Thursday, September 04, 2008

Tips Menjimatkan Belanja di Bazaar Ramadhan - Untuk Orang Bujang dan Pelajar


Ini ialah tips-tips bagi orang-orang yang ketagih pergi ke bazaar Ramadhan yang mana kalau tak pergi ke bazaar macam tak sempurna puasa dia haritu:

Elakkan membawa wang yang banyak ke bazaar.
Kang kalau korang bawa duit banyak-banyak, susah korang nak hadkan belanja korang. Selagi ada nota ringgit dalam saku korang, memang susah nak kawal. Ingat, pada bulan Ramadhan ni, segala kehendak dan nafsu datangnya daripada diri sendiri. Syaitan sudah dibelenggu.

Pakai topeng.
Kalau boleh pakai topeng yang tutup muka sepenuhnya. Kalau susah sangat nak cari topeng, pakai je topi keledar full cover. Pasal apa tau, kalau kat bazaar ni, selalu sangat jumpa member-member. Pastu diorang mula la merayu-rayu minta belanja. Kang tak layan, sentap pulak diorang. Akhirnya kita jugak yang pokai. Jadi, dengan cara memakai topeng boleh mengelakkan daripada dikenali member-member.

Pergi ke bazaar yang letaknya 50 km daripada tempat tinggal.
Sah korang takkan jumpa siapa-siapa member! So tak payah pakai topeng segala. Kan senang. *ke lagi susah? Takpe, petrol dah turun harga sikit :P

Actually, this is a preliminary entry. I have one way to save budget when going to the Bazaar Ramadhan, which I don't want to reveal yet. It will be posted if I could practically make it within this 7-day period starting from today.

Wait eh!

16 comments:

KnowLee said...

Dah lama tak pegi bazar sbb rasanye itu je cara terbaik nak elak berbelanja lebih (sbb skang gaji tak masuk lagi... =p).

Kalo tanak membazir, jgn pegi terus. Ni my idea je la. Huhu...

~ aRe^cHa ~ said...

betul tuh. dah rase takmo bazir toksah pi bazar langsung. nak lagi jimat makan maggi jer. had done dat long time ago. sbb jemu dgn makanan lain. ahaks.

igtkan pakai topeng sebab nak elak menghidu asap2 makanan yg sgt enak contohnye sate..ayam panggang / golek..dan ape2 la yg boleh menimbulkan bau yg sgguh enak.

szakif said...

kak knowlee...

ha~ itu kalo memang nak jimat habis, tapi bagi orang yang kalau tak pergi ke bazaar macam tak sempurna puasa dia haritu memang ade caranya..

tunggu 7 hari drpd sekarang. yey!

*ermm.. gaji blom masuk, i can't help it. huhu~

szakif said...

arecha...

hari2 makan megi, gamaknye makin kering la badan aku~ huhu...

ha~ kan da terpedaya... pakai topeng sebab ade hal lain yang lebih menduga poket kite.. huhu...

slackerz said...

pg baazar ramadahan pakai topeng tak syiokk..haha takleh bau MCM2..or pembauan itu terbatas..hehe =p

szakif said...

slackerz..

ko nak gadaikan duit ko belanja member2 yang tak putus2 merayu2 ke, atau nak tutup muka (lantas juga hidung) sambil mengawal selera membeli?

dapat bau2 pun, bukan boleh makan dan2 tu gak. hu~

zackyah fimiyun said...

never really like bazaar food. i always prefer kedai makann betul2 or my mum's..sebab..pernah kena food poisoning. dah le aku kena present kat depan,so muka aku merah padam giller2. harhar.

lagipun,tataw nape.kalau jalan kat bazaar pun,tak beli ape2.tak suka kot org duk terjerit2 "kak long, kak long"..,aku masih budak laaa~haha

szakif said...

zakyah...

owh. ko memang jenis tak suka gi bazaar eh? never mind then.. ko bukan jenis seperti yang dihighlightkan dalam entry nih. hu~

owh. ni jenis kes perasan entisa muda la ni? huhu~

シャナ said...

Weh, triple Z ko buat ape kat sini? :p

Saje iklan jap. For me, klu gi bazaar tu first day mmg rasa cam nk mkn mcm2. Pastu time nk buka puasa seyes tak larat nk makan, pastu rasa menyesal la plak beli2 byk cam org kebuluran. Terpaksa la kasi kat rumet sbb tak nak buang. Lps tu dh insaf. Lain kali gi bazaar beli ape yg perlu je. :)

szakif said...

kak arshana...

ha~ tu la pentingnye kena baca camne nak jimat duit bila pergi bazar ni~ hehe.. tunggu la khamis minggu depan k.. insha Allah...

jab. sape triple Z?

シャナ said...

zackyah fimiyun tu la. Ktorg dl school mate, sblm dia masuk MRSM. Kahkahkah..

szakif said...

kak arshana...

owh.. huhu~ tak tahu akak panggil zackiyah tu triple z.. ape dengan triple z? i mean, kenapa triple z? :D

helmi said...

hari nie baru first time aku beli kat cafe dalam utk berbuka..nie pon sebab hujan kat luar..haha

szakif said...

helmi...

da tu biasenye ko beli kat luar la eh? bukan nak ajak dowh! huhu~

same la dengan roomate2 aku.. kalo tak kerana hujan harini, takde nye diroang nak beli kat cf. aku yakin mesti kak ana berdoa supaya setiap hari hujan. hu~

Trini said...

xbgune btol tips kau ni

szakif said...

trini...

:P

tunggu ah.. kan tu cuma preliminary jek..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...