Saturday, May 13, 2006

Kenduri Muputi

Orang Jawa@Jowo ni ada adat dia, di mana bila ada sorang bayi dilahirkan, tak berapa lama lepas tu akan diadakan majlis dinamakan "Kenduri Muputi" bagi menyambut kelahirannya. Dalam majlis ni, bacaan berzanji akan dilaungkan disertai marhaban oleh para jemputan yang hadir.

Masa marhaban didendangkan dengan kuat, semua orang akan bangun dan bayi akan diarak keluar untuk cukur jambul. Itu je secara ringkasnye...

Gambar-gambar kat bawah ni mase kenduri muputi tu la. Makcik aku yang nombor berape ntah (adik beradik bapak aku 16 orang!) telah selamat melahirkan anaknye ni...

Maka bila ada kenduri, jadi rumah arwah atuk aku tu (kedua-dua atuk dan nenek dah meninggal) akan jadi venue gathering adik beradik.

Rase penat sangat update blog malam-malam pas habes kenduri ni... Bace je la caption kat bawah gambar.

Bayi yang diraikan, Ahmad Irfannur namenye...

Mencukur jambul bayi... Actually takde pun jambul lagi.. takut betul kalau tergunting kulit kepala bayi tu! Well, orang tua... mate bukannye terang lagi ye dak? Tapi pakcik yang ni aku tak risau pasal pakai cermin mate...

Buaya-buaya sedang menanti mase untuk menerkam mangse... Haha..~ bace doa dulu la! Allahumma bariklana...

Semasa mencukur jambul, kanak-kanak riang ni melihat sepupu kecil mereka... Pakcik yang menganga tu pakcik Helmi, khusyuk betul bermarhaban.

Membaca berzanji.... yang kat sebelah tu nampak ngantuk saje... Eh? ke dah tidur?

Aaaaa~~ tak sanggup tengok Wak ni cukur jambul!!! Malahan bayi tu pun bukannya ada rambut panjang mane pun!!!

Berkat "Ambeng" menanti untuk dihidangkan kepada tetamu@buaya yang hadir..

Antara tetamu yang hadir merangkap buaya-buaya kelaparan boleh? (sangat kurang ajar.. kusedar~) hehe..

Empat MAK Dara Pingitan... Yang berbaju merah bukan makcik aku, tapi sepupu. Yang lain semua makcik-makcik aku yang aku sendiri tak pasti susunan keadikberadikan mereka pasal ramai sangat... Yang pasti Mak Long (yang sulong) adalah yang berbaju biru, mak kepada si Baju Merah. Bapak aku anak kedua. Yang berbaju hijau tu la mak kepada bayi yang diraikan, Cik Jijah. Yang hitam garang tu, Cik Bedah (hui hui... mahal rantai Zhulian tu?!)

Secara ringkasnya, minggu ni kenduri kat rumah arwah atuk aku, minggu depan rumah aku pulak ye makcik-makcik sekalian...? Jangan lupe rewang!

[Kalau nak tangkap semua gambar saudara sebelah bapak aku, alamatnya kong la bateri henset aku.... ramai sangat!]

42 comments:

Anonymous said...

err.. assalamualaikum?
-DaRk AnGeL-

Mohammad Ihab Ismail said...

Salam...

Dan waalaikomussalam utk Dark Angel ;)

YA ZAKI meriahnyer entry baru nih...
Aku amat merasakan penangan entry ni sbb dalam family aku, perkara ni bukan istiadat...
Adat bercukur rambut segala tu dibuat...
Tapi hemat aku, yg dibaca bkan kitab Berzanji...
Aku pon tak berapa nak hengat sgt sbb adik bongsu aku lahir masa aku darjah 2...
Apa sangat laa yg kita ingat kecik2...

Cuma aku tau cukur rambut dibuat sbb ada gambar2 kat rumah...
Dan aku yaqin bkan bacaan berzanji yg dilaung sbb takde kitab berzanji kat rumah aku hehe...

Begitulah kita manusia...
Lain adat satu agama ;)
Meriah suasana segala...
Kan kan kan??!!

Moga berlimpah rahmat dicucur kasih sayang buat si bayi...

Tapi caption gambo2 ko MEMANG HAZABUL AHZABBBBB OK ZAKI!!!
Hahahaha...

fonso zone said...

kenduri muputi heh?
1st time dngar istilah tu..
uwaaaaaaa...windu ambeng..
nak ambeng! nak ambeng!

fonso zone said...

zaki..dark angel adalah cikgu fizik aku kat sambest dulu..
hahahhahaha...
tapi skarang dai dah kua dari sambest..
sambung MA..:)

toriq said...

kenduri muputi? first time dgr jua~

suka tgk gambar nih:

Membaca berzanji.... yang kat sebelah tu nampak ngantuk saje... Eh? ke dah tidur?

Hehehehe~

Ingatkan kenduri abg ko kahwen tadi~

abang toriq said...

tersilap~ takder abang kat depan~ hahaha~

Anonymous said...

oh.. thanks mando sbb menyenangkan kerja akk.. ;)
sgt meriah adat jowo ni kan. pernah mkn nasi ambeng sekali dua jer.fuh.. sarat btol lauk dia, mmg kenyang!
-DA-

NaxeruL said...

wahhh gila bertuah ko..still dpt tgk majlis camni. skrg ni dh cam susah nk tgk org wat kenduri cukur kepala @ jambul. paling last aku join kenduri cukur jambul 2-3 tahun lepas. Kenduri Muputi dlm jawa ek nama dia..hehehehe jap nasi ambeng tu nasi ape??? ok arr zaki nice blog anyway...

szakif said...

dark angel...

err.. assalamualaikum?
wa'alaikumussalam... akhirnya masuk jua dia ke blog aku lantas memberi komen... bagi salam pun salam la... haha..

[apa yang aku fikirkan...]
[dah add dark angel kat frenster]

szakif said...

ihab... (abesla 10 minit aku kat sini je)

YA ZAKI meriahnyer entry baru nih...
wah!!! memang! sangat meriah tambah ngan ko lagi memeriahkan ruang komen ni ngan omelan ko yang panjang tak usah cakap!

Aku amat merasakan penangan entry ni sbb dalam family aku, perkara ni bukan istiadat...
Adat bercukur rambut segala tu dibuat...

maka jelaslah ko bukan orang jawa... tapi biase nye orang melayu ade buat cukur jambul kan?
ke orang melayu (yang selain jawa) tak buat? hm... agak konfuse..

Tapi hemat aku, yg dibaca bkan kitab Berzanji...
Aku pon tak berapa nak hengat sgt sbb adik bongsu aku lahir masa aku darjah 2...
Apa sangat laa yg kita ingat kecik2...

memang berzanji la ihab... ko nak aku letak gambar berzanji yang dibace ke?
al-janatu wana3imuha sa3dul limaiyusolloi wayusallim....
itukan bacaan berzanji...
"syurga dan kenikmatannya berbahagia bagi sesiapa yang berselawat dan bersejahtera"
mase ko dicukur jambul, memang la tak hingat pasal mase tu ko tidur! haha!

Cuma aku tau cukur rambut dibuat sbb ada gambar2 kat rumah...
owh... bagusnye ade gambar mase dicukur jambul... leh buat kenangan yang kite sendiri tak hingat... malangnye aku takde gambar mase aku dicukur jambul... =(

Dan aku yaqin bkan bacaan berzanji yg dilaung sbb takde kitab berzanji kat rumah aku hehe...
hm... lain orang lain adatnya.. maybe kes ko nih bukan berzanji yang dibaca..
tapi dalam hemat aku biasenya berzanji merupakan perkara wajib utk majlis cukur jambul.

Begitulah kita manusia...
Lain adat satu agama ;)
Meriah suasana segala...
Kan kan kan??!!

kaaaaaannnnnn... walaupun kita digolongkan dalam satu bangsa i.e. melayu, tapi adat budaya ade juga perbezaan..
even bahasa pun ade beza... loghat utara lain, loghat kelantan lain, loghat ganu lain, dan loghat + bahse jowo lain jua... itu yang membuatkan malaysia sangat meriah!

Moga berlimpah rahmat dicucur kasih sayang buat si bayi...
amiinn... sedap name dia... aku memang berkenan ngan name irfan ni... satu lagi name yang akku berkenan sangat2 - AIMAN!!!

Tapi caption gambo2 ko MEMANG HAZABUL AHZABBBBB OK ZAKI!!!
Hahahaha...

hhahaha... maka itulah hasilnya bile otak dan badan aku dah penat lepas pi kenduri tu...
sangat penat!

[apa yang aku fikirkan...]
[tak penat ke ihab taip omel panjang2?]

szakif said...

mando....

kenduri muputi heh?
1st time dngar istilah tu..

la... ko kan jowo juga... kat tempat ko takde ke? ke ko yang malas nak pi kenduri segala nih?
haha...~ zipzass ok~
anyway, ko asal mane mando?

uwaaaaaaa...windu ambeng..
nak ambeng! nak ambeng!

nanti ko balik malaysia nanti rajinkanlah diri pi kenduri..
biasenye kenduri doa selamat takde, tapi ikutlah tuan rumah nak buat nasi ambeng ke tak...
tapi memang sedap ok nasi ambeng ni.... terase berkat orang tu buat majlis....

[apa yang aku fikirkan...]
[agak fobia dengan nasi minyak orang kawen pasal banyak kali diarrhea!]

szakif said...

mando lagi....

zaki..dark angel adalah cikgu fizik aku kat sambest dulu..
hahahhahaha...

ha?! dark angel juga cikgu? sangat terkejut...
does it mean that dark angel lebih tua drpd aku? dark engel sila jawab

tapi skarang dai dah kua dari sambest..
sambung MA..:)

la... mati2 aku ingatkan dark angel baye2 kite je.... anyway, MA tu ape? Medik ke?
memang tak tahu... medical assistant maybe? haha~

[apa yang aku fikirkan...]
[angel @ a~ngel adalah bahse jawe juge.. bermaksud bengang]

szakif said...

toriq (nak jugak ade abang segala...!) hehe..~

kenduri muputi? first time dgr jua~
ni la tujuan aku memperkenalkan adat orang jawa.. but its nothing more then cukur jambul
jangan kate ko tak tahu ape itu cukur jambul sudah... haha~

suka tgk gambar nih:

Membaca berzanji.... yang kat sebelah tu nampak ngantuk saje... Eh? ke dah tidur?

Hehehehe~

hahaahahahha.... sangat nakal aku ok~ ekceli yang muda tu sepupu ipar aku... means sepupu aku kawen dengan dia...
maka mata dia memang kuyu~ maka dalam gambar tu seolah-olah dia tidur... haha~

ingatkan kenduri abg ko kahwen tadi~
akan ada! insya 4JJl... hari khamis depan.. nantikan posting nya...

[apa yang aku fikirkan...]
[sanggup toriq bagi komen satu lagi hanya kerana nak letak name "abang"... muahaha~]

szakif said...

dark angel...

oh.. thanks mando sbb menyenangkan kerja akk.. ;)
adakah "akk" stands for akak? hm.. makin rase nak kenal ngan dark angel ni...

sgt meriah adat jowo ni kan.
betul2!! tu tak masuk lagi ngan adat mase bulan puase.... nak tahu ape? tunggu puase depan insya 4JJl...

pernah mkn nasi ambeng sekali dua jer.fuh.. sarat btol lauk dia, mmg kenyang!
memang pun.. malangnya saye lupe nak snap gambar nasi ambeng tu dibuka... maka akan terserlah lauk pauk diatasnye...

[apa yang aku fikirkan....]
[kalau tak kenyang makan nasi ambeng tak tahu la...]

szakif said...

selamat datang naxerul!!!!

wahhh gila bertuah ko..
bertuah boleh, gila tak nak!! haha~

still dpt tgk majlis camni. skrg ni dh cam susah nk tgk org wat kenduri cukur kepala @ jambul.
hm... the fact is that aku asal kampung so adat budaya ni masih lagi kukuh diamalkan di kampung... bila masuk bandar, orang bercampur sane sini drpd seluruh negara, tak masuk lagi dengan orang yang berlainan bangsa dan agama. susah nak buat majlis camni... so kat kampung ni, masih lagi bergaul sesama melayu dan islam, so bid'ah hasanah boleh la diamalkan... hm...

paling last aku join kenduri cukur jambul 2-3 tahun lepas.
maka kalau nak merase melihat sendiri kenduri cukur jambul ni, masuk la kampung...

Kenduri Muputi dlm jawa ek nama dia..
betul2!!! moo~poo~tee~ jangan lupe utk menebalkan cara sebutan huruf "TTT" itu.... well..memang lidah orang jawa tebal, so sebutkan segala tebal! maka ade juga yang juga menyebutnye... tak gitu?

hehehehe jap nasi ambeng tu nasi ape???
bayangkan nasi setalam@sedulang, pastu diratakan supaya tak berbentuk bukit. pastu letak daun pisang atas nasi tu.
pastu atas daun pisang tu diletak lauk bermacam2 seperti serunding, mee goreng, ikan masin, ikan bulu ayam, dan paling penting - AYAM SEEKOR tak dipotong dalam setiap dulang! semua ini, lepas habis kenduri akan dihidangkan kpeada tetamu utk mereka bahagi2 dan dibawa pulang untuk dijamah mereka sekeluarga... kiranya nasi ambeng ni sedekah utk keluarga orang yang hadir ke kenduri tula... sebagai tanda menghargai kehadiran mereka... selain nasi ambeng, hadirin juga dihidangkan dengan kuih-muih.... yang ni makan dan2 tu jugak. panjang plak description aku ni.

ok arr zaki nice blog anyway...
wah!! thanx for dropping by... rase teruja plak pasal dalam ketiba2an datang satu nickname baru naxerul... sangat sedap name itu...

[apa yang aku fikirkan...]
[semoga lebih ramai mengetahui dan mengenal budaya orang jawa Kanchong Darat]

|PrincesSs| said...

Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..
Zaki takmo kawan kauuu~~ (kopun tau kenapa eekekek)

tp Ihab..apa laks kene ada buku berzanji kat umah segala? masa adik aku lahir..pastu kenduri..pastu adalah pak imam bawa kertas fotostat banyak2...ada group khas berzanji gak

Hhohoh kat negeri sembilan pon ada gak..tp x panggey ambeng..panggey nasi dalam talam sajor..

tp sedapnyer lelauk yg ada..sedapnyer...ya Allah serious terliur..

tp zaki,x baik ko captionkan orang datang kenduri ko buaya.. buwat nye ada bloghopper..kecik ati mereka..ni adalah dunia tanpa sempadan tp hendaklah kita menamakan orang2 yg sudi hadiri majlis kita dgn nama yg baik2

lepastu..sangat teruja dgn budaya masyarakat jowo yg pelbagai ni..nnt aku balik mesia makesure suh mak ko wat kenduri ..aku nak pi hahaha (nak testing nasi ambeng tuh)


uumangaiii panjang laks aku mengomen..kiranya bertuah tol ko zaki..antara blog aku mengomel super duper panjang..hahaha..

[nad mengada nak tiru]
[suka jer membebel kat ko..]

Anonymous said...

oh.. ni citer pjg pasal nasi ambang jer ni.. kagum ek dgn budaya nie. ape kata, selongkar gak adat buaya jawa yg lain. rasa semcm blog ni agak informatif!

ermm... mcm mana nk ckp ek. angka usia tak ler byk sgt tapi cukup utk mando pggl akk. (tapi rupa lagi muda dari mando!) hehehe.. MA stands for master..

senyum kuda : bukan ke dah add frenster?

also known as LaDy FaNtAgHiRo (LF)
-DA-

Anonymous said...

maaf salah eja.. adat *budaya
-DA @ LF-

szakif said...

nad yang best~...

Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..
Zaki takmo kawan kauuu~~ (kopun tau kenapa eekekek)

maka aku emmang tak tau kenape ekekekkkekk... (macam itek plak kekkekkekek)

tp Ihab..apa laks kene ada buku berzanji kat umah segala? masa adik aku lahir..pastu kenduri..pastu adalah pak imam bawa kertas fotostat banyak2...ada group khas berzanji gak
owh.. maklum la.. rumah ihab terletak di kawasan urban.. agak sukar nak jumpe kitab marhaban.. tak gitu ihab?

Hhohoh kat negeri sembilan pon ada gak..tp x panggey ambeng..panggey nasi dalam talam sajor..
hahahaha.... rupenye kat nogori pun ade juge rupenye.... haha.. sangat teruja nak merasa nogori punye nasi talam pule...

tp sedapnyer lelauk yg ada..sedapnyer...ya Allah serious terliur..
cube la ko buat sendiri kat ukren nun nad... bukan susah sangat... nasi letak dalam talam, tabur lauk atas nye...
dah jadi nasi ambeng bley?

tp zaki,x baik ko captionkan orang datang kenduri ko buaya.. buwat nye ada bloghopper..kecik ati mereka..ni adalah dunia tanpa sempadan tp hendaklah kita menamakan orang2 yg sudi hadiri majlis kita dgn nama yg baik2
takde maknenye mereka bloghoopper.. maka aku sangat pasti diorang pegang mouse pun tak reti...
mereka sangat KAMPUNGAN.. muahaha... dengan riak aku berkata..
tetapi mereka memang buaya kelaparan! muahaha...

lepastu..sangat teruja dgn budaya masyarakat jowo yg pelbagai ni..nnt aku balik mesia makesure suh mak ko wat kenduri ..aku nak pi hahaha (nak testing nasi ambeng tuh)
er... kite buat nasi ambeng sempena majlis kite ye nad? huyyyoo.... mesti best! c( ;

uumangaiii panjang laks aku mengomen..kiranya bertuah tol ko zaki..antara blog aku mengomel super duper panjang..hahaha..
maka aku harus berterima kasih kerana nad sudi mencemar duli... haha~

[nad mengada nak tiru]
[suka jer membebel kat ko..]

well.. pompuan la katekan.. memang sejak azali suka membebel...
in a way, bebelan ni bagus jugak utk kemaslahatan mase depan

[apa yang aku fikirkan...]
[mak aku tak kuat membebel... syukur]

abang toriq said...

hmm.. aku tak faham la.. kenapa korg kata nih adat ek? bukankah mencukur jambul bayi yg baru dilahirkan adalah sunnah rasulullah?

When the hair of the head of the baby is shaved, a sacrifice is also offered which is called AQUEEQA. By Aqueeqa all impurities of the child are removed and the child is saved from all calamities by Allah.

Question: Is it necessary to cut the babies hair to weight it and give an equivalent of silver as sadagha or can we just guess how much the weight might be (without cutting his hair) and then give the equivalent of Sadagha for the amount of more than we guess?

Answer:The Sunnah is to do both. To shave the hair, to weigh it, and to give the equivalent of the weight of silver in charity to the poor. So, for example, if it weighed about an ounce, you would ask a jeweler the amount of an ounce of silver and give the equivalent of that amount in charity. I think it is approximately $20. However, shaving the hair in itself is Sunnah.

wallahua'lam

abang toriq said...

silap lagi.. patut tulis 'abang tak faham la'..

hahahahahaha~~

hata05 said...

aqeeqa yeah malahan sunat ok
sila rujuk semula PSI dulu kala boley?
maka sila sedar ok bahawa aku tak mengerti apa itu nasi ambang kah ambeng
dia ada lauk2 segala ker ok, terus tak pernah makan
nad apekah nasik dalam talam?
ape2 pon moga irfannur senantiasa diberkati
motif ihab nak wat teknik tarannum jawabul jawab dengan hazabul hazab? muahahah nerd boley?

Anonymous said...

ler~~ merujuk kan kpd nasi ambeng sbg adat.. bukannya cukur jambul. tp motif hata tak tahu nasi ambeng n nasi dlm talam segala? boley kot join pkck yg tak reti nk pegang mouse tuh.. join mkn!
senyum kuda : sedap ah nasi ambeng!
-DA @ LF-

|PrincesSs| said...

ahahhahaha
kelakanyehhhhhhhhhhhhhhhh
motif

hazabul hazab? lantas gelak nak mati..

zaki ko nye abang kawen amik gamba bebanyak~

abang toriq said...

oooh~~ merujuk kepada nasi ambeng ker~~ hehehe~~

nak rasa nasi ambeng jua~ ader jual tak kat kedai mak ko szakif?? nanti kalo bebila aku balik mesia akan kusinggah~ nak makan karipap buatan tangan ko jua~ kagum ok laki pandai buat karipap yg sangat cantik~

hehehe~

szakif said...

testing testing~ boleh bagi omelan ke tak~
testing testing~~~~

szakif said...

hooooraaaay!!! dah boleh bagi komen~~~ meraselah korang name aku berderet~

lady fantaghiro aka dark angel...

oh.. ni citer pjg pasal nasi ambang jer ni.. kagum ek dgn budaya nie.
bukan setakat nasi ambeng, malah disebut jua pasal cukur jambul...

ape kata, selongkar gak adat buaya jawa yg lain.
insya 4JJl... jika saya ketemu dengan adat budaya yang lain, akan saya muatkan di sini... terima kasih atas sokongan anda! hohoyeah! maka LF jua mengatakan tentang buaya!! LOL!

rasa semcm blog ni agak informatif!
wah!!! trimas trimas!!!

ermm... mcm mana nk ckp ek. angka usia tak ler byk sgt tapi cukup utk mando pggl akk. (tapi rupa lagi muda dari mando!) hehehe.. MA stands for master..
uhuhu.... tak mengaku lebey tua....

senyum kuda : bukan ke dah add frenster?
ye... dah add dah semalam... dah tgk dah LF punye profile...

[apa yang aku fikirkan...]
[bengang gile malam tadi takleh balas komen]

szakif said...

"abe toriq"... (nak jugeeekk berabang2 segala lagi...)

hmm.. aku tak faham la.. kenapa korg kata nih adat ek? bukankah mencukur jambul bayi yg baru dilahirkan adalah sunnah rasulullah?
owh my my my... rupenye cukur jambul adalah sunnah nabi... sangat tak tahu.. maka terima kasih abe toriq kerana mendedahkan bahawa kegiatan cukur jambul ini lebih daripada adat orang jawa...
maka ia adalah sunnah jua... tapi bab nasi ambeng segala, memang adat.... huhu~

[apa yang aku fikirkan...]
[kekadang kita tak sedar apa yang kita lakukan itu memang dituntut dalam Islam]

szakif said...

hata ku yang comel... (merujuk kepada shout out acap kat friendster)

aqeeqa yeah malahan sunat ok
sila rujuk semula PSI dulu kala boley?

muahaha.... PSI la subjek yang aku kantoi dalam banyak2 sebelas... macamyang telah didedahkan oleh mando, aku dapat 10A, yang kantoi itu adalah PSI jua, 3B jua. malahan sangat bengang kerana dah habis goreng2 sampai nak hangus kertas itu aku goreng... (tapi tak tentu lagi yang aku goreng tu berisi dak? hmm....)

maka sila sedar ok bahawa aku tak mengerti apa itu nasi ambang kah ambeng
owh... sepanjang pengetahuanku, kau jua berasal drpd keluarga pangeran.. maka tidak mengetahuikah akan dikau nasi ambeng segala ini... lantak kujua terkejut bley?

dia ada lauk2 segala ker ok, terus tak pernah makan
ye... dan sangat sedap jika dimakan bersama keluarga di rumah. sangat berkat~

nad apekah nasik dalam talam?
same je cam nasi ambeng, kate nad rr... name je lain..

ape2 pon moga irfannur senantiasa diberkati
amiiinn.... semoga memmbesar dengan sihat, dergas dan cerdas~

motif ihab nak wat teknik tarannum jawabul jawab dengan hazabul hazab? muahahah nerd boley?
IHAB MEMANG NERD BLEY?

[apa yang aku fikirkan...]
[nama keluarga takde gelaran pengeran/wan/syed segala]

szakif said...

lady fantaghiro....

ler~~ merujuk kan kpd nasi ambeng sbg adat.. bukannya cukur jambul.
owh terima kasih kerana mentaukidkan kenyataan ku~

tp motif hata tak tahu nasi ambeng n nasi dlm talam segala?
muahaha... tu la... urban sangat~ hal2 berkaitan kampung tak diambil kisah langsung.... fittnah bley?~

boley kot join pkck yg tak reti nk pegang mouse tuh.. join mkn!
maka menghentak2 modem yang buruk berwarna biru tande setuju ngan LF

senyum kuda : sedap ah nasi ambeng!
LF memang world la!

[apa yang aku fikirkan...]
[matila dah pandai guna perkataan hentak menghentak]

szakif said...

nad...

ahahhahaha
kelakanyehhhhhhhhhhhhhhhh
motif

muahahaha... sangat sedey pasal tak dapat nak menyambung kekelakaran ini kerana bengong akan blogger malam tadi.
maka terus tidur dalam kebengangan...

hazabul hazab? lantas gelak nak mati..
ketawa bagai nak rak jua tang ni... muahaha... menghentak-hentak jam kecil tande tak leh tahan gelak...

zaki ko nye abang kawen amik gamba bebanyak~
hekeleh.... motif? insya 4JJl....

[apa yang aku fikirkan...]
[nantikan sajor posting itu]

szakif said...

toriq...

oooh~~ merujuk kepada nasi ambeng ker~~ hehehe~~
tang adat tu mmg la tang nasi ambeng tu, tapi serius aku tak tahu cukur jambul tu rupenye sunnah...

nak rasa nasi ambeng jua~
silalah melirukan air liur.. muahaha.. toriq! ape air kat celah bibir tu! lap cepat! muahahha~

ader jual tak kat kedai mak ko szakif??
owh... makanan beradat tidak dijual dikedai mak aku.... maka jika dijual, maka hilanglah keeksklusifan nasi ambeng itu... lagipun porses pembuatan nasi ambeng tidak kos efektif~ sila belajar economics~

nanti kalo bebila aku balik mesia akan kusinggah~ nak makan karipap buatan tangan ko jua~ kagum ok laki pandai buat karipap yg sangat cantik~
trimas trimas~ insya 4JJl... singgah sajor.. kajang ngan banting dekat sajor... tak sampai sejam setengah pun~

[apa yang aku fikirkan...]
[jarang benar ke kajang]

Anonymous said...

Toriq, mana ada nasi ambeng d jual kat kedai.Benda tu mcm lauk campur je cuma di letakkan dlm 1 dulang yg besar.BUat sndiri pun boleh cuma lbih b'selera bila dlm majlis sperti di dlm isu ni.1 more,nasi ambeng pun boleh d buat utk doa selamat 4 1st birthday.di samping bubur merah..em..sedap.Budaya jawa, pelbagai...cuma x ramai generasi sekarang yg meneruskannya because they feel "rumit".
rgds.sya.
(em...dlm 1 minggu byak entry zaki dah buat )

szakif said...

syasya... (ke mana menghilang?)

Toriq, mana ada nasi ambeng d jual kat kedai.
muahaha... betul betul.... maka sudah dijawab di atas jua~

Benda tu mcm lauk campur je cuma di letakkan dlm 1 dulang yg besar.BUat sndiri pun boleh cuma lbih b'selera bila dlm majlis sperti di dlm isu ni.
betul2.. buat sendiri pun boleh toriq... ko cari je dulang sebenar2 nye yang ko boleh jumpe, pastu letak nasi, pastu atas nasi tu letak lauk pauk~ maka kemudian makan beramai2... owh sangat mengikut sunnah nabi jua~

1 more,nasi ambeng pun boleh d buat utk doa selamat 4 1st birthday.di samping bubur merah..em..sedap.
hm... ikut tempat... kekadang orang buat nasi ambeng utk kenduri doa selamat jugak.. AIMAN TAK KESAH...

Budaya jawa, pelbagai...cuma x ramai generasi sekarang yg meneruskannya because they feel "rumit".
hm... adakah akhirnya budaya nasi ambeng dan sunnah cukur jambul ni akan hilang ditelan zaman?

(em...dlm 1 minggu byak entry zaki dah buat )
hm.. ke mana menghilang sya? sangat menanti2....

[apa yang aku fikirkan...]
[nak kena baiki tanggy pasal kalaua guna IE, habis jatuh ke bawah]

Anonymous said...

alahai...saya masih kat planet Bumi lagi ler zaki..ngape? he..he..ksibukan meng arrange company function kan Pan Pacific Hotel melupakan segala2 nya.
(ketara sangat nak jumpa tuan punya blog ni..sampai bila nak ckap mcm org bisu yeak..)sya

szakif said...

kak syasya...

alahai...saya masih kat planet Bumi lagi ler zaki..ngape? he..he..ksibukan meng arrange company function kan Pan Pacific Hotel melupakan segala2 nya.
takdok aih... selalunye bagun pagi check email ade je name sya dalam ruangan komen... dah baoe hari takdok je... rindu bley?

(ketara sangat nak jumpa tuan punya blog ni..sampai bila nak ckap mcm org bisu yeak..)sya
bile2 je bleh sya...
wah! rase cam artis plak.... muahaha..

[apa yang aku fikirkan...]
[bukan artis]

Anonymous said...

ceh wah.."rindu" bley..x de masalah cos kita manusia berhak utk feel mcm2.
think positive...layan..
(itulah istimewanya manusia..sungguh perfect Allah ciptakan)sya

Anonymous said...

oh ye ...buat pembetulan bley? Maksud c Zaki kat atas nun rindu kat tulisan si syasya. Jgn nanti ada spekulasi lain yeak.

(try 2 b honest.sya.)

szakif said...

kak syasya...

ceh wah.."rindu" bley..x de masalah cos kita manusia berhak utk feel mcm2.
think positive...layan..
(itulah istimewanya manusia..sungguh perfect Allah ciptakan)sya

yups!

oh ye ...buat pembetulan bley? Maksud c Zaki kat atas nun rindu kat tulisan si syasya. Jgn nanti ada spekulasi lain yeak.
muahaha.... usah kau pucat mukamu syasya dengan kenyataan ku... maka kumaksudkan tulisanmu jua.... usah kau keliru.. yang lain pulak jangan suke2 buat spekulasi nasi basi kat sini... *ape yg aku merepek kerepek ni?

[apa yang aku fikirkan...]
[penat la brother... *cam audible YM]

szakif said...

kak syasya...

ceh wah.."rindu" bley..x de masalah cos kita manusia berhak utk feel mcm2.
think positive...layan..
(itulah istimewanya manusia..sungguh perfect Allah ciptakan)sya

yups!

oh ye ...buat pembetulan bley? Maksud c Zaki kat atas nun rindu kat tulisan si syasya. Jgn nanti ada spekulasi lain yeak.
muahaha.... usah kau pucat mukamu syasya dengan kenyataan ku... maka kumaksudkan tulisanmu jua.... usah kau keliru.. yang lain pulak jangan suke2 buat spekulasi nasi basi kat sini... *ape yg aku merepek kerepek ni?

[apa yang aku fikirkan...]
[penat la brother... *cam audible YM]

fizahanif said...

wei zaki..... opssss.... salam....
meriah sungguh aktiviti kenduri kendara sedara ko ni.... amat comel sekali dak kecik yang x byk rambut itu...
makcik ko tu sure pakai zhulian ker?....muahaha....(motif??)

szakif said...

fiza hanif!!!

wei zaki..... opssss.... salam....
woi pija!!! oppssss.... salam jua!

meriah sungguh aktiviti kenduri kendara sedara ko ni....
sangat meriah! memangmeriah... tak meriah aku tak pegi.. dok rumah tgk TV lagi besy jua~ muahaha

amat comel sekali dak kecik yang x byk rambut itu...
tu la pasal... kot ye pun tunggu la budak tu berambut sikit... ni tak, rambut nan sehelai dua tu jua la yang ingin dicukur... mujur saje takde peristiwa berdarah segala~

makcik ko tu sure pakai zhulian ker?....muahaha....(motif??)
aku tanye ok~ aku salam nga dia terus renung, tenung dan TANYA ok~ terus dia buat statement itu rantai zhulian~ muahaha... maka beliau jua berbangga dengan kezhulianan rantai itu~ sangat klasik bley?

[apa yang aku fikirkan...]
[pakai rantai merimaskan leher!]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...