Thursday, September 04, 2008

The Fasting

Do not blame me if your appetite is challenged after seeing the picture on your left.

Do not blame me if just right now your saliva is leaking.

Do not blame me if your 3-month-say-no-to-nasi diet would cease today.

Simply because...

I just love to put pictures of food in here. :P

Owh, by the way, I visited this mak budak's blog. I love her method on teaching and treating her 16-kg daughter to learn fasting. What a great mother. But I came out with a question:

btw, bagus la akak ajar si asya tu berpuasa. pada saya, maybe dia tak faham lagi erti sebenar puasa. didiklah dia sikit2.. tapi kan, bukan la nak kate (ape), tapi saya perhatikan ibu bapa seolah2 tidak memberi penerangan secara jelas kepada anak2 mereka kenapa puasa itu diwajibkan. apa yang biasa(nye) anak2 didedahkan ialah: puasa tak boleh makan dan minum (sahaja), walhal sebenarnye puasa lebih drpd itu.

kan?

What say you?

Disclaimer: She also put picture of a food in her blog, so again, do not blame me. :P

18 comments:

Master J said...

we all know puasa is more than refraining from eating n drinking..tp 4 bdk2 2 really understand..they need to understand what Islam is i think...

i think d best way 2 educate kids abt puasa wud 2 b get them 2 start young n start slow..u noe..puasa smpi zohor (half day) n things like dat b4 puasa whole days..while they're young..just tell them its a good thing to do to stay healthy..as they grow older..start teaching abt the spiritual side of fasting..kids can only learn according to their capabilities..

no point in rushing them into it IMO..baby steps is the way i think..

nurilahi said...

I think my vagus nerve got some defects.

Sebab tak rasa pape pun tgk makanan ;P


btw, sara thai anyOne..?


i do agree with Master J. My mum started to teach me to fast since I am 4 y/old. I started to have full fasting since 5 y/old. Great isn't it? :P

When I grew up, mum started to teach me the spiritual side of it. As she instill me with those kind of info, I feel I am more ease to fast as I've been used to it since I was a small kid.

Menyuruh berbuat sesuatu terlebih dahulu ketika diri masih tidak faham is better, bila da biasa dan disuruh meneruskan, sudah alah bisa tegal biasa.
Wasn't that great eh? :D

Same goes to the enforcement of wearing hijab since kid. Don't u think so..?

But either way sume great, explain terus pun jas nice :)

take care and salam 4 ramadhan~!

izzahismail said...

i started to fast at the age of 5 eager btol.because we're competing with all cousins sape yg bley complete one whole fasting month.

as for kids,it is step by step.first, you just simply said we have to fast, cant eat and drink. as you grow older, you'll learn and you'll feel the barakah of ramadhan.but then, it depends to the parents how to teach their kids.

have a good day ;)

KnowLee said...

Nanti akak turun Kuantan, zaki blanja ye!!!!

Hah?!!! Betul nih?!!! yay!!!!

ILA said...

NO!NO!!I'M NOT BLAME U..
adakah itu makanan yg di sediakan oleh sebuah restoran..
sudah pasti bahan perasa turut terhidang bersama.Secara tak lansung tidak elok utk menu anak2 sekarang yg lebih hyperaktif..ngeh..ngehh..

ohoo..kembang kempis kjap..idung ku mbaca entry ini..
selsema niiiii...:p

ILA said...

& one more...every parent sudah pasti lakukan yg terbaik (mgakunya).Dlm perkara nasihat menasihat anak2 kecil,tak cukup sekali bgi mereka..jika satu isu pun perlu berulang kali utk kita ingatkan..

uiii..tak sabar nak sponsor bunga manggar utk mu;)

~ aRe^cHa ~ said...

either u instill the spiritual part since they are kids or do it step by step, both are good. it depends on the kids and parents themselves. parents know better wut best for their kids. so, they shud know how to attract them with such spiritual knowledge.

they might not understand the meaning of puasa but they might and hopefully will remember it in the future. they might say:

'oh..ni yang mak abah aku ckp mase aku kecik2'

they will make their own senses and understandings once they are exposed with that input again.
InsyaAllah.

szakif said...

heh. kali ni nak ubah sikit. takmo balas komen, pasal tak de mende nak dibalaskomenkan kecuali..

kak norli..

amboi2.. nanti kalo datang kuantan diam2 tau. jangan sampai saye tahu. huhu~

slackerz said...

agree wif MJ..=)
it'll be as good if instead of juz suruh thn lapa n dahaga..bgtau da reasons y berpuasa di bulan ramadhan..

szakif said...

slackerz...

and that's the reason why aku tak balas komen2, buka setakat jazli punye je, pasal setiap mereka mempunyai kebenaran masing2... :D

KnowLee said...

hahaha...akak akan pukul canang kalo pegi ke sana. tunggu laaaaa!!!

szakif said...

knowlee...

saya akan tutup telinga. canang la kuat mane pun! haha~ :P

zackyah fimiyun said...

ape ni letak gambar2 makanan nie? ceh sungguh laa dikau.. (woho-aku tengah/masih berusaha).

szakif said...

zakyah fimiyun..

:P

suke ati gue~ blog gue~ :P

tengah/masih berusaha ape tuh? bukan ke ko mengomel tu waktu malam2 buta?

hahahaha~

myadlan said...

lps da abes setel hal layout baru smpt bejalan2 ke blog rakan2.

ye. sy setuju. ibubapa sendiri kene ajar nilai PUASA yang sebenarnya. sebaiknya kene ajar apa itu RAMADHAN juga. puasa tu cuma sebahagian kecil dlm ramadhan.

szakif said...

adlan...

yup! aku suka point ko, tapi kalo nak kate puasa sebahagian "kecil", mungkin perkataan kecil tu perlu digugurkan, pasal puasa agar besar jugak la bahagiannya dalam bulan ramadhan. huhu~ bila orang kate ramadhan, orang akan ingat terus 3 mende ni: puasa, terawih pastu raya! erm.. mungkin juga biskut raya. hek~

zackyah fimiyun said...

owh..kerek erk kau..ceh ceh ceh...suka ati aku laa ni tempat komen.. (haha, jgn marah bulan2 puasa nie... =) )...aku setakat bgurau sahaja

szakif said...

zack..

:P ko jugek, mara ke~

daku pun bergurau sajork~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...