko masak pulak..
tu pOn kne tunggu aku expert dlu la ek..
hikhik~

fuzzy said...

wah terharu..masak2 leh kuarkan peluh..lalu bdn kite menjadi sihat..
intan masak sardin sedap..taruk kentang..ngeh2~!
sekian~!

Jepah said...

hohoho... mmg kebetulan jumpe ko mlm tadi... ingatkan ko nk blanje...
huhuhu....

aik? nape tetibe ada "gadis kedah"?.. =p
sape tu?

Szakif said...

intan...

okeh. within this semester ko belajar la masak ape2, then bila dah mahir, within this sem gak, then ajar aku masak k~ huhu...

Szakif said...

fuzzy..

setuju! tu yang aku tak kesah jenjalan gi teluk cempedak, apstu kuar plak beli barang2 memasak, pastu malam plak kuar lagi makan, pasal semua kuar peluh (walopun tak menitis :P)..

seronok ah main masak2 dengan korang! huhu~

INTAN KENA BELANJA AKU SARDIN MASAK KENTANG. huhu~

*ok aku lom lunch lagi dan sekarang tengah terliur di library~

Szakif said...

jepah...

hohoho... aku tengah sengkek kot. kalo tengah loaded, sure aku belanja :)

*matila pasni kalo loan dah masuk aku buat diam2 jek. :P

ntah. aku pun tak tahu sape gadis kedah. ko la yang mulakan dulu~ :D

fuzzy said...

ko lapa?kitorg pon lapa..pas asar ni pun bkelah kat blk je mkn roti semalam cecah air neskape..wah sedapnyee~meh join!

intan.dayana said...

Ok zaki..insyaAllah within dis sem..kalO xsempat pOn sem dpn kO dtg la lawat aku ni ha..smbil blaja memasak ngan aku..hikhik~

nnt aku akan membelanja kO sardin yep.kO suke pedas2 kan..??sbb aku mmg ske wat pedas2 pOn..huhu~

by da way,rmai kOt ckp rOti pintal tuh sedap dan deOrg xsabar tunggu kitOrg jual..huhu~

Szakif said...

fuzzy..

wah! roti semalam tak habis lagi kah? huhu~ dia kalo dah sejuk sangat, jadi liat. liat tak korang makan pas sejuk?

cecah nescafe, itu over ok~ kalo tak ajak aku... huhu~

Szakif said...

intan...

i take that as a promise. yeyeye!! *macam budak2 bley~

wow blom pape dah de orang minta buat tau. takpe. nanti korang buat untuk jual2 tuh, buat leklok k~ senang je kan~ :) buat ramai2, nanti mesti seronok..

intan.dayana said...

hehe~ ko ingatkan aku eh nnt.jgn lmbt2 tau.takut aku lupe.aku ni byk makan semut.tu psal cpt lupe.kang xpsal2 ko xdpt merase.ye la.kO pon tinggal sem ni je kan..huhu~

roti kitorg masih sedap dan lembut walaupOn da sejuk..xliat pOn.hikhik~

fuzzy said...

aku rase xliat pun..makin sedap adela..makin diperam makin sedap..kalau liat msti da lame braces aku tcabut..klu tcabut aku saman ko..haha~

Admin said...

intan...

wah~ ni kiranya serius la nak buatkan untuk aku? waaaaaa~ terharunye~

aku rase ade gak kelebihan roti tu tak kembang. bila sejuk, dia tak liat. huhu~

aku rasa baik korang buat macam tu kot. pasal orang beli kan mestinya dah sejuk, so... tu la cadangannya.. :D

Admin said...

fuzzy...

ahaha.. ko memang tak kesah eh kalo orang sebut2 pasal braces ko? ade orang sensitip tau bila cakap pasal diorang pakai braces. takpe, aku yakin ko pakai braces untuk tujuan kebaikan kan~ so.. tu a~ hehe...

ni aku tau, malas nak log out admin IIUMBloggers.com.

_Szakif

intan.dayana said...

hahaha~
insyaAllah kalO rajin aku buat la sardin tuh untuk kO ye..
weh~yg aritu korang buat pOn xliat jugak la..Ok je.makin sedap kOt.nape kO kate liat ek..?

fuzzy said...

zaki..
betul2..dulu b4 aku pkai je aku snsitip..skang tdk lagi..menambahkn keyakinan aku ade la..hehe..pelan2kn..kalo ko wat jahat aku gigit je sbb gigi aku ade besi..hahahahh

KNOWLEE said...

Akak pun sakit jgk masa kat Kuantan dulu.
Tp masih gagahkan diri nak tunaikan hajat n janji.
=p

As said...

bila sakit kena kuat
:)

as suka buat kerja2 berat dan aktif bila sakit teruk, supaya lupakan rasa sakit.

tapi memang kalah ah nak g buat benda yang statik dan perlu fokus seperti study.

Szakif said...

intan...

aku suspek liat, pasal last time yang aku buat, yang kembang naik bagai nak rak tu, pas sejuk dia jadik agak liat. taktahu plak yang roti yang kurang naik, jadi sedap walopun dah sejuk. huhu~

aku bab2 roti ni, maseh baru lagi :)

Szakif said...

fuzzy....

takut nye... :P

Szakif said...

knowlee...

akak memang mantop la!

akak perasan tak saya macam tak berapa saya? hhuhu~

Szakif said...

as...

senang kata kalo nak lupakan sakit tu, buat aktiviti yang gunakan fizikal lebih drpd mental. setuju? :)

© Liyana.Sara.Salleh said...

owh, gadis kedah ye...
gadis kedah mana lah yang korang maksudkan ni??? :P
sesungguhnya ko memang kuat semangat la Zaki...
tapi kalau betul2 badan tak sihat, jangan dipaksa...
nanti risau pulak orang di sekeliling ko...

Szakif said...

liyana...

wuuu~ ade ke orang d sekeliling aku yang nak risaukan pasal aku? takde kot~ sape la ku ni kan~ wuuuu~

Knowlee said...

Zaki mcm tak berapa Zaki?
Tak perasan la pulak.

Szakif said...

knowlee...

hehe.. betol kak~ :D

© Liyana.Sara.Salleh said...

ye ke takde???
hmmm...
ada kot~
ko baik dengan orang...
sure ada orang yang amik berat psl ko jugak...
p/s:kirim salam kat gadis Kedah ye...
mantap sampai jadi topik perbualan ko dengan the Huzaifahs... :P

Szakif said...

liyana...

gadis kedah kan hot. tu yang jadik topik tu.. huha~

eh. liyana. ade orang kem salam.

© Liyana.Sara.Salleh said...

la, camtu rupanya...
korang ngumpat dia eh??? :P
nanti2 kenalkanlah kat aku ye... :D
lalala~

Szakif said...

liyana...

ko sebok! :P

nabihah said...

bestnye tgk connection korg, virtual & reality =)

Knowlee said...

Sapa gadis kedah?

Zaidi Al-Kashafi said...

Gambar tu macam ulat batang sagu kena goreng.

Szakif said...

zaidi...

hehe~ bukan :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...