Thursday, April 09, 2009

Bebel 1: Kau Kena Tahu Kenapa Kau Masuk Universiti


Semasa kau mula-mula masuk ke universiti, apa sebenarnye yang kau inginkan? Pernah tak letakkan apa-apa objektif, atau lebih mudah diistilahkan: niat?

Pernah? Bagus.

Sekarang, kau tenung semula. Adakah apa yang kau lalui sekarang sejajar dengan apa yang kau niatkan?

Atau, tidak pernah? Jangan risau, belum terlalu terlewat untuk kau berbuat demikian.

Jadi kenapa kau tidak pernah meletakkan niat apabila kau memulakan pengajian? Kau perlu sedar, niat itu la yang menjadi enjin yang memacu hari-hari kau sepanjang tahun-tahun pengajian kau nanti.

Dalam hal yang lain, apa sebenarnya yang kau niatkan? Betul ke niat kau tu? Kau masuk ke universiti, apa yang kau sematkan dalam hati? Mahu belajar? Menuntut keredhaan Allah? Mahu membela nasib keluarga?

Itu aku serahkan kepada kau.

Takkan kau masih dungu memasang niat yang bukan-bukan, bukan? Takkan masuk universiti pasal boleh main Dota bersama-sama kawan-kawan seluruh kolej? Takkan masuk universiti sebab nak cari pasangan sehidup semati semata-mata? Takkan masuk universiti sebab nak raih populariti dalam kalangan rakan-rakan sebaya supaya kau dihormati (konon-kononnya)?

Cuba ingat semula apa yang kau niatkan, atau sekurang-kurangnya apa yang kau fikirkan semasa kau mula menjejakkan kaki masuk ke universiti.

Ok?

30 comments:

intan.dayana said...

bile zaki sudah stat membebel..hehehe~

Aya-chan said...

huhu~
mcm terasa jer bila bce bebelan nih..
niat tu ada, tp apa yg dibuat mcm x selari jer dgn apa yg diniatkn..
dan kdg2 ade gak rs mcm xtau apa tujuan masuk u, especially bila kemalasan tahap super melanda.. niat x betul kot.. T_T

Jepah said...

lalalala..

Szakif said...

intan....

macam mak nenek! kan?

Szakif said...

ayachan...

terasa eh? sowi2 :D

ha~ tu la.. kena check betol2 nape kite masuk u neh.. kena jelas.. insha Allah malas tu tak jadi penhalang dah :)

Szakif said...

jepah..

B-|

azuwachan said...

let me be honest here.

I never want to be in any universities. hahah.

so bila aku dapat masuk UIA, aku berniat, 'takpela, aku masuk ni sebab my parents nak tgk aku masuk uni. asal diorang hepi, aku pon hepi.'

my mom knew though that I wasn't really want that, but I just went. all for her and my ayah.

intan.dayana said...

yup!zaki membebel mcm mak nenek!

Szakif said...

azuwachan...

but see yourself now, you've graduated and now are looking for the direction of your future. so, what's your plan to do now, wawa?

Szakif said...

intan...

ade aku kesah?

azuwachan said...

I'm looking for something that has really nothing to do with what I've learnt, haha. how's that?

I found what I really love in a very unexpected place; UIA. and that's the only thing that makes me fond of this place.

and I don't have to tell you what I want; I assume you already know :)

Szakif said...

azuwachan...

i think i know what you're talking about. it has something to do with sound right? hehe~

Liyana said...

semua orang tau sebab mereka masuk U...
tak kisahlah atas sebab apapun...

kadang2 aku lupa, kadang2 aku terlalu memikirkan hal lain...
aku pergi setiap kuliah, aku buat semua assignment, aku jawab semua kuiz, aku hadapi semua exams...
tapi, aku kadang2 tak tau atau tak terfikir untuk apa semua tu...

yang pasti niat aku masuk tu bukan sebab nak kawan baru etc seperti yang ko nyatakan...
cuma, kadang2 aku keliru untuk apa aku di sini...
mengejar cita2??? atau kelak bila dah grad boleh jadi seseorang yang berguna pada masyarakat...

tapi yang pasti, walaupun ni bukan bidang pilihan aku...
aku akan tempuhi dan tamatkan perjalanan hidupku di bumi UIA ni dengan cemerlang...
dan harap2 aku akan kejar semula cita2 aku selepas tahun 2012 nanti...

mas said...

ok apabila zaki membebel..ak tunggu bebelan kedua =p

Szakif said...

liyana...

tak ke rase macam berpura-pura kalau buat mende yang kita tak suka?

dan pretending tu sangat memenatkan for God sake. don't you agree?

sila jawab. hehe~

Szakif said...

mas..

tu maksudnya ko kena bukak blog aku tiap hari. larat ke? he~

Liyana said...

ko sendiri pernah cakap dulu kat aku...
for good or for bad, kena terima gak benda tu...
lagipun aku dah biasa buat benda yang aku tak suka...
aku takdenye berpura2...
aku just buat tapi macam takde syok la buat benda2 tu semua...
you just did it because you have to not because you want to...
dah jawab~

Szakif said...

liyana...

sebenarnye aku ingat kita pernah bincang mende ni. cuma aku nak minta ko tulis balik je apa yang pernah kita bincangkan. terbukti, pendirian kau masih sama.

kau tahu apa yang kau buat. :)

Liyana said...

Zaki...
apekah??!!
owh, ko nak test aku ye???
nak tengok sama ada aku masih tetap dengan pendirian aku ke tidak...

adakah dengan itu pandangan ko terhadap aku masih sama???
walaupun aku tak tau sangat apa yang ko fikirkan pasal aku ni...

btw, is that a compliment???
if it is, thanks... (^_^)

ILA said...

Baiklah !!akan akak tenung sekarang...

Ehhh!!!sapa yg nak di tenunggg!!????:p

blurrrrrrr~~

Kema Azeman said...

owh. dulu aku nak masok universiti sebab nak cari pasangan sehidup semati. boleh?? ahahaha! :p

Szakif said...

liyana...

tapi aku optimis mengatakan kau akan jawab benda yang sama, so isu test tidak timbul di sini. seperti yang aku kata, kau berpendirian :)

Szakif said...

kak ila...

eh orang tu kan nak masuk universiti balik. ha~ entri ni memang untuk akak la! ha~

Szakif said...

kema...

tak boleh :P

so, sekang dah jumpa blom? let me be the first one to know kalo dah de ok!

KNOWLEE said...

Pada pendapat akak,
ada sesetengah student masuk U mmg niat diorg utk blaja sungguh2, bela nasib family, nak balas jasa parents, nak capai good result, etc etc etc.

Tp, ada jgk yg masuk U,
mula2 itu la niatnya,
tp bila dah masuk, sibuk nak bercinta la, aktiviti lebih banyak drpd kelas n study, niat utama dah jadi no.10.

Jadi, kepada adik2 yg masih blaja (termasuklah akak skali), sama2 la kita memasang niat yg sebenar iaitu utk mencari ilmu yg menjamin masa depan kita dan keluarga.

All the best!

Szakif said...

knowlee..

saya ade plan nak meulis pasal mereka2 yang hanyut neh. akak ade point besar di situ :)

moon said...

akak mase mule2 masuk UIA, sebab akak na masuk universiti mcm org2 lain yg masuk universiti. ta na ketinggalan zaman. hehe.

tapi, skang akak sambung blaja, sebab dis is wat i have to do, for the sake of my future, plus di sponsor (haha) and pastinya utk menjadi seorg expert dlm field yg akak further. yezzzaaa. =)

Szakif said...

moon... pastu pas akak grad, akak rasa tercapai tak apa2 hajat or niat yang akak pernah pasang dulu? he~

moon said...

tercapai sebab akak da menggenggam segulung ijazah cam org2 laen. hehe

dan lagi satu, akak dpt involve dlm bidang yg akak suke n devote into this field for the entire of my life. uhuuu

oh ya, akak na tanye zaki psl kulliyah of dentistry kat kuantan. mcmane professor die n everything psl kuliyah tu. thanx.

KNOWLEE said...

Tu lah, budak2 ni senang hanyut.
Niat dah jauh terpesong.
Bila result jatuh, salahkan org lain.
Bukan nak cermin diri sendiri.

Buat penat je parents kasi duit, buat rugi je dpt loan.
Baik la kasi loan tu kat org yg lebih layak.

Teringat kata-kata sorg org atas UIA yg bg talk masa Career Talk kat KOS dulu, dia kata, masuk U ni tujuannya utk study n gain knowledge, bukannya utk join itu ini, bercinta sakan mcm dia sorg je ada couple, etc etc. Kena betulkan fokus.

Mmg setuju abis la ngan beliau.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...