Sunday, January 04, 2009

Simple Tips to Make the Picture in Your Blog Looks Better

Did you notice most of the pictures in the previous entries are edited?



Like the above picture, the left mate spoils the picture, so cropping is essential and I adjust the color so that it looks better. Could you spot other difference?


Again, cropping plays a role in making this picture looks better besides adjusting the color. I try to make the color of the trunk looks more prominent and to make the picture looks like I climb a tall tree.

Don't worry. You don't need highly competent skill in using designing software like Photoshop. You just need a software called Microsoft Office Picture Manager which comes together when you install Microsoft Office software (i.e. Microsoft Word, Powerpoint etc). You open the file and edit the brightness and color of your picture. Cropping would be best to choose the wanted parts of the picture that you admire most and thus get rid of the unwanted parts.

Try one now!

14 comments:

simetri said...

ahak...zaki..ni firsttime aku komen dlm blog ko.
mera nam Husz.

bagus.keh keh.people often pk benda2 komputer ni complicated, susah, ghenyah (utara punya bahasa), dll.padalal simple je.jadi, marilah kita memajukan diri kita demi diri kita sendiri.sekian ucapan panjang lebar dari saya.ntah apa2.saja nak panjang lebarkan benda yg tak panjang lebar sbb ni first coment.
tenkiu.!

Szakif said...

simetri aka husz...

ok. ni husz kawan danial tu kah? motif aku takleh gi blog ko? huhu... papepun, welcome2! :D

aaaaahh~ kalo dah kluaq bahasa utagha tu, betui la kot hang ni husz kawan si danial tu.. hehe..

sesungguhnya ucapan ko sangat panjang lebar. panjangkan lagi lain kali k :P

© Liyana.Sara.Salleh said...

ok memang kawan ko yang sorang tu agak men'spoil'kan pic tu...
usually memang kena cropping pun kan...

p/s:kalau simetri ni husz...
sah2 dia adalah coursem8 aku sejak sem 2 dulu...
*tiba2 nyampuk pulak*

Szakif said...

liyana...

kekadang tu memang pic tu dah sedia menarik, so takyah nak crop2 dah. huhu

aku sangat yakin simetri tu husz, pasal haritu sambut besdey dia, kat kek tu exactly ade eja namanya macam tu. sweet ah diorang2 nih sambut besdey dengan kawan2.. tibe2 aku dijemput sekali. *ok ni entri tersorok dan ringkas pasal sambutan besdey husz lalala~

intan.dayana said...

hmm..
pandai ko edit thO gune mopm jek.

Szakif said...

intan...

kalo gune potosop leh je, tapi amik mase yang lebih lama. nak bukak potosop tu je dah makan mase sket. aku malas nak tunggu. MOPM load tak sampai 2 saat kot. huhu~ potosop software berat, pasal tu aku guna MOPM je.. try ah intan~

Anike MK said...

Patot r cun semcam je pic ko tu...
cis!!! ingat guna kamera power...
Hampes...Btw, cun....

=)

Szakif said...

anike mk...

aku suka nak quote apa yang member aku kata, kamera mahal mana pun tapi kalau tak pandai gunakan skil photography (dan designing, aku tambah sket) tak jadik gak gambar cantek. hehe... in fact kamera yang lama-lama tu pun, yang gunakan filem tu pun, kalo betol caranya, boleh kalah gambar gune kamera DSLR. hehe..

btw, thanks.. ko try ah but camni gak. pastu letak kat blog k :)

intan.dayana said...

xreti sgt gune mopm.
aku manyak gune software tuk edit gmbr neh.
pOtOsOp gune tym aku rajen dan sabar menunggu jek.
kalO aku rase nak cpt aku gune picasa Or cOrel.
gune cOrel sgt srOnOk.
kO rase cm addicted gile nak edit gmbr.
huhu~

Szakif said...

intan...

huk alo~ MOPM dak sekolah rendah pun reti guna la tan~ :P

ok. corel aku tak tahu. cool kah?

intan.dayana said...

ek..sbb budak skolah rendah reti gune la aku xreti incik zaki Oiii..
sgt cOol kOt..nak mencubekah..??

Szakif said...

intan...

pergh mantop siyot! :P

ko kena cuba ok~ pasal software tu sangat mudah tapi terhad la dia nye kebolehan untuk edit2 gambar :)

intan.dayana said...

alaaa...
tu kalO nk edit yg simple2 je kOt agak nye kan..??

Szakif said...

intan..

a'ah~ kalo nak cantek2 over2 cam potosop memang tak dapat la.. huhu~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...