Thursday, May 18, 2006

Khamis - A Tiring Day and Night!

Hmmmm~ at last i got time to think about breathing! sigh~ so tired la today...

The kenduri doa selamat is scheduled after Isyak, so i guess the guests will attend at 9pm. So i take this time in between maghrib and Isya' to do this posting... These are about the day, the nigth will be posted tonight insya 4JJl after everything completed.... just layaaannn jer crap caption below~

Me blending kerisik.. Kerisik?

The right one is the fried coconut without oil, while the left one is after being blended...

Wah!!! Its was a rainy day until the middle of the day causing my parents to be worried whether the works can be finished or not. Things became worse when flood formed... Thank God the rain stop at last and the flood slowly disappeared! sigh~

Fortunately we got a parking barn... So goreng-goreng things can be done here...

That's my father wif my jirans.... "Eh Ramli, ko nak tau tadi aku nampak si Melah tu... bukan main lagi jalan dengan jantan muda. Tak sedar diri tu dah kerepot, ade hati nak kawen jantan mude! Ade ke patut?!" Mereka mengodah~ Bapak aku dengar je bley~

Kembong fish waiting to be fried!

Chicken wing waiting to be fried!

Me: Eh?! Mak! Daun pisang oredi arrived mak! Wanna take it or not?
Emak: Yang ko speaking London tu pehal? Buang tebiat?! Anyway, just take it la kalau ko nak merase makan lemper!

Fried mee~ this one got boric acid or not?

Owh!!! It's makan time! During lunch, wif my makcik eating sup ceker.... Yummy yummy...

Chickens oredi fried.. Just wait for the crocodiles to eat..... muahaha~

My parents decided to cook Nasi Lemak, so this one is the sambal in the making~

Malam pula...

Setelah ditohmah oleh kid sebab tak guna bahse melayu, maka aku kembali kepada bahse melayu... Lagipun seronok pulak aku tengok ramai yang tersesat dalam blog aku ni pasal search benda yang "unpredictable". Itulah gunanye mybloglog!

Er... kid! I just write in English whenever i have the mood yek? muahaha~

Berbalik kepada posting berkenaan kenduri.. Akhirnya kenduri berlangsung dengan tenang saje... Everyhting ran smoothly... Ketakutan pasal takut nasik lemak tak cukup akhirnya berakhir sebab BANYAK NASI LEBIH!!! Foooohhh semangat! Ingatkan buaye-buaye (nad tak setuju aku gune term ni) tu kelaparan, tapi bila aku suruh tambah nasik, siang-siang diorang menolak! Muahaha~

Dengar-dengar juge ada yang mula memperkatakan tentang jodoh aku. Senang2 je aku kate "Zaki kawen 2010 makcik!".. Yo yo oooo je.. tapi kalau betul ape salahnye dak? Kawen mude digalakkan, bak kate cikgu amir... hm~

Ok, sedikit pengenalan tentang kenduri ni... Kenduri ni bertujuan untuk menjemput orang supaya sama-sama hadir pada hari Ahad ni, untuk sama-sama "rewang" atau membantu tuan rumah dalam menjayakan majlis perkahwinan nanti. Jadi sebelum bacaan tahlil dimulakan, tok imam akan mengumumkan hajat tuan rumah bla bla bla pada hari sekian sekian, pastu tahlil dimulakan... Lepas habis tahlil, bace doa selamat pastu makan time!!!

Layan je caption....

Tetamu yang punctual sedang menunggu tetamu yang lain.. Bila sebenarnye orang melayu nak menepati mase?

Bagus juge ade budak ni... biar diorang belajar kenduri ni bagi meneruskan tuntutan agama, adat dan budaya...

Lagi buaya tetamu yang hadir... :D

Pasal kat dalam rumah tak muat, memang bapak aku sediakan tempat duduk di luar... 83 orang wooo! Lagipun kat luar dapat sedut angin segar... agak-agak ada bau angin yang kurang segar tu, senang-senang la tuding jari kat orang sebelah!

Lepas tetamu semua balik, sekarang tibalah mase untuk orang belakang tabir makan pulak... Susah sebenarnya nak tengok semua adik beradik mak aku (empat di belakang) duduk semeja makan bersama-sama. Selain waktu raya, waktu ni la boleh nampak diorang bertepuk tampar...

Owh... lupe nak kenalkan satu adat orang jawa ni... gambar kat atas ni adalah "berkat" yang diberikan kepada semua tetamu yang hadir sebagai tanda terima kasih atas kehadiran mereka. Tujuan berkat ini diberikan adalah untuk dijamah oleh keluarga mereka di rumah. Kire macam sedekah la jugak...

Lepas semua dah makan, masa untuk kembali bekerja! Aku ngan Mak Ngah membasuh pinggan mangkuk. ZaMawi aku pakse snap gambar~ terima kasih ZaMawi... (dia bace blog aku nih)

20 comments:

worm said...

szakif..takder feeling la..cakap LONDON tak best, sounds tak natural!

huhu~~ kid suka baca szakif nyer malay!! GEMPAK!!!

anyway, sup ceker tu, amende?

worm said...

yeah..first! *toriq mesti jeles*

|PrincesSs| said...

not only toriq kid..but obviousli i m jelous too..LOL

anyway,zaki..i like ur captions and like the way the photos are taken..

and please remember to upload ur brother's pics soon

and also ira's pic

and also not to publish insensible pic kekekekekekeke

nad memeow meow:
zaki,biarla nak tengok abang ko..salah ke?pastu..apsal la ko dok panggey tetamu ko buaya niehh tak puas ati betol aku~ aku suka drumstick..gamba drumstick takde ker?

Anonymous said...

hehehe.. nak ikan kembung tu.. takmo ayam.. byk suntik2 ke apa.. mee pun takut kat asid borik.. hahaha... jom mkn sekali nad!!
tapi yer lah.. mana gmbr2 pengantin-to-be nyer? dok tercarik2 jugak dlm bebyk captions gmbr nih... mesti masa hari bersanding nnt meriah ek!
-LaDy AnGeL-

szakif said...

aku balas semua dalam satu ruang komen je la...

KID

szakif..takder feeling la..cakap LONDON tak best, sounds tak natural!
owh.... dah terangkan dalam posting ni... harap bace balik ye?

huhu~~ kid suka baca szakif nyer malay!! GEMPAK!!!
trimas!

anyway, sup ceker tu, amende?
ceker tu maksudnya kaki ayam, dalam bahse jawe... sedap siyot!

yeah..first! *toriq mesti jeles*
toriq silalah jeles dengan kid bley?~


NAD

not only toriq kid..but obviousli i m jelous too..LOL
motif ko pun nak tumpang kejelesan toriq?

anyway,zaki..i like ur captions and like the way the photos are taken..
trimas!

and please remember to upload ur brother's pics soon
hm~ try to forget this... LOL!

and also ira's pic
here you oredi got one la... ini mesti kes ko tak habis donlod lagi gambar tu pastu ko terus mengomen.. kan?

and also not to publish insensible pic kekekekekekeke
owh... this one cannot la... it's sumthing like my own style of snapping pics... maka kalau aku rase terlalu insensible, aku akan delete macam posting sebelum ni jua~

nad memeow meow:
zaki,biarla nak tengok abang ko..salah ke?pastu..apsal la ko dok panggey tetamu ko buaya niehh tak puas ati betol aku~ aku suka drumstick..gamba drumstick takde ker?

sorang senyum kuda, ni dah de pulak meow meow.. hm... masing2 nak wujudkan trademark... anyway aku saje je gelar buaye2 tu buaye sebab mereka memang buaye bley? muahaha~
ko nak drumstik ko masak sendiri! ko jangan kate kat ukren takde ayam sudah! muahaha...


LADY ANGEL

hehehe.. nak ikan kembung tu.. takmo ayam.. byk suntik2 ke apa.. mee pun takut kat asid borik.. hahaha... jom mkn sekali nad!!
moh le datang rumah sini! kate kat malaysia je.... :D semua dijemput hadir...

tapi yer lah.. mana gmbr2 pengantin-to-be nyer? dok tercarik2 jugak dlm bebyk captions gmbr nih... mesti masa hari bersanding nnt meriah ek!
la... kan dah letak kat posting sebelum ni? carik la... takpe nanti akan ade gambar mereka bersanding jua~ takut betul mereka berdua ni... LOL!

[apa yang aku fikirkan...]
[penat + mengantuk ya amat!]

fonso zone said...

ya Allah..sup ceker..
ya allah..berkat..
ya allah..
arghhhhhhhhhhh...
tensen,..tensen..!
tp kat melaka, berkat tu diorg amek dr nasi ambeng je. nasi ambeng xmakan kat umah tu pon. nnti tuan umah da mmg sediakn paper, pastu daun pisang lbey, nanti belah2 daun pisang tu. nasik ambeng bahagi 4, n dibungkus dlm daun pisang, pastu msuk paper, pstu msuk plastik. kat umah br mkn. mcm lg bes cmtu.
tp kat tg karang, (kg mak aku) ikut style tmpat ko la. bungkus nasi sket, lauk sket, dlm plastik. kasik kat sume
org.

fonso zone said...

btw, taukah ko pe istilah goreng tnpa minyak??
aku tau..*wink*
tp xpasti bahasa malay or jawa..heheh.

|PrincesSs| said...

hahah ..
apa mando? rebus?grill?
sila jawab..

matila jawa jumpa jawa terus asobiyah~

Anonymous said...

coconut without oil tu, dlm istilah jawanya "sangan" utk m'buat kerisik.Buat Zaki, bersedialah dgn sedikit sebyak tekanan.Walau x byak buat kerja pun sedikit sebanyak melihat org lain buat kerjapun awak akan feel penat gak..tk care
(bgituler pengalaman..penat fizikal & mental)syasya.

szakif said...

fonso zone...

ya Allah..sup ceker..
sila jangan meliur~

ya allah..berkat..
sila jangan meliur lagi sekali~

ya allah..
arghhhhhhhhhhh...
tensen,..tensen..!

ala kat irbid sane kan banyak restauren melayu, mintak je la diorang buatkan bley? :D

tp kat melaka, berkat tu diorg amek dr nasi ambeng je. nasi ambeng xmakan kat umah tu pon. nnti tuan umah da mmg sediakn paper, pastu daun pisang lbey, nanti belah2 daun pisang tu. nasik ambeng bahagi 4, n dibungkus dlm daun pisang, pastu msuk paper, pstu msuk plastik. kat umah br mkn. mcm lg bes cmtu.
owh.... kat melaka pun ade nasi ambeng.... orang jawe jugak ke cap?

tp kat tg karang, (kg mak aku) ikut style tmpat ko la. bungkus nasi sket, lauk sket, dlm plastik. kasik kat sume
owh... tanjung karang... dah lame tak ke sane... ikut kesenangan la... lebih kurang same je... yang penting semua orng kenyang~

btw, taukah ko pe istilah goreng tnpa minyak??
aku tau..*wink*
tp xpasti bahasa malay or jawa..heheh.

ala.. tak sempat nak jawab, syasya dah jawab... SANGAN!

[apa yang aku fikirkan...]
[makan untuk hidup]

szakif said...

nad... (matila aku salah manjo ngan acap lagi)

hahah ..
apa mando? rebus?grill?
sila jawab..

matila jawa jumpa jawa terus asobiyah~

syasya dah jawab.. aku rase itu bahse melayu la...

[apa yang aku fikirkan...]
[serantau]

szakif said...

syasya...

coconut without oil tu, dlm istilah jawanya "sangan" utk m'buat kerisik.
wa hahaha... syasya dah jawab! trimas!~

Buat Zaki, bersedialah dgn sedikit sebyak tekanan.Walau x byak buat kerja pun sedikit sebanyak melihat org lain buat kerjapun awak akan feel penat gak..tk care
okay!

(bgituler pengalaman..penat fizikal & mental)syasya.
owh.... sape kawen dalam keluarga syasya? macam banyak pengalaman je...

[apa yang aku fikirkan...]
[pengalaman adalah guru yang paling baik]

Anonymous said...

Aik..dah kita org kampung..dlm setahun mesti 2@3 majlis kahwin..selain kat umah parent sndiri,umah saudarapun turut rasa juga.

(paling suka kalau bab hantaran, maklum ler tangan suka m'hias)sya

szakif said...

kak syasya...

Aik..dah kita org kampung..dlm setahun mesti 2@3 majlis kahwin..selain kat umah parent sndiri,umah saudarapun turut rasa juga.
owh... bagus bagus!! ternyata kak syasya ni rajen orangnyer.. jage hati bley? :D

(paling suka kalau bab hantaran, maklum ler tangan suka m'hias)sya
owh saye ade kenangan mase kecik yang saye sendiri tak ingat, tapi mak saye yang bagitahu berkenaan hantaran segala ni.. naik pening mak saye uruskan saye mase tu.... muehehe... tak nak cite... kalau nak dengar kena jadi bini bley? ~ :D

[apa yang aku fikirkan...]
[owh kenangan mase kecil sangat scwweeet!]

Mohammad Ihab Ismail said...

Salam...

1st of all... AKU MEMANG LIUR BABENG TENGOK JUADAH2 ko...
Motif ko nak mengikut kaedah Mirul Syazwan segala publish gambar makanan??!!
LAPAR OK LAPAR!!!
Kalo aku puasa, sah sah makruh ok tgk gambar yg ko tayang!! Ko jua dapat saham hahaha...

Tapi makanan2 itu mmg mencerminkan kemeriahan jua wahai Zaki!!
Dan aku pasrah je laa nengok gambar sbb tau mmg takleh jamah huhuuuu...


Tegar mak ko masak ek?
Mmg tak pakai cathering ke utk majlis kawin segala ni??

Owh dan juga caption ko sangat menarik...
Walaupon aku tatau kebenaran sesetengah caption itu seperti ko tetiba melatah bahasa LONDON malah dibalas jua dek mak ko dalam bahasa LONDON hahaha...
Lawaksss lawakssss...

Papehal... Moga mempelai bahagia hendaknya ;)

toriq said...

hahahah...

komen aku sumer lebih kurang ihab boleh?

1st

waaaaaaaaa... penatnya korg.. sebelum kenduri kahwen, kena buat kenduri pulak utk org2 yg akan tolong utk keesokan harinya.. waaaa.. penatnyer...

2nd

korang memang kuat ek amalkan adat jawa nih?

3rd

caption nih paling menarik perhatian aku:
"Eh Ramli, ko nak tau tadi aku nampak si Melah tu... bukan main lagi jalan dengan jantan muda. Tak sedar diri tu dah kerepot, ade hati nak kawen jantan mude! Ade ke patut?!"

hahahaha~~ nih mmg org kampung punya perbualan~ suka betul cakap pasal org lain.. isk isk isk~~ baik cakap jer dgn empunya badan kat depan2.. hehehe..

4th

waaaaaaaaaa... teruja dgn nasi lemak mak ko... nak makan nasi lemakkkkk... nak nasi lemakkkkkkkkk... ko sangat jahat ok letak gambar makanan lagi...

5th

dah habis daa~ komenan utk hari nih.. esok aku datang lagi ok~ jangan risau.. hehehe..

worm said...

ala..nak nasi lemak!!!!

szakif said...

ihab.. (aku balas ni mase majlis tgh berlangsung maka aku curi tulang ok~)

1st of all... AKU MEMANG LIUR BABENG TENGOK JUADAH2 ko...
Motif ko nak mengikut kaedah Mirul Syazwan segala publish gambar makanan??!!
LAPAR OK LAPAR!!!
Kalo aku puasa, sah sah makruh ok tgk gambar yg ko tayang!! Ko jua dapat saham hahaha...

sape suruh tgk gambar2 tu? muahahaha~ maka saham ditepis lantas menuju ke arah toriq bley?

Tapi makanan2 itu mmg mencerminkan kemeriahan jua wahai Zaki!!
Dan aku pasrah je laa nengok gambar sbb tau mmg takleh jamah huhuuuu...

maka sila pulanglah ke malaysia... nak jumpe ko bley~


Tegar mak ko masak ek?
Mmg tak pakai cathering ke utk majlis kawin segala ni??

memang catering haram terlibat dalam majlis ni..! muahaha~ ape ra~ dah orang kampung ramai nak membantu, wat pe nak kluar kos lagi? hehe~ sangat jimat~

Owh dan juga caption ko sangat menarik...
Walaupon aku tatau kebenaran sesetengah caption itu seperti ko tetiba melatah bahasa LONDON malah dibalas jua dek mak ko dalam bahasa LONDON hahaha...
Lawaksss lawakssss...

itu namenye caption hanjeng ok~ muahaha.... kalau ade idea aku nak buat LAWAKS, maka kluarlah lawak itu... hehe...

Papehal... Moga mempelai bahagia hendaknya ;)
amiiinnn..

[apa yang aku fikirkan...]
[tak habes2 tgk VC ihab nyanyi]

szakif said...

toriq...

hahahah...

komen aku sumer lebih kurang ihab boleh?

sila jadi kreatif ok~ :D

1st

waaaaaaaaa... penatnya korg.. sebelum kenduri kahwen, kena buat kenduri pulak utk org2 yg akan tolong utk keesokan harinya.. waaaa.. penatnyer...

tapi itu adalah untuk menampung penat hari majlis nanti pasal diorang yang dipanggil ni lah yang akan bekerja bagi pihak mak abah aku~

2nd

korang memang kuat ek amalkan adat jawa nih?

alhamdulillah kat kawasan kampung aku ni masih lagi mengamalkan rewang dan kondangan ni... sangat meriah~

3rd

caption nih paling menarik perhatian aku:
"Eh Ramli, ko nak tau tadi aku nampak si Melah tu... bukan main lagi jalan dengan jantan muda. Tak sedar diri tu dah kerepot, ade hati nak kawen jantan mude! Ade ke patut?!"

itu odah oK~

hahahaha~~ nih mmg org kampung punya perbualan~ suka betul cakap pasal org lain.. isk isk isk~~ baik cakap jer dgn empunya badan kat depan2.. hehehe..
itu odah ok~

4th

waaaaaaaaaa... teruja dgn nasi lemak mak ko... nak makan nasi lemakkkkk... nak nasi lemakkkkkkkkk... ko sangat jahat ok letak gambar makanan lagi...

maka aku ulang komen yang same ngan ihab, silalah pulang ke malaysia... muahaha~

5th

dah habis daa~ komenan utk hari nih.. esok aku datang lagi ok~ jangan risau.. hehehe..

trimas!

[apa yang aku fikirkan...]
[toriq model seluar dalam?]

szakif said...

kid...

ala..nak nasi lemak!!!!
macam yang saye katekan kat toriq dan ihab, silalah pulang ke malaysia.. hehe..

[apa yang aku fikirkan...]
[nasi lemak berlemak]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...