Friday, September 05, 2008

The Best to Say


I think, one friend who says

"Tu la, kan aku dah kata. Tak bagus pilih benda tu. Tengok macam aku, bla bla bla..."


should change what he/she says into:

"Apa yang kau hadapi sekarang ialah atas pilihan yang kau sendiri buat dulu, dan seharusnya kau tabah menghadapi cabaran tu. Apa sahaja yang berlaku, insha Allah aku ada bersamamu"


because the first statement would demotivate the listener, while the second one is the one coming from:

a true friend

Isn't a true friend the one who could and would motivate his/her friends?

28 comments:

slackerz said...

yesssss...i agree wif u..=)

slackerz said...

erm..nape kucing tu jelir lidah?
*kucing DS* -protuding tounge-

szakif said...

nadia.. (akhirnya ku tahu jua namamu sebenar)

agree without doubt is it? hu~

szakif said...

nadia...

it's you-know-who's cat. she has no explanation why the cat acted like that when she captured the picture.

ngada2 sangat kan kucing camtu? :P

zackyah fimiyun said...

we cant really control other people.we can only control our own mind.

i'm a bit of tired with some of my friends yang konon2 dah pergi motivasi-esq-khatam john gray's,khatam emotional intelligent-7habits.. jadi they hv very high tendency to say "eh,kau sepatutnya jadik macam ni, macam tue.."blabla

padahal, hello..aku dah lama khatam buku tu tak pun heran pun.huhu.

mak aku kelakar.dia cakap, kalau ada org ckp dgn kau "eh, kalau aku jadik kau..aku akan..."

then kau sambung je ayat tersbut dengan mgatakan "lucky i'm not u"

haha

(adakah releven aku merepek ni?)

szakif said...

zackyah...

wow! satu pandangan yang bernas (dan releven, jangan takut ;p) drpd sudut yang lain..

paling setuju dengan we cant really control other people.we can only control our own mind.

tapi apa yang aku tulis entry ni, sebenarnye, lebih aku khaskan untuk mengingatkan diri aku sendiri... :D

nurilahi said...

nadia.. (akhirnya ku tahu jua namamu sebenar)

hehe.

alhamdulillah, true frens..

hard, but not impossible..

Nino said...

kucing tu comel! :D

only true friends know how to say the right word. susa nak carik. tapi layan je la dgn org2 yg telah mendemotivatekan kite tu.. berkawan biar seribu, bermusuh jgn skali. :P

jaed said...

oh, kalau kau tanya aku..

true friend xperlu cakap macam ayat kedua tu,

and dia akan cakap yang bahasanya lagi kasar dari yg pertama,

tapi maknanya lagi lembut dan touching dari ayat kedua,

at least, dat's how my true friends look like..

contoh kawan tak sopan; matematisduda

:P

szakif said...

as...

jika disenaraikan 100 orang orsng2 yang bergelar kawan, berapa percentage yg betol2 dlm kategori true friends?

ok. nevermind. because kite sendiri tak tahu kite ni true friend kepada kawan2 kite atau tak.. baik nilai diri sendiri dulu sebelum kita nilai kawan2 kite.

kan?

szakif said...

nino...

kucing tu, terlebih comel sebenarnye.. malah mengada2. hek~

berkawan biar seribu, bermusuh jgn sesekali sebenarnye.. hu~

szakif said...

jaed...

HAHAHA! itu, aku tak masuk campur.

kekadang ayat yang lebih kasar yang lebih menusuk terus ke hati member kite. kang bagi ayat bunga2 tak paham plak. bagi ayat kasar sket, baru la boleh tembus telinga tebal dengan taik tuh.. i mean, taik telinga..

hu~

Master J said...

erm....erm....erm...

ok lets see...u noe how i am..im frank..actually..im Jazli..not frank..by frank i mean im direct..straight to the point..i dun sugar coat wat i say..i dun beat arnd d bush..i dun talk nicely JUST to jg hati org..buuuut......

when it comes to frens..u hafta adapt to different situations..at times when small issues are bothering u..there's no need to be harsh (example 1 in the post). But, when something big/major needs addressing..thats when i think example 2 is necessary. sbb if a fren does sumtin wrong..n i mean REALLY wrong..kalo kita baik2 dgn dia our msg might not get across..as opposed to hitting him wif a hammer (figure of speech) which WILL get ur msg across...

however..in example 1..the "tgk mcm aku" part is abit OTT i think..when we wana advise someone..there's no need to naikkan nama sndiri..n in example 2..that's just wishful thinking..no one talks like dat in reality..especially guys..guys wud b like "2 lah ko bodo g buat 2 nape???" but dats how guys show they care =p if they didnt..they wudnt even bother saying anythin =p

different ppl hav different styles n different ways of showing how they care..there's no rule which says "to show you care, you must etc etc etc". words as boyzone once said dulu2.."it's only words"..n actions speak louder than words..

sori pjg sgt..kalo xde limit mmg type jelah smpi puas =p

KnowLee said...

True friend ek? Hurm...currently I have NO true friends. Taktau la sama ada mmg takde or real attitude tak ditunjukkan lagi.

But whatever it is, org skarang tak appreciate friendship sgt (I'm not saying all). Bila org ikhlas nak berkawan, dia assume kita ada niat lain. Dunno why...

Hopefully one day I'll find true friends.

P/S (1): Jaed tulis matematis muda tu 'matematis duda'. Or mmg dia nak tulis camtu sbnrnye?

P/S (2): Akak dulu penah tarik lidah kucing bila dia jelir lidah camtu. Huahuahua. Notty...

szakif said...

jazli...

wah~ panjang. mantop!

betol. ade bezanya cara, biasanya lelaki, dalam memberikan pandangan kepada kawan-kawannya. dan tiada satu pun cara yang standard dalam menyampaikan isi hati dari kawan kepada kawan.

dan sebagaimana yang dinyatakan di atas, entry nih lebih kepada aku to ponder myself. pasal.. pasal.. aku tend to say the first statement biasenya sebelum ni. so i think i need to change the way i deal with people i call friends la~

dan satu yang kurang dalam diri aku ialah aku kurang berkebolehan untuk mengeluarkan kata-kata dan ayat-ayat yang motivational.

kan?

szakif said...

knowlee...

hmm.. sebenarnye saye pun tak pasti sama ade kite perlu klasifikasikan seseorang yang rapat dengan sebagai true friend or not, but i tend to say that tak perlu sangat kot. lebih-lebih lagi bagi lelaki yang sememangnya generally kurang expressive.

the point is, biarlah orang2 yang rapat dengan kita tahu siapa mereka, dan kita juga perlu tahu siapa kita di hati mereka. kan? itu lebih penting dan bermakna drpd mengklasifikasikan orang ni sekian dan orang itu sekian pula..

menjawab soalan2 akak:

[1] tak2.. memang penulis tagihdadah tu matematisduda

[2] muahhaha~ kesian kucing tuh. nanti akak jelir lidah, saya tolong tarikkan on behalf on dendam kucing tu. boleh? huhu~

nurilahi said...

alhamdulillah, jika kita dapat true frens.

hard, but not impossible, untuk dapat true frens.

(erk..ada salah faham mana2 ke..? hehe)


Biasanya..true frens la yang kena cakap keras sket supaya sahabat alert pe sepatutnya kena buat.

Macam patik dan teman2 praktikkan..

Tapi slalunya kena tempat lah. Kalau keadaan di atas, kenalah bg ayat yang motivate sket. Kalau time lagha, memang tunggu true frens ah sekeh kepala.

Kalo tak, sape lagi nak sekeh..??

szakif said...

as...

ha~ aku suka point ko yang ni:

Tapi slalunya kena tempat lah. Kalau keadaan di atas, kenalah bg ayat yang motivate sket. Kalau time lagha, memang tunggu true frens ah sekeh kepala.

dan bukan jugak la maknanya true friends jika sekali dengan true2 friends tu sekali buat lagha.

kan?

Far said...

WAHAHAHAHAHAHHAHHA....aku cam biasa...tak faham maksud tersirat blog ko ni zaki...huhu...biasalah org pick up lambat...huhu...tapi kucing tuuuu...hihihihihi...

szakif said...

far...

aku nasihatkan, kalo nak fahamkan entry aku, bace komen2 balas aku kepada orang2 yang memberi komen kat blog aku ni. sebenarnye, discussion yang lebih extensive ade kat comment room. entry cuma nak memulakan perbincangan je..

hehe...

kucing tu, you-know-who punye.. lalala~

helmi said...

teringat aku kat arwah kucing aku...de suka posing macam tu jugak..waaa

Matematis Muda said...

aku kawan semua bersebab
sebab harta
sebab rupa
sebab keturunan
sebab musabab
dan sebagainya
oh aku juga senantiasa JUDGE kawan aku
sebab aku bukan true friend sape2
aku kawan dgn diorang pun bersebab
so aku rasa entri ni takde kaitan dengan aku kot
maka tak perlu lah aku komen
err tapi dah taip panjang2 nih..
kira komen la eyk
hmm hentam sajela

szakif said...

nabil...

kita takleh nak elak drpd JUDGE sape2, tak kesah la kawan ke tak. kadang2 orang lintas depan kita sekelip mata pun kite terdetik utk JUDGE itu dan ini.

ok. takmo panjang2. da la~ hu~ :P

szakif said...

helmi..

ok. arwah kucing. itu lawak!! haha~ tapi aku pity ko. kucing da mati. rupenye ko minat kucing jugak eh? patut la ko tak kesah kucing belang2 tu beranak kat bilik ko awal2 sem ni. kan?

haha.. aku ni kaki skodeng! :P

Onazuka Sensei said...

akak pon tak nak komen pasal blog ko..... akak cumer nak lidah tau camner kucing tu leh pandai ambik gambo? akak tau ko kat mesti dah kelepet tgn kucing tu kan? sampai terjelir lidah dier? kan? kan? kan? baik ko bgtau...

Inspektor Huda
G.A.P.K


p/s: Gerakan Anti Pembuli Kucing

szakif said...

onazuka...

isk! saya juga pembenci orang yang menyiksa kucing ok! :D

kucing tu memang mengada2! *menurut pengambil gambar tuh la.. ehem2.. it's you-know-who's actually..

melodi hati said...

kita dpt tahu siapa kwn kita yang sebenar masa kita sakit..masa kita susah.. hurm. Tp kita tak usah terlampau sayang pada kawan,kerana bila terjadi perkara yg tidak diingini,ia amat melukakan hati..

Szakif said...

melodi hati...

terima kaseh untuk kata-kata itu. sesungguhnya, aku sangat setuju dan rasa sungguh terharu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...