Friday, December 22, 2006

Wet Wet Wet...

It’s been a while when about half of the Peninsular Malaysia is attacked by continuous rainfall. There are few locations flooded with two death cases reported so far. Kuantan is un-except-ed! Fortunately, this campus doesn’t flood although the rain keeps falling almost every hour.

I thought this is normal here in Pantai Timur since it’s already end of the year where the monsoon is switching. I used to reading news on this matter when I was in Selangor. No, no... I was wrong. This is not a normal weather.

For your information, this is my first time living far from Selangor of the entire of my life. Flood in my kampong did occur, but it’s very rare. If there is any, it’ll not last too long. If there’s rainfall, it’ll not in every hour! Today, here, it’s already the fifth of continuous rainy day (even while I’m writing this, the rain suddenly fall, again). At the night, I prefer not to turn the fan on and not to let the windows open because it’s too cold and windy; although I have quite a wide layer of adipose tissue underneath my skin... Hehe...

The further you travel, the wider your experience - this really applies on me.

Poor to those who live in some part of Johor, Pahang, Negeri Sembilan and Melaka with massive flood. Be patient, this is only a small trial that He gives to us. Just imagine those who live with bullets flying like rain, security assurance is none.

Photobucket - Video and Image Hosting
Landslide next to my block I

Photobucket - Video and Image Hosting
Landslide next to my block II

Photobucket - Video and Image Hosting
The kulliyyah when the rain falls

Photobucket - Video and Image Hosting
The kepompong. Kesian pokok tu, habis daun-daunnya~

Photobucket - Video and Image Hosting
Beluncas. Motif species ko tiba-tiba muncul time2 hujan camni?

Photobucket - Video and Image Hosting
The mahallah. It's already dull, but when the rain falls, its worse!

Photobucket - Video and Image Hosting
Do you see the waterfall? I'm thinking of capturing pictures there. Wait ah~

Photobucket - Video and Image Hosting
Nothing to do at the room, i do designing using Photoshop.


For your information, i'm currently establishing the Sciencess's blog. The address is http://sciencess-iium.blogspot.com where reports and news regarding Kulliyyah of Science and the students (and staffs if possible) will be loaded into it. I'm not the one who will be in-charge of writing entries in it. I give the task to my sub-committees while I just monitor their works. Any KOS students who would like their addresses (blog, journal etc) to be advertised in the blog, please let me know. Maybe I'll expand the links to science-based students all around the world.

13 comments:

szakif said...

the language... pergh~ malas aku nak edit.. biaq pi la~

Anonymous said...

1. Perghhhhh....buat komenan pertama untuk elak orang lain komen :p

HAMPEH!!!!!!!!!

2. Tak kira...aku yang FIRST tau...yang first beli Sandwhich ko pagi nih :p

3. Kuantan pun kena banjir....area umah naqib aku pun banjir gak....kesian.....doalah supaya tak kena umah naqib aku,....

Anonymous said...

aha... this rainy days reminds me of this words, "no rain, can't get the rainbow".
Hmm.. jus think of how beautiful the kempompong will be after they become butterflies...
Anyway, Jay came to our training last night, (why you didn't come??!) and I already gave him the notes, Lambada and Cindai. So you can photostate the notes from him, ok?!
Got ALMANAC for my bureau to do, huhu.. no idea how to do T_T

Anonymous said...

salam! hey szakif...dah byk berubah, writing and all. interesting la!

skrang musim hujan kan? mmg la..r u ok di sana?

K.ILA said...

Ohhh..dah update ngupernya..
yahhh..akak rasa sedih juga dgn keadaan..sprti banjir di johor, skerat kaw d melaka(abis ler..hujung mingguku nanti), N.9 dan skrang ke Pntai timur, sprti d tmpat Zaki.Skrang nie kat Selangor dah susah nak lihat awan yg mendung,panas pun x juga..redup jer..mungkin seb.arah mata angin lebih myebelahi ksan drpd Taufan Tutor yg mgakibatkan tmpias k neg2 d atas.
Anywy..syonok rasanya mlihat UIA Kuantan di lingkungi Hutan hujan Tropika .Malah ada air terjun lagi..amat sejuk mata memandang okey..Hijau gitu (my colour)..jeles sungguhhhh..huk..hukk..

K.ILA said...

entah ngaper...x mo keluar..
lantas guna "other" jer..yg pnting bley keluar..tak gitu ??:p

DaRk AnGeL said...

owh...
lepas hujan turun.. akn keluar pelangi...
sgt glamer utk kata2 bagi menaikkan semngt org~

langit tak selalu nye mendung.. kalau dah hujan tu, akn ada pelangi yg muncul.. so bertahan lah dlm hujan tuh...

|PrincesSs| said...

pelangi akan kuar..kalo ada cahaya matahari membias titis2 hujan tu zaki..jadi ko bersabarlaa menantikan ianyer keluar boleyy??

p/s: nak tengok gamba waterfal tu...camner bisnes ko ek??

Anonymous said...

Fulamak, blok saya enter frame!

Waterfall tu nmpk mcm best je. Sepnjg hr mmg dngr air mencurah2, mcm tngh hujan lebat sepnjg hari.

szakif said...

pojan..
1. owh tidak terlintas daku berniat mahu merampas kedudukan sapa2 disini~ :D
2. kau sangat rajin berjalan ke bilik ku walopun matahari masih malas di ufuk timur~ ahahah~ lain kali kita buat railway dari bilik aku ke bilik ko aje la.. senang nak pos barang :D
3. whoever your naqib is, tak sorang pun mengharap musibah ini melanda. apa yang boleh kita buat, bersabar saje la dengan dugaan~

wawa..
klau takde rain pun, kita boleh mencipta 'rain' dengan sendirinya~ ingat tak iklan susu kat TV tu, yang budak tu tunjukkan kat maknya dia pun boleh 'cipta' rainbow.. wardina dan anaknya kalau tak salah yang berlakon dalam iklan tu.. gitula kaedahnya~
pasal pergi UIA gombak tu, sebenarnya jay kan aku program SLEU. dia dibawa ke sana pasal mmg ade program. kalau aku le, adeh~ takdok aih.. lagi2 dalam keadaan poket yang kering kontang darsawarsa ini.. mane loan aku!! cepat masuk!!! nanti bebila mase aku free aku pegi gombak ye..

kid..
ye ke dah berubah? tq la~ i hope that perubahan meant for the betterment la ye?
saya kat sini ok saje~ kat UIA ni tak banjir~ maklum la kawasan bukit~

kak ila~
owh akak sangat teruja dengan kehijauan alam disekeliling saya ke ok~ sila ke sini~ rase tenang je hidup kat sini sebab bekalan oksigen sangat la banyak~ hahaha~

syifa..
adakah dikau cuba utk bersastera, emmanjangkan lagi kadah berhelah wawa? ahahah~

nad..
ni sorang lagi nak bersastera~ adeh~ gambar waterfall, aku akan ambik kemudian~ dalam perancangan.. tinggal dilaksanakan saje *ekceli kena 'ceroboh' mahalah pompuan utk ke sana~ ahahha~
bisnes aku berjalan dengan lancar! alhamdulillah~ :D

kak arshana..
wah! blok akak ke tu.. agaknya dah puas tengok saya tak berbaju la tu~ heheh~ maklum la blok kita mengadap sesama kita~ alah.. watpe nak malu pun, bukan aurat~ hehehe~ *just in case bilik akak yang mengadap blok F la~ saya tinggal kat tingkat 4, setiap pukul 7 petang akan mandi.. sila la mengitai (^o^)/

Anonymous said...

Klu nak saya mengintai, kenala belikan binoculars dulu. Hoho... :p

Anonymous said...

oho... nampaknye saye kena minum susu pas nih, hehe... kamu nih zaki...

szakif said...

kak arshana~
uish~ bukankah dekat saje mahalah lelaki dengan perempuan~ rasenye dah naik jemu melihat dak2 pompuan mengelap cermin tingkap tanpa bertudung~ lalala~ *padahal baru 2-3 kali je, tapi memang dah jemu~ :D

wawa..
aik? itu macam ka? ahahahaha~ jom minum susu cap wardina.. ops~ :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...