Friday, January 02, 2009

New Year in Gua Charas and Pasir Kubur

At Gua Charas, about 30 minutes from Kuantan. For more info about the cave, visit here.

It was my first experience walking through such as a huge cave, seeing the stalactites and stalagmites is just another prove how great the Creator is.

Izzuddin, an experienced friend in recreational activities explained to us some features in the cave. No tour guide was with us thus everything was under our own supervision and risk.

The light that penetrates the cave makes the scenery so beautiful.

I can say Gua Charas is a well-managed recreational place and would recommend people to go here. Inside the cave is a Sleeping Buddha. Gua Charas is actually a place where a temple is situated and you will find a lot of statues.

What's so typical that you could see in this picture?

At Pasir Kubur. It's located about 1 hour from Kuantan.

We didn't see the signboard to the location of Pasir Kubur but from our experience, we managed to find it. Actually we've been there previously but from other route.

36 comments:

Jepah said...

bukan ko da gi ke? hohoho...

owh ye... "from other route"... =p

Trini said...

kate org lau msuk gue, nti penunggu gue ikot kte balek.

cube check kot dye tmpg tdo dlm wardrobe hang.

KNOWLEE said...

Berjalan aje kejenye.

P/S: You've been tagged!!!

bawangmerah said...

tuan blog ni rajen jalan2 ek. asal bace entri baru, mesti pasal jln2. nanti orang nak jalan, jadikan blog ni rujukan ah. n_n

candlesky said...

ish2....
rajin betul ye berjalan....
cbuk kumpul memories b4 grad ek^_^

Szakif said...

jepah..

pergi sekali tak puas kot. serius! macam2 boleh buat kat situ. maybe pasni kitorang nak gi situ lagi, tapi bermalam plak. hehe~

maybe dengan ko skali, who knows?

Szakif said...

trini..

dah check dah, ade sekor~ muahahah~

Szakif said...

knowlee..

cuti kot kak~ terperuk kat bilik, makin tamba lemak je. hekhek~

Szakif said...

bawang merah..

time jenjalan, kena buat entri. nak mengabadikan katanya :D

boleh je kalo nak jadikan rujukan, no prob. kalo ade nak tanya apa2 pasal tempat2 yang kitorang pergi tu, silakan bertanya :)

Szakif said...

candlesky...

betol2.. nak menambahkan memori yang sedia banyak nih. abes la aku kang rase berat nak tinggalkan life ni.. huhu~

intan.dayana said...

Owh..
ini ek keje kO smlm..
mmg btOl la..
asek bejalan aje keje nye..
tau la da final sem..
aku sgt jeles..!!!

byk gak ek tpt2 yg bOleh d lawati d sekitar kuantan ni..
nape aku xtau ek..??

As said...

temanku
harap boleh view my blog dan take actions, if u may do so.

ni bukan promote blog, tapi promote saudara2 kita yang sedang sengsara.
sekian :)

Szakif said...

intan..

amboi ramainya jeles~ betol la kate safwan, kalo aku letak kat blog mesti ramai yang jeles, walhal takde niat pun nak buat orang jeles. huhu~

sebenarnye banyak je tempat menarik kat kuantan ni tan~ kite nih je yang kena pandai explore sendiri. cara yang member2 aku buat ialah dengan tengok peta. dalam peta kan ade mention nama2 tempat rekreasi. :)

gi a jenjalan ke sana intan. ajak member2 ko yang lain. ko kan pemandu otai. haha~ takde kaitan :P

Szakif said...

as..

sebenarnya sudah bace cuma tidak meninggalkan komen sebelum as menyeru di sini :)

tapi sesiapa yang blom bace blog as, sila bace!

ILA said...

Ehem2!!!tak jumpa sesapa ke kat sna???mana tau 'puteri gua ' kerr..

mestikah 'si tinggi' bergambar di tengah??

© Liyana.Sara.Salleh said...

what's so typical???
hmmm...
Zaki masih dengan t-shirt orennya...
:P

Szakif said...

ila...

saya jumpa mak budak boleh? ahahaha~

saya berdiri kat tengah pasal nak jadi referee boleh? pasukan merah dan pasukan hitam bersedia! hehe~

Szakif said...

liyana...

sebenarnye itulah yang tipikalnya. ahahaha~

intan.dayana said...

hmm..
kne ade peta la cmni ek.ktne nk cri peta ek..??aku ni kan naif sket.xpOn nnt ko bg la aku pinjam peta ko.ngeee~ bile da abes explore kuantan ni baru aku pulangkan balik.bOle?

Szakif said...

intan...

ala.. bape sen je pun beli peta tuh. pi funfair lagi mahal tau! :P

owh jangan harap nak pinjam kembara aku~ dah la aku sah2 pemandu berhemah, takkan nak bagi pinjam kat gangster jalanraya macam ko :P

Far said...

sudah sudahlah tu...aku dah jeles dah ni...

Far said...

eh...nak audition rancangan travelling tak?...ada producer carik laa...:)

Szakif said...

far...

eheh.. jeles plak dia. :P

Szakif said...

far...

nak nak!! cepat sms aku! :p

intan.dayana said...

ala kO neh...
nk pinjam peta pOn bekire..
dekut btOl..
sian la kat aku ni..
duet xmasuk lg..
xmampu nk beli peta yg brape sen tuh..
tu yg nak meminjam peta kO tu..

erk...aku ade ckp nk pinjam kembara kO ke..??xde plak aku rase..
huhu~

Szakif said...

intan...

aahahaha~ aku salah bace rupenye.. huahua~

nak pinjam peta, mintak asmawi ok.. itu dia punye.. :P

fuzzy said...

aku cdgkan ko g kg bantal lak..rasenye kg. bantal tu kt jerantut..aku pon da x ingt.nak g situ kene naek bot 4 jam lalu sg pahang..mmg bestla sbb pggung kebas2 bengkak2 dok dlm bot..huhu.spnjg pjalanan lalu sg tu nnti ko nmpk la hewan2 kesygn mcm badak dgn babi utan kaler itam..haha. pastu kat sane xde network coverage..rasela plak dok dlm utan.pastu sggahla kt kpg org asli..bgla dakwah sket..ko kn pndai bab2 tu..ngeee~

Szakif said...

fuzzy..

amboi~ mantopnya idea ko...

tapi hujan kot.. wuuu...

fuzzy said...

ujan tu lain kire..lagi lebat ujan lg senang bot gerak..klu air kering kene tolak bot tu..huhu.jln2 sambil beramal dan berdakwah insyaAllah selamat..kn zaki kn.. =p

Szakif said...

fuzzy...

betol2... insha Allah.. kena buat prog khas nih. ko cadangkan la kat SCIENCESS beb.

fuzzy said...

baek~! akan kuusulkan cdgn tersebot..nnti leh g ramai2.

Szakif said...

fuzzy...

buat sem ni tau! aku dah nak grad kot. huhu~

intan.dayana said...

hahaha~
buat sem dpn pon ok what...
ko leh join gak zaki..
ko kan syg uia..
erkkkk~

Szakif said...

intan...

sem depan aku insha Allah dah takde kat UIA... waaaa~

(^_^) Lady In Blue (^_^) said...

owh sgt menarik!
aku nak g
sciencess @ arc sila wat program ke sini.plzzzzzzzzzzzzz....
(w/pun tau aku ptt tujukan pd sesiapa yg agk2nyer bkl jd headcom sports..hehe)

Szakif said...

LIB...

sila2 buat. tapi kalo buat yang tak melibatkan organisasi ni lebih mudah. gi je dengan member2. takyah go through birokrasi. heh...

i'm sure you'll enjoy yourself there!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...