Saturday, March 14, 2009

KOS Starz - View from the Jury's Seat

Although I was just sitting with other judges observing their performances, it was indescribably tiring.

Here are some general comments about the event:
  1. Bringing lyrics in singing competition is highly not recommended. That shows you are not really prepared for your performance. Worse, you bring lyrics but you still forget the lyrics. Duh~
  2. No discussion or talking with other members in the group during performance. That would deduct the mark as it shows your performance is not well planned.
  3. If you cannot sing, that means you cannot sing. Don't humiliate yourselves in front of the people with your bad singing. Ok, I mean really bad singing. Enough said.
  4. Know your limit. Not all people have the pitch as high as Shah from Inteam. So if you cannot reach his pitch, pick other song.
  5. No jeans in nasyid competition people. A big NO.
  6. Making jokes during your performance might help, or might not help. But I see in most of the time especially for nasyid competition in which they sing songs that praise the God and the Prophet for example, it is not necessary. Save that for other time. Be professional.
  7. Do not interpret your nervousness into something that is annoying. Just behave and sing naturally. Look at the audience in front of you. Jangan pandang bawah je dik oi!
Some interesting facts about KOS Starz last night:
  1. Most of the songs that they sang were familiar to my ears especially Inteam's songs. That helped a lot for me to enjoy their performance besides the fact that most of them couldn't carry the songs well.
  2. The acting by the SCIENCESS Exco members was worth a standing ovation but not just yet when they said to be continued. Alaaaa.... Potong a~! Dah best kot!
  3. MC, dia. First performance, dia gak. Second performance, dia lagi.
  4. I got a souvenir. Hehe... Interesting, for me at least. :P

32 comments:

Caracol S. Trampt said...

sapa pompuan tuh?

Szakif said...

pojan....

aimi, 4th year biotech. junior ko. kenal?

The Kin'Xp said...

Nice pages!
we like your blogging style and we want to advice your blog.
If you want us to link your blog in our site,
put us in your blogroll and

1.send us your site/blog address;
2.send us a representative image of your blog (if you have one);
3.send us a detailed description of your site.

we would be honored to advice your blog on our blog and give you some
tips to empower your site!

keep on with your great work!


ilinkyoursite staff
"I link your site"

Liyana said...

thanks...
sebab kata2 ni:
ko wajib datang pasal abang ko yang sorang nih suruh ko datang. boleh?
malam tadi memang sangat best...

permulaannya, hmmm macam yang ko komen tu...
tapi lepas tu, aku tengok dari 1 persembahan ke 1 persembahan yang berikutnya dari peserta makin ok...
walaupun ada jugak yang terkurang sana sini...

dan aku juga suka persembahan khas malam tadi...
tapi persembahan dari SCIENCESS memang best giler...
cuma part "to be continued" tak dapat diterima la...
orang tengah syok tengok tiba2 ada tulis camtu...

Mr Jagatraya said...

pergeheh.aku sempat tgk 2 performance je smalm..

Master J said...

kita buat "to be continued" 2 ada 2 sbb:

1. masa diberi cuma 15mins je
2. nk paksa korg dtg event2 lps ni..mana tau kita buat part 2 ke =p

ladtly..MC aku terima sbb diorg approach awal2..EXCO performance aku xleh lari obviously..yg special performance 2 like i sed..after solat jumaat br nabil approach..demi SCIENCESS ah aku buat smua =p

RuBy said...

hakhak...best gak performance exco perform..yang aku tak leh blah.. bole plak 2 ketul hitam n putih tu pgi seminar pastu ganti ngan org laen...hakhak

basically, i love your performance--->ayat ko kan..hakhakh

Jepah said...

hmmm... aku nk dtg gak tgk...
tp aku kuar beli brg, dkat2 tgh mlm baru blik... hohohoho...

DeeN said...

haha... seriously, the actors yang mengeraskan diri mengingatkan kepada show yang radhi khalid jadi host tu... tapi part best yang mujahid cakap dlm phone dgn skrin... timing baek punyer...

nAd.dOt said...

wah zaki..naseb baek ko slalu dgr lagu nasyid..kan kan..

shamel said...

Woaa..that was a really2345 sincere critic.
AAiiishh..terlepas nak tngok sbb ade komitmen laen. Err..bilakah 2nd season?

Lady in Blue said...

lps ni wat 4 sisters lak (of course la bro xleh join)
patut ko demo sket mlm tu..cane cara nasheed yg btul. :p

i luv KOS for things like diz
such a great family. =)

Szakif said...

the kinxp...

heh. you spam arent you?

Szakif said...

liyana...

agak2 kalo aku tak buat statement macam tu, ko nak datang tak? heh...

glad that you enjoyed the night :) i've tried not to be too strict with komen yang pedas2. hehe~

Szakif said...

jagatraya...

ko ke mana pastu? ko tengok 2 awal ke, 2 tengah ke, 2 hujung?

Szakif said...

master j...

haha! dia datang defend diri dia! :P

tapi kalo korang buat sambungannya, sah2 aku tak dapat tengok kot. siyot.

Szakif said...

ruby...

tu ah.. ntah nape ntah diorang gi seminar. nak mantapkan skill mempengaruhi orang agaknye :P

motif mengulang ayat aku? huhu~

Szakif said...

jepah...

ade aku kesah?

Szakif said...

deen...

tahniah menang!

part jaed aku tak paham sangat kot tapi aku rasa macam alwak, jadi aku ketawa gak. haha!

Szakif said...

nad dot....

tu yang aku berani terima job neh. hehe~

Szakif said...

shamel...

takkan ade second season, pasal pengkritik tetap dah nak grad. haha!

Szakif said...

LIb...


takmo. show aku kena bayar. diorang takde budget. haha!

Liyana said...

honestly, kalau takde statement tu...
aku tak datang kot~
tapi, ko tau tak aku datang malam tu???

malam yang best kot bagi aku...
dah lama tak rasa seronok macam tu...

ko tak strict pun...
you just telling the participants the truth...
tapi hmmm, takmo taiplah...
aku rasa ko sendiri pun tau kan respon audience masa tu...

KiRaNa said...

oo..yana pun pegi jugak eh?
nak tau tak, last2 min, rumate akak ajak g..
tp akak korbankan keinginan nak g sbb dah plan nak basuh baju..
tp mmg akak penat pun mlm tu..
pas basuh baju terus tido dgn nyenyaknya..hehe..

btw, agak jeles bila rumate citer pasal mlm tu..huhu..

szakif,
xdpt melihat gaya seorang juri..huhu..

Szakif said...

liyana...

oit. nampak sangat la ko tak ingat aku ade melambai ke arah ko malam tu sebelum aku berpindah ke kerusi judges. huhu~

tu la pasal.. aku blom bagi yang pedas2 pun orang dah macam tu, paatah lagi kalo aku bagi yang-pedas-tapi-benar. haha~ well... different people different opinion aite~ fine with that...

Szakif said...

kirana...

ade tak roomate kate ape2 pasal judges? huhu~ nak gak tahu kot2 aku ade silap kat mane2...

Liyana said...

ada, aku nampak...
tapi aku takmo perasan la...
kot2 ko lambai kat orang lain...

yang pasal tu, aku rasa dorang saje jer...
bising je lebih...
takpelah, program pun dah lepas...

RuBy said...

hahaah..
motif aku mengulang ayat ko adelah saje je..erk..

pape pun, best r..

azuwanmusa said...

aku mg nk pegi. nk pegi sangat2 tgk.

tp ada 2 benda menghalang.

1)oiam kat 8tv aku xleh miz
2)ada meeting parenting

Bila aku dah abis metng lebih kurang kul 11. ak tnya kwn aku. huh...dah abis

sgt2 terkilan.

Szakif said...

azuwanmusa....

ahaha.. point no. 1 tak bleh blaa.. aku layan tengok kat youtube, sudey~

lain kali korang organize mende2 camni k.. ko ade masa yang lama lagi kat kampus neh.. apa kate next time buat collaboration antara sciencess dengan heals plak. lebih besar skop dan penonton nya :)

myadlan said...

amboi. juri jangan kedekut markah sangat.. haha

hebat gak ko ni sampai dijemput jadi juri!

Szakif said...

myadlan...

serius aku pemurah masa tu :)

takde la hebat sangat, tapi aku sudi gak la amik job tuh. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...